Jaa tämä plokijuttu sille ketä inhoaa kieli virheitä!

Kerroin teille yx päivä että se lelu on oikeasti Duplo, ei Dublo. Sain heti huomata että asia kiinnosteli teitä enemmän kuin pieno soittajaansa joten aijon nyt jakaa teille muutaman muunkin teitä ärsyttävän väärin sanotun sanan!

Vastauksia tuli joku 1.5 (yksi piste viisi) tuhatta joten ota vaikka panaani (tai banadol jos kipeä olet!) ja pysähdy tämän äärelle! Laita vaikka se vavvasi hoitoon jos tarvis on, nyt on sentään lauvantai (päivämäärä muuten on 9.1 jos sen muistaminen oli sulle propleema)

Tuli tuosta mieleen, tietääkö/muistaako joku onko puranassa tai muissa ibuprofeiineissä gluteiinia? No, ei tälläinen muistivirhe niin vakava kai ole.

Suosikki-inhokkinne oli aika selvät. Luulempa että tiedät jo nyt mitä tarkotan sanomattakin. Tämä teksti on alkanut jo kuullostaa sinusta tutulta, ei kai niitä enään sittenkään tarvitse listata?

Sen haluan nyt aiheesta kuitenkin sanoa, että ei käydä koskaan kellekkään muille suoraan huomauttelee, eihän? Ei sillä enään niin väliä ole, menikö joku gollegan sana ihan oikein kunhan ymmärretyksi tulee.  Vai olisiko susta kiva jos joku huomauttaisi että se on muuten berliinimunkki, ei berliininmunkki juuri kun nautit harvinaisen hyvästä palveripullasta?

Niimpä.

Ylipäänsä ei ole väliä onko sanat ihan oikein tai sanooko joku vaikkapa kaula-aukkoa pääntieksi. Ihmiset, ketkä huomauttelee toisille jatkuvasti kielivirheistä tai vaikkapa yhdyssana onkelmista, voisivat minusta hommata itselleen vähän löysemmän pääntien ja syödä vaikka paljon jalopenoja! Ne on hyviä, ota viintä mukaan! Ablodit kaikille teille jotka pystytte oleen huomauttamatta, kannustatte muita keskustelemaan ja se on upeaa se!

Sitäpaitti: joillekkin ongelmatiikkaa voi tuoda vaikkapa Suomi toisena kielenä tai ihan vaan lukihäiriö. Ja murteet on ihania kans! Tämä meidän kielemme on muutenkin niin hankala että mistä sitä nyt voi tietää milloin se eläin on banda ja milloin ei. Ei ole helppoa kellekään sanoa röngten, coretex, kolitsi, fliissi, expresso tai keessarsalaatti (ja nyt ne ainakin sata teistä, jotka miettii että ”ompas!” – olette taitavia!)

Sitä en osaa selittää miksi jotkut lausuu kirjaimen guu väärin.

Annan teille rakkaat kielipoliisit sen verran nyt armoa, että saatte tähän nyt purkaa turhautuneisuutenne! Voit esim jakaa tätä tekstiä ihan muuten vaan tavan jakona ja toivoa että sen näkee juuri se ketä aina näyttää hyvälle mutta kirjoittaa ”perjaattessa hyvin”: väärin menee esmes sanat infulenssa, shampanja, thaimaaseen tai kyynerpää.

Tai sitten voit kertoa kommenteissa kuinka monta mogaa tässä näit ja lisätä viellä uusia!

Minä voin kyllä ottaa iskut vastaan, sillä tiedän että sydämmessäsi pidät minusta silti.

59 Kommentit

  • Emma

    Suurin kirjoitusvihre oli tietty et se on piispanmunkki!
    Terveisiä Turun seudulta!

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Näin tämän tulevan ?

  • Pauliina

    Meijän junjori ❤️

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      I on vaikea!

