Perheessämme on aloitettu uusi urheiluharrastus, jota haluaisin nyt suositella kaikille perheellisille. Harrastus sopii hienosti vaativaankin arkirytmiin, lähtökuntoon katsomatta. Kyseessä on nykyaikainen versio triathlonista, tuosta kaikkien kilpalajien kuninkaasta. Perinteisestä poiketen tässä lajissa ei pyöräillä, vaan kilpailun kolme osa-aluetta ovat paini, uiminen ja pikajuoksu. Käydään nyt yhdessä hieman läpi kisan kulkua ja onnistumisen edellytyksiä.
Ennen kilpailua.
Kuten lähes kaikessa urheilussa, tässäkin kilpailussa tärkeintä on valmistatutuminen. Varaa kisan alkuun mahdollisimman paljon aikaa, ja yritä eliminoida ilmiselvät karikot jo etukäteen. Voit esimerkiksi ottaa huomioon, että letti saattaa olla liian ohut.
Tietenkin on syytä nukkua edellinen yö hyvin, varmistua ettei herää väärällä jalalla.
Kuvan lapsi liittyy tapaukseen, pyörä ei. |
1. Ensimmäinen kilpailuosuus: Paini
Triathlon aloitetaan voimaharjoittelulla, kahta vastustajaa kohdaten. Yleensä harjoitteluparina on sekä kokeneempi kilpailija, että hieman tuoreempi tulokas. Ei pidä kuitenkaan aliarvioida tuoreen tulokkaan taitoja, sillä sumea voitonnälkä saattaa tehdä hänestä vielä paljon painoluokkaansa vaikeamman vastustajan. Lisäksi hän ei kaihda sääntöjen venyttämistä ja epäreilujakin keinoja. Samoin kokeneet vastustajat on syytä kohdata riittävällä kunnioituksella. Vaikka painoluokka ei välttämättä olekaan merkittävästi tulokasta suurempi, on konkarilla käytössään muut ajan kanssa hiotut keinot, henkisestä väsyttämisestä lähtien. Vastustajista juniorimpi on usein voimallisesti haastavin, kun taas vanhempi saattaa koetella kokonaiskilpailun aikaa.
Kilpailun kokonaisuuden huomioiden paini saattaa olla yksi kevyimmistä osuuksista – tai verottaa voimat heti alkuunsa. Erityisesti kesäkuukausina paini on kuitenkin usein ennemminkin henkinen koettelemus, siinä missä talvea kohti kulkiessa myös fyysisen rasitteen ja varustelun merkitys nousee.
2. Toinen kilpailuosuus: Lyhyen matkan perhonen
On uimisen vuoro.
Kuva on HS:n lukijan, ei Valeäidin lukijan. |
Uimaosuus on usein kilpailun lyhimpiä, mutta kuten paini, saattaa verottaa yllättävänkin paljon kokonaisuuden energiamääristä. Uimaosuudessa on kaksi virallisissa säännöissä hyväksyttyä suoritusvariaatioita: vapaa rinnakkaisuinti tai etutyöntö. Vaikka rinnakkaisuinti on periaatteen tasolla merkittävästi kevyempi fyysisesti, se sisältää kuitenkin huomattavia aikariskejä, ja saattaa lisäksi johtaa ylimääräisiin maastavetoihin. Kilpailukomitea suosittelee yleisesti etutyöntöä, mutta sallii kaikki tyylit, jotka johtavat kaikkien kilpailijoiden saapumiseen seuraavaan suorituspaikkaan.
Uinnin menestyksekkäässä suorittamisessa oleellista on sekä varustelu että huolellinen etukäteismeditaatio. Huomioi myös, että samoin kuin painissa, kiirehtiminen ei yleensä takaa helpompaa tai nopeampaa suoriutumista.
3. Viimeinen kilpailuosuus: Pikajuoksu
Lopulta koittaa kilpailun kliimaksi, juoksu kohti maalilinjaa. Kilpailun viimeinen osuus on helposti stressaavin, mutta samalla palkitsevin: paikalla on yleisöä kannustamassa, kaikki joukkueet ovat lähes samaan aikaan suorituspaikalla, ja ajanotto on näkyvästi esillä. Tässä kohdassa punnitaan onnistuminen ja häviö, erotellaan voittajat ja nälkäiseksi jäävät.
Pikajuoksussa voittajana selviytyy se, joka ymmärtää lajin oleelliset kompastuskivet: rauhallinen kiirehtiminen ja urheiluhenki. Tässä kohdassa, jos jossain, on pidettävä hyvä energia yllä ja pää kylmänä. Älä missään olosuhteissa paljasta vastustajille heikkouksiasi ajan ja henkisen kestävyyden suhteen. Vastustaja tulee kyllä käyttämään kaikki keinojaan pilatakseen suorituksesi tässä vaiheessa. Älä kuitenkaan anna kovaäänisenkään trash talk:in tai edes eritteillä uhkailun lannistaa mieltäsi: sinä näet jo maaliviivan, voit haistaa voiton suloisen puurotuoksun. Nyt on kyse henkisestä kantista: vain vahvimmat voittavat. Oli vastustajasi naama kuinka punainen tahansa, kyyneleet kuinka suuria kuplia tahansa, sinä e t l a n n i s t u. Sinä kävelet ne portaat, juokset niiden ovien läpi, vaihdat niitä kenkiä. Hymy kasvoillasi ja luottavainen äänenvire huulillasi.
Enää muutama askel ja se on siinä. Yksi oviaukko, selän kääntö ja käden vilkutus – ja olet voittaja!
Kilpailun jälkeen.
Suorituksen jälkeen on tankkauksen ja virkistäytymisen aika.
Onnitteluni, olet suorittanut ensimmäisen triathlonisi! Mikä on olo? Jos suoritus tuntui kovin rankalta, etkä ole varma pystytkö osallistumaan seuraavan päivän osakilpailuun, suosittelen lämpimästi tutustumaan lajiin myös viestimuodossa. Viestissä valitset itsellesi kilpakumppanin, jonka kanssa vuorottelette myös iltavuoroissa, jossa kilpailun osa-alueet ovat päinvastaisia ja koettelemukset yleensä ennemminkin psykososiaalisia kuin fyysisiä.
Onnea ja menestystä valitsemallasi tiellä!