Olen jo pitkään jauhanut, että minun lastenhoito- ja kasvatusperiaatteeni ovat luokkaa ”katso, matki, kokeile”. Lähes kaiken osaamani vauvan syöttöajoista päiväunien vähentämiseen ja sormiruokailun aloittamiseen perustuu siihen, että olen nähnyt Sadun, Katin tai Inarin jonkun vähän vanhemman vauvan äidin tekevän niin. Nyt kun näitä on kaksi ja kaaoksen määrä on tasaisesti tappanut neuroottisen kontrollifriikin, on mukaan tullut paljon tapoja, jotka olen oppinut puhtaasti laiskuuden takia tai vahingossa jotain unohdettuani. Koska moni muukin varmasti nappaa hyvän idean sieltä ja vinkin täältä, ajattelin koota nyt muutamia juttuja, jotka olen joltain varastanut (ilman mitään asiaan kuuluvia krediittejä, tietenkin) ja ihan pari sellaista, jotka olen itse äkännyt.
Tämän postauksen tavoitteena on saada teidät huomaamaan, miten daijuna olen lähtenyt liikenteeseen kerätä sata uutta hyvää konstia, joten nimeänkin tämän härskisti jo tässä vaiheessa ”niksiketjuksi”. Antakaahan tulla siis, älkää antako näiden vinkkien superitsestäänselvyyksien hämätä, ehkä ne joillekin ei ole!
Tässä mun varastoa:
- Pepun pesun ajaksi kannattaa bodyn helmat nostaa olkapäälle ja laittaa yksi neppari kiinni. Ei tule se vaate sinne kakan sekaan.
- Koska sen kantaminen on ehkä kamalinta ikinä, vauvan turvakaukalo asuu autossa. Etenkin jos teillä on joku autopaikka. Vauva siirretään autoon ja sieltä pois sylissä tai rintarepussa. Jos minä pystyn tähän yksin kahden syli-ikäisen lapsen kanssa katupysäköinnillä, sinäkin pystyt.
- Imettää voi muutenkin kuin kyljellään. Kokeile selällä maaten tai niin että tunget ”väärän” tissin vauvalle: vasemmalla kyljellä oikea. Ei tarvitse vaihdella puolta öisin ja saatat jopa saada mukavamman asennon.
- Jos lapsesi on mallia ikiliikkuja, laita teippivaippa puoliksi kiinni ennenkuin alat pukea. Jalka sisään ja yksi teippi vähemmän rimpuiltavana, pissat jää talteen heti ja vaippa pysyy vähän päälläkin vaikka se pirulainen lähteekin karkuun. Saattaa muuten toimia myös tee-se-itse housuvaippamoodina, hmm…
- Vedä vauva syöttötuoleineen metrin päähän pöydästä ruokailun jälkeen. Saat siivottua ilman apukäsiä, mutta sitäkin paremmin viihtyvän lapsen kanssa.
- Ei ole mitään, mitä mini-minigrip-pusseilla ei voisi tehdä. Niissä voi pakastaa äidinmaitoa (muista laittaa pussi kyljelleen niin jäätyy järkevään asentoon) tai soseita, pakata sen täyteen wetwipeja, käyttää kuuma-kylmävesipullona tissien rantapallovaiheessa (ja liivien täytteenä koirankorvavaiheessa), miniroskiksena, rusinapurkkina, tuttikotelona, jääpalana boolissa…osta näitä.
- Jos jaksat tehdä niitä vauvansoseita, muistat varmaankin sen jääpalakuutiovinkin? Että pakastat suoraan niihin muotteihin? No, muista myös vinkin jatko-osa: kun soseet on jäätynyt, tipauta ne kaikki kerralla sieltä johonkin pussiin tms. Hieman helpottaa jatkossa vain yhden palan ottamista ja sulattamista.
- Pakkasosastolta toinen vinkki: osta aina jauhelihaa ja kanaa isoissa juuri vanhenevissa paketeissa ja tunge suoraan pakkaseen. Bolognesen ainekset olkoot aina kotonasi!
- Meikkaa lasten kanssa. Kaikki vaikeasti avattavat purtilot on mahtavia leluja, joilla ostaa paljon meikkausaikaa. Muista kuitenkin pyyhkiä isompien lasten naamat wet wipella lopuksi, ne ei vielä osaa tehdä hienoja häivytyksiä aurinkopuuteriinsa.
- Ruoanlaittorauhan saat laittamalla lattialle leikkuualustan, kaksi isoa kurkunpalaa, tylsän veitsen ja kaikki talouden lapset. Pienet syö kurkkuja, isot yrittää leikata.
- Sisarusrattaita ei aina tarvita. Vedä rattaat makuuasentoon ja iske lapset sinne peräkkäin. Ovat niin tiiviisti etteivät edes putoa.
- Pahoina lumipäivinä kannattaa irrottaa kova kantokoppa vaunuista ja iskeä se sellaisenaan pulkkaan.
- Hesburgereissa on sisäleikkipuisto.
- Ota sohvasta istuintyynyt pois ja laske ne lattialle sohvan eteen. Turvallinen ja naurettavan hauska leikkipaikka 0-4-vuotiaille.
- Vauvan voi laskea tarvittaessa maahan kodin ulkopuolellakin. Tämä saattaa tulla yllätyksenä yhden lapsen äideille.