  • Tylsä nillittäjä

    Lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeus on todella yleinen, ja johtaa juurikin näihin kirjoitusvirheisiin, joita tässä tekstissä kuvaat. Uskaltaisin väittää, että harvassa ovat ne, jotka vaan laiskuuttaan tai välinpitämättömyyttään virheitä tekee (ja toisaalta, mitä sitten?). Että kuinka tyylikästä, kypsää, empaattista ja reilua nyt sitten on nauraa toisten oppimisvaikeuksille. Mun mielestä ei kovin.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Sitähän tässä juuri sanotaan ❤️

      • Tylsä nillittäjä

        No teknisesti ottaen sanotaan juu, mutta kuitenkin sitten naureskellaan yhdessä kirjoitusvirheille. Jos haluaa levittää tietoisuutta lukivaikeudesta tai suomea toisena kielenään puhuvien kielen oppimisen haasteista, niin keksin siihen empaattisempiakin tapoja. Mutta mä nyt olenkin tylsä nillittäjä, ehkä muut tulkitsee tän eri tavalla?

      • Sanna

        Mutta eikö tässä jutussa nyt vähän juuri naureta näille muiden virheille??
        Ei siis saa mennä kenellekään suoraan asiasta huomauttamaan mutta näin netissä epäsuorasti se naureskelu on ok?

    • Mari36

      Miksi, oi miksi, nykyaikana ihmisten pitää ottaa ihan kaikesta itseensä?!? Tämä oli huumoria, mutta näemmä suurimmalta osalta ihmisiä huumorintaju on tyystin kadonnut. Se on sääli.

      Kiitos, tämä OLI hauska!!

  • Liina

    Jehna <3 Oot hyvisten puolella! Tärkeä muistutus myös itselle!

    Mua tässä alkoi huvittaa se, että kun aina ollaan silleen, että kun suomea lausutaan ja kirjoitetaan samalla tavalla, niin eihän se selvästi ihan totta ole, koska tossahan on paljon semmosia, jotka vaan varmasti kuullaan ihan noin.

    Mistä muistui mieleen, että kerran yhdellen radion uutisankkurille oli paljastunut suunnilleen uutisten aikana, että influenssa on influenssa eikä infulenssa, kuten hän oli vuosikymmeniä asian kuullut.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Voi ei mikä romahdus varmaan oppia toi hänelle ?❤️

  • Laura

    Mutta miten hankalaa elämä onkaan, kun rakastaa hyvin kirjoitettua tekstiä ja kärsii jonkin asteisesta lukihäiriöstä. Tämäkin kommentti oli jäädä kirjoittamatta, kuten moni vain omille ystäville tarkoitettu somepostaus. Vaikka olen lukenut tekstin nyt ehkä seitsämän kertaa, olen varma että jokin kirjoitusvirhe jää. Ja se ottaa päähän. Huomaan siis muiden virheet helpommin kuin omat.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Ah, ymmärrän! Varmaan tosi hankalaa ❤️

  • Helmi

    Teksti best ?.
    Siltikin opastan jatkossa ihmisiä oikeinkirjoituksessa, mutta ilman ivaavaa sävyä. En näe tai koe väärää siinä että virheitä korjaa. Kun niin moni ei ole oikeasti tiennyt miten se röntgen tai influenssa kirjoitetaan. Pilkkamielessä se on väärin.
    Itse opettelen uutta kieltä ja olen iloinen että tekemäni virheet korjataan, en muuten opi niitä kirjoittamaan ikinä oikein.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Mun ajatuksissa meissä on erilaisia ihmisiä sen suhteen tarvitseeko kaiken olla oikein ja virheetöntä. Kaikki ei haluakaan olla virheettömiä ja siksi huomauttelusta voi tulla nihkeä mieli vaikka kuinka kivasti olisi tehty. Maybe it’s just me ?

      • pilami

        Kyllä mun mielestä ihan jokaisen tulee pyrkiä virheettömään tekstiin. En ymmärrä milloin voisi olla perusteltua kirjoittaa tahallaan väärin tai olla välittämättä kieliasusta. Toki tietyt lauserakenteet aina välillä hyväksytäänkin oikeaksi kirjoitusasuksi tai tulevat ylipäätään muotiin: esim. ”meidän äiti” on oikein ja jotenkin olen siinä käsityksessä että ”aloin tekemään” on myös nykyään hyväksytty verbitaivutus. Mutta sitten tämä ”olen iloinen koska talvi” oli mulle alkuun tosi häiritsevä lauserakenne. En myöskään pidä tästä ”kirjoitus best” -ilmaisusta. Mutta se olen toki vain minä ja jokainen käyttää omia tehokeinojaan tekstiä tuottaessaan.

