Vieraskynä: Emilian vinkit San Franciscoon

Tässä se on! Emilian vinkit San Franciscoon. Emilia on elämää, aurinkoa, skumppaa ja vaatteita rakastava tyylineiti, joka viettää aikansa ennemmin hyvän sushin kuin vaelluspolun äärellä. Jos sinäkin olet Sex and the City babe, noudata näitä ohjeita ja hyvin menee! Huom: nämä vinkit toimii erityisen hyvin lämpiminä aikoina, tämä kymmenen asteen jäätävä ilmasto ei ehkä ihan antanut periksi näistä kaikkiin.

****

Friscon kaupunginosista:

Union Square ympäristö:
Union Square on San Franciscon “keskusaukio” jonka kautta mä hahmotan koko kaupungin. Union Squaren ympäristössä on suurin osa kaupoista ja siitä vierestä Powell Streetin päästä lähtee myös Cable Carit. Kannattaa ehdottomasti kerran ottaa cable car, se on hauska tapa nähdä kaupunkia ja kokea miten jyrkkiä mäet todellisuudessa ovat! Hyvä mall shoppailuun on Westfield joka on ihan Union Squaren läheisyydessä (865 Market Street). Market Streetiä ei kannata kävellä pois päin rannasta Westfieldiä kauemmaksi, sillä siitä alkaa tosi pian Tenderloinin ghettoalue. Westfieldin lisäksi kauppoja on paljon mm. Geary Streetillä, Grant Streetillä ja siinä ympäristössä. Alueella on myös hauska Nespresson kahvila (90 Grant Avenue). Lähellä Westfieldiä on sellainen kiva puisto kuin Yerba Buena Park, jonka ympärillä on monia kivoja lounaspaikkoja, mm. Samovar Tea Lounge, B Restaurant ja Boulange. Ne ovat terassiensa vuoksi erityisen kivoja aurinkoisella säällä! Siinä vieressä on myös tosi makea afterwork paikka The Press Club, joka aukeaa viideltä. Sieltä saa myös pieniä snackeja.
Marina:
Marina on mun suosikki kaupunginosa: talot ovat kuin karkkeja, ihania pieniä kahviloita ja putiikkeja. Erityisen ihania katuja ovat Chestnut Street ja Fillmore Street. Chestnutilta on kiva kävellä Filmorelle ja katsoa samalla maisemia ja uskomattoman kauniita taloja. Fillmorella on kiva aamias-/lounaspaikka nimeltä Grove sekä perulainen ravintola Fresca, josta saa mailman parhaita cevichejä (siika on mun suosikki!). 
Mission:
Missionin alue muistuttaa jossain määrin Punavuorta: ollut ennen työväen kaupunginosa, mutta on nykyään yksi kalleimmista asuinalueista täpösen täynnä pieniä ravintoloita, originelleja kahviloita, ties-vaikka-mitä pikkuputiikkeja yms. Siellä on kiva puisto Dolores Park, jossa on aurinkoisina viikonloppuina täysi vappumeininki käynnissä. Puiston laelta näkee kivasti keskustan silhuetin. Me ollaan käyty lounaalla tällä alueella ainakin La Taqueria nimisessä paikassa josta sai freshejä tacoja eri täytteillä ja hyviä drinkkejä (2889 Mission St). San Franciscossa yleisesti ravintolat menee usein jo klo 22 kiinni, mutta Missionista löytyy parhaiten myöhään auki olevia ruokapaikkoja.
Embarcadero:
Embarcadero on rantaviivaa pitkin kulkeva alue, joka kuuluu financial districtiin. Se on erityisen suosittu juoksupaikka ja leveä rantabulevardi palmuineen sopiikiin urheiluun loistavasti. Siellä näkemisen arvoisia ovat mm. Ferry Building ja sen herkkupuodit ja –ravintolat (etenkin kalaraflat on hyviä!) sekä Bay Bridge erityisesti ilta-aikaan (siltaan rakennetiin keväällä valoinstallaatio joka on auringon laskettua makeen näköinen). Yksi kiva rento ruoka/afterwork-paikka tällä alueella on Palomino (345 Spear Street), jonka terassilta on upea näkymä Bay Bridgelle. Palomino sijaitsee ihan Googlen ja Banana Republicin konttorien vieressä ja hyvällä säällä on viiden jälkeen usein täpösen täynnä.
Twin Peaks:
Friscon korkein kukkula, josta näkee hienosti koko kaupungin sekä ympäröivät alueet. Ajomatkalla on myös makeita taloja, joista on varmasti mielettömät näkymät. Kannattaa ehdottomasti poiketa joku ilta auringonlaskun aikaan.
Fishermans Wharf:
Tää on alue jota en suosittele. Pelkkää ränsistynyttä turistirysää vieri vieressä. Tosin Powelilta lähtevän cable carin päätepysäkki on täällä, joten alue tulee samalla tsekattua.
Golden Gate:
Golden Gaten yli tulee ajettua matkoilla mm. Sausalitoon, viinialueille sekä Muir Woodsiin. Hienoimmat kuvat sillasta ja kaupungin silhuetista saa paluumatkalla takaisin kaupunkiin. Tällöin kannattaa poiketa maantieltä oikealle juuri ennen sillalle ajoa ja ajaa kyseistä tietä ylöspäin – mitä korkeammalle ajaa sitä makeammat näkymät! 

