En ole juurikaan kirjoittanut lastenvaatteista, pääosin siksi että en halua osallistua ns. lastenvaatekiimaan, jossa kaikkien on pakko saada niitä tiettyjä apinoita tai juuri noita röyhelöitä. Se on kulttuurissamme melko sairas piirre. Vaatteista ei ole ollut myöskään kauheasti kerrottavaa.
Ensin vaatteita tuli lahjaksi ovista ja ikkunoista, ihanaa mutta kamalaa ketjukamaa kassikaupalla. Sitten kävimme läpi elsat, salamat ja muut karseat printit, joista ei juuri tehnyt mieli kirjoitella. Jossain kohtaa lapset kasvoivat keskimäärin kolmetoista senttiä viikossa. Kaiken kaikkiaan kävi kaikki nämä asiat, jotka Katja taas vaihteeksi nerokkaasti summasi.
Nyt lapset ovat vihdoin jo niin isoja, että a) kukaan ei halua ostaa enää vaatteita lahjaksi (122cm mekko ei ole yhtä söpö kuin 68) ja b) vaatteet saattavat kestää pitkäänkin käytössä. Ne eivät mene heti rikki, hukkaan tai kaapin pohjalle väärän koon takia. Siis jos lapset itse niistä pitävät.
Vihdoin on mahdollista tehdä yhdessä harkittuja vaateostostoksia, jossa eettisyydellä, makuasioilla ja laadulla on vissi merkityksensä. Siispä paljastan teille omat suosikkimme, voidaan sitten yhdessä kiistellä kenellä on paras maku!
Kotimaista designia: Vimma, Papu, Gugguu, Melli, Metsola
Sisävaatteissa ykkössuosikin sijaa pitää Vimma upeilla kuoseillaan, joista erityisesti leteillä on meidän perheessä vahva asema. Vimman takana on vahvasti kestävään kulutukseen uskovat naiset, jotka uskovat siihen että vaatteita pitäisi olla vähemmän mutta laadukkaampaa. Vimma on antanut tuotteitaan hyväntekeväisyyteen ja tekee ylijäämäkankaista asiakkaiden toiveiden mukaisia vaatteita.
Rakastan Vimmassa erityisesti heidän sivuiltaankin löytyvää sanomaa:
”Tähän maailmaan ei tarvitsisi tuottaa enää yhtään enempää tavaraa.”
Word!
Muista kotimaisista merkeistä Papu valloittaa graafisuudellaan, Gugguun materiaalit on napakoita ja vahvoja, Metsolan trikoopaidat ovat kestävintä mitä olen kohdannut ja Melli EcoDesignin trikoomekko on omasta vaatekaapistani kaikista eniten käytössä (eikä ole mennyt miksikään). Lista on pitkä ja onneksi uusia ihania merkkejäkin tulee jatkuvasti. Hyvä ostospaikka monelle on Weecos.
Suomen ulkopuolelta on annettava erityismaininta Po.P pyjamille, erityisesti klassikkoraidalliset kestävät todella hyvin kulutusta ja tuplakoot pitävät saman parin käytössä pari vuotta helposti.
Varoitus: Vimmalta olen saanut pientä blogialennusta ja Mellin vaatteet saimme bloginäkyvyyttä vastaan viime vuonna.
Uusi tulokas MINUJU antaa asiakkaan suunnitella itse
MINUJU on ihan uusi merkki, mutta vahva ehdokas vakiosuosiksi kahden ylivoimaisen ominaisuuden takia. Ensinnäkin, asiakas suunnittelee tilaamansa vaatteet itse. Verkkokaupassa valitaan oston yhteydessä perusmallien päälle ominaisuudet hihan pituuksista taskujen malliin ja eri palojen väriin. Tällä jos jollain saa lapsetkin sitoutumaan tuotteen käyttöön kun lapsi voi koulussa oikeasti kertoa suunnittelleensa nämä eriparihihansa ihan itse.
Toisekseen, MINUJUlla kestävä kuluttaminen on kaiken keskiössä. MINUJUn vaatteita voi korjauttaa ja kierrättää heidän kauttaan suoraan. Ainakin polvipaikan sisältävät slim fit housut ovat jo niin paksua kangasta, että pääsen tuskin koskaan kokeilemaan korjauspalvelua. MINUJUn vaatteiden materiaali on parasta mahdollista GOTS-puuvillaa ja vaatteet valmistetaan yksilöllisesti ( = ei ylijäämätuotantoa eli hukkaa) Suomessa, mikä on poikkeus tänä päivänä. Silti hintapiste on varsin ok, legginsit alkaen 29€ ja mekot 44€ – ja [highlight]koodilla valeaiti saatte näistä hinnoista vielä -10% pois[/highlight]. Koodin on voimassa 30.9.2017 saakka.
