Mikä Anyfin oikeasti on?

Kaupallinen yhteistyö: Anyfin

Kieltäydyin kahdesti tästä yhteistyöstä, koska luokittelin “lainojen kanssa auttavan sovelluksen” suoraan pikavippiosastolle. Tein kuitenkin aika paljon selvitystyötä, jonka varassa uskalsin todeta että näin ei ole vaan kyseessä on ihan oikea, järkevä palvelu josta voi olla monelle seuraajalleni hyötyä. Myös tämän yhteistyön tehnyt kollegani Satu komppasi että tämä on tärkeä asia, josta pitää kertoa ihmisille. Suomessa on todella monella kallista luottokortti-, osamaksu- tai kulutusluottovelkaa, jonka korkoa palvelu voi alentaa.

Googlettelu asiasta oli vähän vaikeaa, eikä normaali ihmisten kokemuksia oikein löytynyt, sillä ruotsalainen palvelu Anyfin on Suomessa vielä uusi. Mietin haluanko itse osallistua tähän sisältömarkkinointiin vai antaa enemmän tilaa esimerkiksi keskustelupalstojen sisällöille. Yhden keskustelupalstakommentin löysin joka sanoi “ei tuo Anyfin mikään huijaus ole” ja rohkaistuin. Jos kirjoitan Anyfinin maksaman tekstin, voin ainakin tehdä sen mahdollisimman avoimena tutkimuksena, kantaa sillä oman korteni kekoon.

”Ei tuo Anyfin mitään huijausta ole. Ihan asiallinen vaihtoehto, jos pankista ei saa kulutusluottoa. Pankillakin on aika suuret toimitusmaksut.” Vauva.fi, linkki lähteeseen lopussa.

Sovittiin Anyfinin kanssa että saan kirjoittaa tämän tekstin juuri näin rehellisesti spekuloiden, joten suostuin viimein ja laitoin startup-tutkijan hattuni päähän: mistä tässä on oikeasti kyse?

Anyfin kokemuksia

Anyfin on ruotsalainen teknologiastartup

Olen päivätyössäni setvinyt paljon uusia kasvuyrityksiä, erityisesti taloudenhallinnan puolella. Fintech on kasvuyritysskenessä ehkäpä kuumin markkina, johon nousee jatkuvasti uusia yrityksiä. Syy siihen on teknologia: tekoäly, konenäkö, blockchain ja RPA ovat avainsanoja, jotka vauhdittavat talousasioiden kehittymistä. Niiden avulla voidaan vaikkapa ilman ihmistä lukea valokuvan tietoja, syöttää ne automaattisesti seuraavaan prosessin vaiheeseen, päätellä loogisesti mistä on kyse ja vielä tehdä tämä kaikki niin että jokainen vaihe on turvattu hakkereilta mutta myös tarkasti jäljitettävissä.

Talous on teknologialle helppoa koska se perustuu vain numeroihin eli sen voi automatisoida lähes kokonaan. Anyfinin tarkoitus on käyttää teknologiaa (erityisesti tekoälyä, “AI”) niin että lainoitusprosessista lähtee turha riski eli kustannukset pois.

Anyfin on perustettu 2017, ja kerännyt jo muutaman rahoituskierroksen hyviltä sijoittajilta. Taustalla ovat erittäin kokeneet startup-ihmiset, mikä lisää vahvasti uskottavuutta ja luottoa menestymiseen. Omistajilla on takanaan mm. iZettlen ja Klarnan rakentaminen. Jos tekisin tätä selvitystä tyypilliselle asiakkaalleni, sanoisin että tämä on kiinnostava firma mutta jo liiankin pitkällä varhaisen vaiheen yhteistyötä tai sijoitusta varten.

Kuluttajalle käännettynä tämä tarkoittaa että yrityksen olemassaolo vielä kolmen tai viiden vuoden päästä on aika varmaa ja että yrityksen tekemiseen voi luottaa.