Lähialueet:

Sausalito:
Jos jotain suosittelen niin Sausalitossa käymistä. Sausalito on pieni jollain tapaa Etelä-Ranskamainen rantakaupunki San Franciscon lahden toisella puolella. Sinne ajaa kaupungista Golden Gaten yli noin 15 minuuttia, mutta vielä hauskempaa on mielestäni mennä sinne lautalla. Lautat lähtevät Ferry Buildingistä, matka kestää noin 15 minuuttia ja lautalla on A-oikeudet, joten sieltä saa sopivasti matkaeväitä. Lautalla tullessa näkee hienosti Sausaliton myös mereltä päin. Sausalitossa super sympaattinen paikka on Bar Bocce, jossa on kiva ulkoterassi fire pitin kanssa, oma ranta ja siinä petankikenttä – ja upeat näkymät lahden yli San Franciscoon! Boccesta saa ihania pizzoja sekä strawberry-pineapple sangriaa. Tää paikka vaatii aurinkoisen sään! Toinen kiva paikka – myöskin aurinkoisen sään vaativa – on Le Garage Bistro. Se sijaitsee kauniin rannan yhteydessä, jossa on viikonloppuisin paljon porukkaa paddle boardailemassa, lennättämässä leijaa jne.
Napa Valley & Sonoma:
Retki viinialueelle on toinen must juttu. Mun mielestä tosi kivoja viinitiloja ovat seuraavat (nää on myös suhteellisen lähellä toisiaan)
1. Domaine Carneros
Taittingerin Napan tilukset, joissa parasta on upea miljöö: massiivinen kartano jonka ympäri kiertävältä terassilta aukeaa viinipeltoja silmän kantamattomiin. Kannattaa melkein mennä ensimmäisenä tänne, sillä sparkling wine tasting sopii aamuun ehkä raikkaammin kun vaikkapa punaviinit.
2. Beringer
Viineiltään yksi parhaista tiloista, etenkin punaviinit ovat super hyviä. Myös rakennus on kaunis ja puutarhat super hyvin hoidettuja suihkulähteineen ja kukkaistutuksineen. Rakastuin täysin jälkiruokaviiniin ”Nightingale”. Ylipäätään jälkiruokaviineihin kannattaa käyttää joka paikassa yksi tasting lipuke!
3.V. Sattui Winery
Super ihana kohde. Paitsi viinitila, heillä on mieletön iso italialaistyylinen herkkukauppa, josta tulee ostaa picnic-ruokia ja pullo viiniä viinitilan puutarhassa nautittavaksi. Vastapäätä viinitilaa on Dean&Delucan fantastinen liike, josta kannattaa Napata lähtiessä vaikka take away kahvit.
4. MUMM Napa
Jos tykkää Mummin shamppanjoista niin tämä on must kohde. Täältä saa myös erittäin kohtuuhintaisia pulloja kotiin/hotellille vietäväksi.
Santa Cruz, Monterey ja Carmel:
Tämä on kolmas juttu, jota lämpimästi suosittelen.  Mun mielestä tämän retken voi helposti tehdä ihan päiväretkenäkin niin, että tulee San Franciscoon takaisin yöksi. Kannattaa ehdottomasti ajaa ainakin menomatka Highway 1:a – maisemat ovat ihan uskomattomia!! Tosin myös tämä retki vaatii selkeän päivän! Ensimmäisenä pitstopina tulee Santa Cruz, josta kannattaa käydä tsekkaamassa lähinnä boarwalk (400 Beach Street) , seuraavana siitä on Monterey, jossa suosittelen käymään lounaalla sellaisessa kuin Schooners (400 Cannery Row). Se on kauniilla aukiolla ja ravintolan pöydät on veden päällä, ruoka on ok mutta etenkin paikkana super kaunis. Seuraava stoppi sitten on Carmel-by-Sea, jossa kannattaa jättää auto parkkiin ja kävellä pääkatu (6th Avenue) läpi: mielettömiä pieniä taloja ja puoteja, kujia sekä erityisenä hauskana detaljina super kauniit kauppojen “kyltit/opasteet”. Carmelista kannattaa ehdottomasti jatkaa vielä noin vartti sellaiselle ranchille kuin Carmel Valley Ranch. Vastikään renoveerattu ranch keskellä upeaa laaksoa jossa on peuroja, laventelinkukkia, jättimäisiä puita jne. Oltiin kerran täällä myös yötä mutta sinne voi mennä vain drinkeillekin nauttimaan poolista ja upeista maisemista.  
Muir Woods
Muir Woods on punapuu-luonnonpuisto noin puolen tunnin päässä Friscosta. En ehkä kuluttaisi aikaa lähtemällä isompaan luonnonpuistoon Yosemiteen vaan kävisin täällä, jos aikaa on rajoitetusti.
Las Vegas
Tää ei varsinaisesti kuulu lähialueisiin, mutta kannattaa ehdottomasti tehdä parin päivän matka myös Vegasiin jos aikaa vaan riittää. Sinne kannattaa lentää, sillä ajomatka on ihan loputtoman pitkä ja tylsä (keskellä erämaata) ja lennot varmaan jopa halvemmat (Virgian Americalla on usein tosi edullisia tarjouksia). Kiva paikka asua on Venetian / Palazzo kompleksi, jossa on makeat yleiset alueet (Venetsian kanaalit, kaikki maailman kaupat ja ravintolat, hyvät poolit + poolpartyt yms) sekä se sijaitsee hyvällä paikalla keskellä Stripiä. Kiva illallispaikka Vegasissa on ainakin Koi Restaurant.