        • OdeTee

          Itseltäni ei löydy kielitieteellisiä osaamista, mutta olen samaa mieltä siitä, että ihmisten tulee pyrkiä oikeaan kirjoitusasuun.

          Kieli muuntuu luontaisesti vuosien ja vuosikymmenten aikana. Jos kukaan ei huolehtisi oikeasta kirjoitusasusta, millaista suomen kieltä meillä puhuttaisiin esim. 100-150 vuoden kuluttua? Suomalaisena en haluaisi kuitenkaan, että kieli katoaa kokonaan maailmankartalta vain sen vuoksi, että tässä maailmassa sen olemassa olosta ja kirjoitusasusta ei huolehdittaisi.
          Kotimaisten kielten keskuksen mukaan suomea puhuu äidinkielenään 4,9 M ihmistä. Maailman mittakaavassa se ei ole kovin paljoa.

  • kattilakoo

    Kiitän erityisesti tuosta päivämäärän kirjoitusasun esille nostamisesta.
    Omat suosikki-inhokkini (Dublon* lisäksi) löytyvät tästä: Taiteilia suhtautui spektisesti tramboliinin vaaroihin.

    En koe, että tässä naureskeltaisiin lukivaikeuksien kanssa kamppaileville tai suomea osaamattomille. Oma käsitykseni on, että nykyinen viestintäkulttuuri 90-luvun tekstareista alkaen on suurin syyllinen: asiat pitää saada sanottua nopeasti ja lyhyesti, eikä ole aikaa (ja tarvetta?) kiinnittää huomiota oikeinkirjoitukseen.

    Toinen tekijä on uskoakseni lasten ja nuorten lukuharrastuksen väheneminen, josta ainakin koulumaailmassa ollaan huolissaan. En itsekään kuvittele kirjoittavani virheetöntä kieltä, mutta varmasti lähes 40 vuotta lukutoukkana heijastuu ”kielikorvaani” ja näkyy mm. pyrkimyksenä oikeinkirjoitukseen ja kielen rekistereiden ymmärtämisenä.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Oon aivan samaa mieltä!

  • Miira

    Mun suurin ongelmani on se, että selviä kieli- tai oikeinkirjoitusvirheitä jää ”virallisiin” teksteihin, ministeriöiden twiiteistä tieteellisiin artikkeleihin ja isojen kustantajien kirjoihin. Niitä pilkkaan armotta, yksityisten ihmisten somepostaukset sun muut eivät ole niin vakava asia. Kiireen ja lukihäiriön ymmärrän hyvin.

    Ai niin, julkista riistaa on myös yritysten nimet ja logot, ja muut vastaavat tekstit esim. katukuvassa (kampaamo Bonnie & Glyde tai ”BOUTIGUE” risteilylaivan valotaulussa.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      No mutta tämähän on erinomainen linjaus ja tuossa se kielen vaaliminen kannattaakin tehdä! Alan kertomaan tästä kaikille jotka tovereitaan korjailee!

  • Tarja

    Lisää inhokkeja: vanilija, teranssi (terassi), pastillivärit. Lisätään tähän vielä pisteiden,,, ja/tai pilkkujen puuttuminen tai sijaitseminen .väärässä kohtaa,,,
    Kiitos ja anteeksi.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Tää teranssi tuli monta kertaa vastauksissa esiin ja minusta se on tosi hämmentävä! Mistä se oikein tulee? Oranssi, pomeranssi?