Anyfin laskee riskin uudestaan ja alentaa siten lainan kustannuksia

Kun mikä tahansa yritys antaa ihmiselle lainan, se tekee päätöksen: kannattaako tälle ihmiselle antaa lainaa, saako hän sitä maksettua? Päätös tehdään yhden tai muutaman tiedon varassa: paljonko ihminen saa palkkaa jne. Riskin taso määrittää koron tason; jos oletetaan että lainattua rahaa ei välttämättä saa takaisin, korko on korkea (ns. pikavippi). Jos päätökseen käytetään paljon aikaa ja montaa tietolähdettä ja ollaan siten lähes varmoja takaisinmaksusta (esim. jos lainalla on vakuus), korko on matala (asuntolaina). Pienemmissä lainoissa, kuten luottolainat tai kulutusluotot, päätöstä ja siten korkoa ei yleensä tarkastella uudestaan lainan aikana.

”Behind the scenes, Anyfin claims to use AI, combined with publicly available consumer data and information garnered through taking a photo of your existing loan statement or uploading an electronic copy, including your repayment history.” Techcrunch, linkki lähteeseen lopussa.

Anyfin tarkastaa uudestaan asiakkaansa lainat nykytiedon varassa. Se tsekkaa kuluttajan lataaman kuvan mukaan laskun ilmoittaman koron ja ottaa huomioon kuluttajan antamat tiedot tämän hetken palkasta. Olennaista prosessissa on se että Anyfin käyttää todennäköisesti useampaa tiedonjyvää luottotietosi päättelyyn kuin alkuperäinen luotonantaja. Kaiken tämän avulla Anyfin laskee, voisiko kuluttajalle antaa matalamman koron tällä hetkellä.

Anyfin siis ei todellakaan tarjoa sinulle uutta lainaa vaan pyrkii tarjoamaan nykyisille lainoillesi matalamman koron. Anyfinissä on fiksu prosessi: mihinkään ei tarvitse sitoutua ennen kuin sovellus on päätellyt onko sillä tarjota sinulle halvempi laina. Prosessi on tosi nopea; kuva sisään ja odottelemaan. Anyfin ei koskaan tee tarjousta, jos ei voi tarjota matalampaa todellista vuosikorkoa asiakkaalle.

Kokemuksia Anyfinistä kaivataan kommentteihin kiitos!

Koska en ole itse Anyfinin asiakas, en pysty tällä kertaa omalla kokemuksella suositella. Olen toki demotunnareilla kokeillut palvelua ja sen tiedän tosi näppäräksi, mutta asiakkaana olemisesta minulla ei ole kokemusta. Toivonkin sitä teiltä! Kerro ihmeessä kommenteissa jos sinä olet joskus ollut Anyfinin asiakas ja mitä kokemuksia on ollut – voit myös lähettää kommenttisi Instagram-viestinä jolloin voin julkaista sen anonyymisti puolestasi. Näin saamme internetiin lisää asiakaskokemuksia näkyviin.

Täältä löydät Trustpilotiin kertyneet asiakaskokemukset.

Kokeile itse Anyfiniä, alennuskoodi antaa 20€ pois

Voit kokeilla itse miten palvelu toimii. Yksinkertaisuudessaan riittää, että lähetät kuvan viimeisimmästä osamaksu-, luottokortti – tai muun lainan laskusta Anyfinin nettisivuilla tai lataamalla Anyfinin sovelluksen. Koodilla Valeäiti saat ensimmäisestä laskustasi 20€ pois mikäli Anyfin hyväksyy hakemuksesi. Koodi on voimassa joulukuun loppuun asti.

Anyfin tarjoaa aina yksilöllisiä korkoja. Esimerkiksi: Kun nimelliskorko 24 kuukauden laina-ajalla olevalle 4000 euron suuruiselle luotolle on 9,48 % ja käsittelykulu on 2 euroa, todellinen vuosikorko on 11,09%. Luoton arvioitu kokonaiskustannus on 4454 euroa, kun asiakas maksaa lainan takaisin 24 kuukaudessa.

Lähteet: