Tämä aihe taisi tulla teiltä joltain vähän vinkkinäkin, ja pyörii ainakin minulla päivittäin päässä. Tarkemmin sanottuna kaksi kertaa päivässä: ”mitä tänään syötäisiin?”. Ongelma on paisunut aivan uusiin mittoihin perheen kasvettua kahdesta neljään.
En ole koskaan ollut häävi kokki, leipominen on enemmänkin oma leipälajini (pahoittelut halvasta sanaleikistä). Pyöräytän ihan kelpo sämpylät helposti ja pullani ovat suorastaan hyviä. Se porkkanakakkukin myy aina itsensä hyvin.
Ruokapuoli onkin tyystin eri asia. Osaan seurata ehkä ohjeita vielä jotenkin, mutta yleensä levy on liian kuuma ja ”maun mukaan” ohjeistettu maustaminen ahdistaa joka kerta. Mistä minä tietäisin mitä ja kuinka paljon sinne pitää tunkea? Siksi kai leipominen helpompaa onkin; työvaiheet ja määrät on tiukasti määritelty, eikä tekijän tarvitse arpoa mitä on ”hyppysellinen”.
Dink-aikanamme elimme kaikkien ravitsemussuosituksien vastaisesti, syöden iltaisin lähinnä leipää ja rahkaa. Korkeintaan väänsimme karppihenkistä tunafetasaldea (jota ei olekaan sitten enää näinä päivinä juuri tarvinnut syödä, y ö k) tai jos rehellisiä ollaan, kävimme lähinnä ulkona syömässä. Kallista ja lihottavaa.
Ykkösen kasvaessa ikään, jossa se söi viisi Nestle-äitien tekemää purkkia päivässä, aloitin ryhtiliikkeen. Laskin loputtomasti purkkeja sisältäneet kauppakassit käsistä, oikaisin selän ja avasin keittokirjat. Kai mä perhana jotain sentään osaan itsekin tehdä (sen ikuisen jauhelihaspagun lisäksi). Ylpeänä voin kertoa, että ryhtiliike oli onnistunut ja kehitys huimaa. Nyt osaan tehdä useita ruokia makaronilaatikosta siskonmakkarakeittoon noin vain, ilman ohjeita.
Vedin jopa niin rajun marttakortin hihastani, että aloin suunnitella viikottaista ruokahuoltoa. Listasin ensin paperille kaikki ruoat, jotka osaan / osaamme tehdä ilman ohjeita ja / tai stressiä ja hikikarpaloita. Sitten istuin sunnuntaiaamuna listani ääreen, ja valitsin sieltä noin viisi ruokalajia. Otin huomioon kuinka paljon kotona tulevalla viikolla ollaan, ja yritin saada listalle sekä kasviksia että kalaa riittävästi. Sitten kamat ostoslistalle, autolla kauppaan, satanen tiskiin ja neljän ruokakassin kanssa kotiin. Ultrahienon suorituksesta teki se, että kirjoitin nämä valitut ruokalajit myös liitutaululle viikon menuksi. Ja oli kuulkaa ruokahuolto helppoa! Sen kun katsoi liitutaululta mitä piti tehdä, ja kaapista löytyi siihen tarvittavat ainekset. Ruokatarjonta säilyi vaihtelevana, ”mts” -ongelma poistui, kaupassa piti käydä vain kerran viikossa ja rahaakin varmaan säästyi.
Sitten syntyi Kakkonen ja Kreikan kokoiset univelat. Ja hups vaan olemme palanneet elämään, jossa kaapista löytyy aina einespinaattilettuja hätälounaaksi, ja jossa huikeaksi ruoanlaitoksi lasketaan taas se iänikuinen bolognese. Välillä lapset syö lounaaksi makaronia ”kesputilla” ja vanhemmat karkkia suklaalla.
Tarvitsen siis taas ryhtiliikkeen, varsinkin kun pöytään on pakko saada Ykköselle päivällisen lisäksi lounas ja välipalat nyt tarhapalveluiden päätyttyä. Mutta ennen kaikkea taidan tarvita inspiraatiota, sillä juuri nyt tunnun muistavan ainoastaan jauhelihasta ja makaronista koostuvia ruokia, enkä jaksa etsiä sitä listaa. Lonkalta heitetty kokkaaminen ei myöskään tuota kovin maittavia tuloksia. (Edellisestä sellaisesta setistä opin ainakin sen, ettei kana, pinaatti, halloumi ja kookoskerma sovi yhteen.)
Siispä ehdotankin teille pientä diiliä. Minä jaan tässä sen yhden ainoan ”mun” ruokalajin, joka on hyvä, helppo ja ehkä vähän erilainen, ja pyydän teiltä samaa. Nyt kaikki siis kommentoi reippaasti ja kohta meillä onkin kasassa hyvä setti uusia ruokia ensi viikolle. Ja ei sitten mitään ”mausta” tai ”oman maun kukaan” -ohjeita kiitos. Vain Idiootti – tai siis Valekokki – varmoja ohjeita otetaan vastaan. Tässä alkuun yksi:
Makaroniton makaronilaatikko
Tämä on versio makaronilaatikosta, jossa makaronit on vaihdettu kokonaan kasviksiin. Hirveen trendikästä karppausta, mutta myöskin hyvää ja vähän ehkä ravintorikkaampaa vaihtelua peruslootalle. Suosittelen tekemään kerralla pari vuokaa, ruoka säilyy hyvin ja sen voi pakastaa.
Näillä aineksilla tulee kaksi pientä uunivuokaa (8 annosta?):
- Parsakaali
- Kukkakaali
- 2-3 porkkanaa
- Jauhelihaa, mielellään 800g
- Pari sipulia
- Valkosipulia halutessasi, 2-3 kynttä
- 3-4 munaa
- 8-10 dl maitoa (osan voi korvata kermalla)
- Juustoa (esim. emmental, mozzarella, mitä vaan oikeastaan. Myös vuohenjuusto pieninä kikkareina tuo kivasti makua).
- Kasvisliemikuutio, paprikaa, chiliä, valko- ja mustapippuria, juustokuminaa, basilikaa, oreganoa, suolaa…?
1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
2. Pieni kasvikset isoon kattilaan kiehumaan, sekaan voi heittää kasvisiliemikuution. Keitä muutama minuutti, niin että värit vahvistuu mutta ei ole ihan läpikypsiä. Valuta.
3. Paista jauheliha sipulien kanssa, mausta mielesi mukaan. (huom; minä saan ohjeistaa näin koska olen surkea maustamaan ja sinä teet sen varmaan paremmin. Itse laitan yleensä jotain yrttejä (basilika, oregano), vähän chiliä ja paprikaa sekä reilusti juustokuminaa, varmaan myös mustapippuria yleensä.)
4. Sekoita munamaito/kermaseos ja mausta kevyesti suolalla ja valkopippurilla. Sekaan kannattaa laittaa myös osa juustosta.
5. Sörssää! Vuokiin ladotaan kasvikset ja lihat suloiseen sekasotkuun. Päälle lorottelet munamaitoa ja vielä koko komeuden päälle juustoa niin paljon kuin kehtaat.
6. Paista 175 asteessa noin 30-45 minuuttia niin että munamaito on hyytynyt ja juusto alkaa ruskistua.
Huom: munamaidon määrä on melko ohjeellinen ja sitä voi tarvita enemmänkin riippuen siitä kuinka iso vuoka on, kuinka paljon kasviksia jne. samoin lihaa voi olla enemmän tai vähemmän, kyllä sen sitten huomaa kun niitä vuokia latoo. Kunhan munia on suunnilleen 2 per vuoka niin pitäisi pysyä kasassa.
Reseptiä voi muunnella loputtomasti. Kasviksia voi vaihdella lisäten esim paprikaa, kesäkurpitsaa, bataattia, punasipulia, whatever. Ainoa joka tähän ei ironisesti oikein sovi, on makaroni.
Ja näillä puheilla minä lähden nyt juhlimaan nuorta rakkautta ravintola Kuu Kuu:hun. Mukana lapsi, joka ei ole nukkunut päiväunia, ja jonka uniaika alkaisi tunnin päästä. Wish us luck. Ja muistakaa arvonta!