  • Nutturatäti

    Eri asiat on tärkeitä eri ihmisille. Itse kuulun niin kiinnostuksen kuin ammatin puolesta ihmisiin, joille oikeinkirjoitus ja oikeakielisyys on intohimo, eli menee ns. herkästi tunteisiin. Kieleen kuuluu eri kontekstit, genret ja rekisterit. Kaikki kirjoittaa eri yhteyksissä eri tavalla (siksipä minäkin tuossa kirjoitin pari kertaa ”on” enkä ”ovat”, ja ”kirjoittaa” enkä ”kirjoittavat”). Minusta niin kauan kun ei ketään haukuta, kiusata, tai muuten henkilökohtaisesti nälvitä niin mun mielestä ihan ookoo tällaisille suuressa mittakaavassa varsin mitättömille virheille on välillä nauraakin. Varsinkin kun tässä oli selvästi kieli sopivasti syvällä poskessa.

    Ja lopuksi: pakko nostaa vielä yksi oma suosikki-inhokki jota en tässä äkännyt: *pystyä tehdä* (vs. pystyä tekemään). §¢$&#@%. Oma arvaus että tää on yleistynyt sen alkaa tehdä/tekemään -keskustelun seurauksena, yhdenlaisena hyperkorrektiutena, jos monella on jäänyt mielikuva että -maan/-mään-muoto olisi niinku anna väärin. Ei!!!

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Kiitos, hyvin analysoitu!

  • Ihana

    Täällä yksi kielipoliisi varovasti nostaa kättään.
    En ole sellainen joka huomauttelee aina ja jokaista pienestäkin virheestä.
    Virallisimmissa teksteissä olevat virheet saavat hiukseni pystyyn ?
    Telkkarin tekstityksissäkin ne ärsyttää.
    Vaikka voivat toki olla inhimillisiä virheitäkin, niitäkin sattuu jokaiselle ?

    Omat lapset ovat oppineet, että ihan kaikkia esseitä ja ainekirjoituksia ei kannata tuoda äidille luettavaksi…ellei sitten halua minun poimivan niitä kirjoitusvirheitä tekstistä pois.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Telkkarin tekstitykset ymmärrän kun opin miten sitä työtä tehdään (= todella isolla kiireellä ja huonoilla lähteillä) mutta viralliset tekstit joissa olisi mahdollisuus tarkistaa, ärsyttää muakin.

      Erityisesti mua syö se ettei käännöksiä tsekata. Englanti on usein luokattoman huonoa virallisissa teksteissä. Osoittaa kiinnostuksen puutetta ”niitä toisia kieliä” kohtaan.

  • Evia

    Kirjoitusvirheet teksteissä nostaa itselläni karvat pystyyn, mutta ei tulisi mieleenikään sanoa niistä kirjoittajalle. (Vaikka tekisi niin paljon mieli.) Miehelleni toki sanon, kun työssään tekstejä joutuu jonkin verran kirjoittelemaan, ja hän usein pyytääkin ne oikolukemaan.
    Se on outoa, että joudun kuitenkin joskus itse kirjoittaessani miettimään pitkäänkin miten saan tekstistä järkevää ja ymmärrettävää. (Kirjoitan nykyisin hyvin harvoin.)
    Kouluaikoina sain oikeinkirjoitustesteistä melkein aina täydet, joten pahalta tuntuu lukea kun tyttöni kirjoittaa mm. vaua ja keiu.
    Ja ne pilkkuvirheet. ? Kun ylimääräisen tai puuttuvan pilkun takia lauseen merkitys muuttuu.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Onneksi on todella oppia ikä kaikki 🙂

  • Tosikko

    Mahtaisitko suhtautua asiaan eri tavalla jos lapsellasi olisi tekstin tuottamiseen vaikuttava häiriö tai vamma? Naurattaisiko? En usko. Empaattisuus on hyvä taito ihmisellä. Kuulostaa etuoikeutettujen itseään parempina pitävien snobien touhulta nauraa kirjoitusvirheille, valitettavasti. Nauretaan muka asialle, mutta todellisuudessa nauretaan ihmiselle/ihmisille.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Kiitos palautteesta, ymmärrän miten näet tämän. Nauran tässä mielestäni lähinnä ihmisille, joille tätä tekstiä oli tuskaista lukea.

