Isot lapset maksaa enemmän kuin vauvaa toivoessa tajuaisi

SOS isot lapset maksaa paljon! Avasin storyissa tietämättäni melkoisen pandoran lippaan, kun pohdin ääneen, että isojen lasten elämän kustannus on asia, jota ei ehkä osaa ottaa huomioon perhesuunnittelussa.

Kun miettii, haluaisiko yrittää vauvaa tai toista, laskee usein enemmin pienen lapsen kustannuksia ja tulonmenetyksiä, mutta ei sitä, kun 10v päästä sen vauvan isoin toive on saada 800€ Air Jordanit. Niitä ei btw tule koskaan meidän talouteen, eikä niitä edes toivota, hahaha! Mutta: toiveet, tarpeet ja välttämättömyydetkin on silti kalliimpia isoilla.

Pienten lasten isoin kuluerä on päivähoitomaksu, joka voi olla useita satasia kuussa per lapsi. Sanoisin silti, että kun lapsi kasvaa jonnekin 10v ikään, muita kustannuksia tulee kyllä aivan riittävästi tilalle. Vaatteita voi olla vaikeampi löytää edullisemmin, tärkeitä harrastuksia tulee, vapaa-ajan kulut kasvaa ja ihan vaikka bussilippu saattaa tulla mukaan kiinteisiin kk-menoihin.

Ehkä hammasraudat, silmälasit tai digilaitteet tulee mukaan pottiin. Ja siis nämähän syö ruokaa enemmän kuin aikuiset! Matkustelu ja ulkoa syöminen on usein unta vain, ainakin nykyhinnoilla. Rahaa saisi palamaan aivan älyttömiä määriä, jos ei yhtään rajoittaisi.

Sitten on se 17-18v kuoppa, kun lapsilisä loppuu, mutta rahanmeno ei. Huh huh.

Mun isoin oivallus tässä keskustelussa oli se, että kustannusten muodostumisessa on iso ero. Pieni lapsi aiheuttaa välttämättömiä kustannuksia: ruokaa, päivähoitoa, vaatteita ja varusteita. Isomman kanssa iso osa isoista kustannuksista liittyy enemmän lapsen omiin toiveisiin ja kiinnostuksen kohteisiin.

Harrastukset voi olla monta sataa kuussa, tai pelkät kovan tason luistimet lätkänpelaajalle kerralla useita satasia. Ehkä lapsi joutuu tai haluaa ajaa mopokortin, sitten kaivetaan kuvetta autokouluun ja kulkuvälineisiin. Yksi menee, entä jos lapsia on neljä? Entä rippijuhlat, leirikoulut, kielimatkat, kivat kaupunkiseikkailut omien kavereiden kanssa itsenäisyyttä harjoitellen?

Tässä kommentissa oli minusta hienosti tiivistetty asiaa:

”Olet oikeassa, isoilla lapsilla isommat kulut; pikkulasten vaatteita/leluja/tarvikkeita kierrätetään usein peräti maksutta kaveriperheissä, teinin osalta ei toimi. Teinien viikkorahat nousevat iän myötä ja samat harrastukset maksavat teineille enemmän kuin pikkulapsille (teinit ei voi höntsäurheilla vaan tarjolla lähes ainoastaan tavoitteellista urheiluharrastusta).

Pienet lapset hoidetaan neuvolassa/terkkarissa , teinit HUSin jonoissa jumeissa eli gynet ja terapiat maksettava omasta pussista (alle 16-v saa Kelan maksamaa kuntoutusta, 17 v:n osalta Kela korvaa vain pienen osan). On abirisset, abiverkkarit, abibileet. Lukiokin vain rajallisen aikaa maksuton, meillä esim sairauden takia pitkittynyt lukio tietokoneineen maksetaan itse. Ja se isojen lasten kanssa matkustaminen vasta kallista onkin!

Teinit ei mahdu hotlan perhepetiin tai saa alennettuja lentolippuja. Pikkulapsien kanssa tuntui sentään, että palkasta jää paljon käteenkin, nyt menee kaikki (ja säästötkin). Mietin, että täytyykö perheen laskea elintasoa lasten kasvaessa, kun rahat ei enää riitä samalla tavalla – pitäisikö se huomioida jo pikkulapsiaikana ja laittaa sukanvarteen teinivuosia varten?”

Riippumatta siitä, onko haaveena tai elämäntapana matkustelu tai ei, tuo elintason laskeminen on hyvä huomio. Kyllä lasten kasvaminen aika monella tuntuu. Kulujen kasvu ole missään nimessä sidoksissa vain luokkaan tai palkkaan.

