Asiaa ja fiilistelyä lastenvaatteista

En ole juurikaan kirjoittanut lastenvaatteista, pääosin siksi että en halua osallistua ns. lastenvaatekiimaan, jossa kaikkien on pakko saada niitä tiettyjä apinoita tai juuri noita röyhelöitä. Se on kulttuurissamme melko sairas piirre. Vaatteista ei ole ollut myöskään kauheasti kerrottavaa.

Ensin vaatteita tuli lahjaksi ovista ja ikkunoista, ihanaa mutta kamalaa ketjukamaa kassikaupalla. Sitten kävimme läpi elsat, salamat ja muut karseat printit, joista ei juuri tehnyt mieli kirjoitella. Jossain kohtaa lapset kasvoivat keskimäärin kolmetoista senttiä viikossa. Kaiken kaikkiaan kävi kaikki nämä asiat, jotka Katja taas vaihteeksi nerokkaasti summasi.

Nyt lapset ovat vihdoin jo niin isoja, että a) kukaan ei halua ostaa enää vaatteita lahjaksi (122cm mekko ei ole yhtä söpö kuin 68) ja b) vaatteet saattavat kestää pitkäänkin käytössä. Ne eivät mene heti rikki, hukkaan tai kaapin pohjalle väärän koon takia. Siis jos lapset itse niistä pitävät.

Vihdoin on mahdollista tehdä yhdessä harkittuja vaateostostoksia, jossa eettisyydellä, makuasioilla ja laadulla on vissi merkityksensä. Siispä paljastan teille omat suosikkimme, voidaan sitten yhdessä kiistellä kenellä on paras maku!

Kotimaista designia: Vimma, Papu, Gugguu, Melli, Metsola

Sisävaatteissa ykkössuosikin sijaa pitää Vimma upeilla kuoseillaan, joista erityisesti leteillä on meidän perheessä vahva asema. Vimman takana on vahvasti kestävään kulutukseen uskovat naiset, jotka uskovat siihen että vaatteita pitäisi olla vähemmän mutta laadukkaampaa. Vimma on antanut tuotteitaan hyväntekeväisyyteen ja tekee ylijäämäkankaista asiakkaiden toiveiden mukaisia vaatteita.

Rakastan Vimmassa erityisesti heidän sivuiltaankin löytyvää sanomaa:

”Tähän maailmaan ei tarvitsisi tuottaa enää yhtään enempää tavaraa.”

Word!

Muista kotimaisista merkeistä Papu valloittaa graafisuudellaan, Gugguun materiaalit on napakoita ja vahvoja, Metsolan trikoopaidat ovat kestävintä mitä olen kohdannut ja Melli EcoDesignin trikoomekko on omasta vaatekaapistani kaikista eniten käytössä (eikä ole mennyt miksikään). Lista on pitkä ja onneksi uusia ihania merkkejäkin tulee jatkuvasti. Hyvä ostospaikka monelle on Weecos.

Suomen ulkopuolelta on annettava erityismaininta Po.P pyjamille, erityisesti klassikkoraidalliset kestävät todella hyvin kulutusta ja tuplakoot pitävät saman parin käytössä pari vuotta helposti.

Varoitus: Vimmalta olen saanut pientä blogialennusta ja Mellin vaatteet saimme bloginäkyvyyttä vastaan viime vuonna. 

Uusi tulokas MINUJU antaa asiakkaan suunnitella itse

MINUJU on ihan uusi merkki, mutta vahva ehdokas vakiosuosiksi kahden ylivoimaisen ominaisuuden takia. Ensinnäkin, asiakas suunnittelee tilaamansa vaatteet itse. Verkkokaupassa valitaan oston yhteydessä perusmallien päälle ominaisuudet hihan pituuksista taskujen malliin ja eri palojen väriin. Tällä jos jollain saa lapsetkin sitoutumaan tuotteen käyttöön kun lapsi voi koulussa oikeasti kertoa suunnittelleensa nämä eriparihihansa ihan itse.

Toisekseen, MINUJUlla kestävä kuluttaminen on kaiken keskiössä. MINUJUn vaatteita voi korjauttaa ja kierrättää heidän kauttaan suoraan. Ainakin polvipaikan sisältävät slim fit housut ovat jo niin paksua kangasta, että pääsen tuskin koskaan kokeilemaan korjauspalvelua. MINUJUn vaatteiden materiaali on parasta mahdollista GOTS-puuvillaa ja vaatteet valmistetaan yksilöllisesti ( = ei ylijäämätuotantoa eli hukkaa) Suomessa, mikä on poikkeus tänä päivänä. Silti hintapiste on varsin ok, legginsit alkaen 29€ ja mekot 44€ – ja [highlight]koodilla valeaiti saatte näistä hinnoista vielä -10% pois[/highlight]. Koodin on voimassa 30.9.2017 saakka.