    • pilami

      Kirjoitusvirheet, väärät lauserakenteet ja monet muut virheet ovat yleistyneet niin paljon, että en voi mitenkään uskoa että kaikilla virheitä tekevillä olisi tekstin tuottamiseen vaikuttava häiriö.
      Eiköhän näitä virheitä aiheuta lukemisen väheneminen, äidinkielen osaamisen tason lasku ja epäformaalien viestintäkanavien yleistyminen. Mielestäni olisi todella paikallaan pitää enemmänkin meteliä oikeakielisyydestä ja hyvästä ja asiallisesta tekstistä ja sen tuottamisesta. Miten esim. voi oppia että piano ei ole pieno, jos sitä ei kukaan kerro ja korjaa?

      • En ymmärrä

        Ja oikea keino motivoida kielen opiskeluun on naureskelu? Entäs jos lapsesi tai itse olet ylipainoinen, motivoidaanko terveellisempiin valintoihin naureskelemalla? Aika tyypillisiä kiusaajien argumentteja. ”Ihan vaan huumoria heitetään, älä oo noin tosikko, kaikesta säkin suutut!”

        • pilami

          Millä tavalla ylipaino ja väärinkirjoitus ovat mielestäsi rinnasteisia keskenään? Oikeinkirjoituksen ja lukutaidon osalta Suomessa on peruskoulu, jossa nämä asiat tulee jokaisen oppia. Siellä peruskoulussa opetetaan myös lukemaan erilaisia tekstejä ja tekstityyppejä. Satiiria, huumoripitoista tekstiä, tekstin sijoittamista oikeaan. kontekstiin ym. Näistä opeista on apua myös tämän blogitekstin oikeaan ymmärtämiseen.

          • En ymmärrä

            Jos tarkoituksena on motivoida ihmistä muutokseen, on se sitten uusien ruokailutapojen tai oikeinkirjoituksen oppiminen, mielestäni tehoton keino on pilkka. Ylipaino ja virheetön tekstin tuottaminen rinnastuu minusta aika hyvinkin. Toiset saavat kotoa hyvän mallin terveellisin elintapoihin, he saavat päivittäin monipuolista ruokaa ja perhe liikkuu yhdessä. He oppivat ikäänkuin itsestään taidon syödä ”oikein”. Toisilla geenit myös tukevat painonhallintaa. Jotkut saavat erilaiset kortit elämään. Samoin usein kielellisten taitojen laita. Toiset syntyvät akateemisiin perheisiin lahjakkaine geeneineen, heitä tuetaan ja kannustetaan ja he oppivat helposti. Näemmä jotkut heistä sitten kadottavat matkalla empatiansa ja pelisilmän, että kaikilla näin ei ole. En jaksa luetella kaikkia mahdollisia disclaimereita kaikista mahdollista skenaarioista. Oikeinkirjoitusta voi aina oppia ja harva asia on koskaan liian myöhäistä. Kaikkia ei välttämättä silti edes kiinnosta! Ja sekin on ok, eikä ihminen silti ansaitse pilkkaa.
            Lopputulos tuntuu kuitenkin olevan se, että kiusaaja ei koskaan myönnä kiusaavansa. Aina on joku selitys. Milloin puhe oli vitsiä, milloin toinen on liian tyhmä ymmärtääkseen jne. Hyvin tuttua retoriikkaa.

          • pilami

            Tämä tekstihän on hauska juuri siksi, kun suurin osa ihmisistä tekee näitä virheitä. Olen itsekin havahtunut moneen tällaiseen sanaan varsin kypsällä iällä: röntgen –> röngten, renessanssi –> renesanssi, aspiriini –> asperiini. Näiden tällaisten sanojen osaltahan kyse on vain virheellisestä kirjoitusasusta, mikä on aika helppoa korjata kun ne kerran hoksaa että on aina kirjoittanut / kuullut ne väärin.