Nuori, ei vielä omia rahoja ansaitseva aikuinen joutuu monessa kuitenkin maksamaan saman kuin aikuinen. Nykyisin nuoruuteen kuuluu myös paljon kaupallistettua kulttuuria ja moni oman ikäluokan ”kivoista yhteisistä kokemuksista” abiristeilyihin, wanhojen tansseihin ja ripareihin aiheuttaa isoja kuluja. Voi toki olla osallistumatta, mutta samalla on merkittävällä tavalla erilainen kuin useampi muu.

Kaikkiin (tai mihinkään) nuoren vaatimuksiin ei toki ole vanhempana syytä suostua, eivätkä kaikki edes pysty rahoittamaan nuoren kasvavaa juoksujalkaa ja siitä koituvia rahanmenoja. Osittain nuori voi toki itsekin osallistua kustannusten kattamiseen, mutta sama pointti säilyy: lapsen kasvaessa rahakasvatuksesta, rahan käyttämisestä ja rahan riittämisestä tulee yhä enemmän vaihtokauppaa myös sen kanssa, mitä kaikkea haluat ja pystyt lapsen omasta innosta, kiinnostuksesta ja harrastuneisuudesta tukea, eivätkä kaikki valinnat ole helppoja.

Mitä mietteitä teillä on tästä? Onko isomman lapsen aiheuttamat kustannukset yllättäneet, tai se, miten paljon enemmän joutuu käymään keskustelua siitä, mikä on mahdollista ja mikä ei?

Ehkä loppuun pakko laittaa se pakollinen disclaimer: mitään en tekisi toisin ja annan kaiken mitä lompakostani löytyy ilomielin nuorten hyviin juttuihin.  Mutta joskus toki toivoisin, että ne edelleen tulisi ikionnelliseksi Muumi-tikkareista!

Kuva Dorit Salutskij

12 Kommentit

  • Tii

    Ruokaa toki menee hurjasti enemmän ja vaatekaappia täytyy päivittää hurjaa tahtia kun jalka (ja koko tyyppi) kasvaa käsittämätöntä tahtia. Mutta riippuu varmasti perheen tyylistä miten paljon ja mihin rahaa muuten kuluu.

    Meillä puhutaan avoimesti rahasta ja harrastukset ja erikoistoiveet katsotaan niin että kaikilla (myös aikuisilla!) on varaa ja aikaa harrastaa. Nykyään teineillekin on onneksi enemmän höntsätason joukkueita ja ainakin meidän nuoren kaveripiirissä lukeminen ja kirjastossa käyminen on onneksi suosittua. Moneen asiaan lapsi voi (ja haluaakin) säästää itse. Esim leffassa tai kavereiden kanssa ravintolassa käynti on mielekkäämpää kun rahat on säästänyt itse ja samoin isoja hankintoja arvostaa enemmän. Ne Airjordanit tuntuu heittämällä vähemmän pakollisilta kun niiden eteen on säästänyt vuoden 🙂

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Mun täytyy rehellisesti sanoa, että on vaikea ymmärtää tota merkkivaateasiaa! vaikka se on nykyään kai (taas) tosi iso juttu nuorille, tuntuu hullulta, että joku haluaa käyttää just jotkut vuoden säästöt yksiin kenkiin. Mutta: seKIN on osa rahakasvatusta, että hakee sitä tasapainoa, että mihin omia rahoja haluaa a) ansaita ja b) käyttää.

  • A

    Kyllähän tuon 12+ ikäisen kulut on kovasti eritasoa kuin vauvan tai taaperon. Ruokaa menee, valtavasti. Kasvuspurtin vuoksi vaatteet ja kengät uusitaan ripeällä tahdilla (ja ne tuppaa maksamaan kovasti enemmän kuin pienten lasten vaatteet, tässä kohtaa tosin myös onni on että lapsi tykkää kierrätyksestä ja kirppareista, ja nehän on pullollaan xs/s-kokoiselle mahtuvaa vaatetta). Just tuli menkkapikkarit ajankohtaiseksi, niihin meni euro jos toinenkin. Jos vauvan ihonhoitoon riittää pelkkä vesi, tarvitsee esiteini on järkevän ihonhoidon rutiinit ja tarpeet. Aattelin, että lapsen harrastukset on halpoja (välineet about 20 euroa plus kengät, sekä oma soitin), mutta hupsis kun laskin, että harrastusmaksuihin sujahtaa about 1500 euroa vuodessa (4 harrastusta). Harrastukset ei oo enää ihan vieressä, joten pohdinnassa on laitetaanko lapsi fillaroimaan/kävelemään vai oisko aika hsl:n kausikortin hankinnan. Osaan harrastuksista mennään suoraan koulusta, joten välipalarahat kauppaan tai BK:hon. Matkustuksen osalta unipoliittisistä syistä meillä jo taapero on matkoilla saanut oman huoneen, joten majoituskuluissa ei isompaa eroa, mutta lentomatkailussa teinihinnat onkin sit about aikuisten hinnat. Ei tämä silleen ihan hirveästi tunnu, kun lapsia on yksi, mutta jos näitä olisi useampi, niin huhhuh, voisi olla kovasti tiukempi rahapolitiikka.