Varoitus: Me saimme MINUJUlta kasan vaatteita Instanäkyvyyttä vastaan. Tämä teksti ja koodi tuli kaupan päälle, koska innostuin. 

Ulkovaatteissa Reima, PoP, Stadium (ja XXL)

Reiman missiona on saada lapset liikkumaan enemmän ja se kyllä näkyy. Kamat ovat joustavia, mukavia ja silti täysin touhunkestäviä. Ykköselle ostettiin edelliseen lumettomaan talveen Reimatec+ haalari, ja sillä rymyttiin läpi talven. Nyt haalari näyttää täysin käyttämättömältä, edes lahkeiden kumilenkit eivät ole rikki. Reima tekee nykyään myös kenkiä, joiden kankaisista versoista meillä on vähän huonoja kokemuksia mutta nämä pesunkestävät Wetterit ovat olleet kyllä kova juttu. Erityismaininta hyvistä hanskoista!

Hintansa veroisia ovat myös olleet Po.Pin vaatteet, jos kohdalle ei osu huonojen vetskareiden kausi. Silloin takeissa on vetskari jota ei saa vahva mieskään kiinni ja auki. Muuten tavara on ollut ihan loistavaa, kierrätettävyys erityisesti hyvä.

Irallisena huomiona kerron, että NameItin softshell haalarit ovat ihan sikahyviä.

Stadiumin omat vaatteet ovat aivan ylivertaisia hinta-laatusuhteessaan, mutta tuotannon eettisyydestä tai visioista en osaa sanoa. Sama pätee XXL kamaan. Jälleenmyynti eli kierrätysarvo on ainakin varmempaa kovemman hintaluokan merkeissä, ja siksi niitä suosimme. Halvemmat merkit menevät helposti ongelmajätteen puolelle jos kukaan ei osta (ja yleensä ei voi lahjoittaa, koska ihan priimana eivät säily, ref: SPR Kontti).

Muista nämä lastenvaatehankinnoissa

Kierrätä. Osta käytettynä ja myy edelleen. Lahjoita loput, mutta tarkista kunto. Jos vaate on ihan liian tahrainen käyttöön, värjää se. Jos se on reikäinen, tee siitä vaikka nukenvaate. Meillä nuket pukeutuu puhkirakastettuun Vimmaan.

Pyykkää. Ehkä vain meidän perheen ohjenuora ja ehkä vähän nolo juttu, mutta… pariin kertaan on käynyt niin että luulen Ykkösen paitavaraston olevan täysin olematon, että kaikista on kasvettu ulos. Sitten pestään valkoisia tai pinkkejä pyykkejä ja kas kun löytyi taas kaappiin kamaa eikä ostoksille tarvinnutkaan lähteä.

Osta vähän mutta kestävää. Tämä tarkoittaa paitsi vankkaa laatua ja silmää miellyttävää kuosia myös oikean koon ostamista. Vaatteen pitää istua hyvin koko käytön ajan, jottei se ala ketuttaa pussittaa tai hierry rikki. Käytä mieluummin yhden koon aikana vähempiä vaatteita paljon ja laita ne sitten eteenpäin. Älä osta alennuksesta isompaa kokoa ennakkoon, se hyvin harvoin menee nappiin.

Vaihda fleece villaan. Fleece sisältää mikromuovia, joka saastuttaa meriä. Villa on materiaalina huomattavasti luontoystävällisempi ja lisäksi ihan sairaan hyvä käytössä: märkänä lämmin, ei kerää hajuja, hylkii likaa ja lämmittää ohuenakin.

Käsittele tahrat hyvin. Meidän perheen akilleen kantapää. En tiedä miksi mutta meidän isot lapset ahmii ruokaa edelleen sillä innolla että tomaatit roiskuu joka viikko rinnuksille. Tahroille pitää aina tehdä heti jotain, jottei käyttö- ja kierrätysarvo kärsi. Sappisaippua ja aurinko on parhaat kaverit, lopussa auttaa enää valikoitu katse tahrakohtiin (=teeskentele ettet näe).

Anna speksit lahjoihin. Pienemmille lapsille ostetaan mielellään vaatteita lahjaksi, mikä on hienoa! Pidä huoli, että lahjan antaja tietää, mitä teillä eniten tarvitaan. Ihan turha ottaa kaappiin seitsemättä mekkoa, jos yöppäreistä on pula. Tai vaihda lahja rohkeasti. Ajatus on tärkein.