            Sitten kokonaan toinen kysymys on heikko kirjoitustaito yleensä: ei osata selkeästi ilmaista sitä mitä halutaan, lauserakenteet ovat yksinkertaisia ja huonoja ym. Jos tällaisille kirjoittamisen haasteille naureskeltaisiin niin se olisi minunkin mielestäni todella asiatonta. Mutta tosiaan, nämä aina väärin kirjoitetut sanat miellän itse samaan kategoriaan väärin kuultujen laulun sanojen kanssa. Kaikki näitä virheitä tekevät ja niille voi yhdessä tässä naureskella.

            Olen silti kanssasi eri mieltä siitä etteikö oikeinkirjoituksen tulisi kiinnostaa kaikkia. Olen vähän hämmästynyt jos keskuudestamme löytyy paljonkin henkilöitä, joiden mielestä ei ole mitään väliä kirjoittaako oikein vai vähän sinne päin.

      • Oddi

        Sama, en mitenkään jaksa uskoa, että netissä olisivat liikkeellä ainoastaan lukihäiriöiset. Oikeinkirjoitus kunniaan 🙂

  • Hoo

    Possessiivisuffiksin puuttuminen/häviäminen rassaa. Joo, tiedän, se johtuu puhekielestä, joka on siirtynyt kirjoituskieleen, mutta itse koen että siitä puuttuu jotain.
    Meidän kaupunki, meidän Elisa jne.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Mua rassasi se ennen mutta nyt menee sekin kuin vettä vain läpi!

  • pilami

    ”Nuita” (!!) siis mitä h**vetin n u i t a?!?! ”Katsoin noita lapsia ulkona” eikä mitään ”nuita lapsia”. Tää on niin yleinen virhe tietyissä face-ryhmissä että olen alkanut ajatella että ihmiset virheoppii toisiltaan. Ja juuri tämän virheoppimisen vuoksi oikeinkirjoitukseen panostaminen kaikilla tasoilla on tärkeää! Muuten isken kyynerpäällä (sic!) teitä kylkeen!

    • Tytti

      En ole törmännyt tämän yleiseen käyttöön missään mutta on murresana. Murresanana ei ole koskaan häirinnyt mutta tunnustan, että heti jos kuvittelen ihmisten käyttävän tuota ilman murreperustetta niin muuttuu paljon pahemmaksi ?

      • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

        Musta tää on yksi kivoimmista murresanoista ?

        • pilami

          Asun varmaan väärällä murrealueella kun tää ”nuita” särähtää niin rankasti omaan korvaan. 😉 Missä päin tällaista käytetään?

          • Tytti

            Mä en myöskään asu tällä murrealueella enkä tiedä ihan tarkkaan, mutta pohjoisessa jossakin, ehkä Oulun seudulla ja siitä pohjoiseen.

      • pilami

        Mua on häirinnyt myös kaali-sanan taivutusmuoto ”kaalta” mutta sitten opin että jossain päin Suomea tämä on ihan hyväksyttävä taivutusmuoto. Joka kerta kyllä silti särähtää omaan korvaan. (Ja nyt aloin pohtia että sanotaanko ”joka kerran” vai ”joka kerta”) 😉 Help!

  • pilami

    Olin muuten reilusti yli 10-vuotias ennenkuin opin että sukulaiseni oli Marjatta eikä Marjetta. Olin vähän häkeltynyt. 😀

  • Tanja

    Eniten ärsyttää stemppiä toivottelu, oprobedillä käyminen ja orgidean vieminen lahjaksi.

    Telvisiosta tulee useasti dogumentteja. Lomalle mennään Thaimaaseen. Rapula paranee banadolilla.

  • Laura

    Moi! Minusta tämä oli ajatuksia herättävä kirjoitus. Olen arvostellut niin viesti- kuin somepäivitysten yhdyssana- ja pilkkuvirheitä. Olen pitänyt kirjoitusvirheitä moukkamaisuutena tai sivistymättömyytenä. Rehellisesti. En ole tainnut suoraan kenellekään niistä nillittää, mutta omassa päässäni olen sellaiselle tuhahdellut. Tämä kaikki myös siitäkin huolimatta, että itselläni on jonkin sortin sana-afasia – sanojen muistamis- ja oppimisvaikeus.. Kiitos tästä tekstistä! Osu ja uppos!