  • pilami

    Haha! Mä joskus kuvittelin että kun päivähoitomaksut loppuvat niin koen yhtäkkisen vaurastumisen. Vähänpä tiesin! Lasten harrastus- ja varustekulut ovat, totta tosiaan, varsin suuret. Osan voi taklata jos on valmis käyttämään aikaansa (esim. kun ostaa riittävän laadukkaan pyörän second handina niin siitä saa oikeastaan omansa pois kun myy eteenpäin. Pitää vain hyväksyä että siinä on pääomaa kiinni 500-700 € ja näiden etsimiseen saa kyllä käytettyä tunteja. Sama mm. laskettelu- ja hiihtokamojen kanssa.) Mutta sitten tosiaan vaatteita ei tahdo löytyä käytettynä ja teineillä on teinien toiveet. Välillä tuntuu että se on ainaista linjanvetoa mitä ostetaan ja mitä ei. Joskus voi saada sen erityisesti haluamansa, useimmiten ei. Meillä selkeästi myös haluaminen loppuu usein siihen kun ehdotetaan että lapsi voisi omia lahjarahojaan tms. käyttää hankinnan tekemiseen. Silloin halutaankin yhtäkkiä säästää rahat johonkin tärkeämpään. Äitinä toivon että oppisivat erottamaan halun ja tarpeen toisistaan.

    • Oravanpyörässä oravaperhe

      Ysiluokkalaisen harrastusmaksut on n. 1900 euroa vuodessa. Päälle tulee toisen harrastuksen asut ja leirimatkat. Kosmetiikka, hygienia, vaatteet vie kuukaudessa 100-200 euroa. Kesällä oli sekä rippijuhlat että kielikurssi (jälkimmäiseen meni vähän yli 3000 euroa). Merkkivaatteita ja iPhoneja ei osteta periaatesyistä. Luulen, että ymmärrys sosioekonomisista eroista valkenee lapsille vasta aikuisena, koska kouluissa on niin yhtenäiset pukeutumiskoodit (valkoiset lenkkarit, mustat hupparit kaikilla sukupuolista riippumatta).

      Kertomukseni omista taustoistani laman lapsena eivät vielä oikein puhuttele. Absurdeinta tässä kaikessa on se, että jos olisin yksinhuoltaja, tipahtaisin välittömästi pienituloisten joukkoon. Tällöin lapsilla olisi koti kahdessa todellisuudessa- taloudellisesti vakaassa ja ”nippa nappa pinnalla pysyy”- versiossa.

  • Nina

    Meillä esikoisella kallis harrastus (kiinteä harrastusmaksu useamman satasen kuussa). Pahinta on se, että maksut eivät suinkaan jää siihen vaan päälle tulee matkakustannuksia, välipaloja kun treeneihin mennään suoraan koulusta, vaatehankintoja, välinehankintoja yms. Toki oma valinta, että ollaan tähän ylipäätään lähdetty, mutta miten ottaa pois lapselta jotain, mitä hän rakastaa JA mikä kerran on tarjottu?

    Seuraava ongelma onkin, että pitääkö muille lapsille tarjota rahallisesti yhtä paljon? Vai määrällisesti? Jos toisen harrastus maksaa 10 kertaa enemmän kuin toisen, onko se peruste sille että toinen voi saada kalliimman repun kuin toinen? (Mielestäni ei.) Riittääkö, että tukee jokaista lasta kohti niitä omia kiinnostuksen kohteita parhaansa mukaan, vai johtaako tällaiset epätasa-arvoiset sijoitukset siihen, että joskus lapsi psykoterapiassa toteaakin että parempi laittaa välit poikki vanhempiin?

    Raha onkin aika pian vain pieni osa koko rahakeskustelua 😅 kai tässä(kin) voi vanhempana vain epäonnistua.