Mitkä on teidän suosikit ja kovimmat vinkit? Erityisesti hyvistä kengistä otetaan mielellään vinkkejä vastaan, samoin hanskoista kouluikäisille!

10 Kommentit

 • Kaisa

  Luokanopettaja antaa hanskavinkin. Hanki värikkäät! Lapsi tunnistaa ne helpommin käytävällä seikkailevien 30 mustan parittoman hanskan joukosta.

  Tuo Popin vetskarikirous on täälläkin tuttu! Yhteen takkiin jopa vaihdatin ompelijalla vetskarin, kun oli niin ihana ja lapselle sopiva takki, mutta tosi jumittava se vetskari.

  Täytyykin tsekata nuo Minujun leggingsit. Polvipaikat valmiina on aina hyvä asia!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   En tajua tota niiden vetskarigatea. Ja pokkana aina liikkeessä väitetään että on vain käytöstä hiekkaa mennyt väliin :O onneksi näitä ei satu kuin ehkä yksi neljästä, ja loput on ollu tosi priimaa! Minujut on ihan sika hyvässä kunnossa ekan pesun jäljiltä, kannattaa tolla koodilla nyt kokeilla!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ja kiitos hanskavinkistä! 🙂

 • pilami

  Mitä ihmettä?!?! Miten voi olla että teillä ei mene vaatteet rikki?? Po.P:n välikausihousut (niillä mustilla ”kestävämmillä” kohdilla polvissa) kesti 2 kk. Reim Tec+ polvet ovat myös puhki 2-3 kuukaudessa. Tai jopa aiemmin. Collareiden polvet kestävät n. kuukauden. Kengät eivät kestä ehjinä yhtä käyttökautta. Eivät Eccot, eivät Superfitit, eivät yhtään mitkään. Mun lompakko on kohta myös rikki tän takia. Mietin just 150 €:n ulkoilutakkia ostaessani että onkohan tää nyt vähän kallis itselleni. Sit tajusin että mä käytön sitä varmaan 10 vuotta, mun lapsilla samanhintainen haalari kestää sen pari kuukautta!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ulkovaatteet jostain syystä ei niin paljon meillä mene, sisähousut kyllä just polvesta! Ulkon nää tekee jotain muuta sit varmaan 😀 Kengät on paha, ne menee helposti kyllä ihan puhki. Mut on kyllä sairaan ärsyttävää tämä vaatteiden rikki meneminen!!

 • pilami

  Mutta jos siis vinkkejä kaipaat niin mun mielestä Didriksons:n talvihaalareissa on ollut toistaiseksi paras hinta/laatu -suhde.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Kiitos! Me ollaan kans joku joskus kokeiltu ja oli hyvä. Just katoin että XXLssä olisi alennuksessa nyt semmoinen..

  • pilami

   Ja jos kuin ihmeen kaupalla joku vaate kestää ehjänä niin sitten lapseni päättävät juuri siihen vaatekappaleeseen tehdä reiän saksilla. Mun mielestä ois kiva ostaa näitä eettisempiä merkkejä mutta kyllä tällä kulutuksella harrastan näitä halvempia merkkejä. Onneksi lapseni eivät ole kovin trenditietoisia.

 • anki

  Poika (nyt 9-v) tuhosi viime talvena kahdet toppahousut. Ensimmäiset (Didriksons) oli hajalla noin kuukauden käytön jälkeen. Ei, lapsi ei leikannut niihin saksilla reikiä eikä edes kontannut asfaltilla. Vaan laski polvillaan jäämäkeä. Toiset housut (Jonathan sport) säästyivät nippa nappa ehjinä, ja niitä voisi käyttää vielä alkutalvesta. Mutta jäivät pieniksi.

  En uskalla ostaa (varsinkaan) kalliimpia merkkejä, koska en usko että ne kestävät yhtään sen paremmin. Lenkkarit on roskiskamaa yhden kevään tai yhden syksyn jälkeen. Pikkusiskolle tai eteenpäin myytäväksi ei jää käytännössä mitään, paitsi sadetakkeja.

  Pitäisi vaan olla iloinen siitä, että lapsi liikkuu ja touhuaa pihalla. =D Käytettäviksihän vaatteet on ostettu. Silti tulee välillä laskettua kymppejä ja satasia, kun lapsi kotitutuu taas yhdet hanskat riekaleina tai polvet puhki.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Voi ei, ymmärrän niin! Meillä menee aika pitkälle samat kamat, harvoin menee ihan risaksi asti mutta ei kyllä mikään kovin priimakunnossa pysy. Paitsi se reiman haalari!

Tämän viestin kommentit on suljettu.