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Hei olipa tää kiva kuulla, kiitos ❤️

  • Kuka

    Tulipas paljon kommentteja 🙂 Kaikkia en ehtinyt lukemaan, mutta sattuuhan näitä. Minä olen aina ihmeissäni, kun kuulen jonkun käyttävän sanaa ´ketä´ ´kuka´-sanan sijaan (Ketä tämän on kirjoittanut?). Otsikossa ehkä nyt käytetty ´joka´-sanan sijasta. Kirjoitetttuna en sitä kyllä ole aiemmin nähnyt, mutta puhekielessä käy korvaan melko usein ja tosi pahasti. Olen miettinyt onko tämäkin murreasia?

    • pilami

      On. Länsirannikolla yleisesti käytössä. Mietin näitä murteesta johtuvia virheitä vielä: mielestäni on ihan eri asia kirjoittaa murrekielistä tekstiä kuin asiatekstiä, jonne ”livahtaa” murresanoja ilman että niitä käyttää tietoisesti tehokeinona. Siksi ei ole mielestäni ok käyttää murrekielisiä ilmaisuja, vaan ne ovat yksiselitteisesti virhe kirjakielisessä tekstissä.

    • Anna

      Itse olen länsirannikolta enkä vieläkään, näin melkein 40 vuotiaana, osaa kertoa missä kohtaa saa sanoa ketä ja missä ei. Mun mielestä se on lähes aina ketä. Ketä tuli kylää? Ketä soitti? Ja niin edelleen. ??
      Liittyy siis vahvasti murteeseen.

      • Jokuvaan

        Kirjakielessä ketä on kuka-sanan partitiivimuoto. Esim. Kuka tuli kylään? Vs. Ketä nauratti?
        Länsirannikon murteista tuo on mullekin tuttu, mutta mitähän ilmausta sen puhujat sitten käyttävät kuka-sanan partitiivista? Onko se ”ketä”, ”ketää”?

    • Jaana

      Täältähän löytyi oma inhokki. ? aksenttimerkit kun pitäisi käyttää lainausmerkkejä tai heittomerkkiä..

      Ja itse aloitustekstiin: myönnän olevani henkilö, joka lopetti lukemisen ensimmäisen kappaleen jälkeen. Ei vaan pysty.

  • Tsemppiä!

    Stemppiä!

  • Jorkkeli

    Taustaa tummemmaksi, kauhia lukea noin ohutta fonttia valkoiselta pohjalta.

  • Nimetön

    Passiivin väärinkäyttö. ”Tähtiin ovat kirjoitettu” jne.

  • Henna

    Minua ärsyttää suunnattomasti kun ihan sivistyneetkin ihmiset sanoo, että joku näyttää hyvälle / kuulostaa upealle jne.
    Onko tuokin joku murre?!

    Minusta tämä on erittäin tärkeä aihe ja huomauttelen kyllä ääneen murkku- ja esimurkkuikäisille lapsilleni oikeinkirjoituksesta ja käsialasta joka kerta kun satun katsomaan heidän koulujuttuja. Miksi käsialakin saa olla nykyään ihan mitä sattuu! Meillä ainakin oltiin niin tarkkoja peruskoulussa. Harmittaa, jos omat lapseni eivät opi kirjoittamaan sen takia, että asian kanssa ollaan välinpitämättömiä.

  • Nimetön

    Minä arvostan oikeinkirjoitusta ja hyvää suomen kieltä. Etenkin blogimaailmassa törmää moniin kirjoittajiin, jotka julkaisevat tekstejään oikolukematta (?) niitä. Jää kyllä ne blogit lukematta toista kertaa. Pienet virheet osuvat silmään, mutta en niistä lähtisi huomauttamaan. Teksti, jossa on paljon virheitä antaa hutiloidun mielikuvan. Toivoisi, että kirjoittaja sen verran arvostaisi lukijaansa, että lukisi edes kertaalleen tekstinsä läpi.
    Mutta onneksi teitä kunnon bloggaajiakin löytyy!

Tämän viestin kommentit on suljettu.