Varoitus: Me saimme MINUJUlta kasan vaatteita Instanäkyvyyttä vastaan. Tämä teksti ja koodi tuli kaupan päälle, koska innostuin.
Ulkovaatteissa Reima, PoP, Stadium (ja XXL)
Reiman missiona on saada lapset liikkumaan enemmän ja se kyllä näkyy. Kamat ovat joustavia, mukavia ja silti täysin touhunkestäviä. Ykköselle ostettiin edelliseen lumettomaan talveen Reimatec+ haalari, ja sillä rymyttiin läpi talven. Nyt haalari näyttää täysin käyttämättömältä, edes lahkeiden kumilenkit eivät ole rikki. Reima tekee nykyään myös kenkiä, joiden kankaisista versoista meillä on vähän huonoja kokemuksia mutta nämä pesunkestävät Wetterit ovat olleet kyllä kova juttu. Erityismaininta hyvistä hanskoista!
Hintansa veroisia ovat myös olleet Po.Pin vaatteet, jos kohdalle ei osu huonojen vetskareiden kausi. Silloin takeissa on vetskari jota ei saa vahva mieskään kiinni ja auki. Muuten tavara on ollut ihan loistavaa, kierrätettävyys erityisesti hyvä.
Irallisena huomiona kerron, että NameItin softshell haalarit ovat ihan sikahyviä.
Stadiumin omat vaatteet ovat aivan ylivertaisia hinta-laatusuhteessaan, mutta tuotannon eettisyydestä tai visioista en osaa sanoa. Sama pätee XXL kamaan. Jälleenmyynti eli kierrätysarvo on ainakin varmempaa kovemman hintaluokan merkeissä, ja siksi niitä suosimme. Halvemmat merkit menevät helposti ongelmajätteen puolelle jos kukaan ei osta (ja yleensä ei voi lahjoittaa, koska ihan priimana eivät säily, ref: SPR Kontti).
Muista nämä lastenvaatehankinnoissa
Kierrätä. Osta käytettynä ja myy edelleen. Lahjoita loput, mutta tarkista kunto. Jos vaate on ihan liian tahrainen käyttöön, värjää se. Jos se on reikäinen, tee siitä vaikka nukenvaate. Meillä nuket pukeutuu puhkirakastettuun Vimmaan.
Pyykkää. Ehkä vain meidän perheen ohjenuora ja ehkä vähän nolo juttu, mutta… pariin kertaan on käynyt niin että luulen Ykkösen paitavaraston olevan täysin olematon, että kaikista on kasvettu ulos. Sitten pestään valkoisia tai pinkkejä pyykkejä ja kas kun löytyi taas kaappiin kamaa eikä ostoksille tarvinnutkaan lähteä.
Osta vähän mutta kestävää. Tämä tarkoittaa paitsi vankkaa laatua ja silmää miellyttävää kuosia myös oikean koon ostamista. Vaatteen pitää istua hyvin koko käytön ajan, jottei se ala ketuttaa pussittaa tai hierry rikki. Käytä mieluummin yhden koon aikana vähempiä vaatteita paljon ja laita ne sitten eteenpäin. Älä osta alennuksesta isompaa kokoa ennakkoon, se hyvin harvoin menee nappiin.
Vaihda fleece villaan. Fleece sisältää mikromuovia, joka saastuttaa meriä. Villa on materiaalina huomattavasti luontoystävällisempi ja lisäksi ihan sairaan hyvä käytössä: märkänä lämmin, ei kerää hajuja, hylkii likaa ja lämmittää ohuenakin.
Käsittele tahrat hyvin. Meidän perheen akilleen kantapää. En tiedä miksi mutta meidän isot lapset ahmii ruokaa edelleen sillä innolla että tomaatit roiskuu joka viikko rinnuksille. Tahroille pitää aina tehdä heti jotain, jottei käyttö- ja kierrätysarvo kärsi. Sappisaippua ja aurinko on parhaat kaverit, lopussa auttaa enää valikoitu katse tahrakohtiin (=teeskentele ettet näe).
Anna speksit lahjoihin. Pienemmille lapsille ostetaan mielellään vaatteita lahjaksi, mikä on hienoa! Pidä huoli, että lahjan antaja tietää, mitä teillä eniten tarvitaan. Ihan turha ottaa kaappiin seitsemättä mekkoa, jos yöppäreistä on pula. Tai vaihda lahja rohkeasti. Ajatus on tärkein.
Mitkä on teidän suosikit ja kovimmat vinkit? Erityisesti hyvistä kengistä otetaan mielellään vinkkejä vastaan, samoin hanskoista kouluikäisille!