Ravintolat (niiden lisäksi jotka jo mainittu tekstissä aiemmin):

Aamupala / Brunssi
Mamas (1701 Stockton Street): Tää on Friscon tunnetuin brekkarimesta, josta saa mielettömiä omeletteja, pan cakeseja yms. jenkkiaamiaista kaiken mailman täytteistä oman valinnan mukaan. Tänne on usein aivan mielettömät jonot – helposti yli tunninkin. Siinä mielessä en tiedä onko mikään aamiainen sen jonottamisen arvoinen, ainakaan ei kannata mennä viikonloppuna!
Butler and Chef (155 South Park Avnue): Symppis ranskalainen aamupalapaikka, joka sijaitsee idyllisessä pienessä South Park puistossa. Kannattaa tilata Eggs Benedict, suussa sulavaa!
Ironside (680 2nd Street): Brunssipaikka, jossa viikonloppuisin bottomless mimosa brunch, jossa brunssin hintaan sisältyy niin paljon mimosaa eri makuisina kuin vain jaksaa litkiä! Kannattaa mennä nimenomaan viikonloppuisin ja varata pöytä etukäteen.
Grove Filmore (2016 Fillmore St): Hauskasti sisustettu (paljon lankkua, taljoja, nahkasohvia jne.) aamiais- tai lounaspaikka Marinassa 
Dinner:
Bar Agricole (355 11th Street): Huippu hyvää konstailematonta ruokaa ja ihana miljöö – ravintolalla on lämmitetty puutarha jossa voi kylmälläkin säällä syödä ilman takkia. Pitää varata pöytä etukäteen ja ehdottomasti toivoa että saa paikat ulkoa.
Ozumo (161 Steuart Street): Moderni japanilainen ravintola. Kannattaa tilata jaettavaksi paljon erilaisia kylmiä ja lämpimiä alkupaloja (tartareita, tatakeja jne.) 
Isa (3324 Steiner Street): Tunnelmallinen kohtuu hintainen rafla Marinassa. Suuri osa ravintolasta on teltalla katettua ulkotilaa jossa lämpölamppuja ja valoköynnöksiä.