  • Tee

    Oma nuori pelasi jääkiekkoa, jonka aloitti 5- vuotiaana. Lopetti 17-vuotiaana. En tiedä kuinka hanakasti olisin tarjoillut lapselle jotakin muuta vaihtoehtoa jos olisin tiennyt, mitä laji maksaa, kun lapsi kasvaa. Se olisi ollut reilua seurasta kertoa vanhemmille. Kannattaa selvittää silloin, kun lapsi on pieni ja valitsee harrastusta. Aluksi 50€/kk tuntui pieneltä ja varusteet oli edullisia ja niitä löytyi ehjänä käytettyjä. Mutta, kun vuodet vieri alkoi kustannukset olla huikeita. Viimeisellä kaudella esim. Luistimet maksoi 600€ (ei ollut kalleimmat), Kuukausimaksu 350-500€. Isommalla pelurilla voimaa oli enemmän ja mailoja uusittiin n. kerran kuukaudessa 160€/kpl. Tietysti muut varusteet, eväät ja bensat toi aika paljon lisäkulua ja ainiin kimppataksikyyti aamujäiltä koululle, että ehti tunnille hallilta. Huhuh! Olipahan aikoja. Paljon ne antoivatkin toki . Jos kaksi muuta lasta olisi halunnut pelata jääkiekkoa niin ei olisi kyllä ollut varaa siihen. Onneksi he valitsivat muita lajeja.

    Kolmen teinin ihonhoito apteekin tuotteilla on oma lukunsa, parturit maksaa kuin aikuisellekin. Koulun liikuntatunnille piti hankkia sisäpelikenkää, lenkkaria. Vaatteet on tietysti oma lukunsa. Itse olen halunnut omille lapsille hankkia edes jotakin mieleistä ja usein ne on ollut merkkivaatteita, joita muillakin on. Kaikkea ei todellakaan ole saaneet. Omista menoista olen säästänyt ja nyt kun osa lapsista alkaa olla täysi-ikäisiä ja tienaavat kesätöistä ym. jo itsekin jotakin on ollut ihan ihmeellistä, että rahaa jää itselle jo vähän käyttöön. Onneksi omat nuoret on oppineet terveen rahankäytön. Säästäminen kiinnostelee ja pohtivat ostoksiaan tarkasti. Jotain on osannut heille opettaakin onneksi.

    Se mistä olen kyllä erityisesti huolissani, että lapset ja nuoret kasvavat tänä päivänä kovin eriarvoisessa asemassa. Olemme itse etu-oikeutettuja, kun olemme voineet tarjota tätä omille lapsille, mutta on paljon lapsia, jotka omaksuvat pienestä pitäen ettei mihinkään ole varaa (ja tottahan se onkin) ja olen monesti pohtinut, miten iso ”leima” tämä on elämässä eteenpäin? Kuinka paljon se määrittää ajatusta itsestä, kyvyistä ja omasta elintasosta aikuisuudessa?

  • R

    Se ns. lukioikä on KALLIS, vaikka oma ensimmäinem lapsi osuikin tähän täysin ilmaisen koulutuksen saumaan. Ei siis se koulunkäynti vaan ELÄMÄ tämän ikäisellä. Oma lapsi on ihailtavaa kyllä vastuullinen (tavaran)kuluttaja, mutta rakastaa elämyksiä, teatteria, konsertteja, matkustamista, kahviloita, sushia ym ym. Kuntosalikortti 40 €/kk ja toinen urheiluharrastus lisäksi. Kavereiden kanssa tehdään piknikkejä ja gilli-iltoja, käydään laskettelemassa, padelissa, avantosaunassa. Pari ulkomaanmatkaa matkaa vuodessa.

    Onneksi on löytynyt kesä- ja osa-aikatöitä nuorelle. Ei riittäisi vanhempien kukkaro tähän elintasoon kun autokoulu ja vanhojentanssit tuli jo maksettua luottokortilla. 😂

  • Päivi

    Kirjoituksesi on niin totta. Nyt olen ollut tyytyväinen, kun vuosien varrella on säästöjä tullut kerrytettyä. Ei nimittäin välillä palkka riitä. Meillä kaksi urheilevaa teinipoikaa, joiden harrastuksena jääkiekko ja toisella vielä SM tasolla. Pelkästään jääkiekkoon meillä menee lähes 1000€ kuukaudessa ja jos tähän päälle tulee jonkun varusteen uusiminen niin se on satoja euroja päälle. Toki niitä varusteita ei joka kuukausi uusita, mutta kahdelle kun ostaa niin vääjäämättä niitä aika usein tulee. Niin ja hei kyse kaksosista, joten kierrätys ei onnistu. Onhan nämä omia valintoja, että on lapsensa harrastuksen pariin aikoinaan vienyt, mutta jotenkin näen sen myös satsauksena lapseen/nuoreen. Keväällä oli kirjoitus siitä, että kuinka paljon lapsella olisi pesämunaa aikuisuutta varten, jos harrastukseen laitettu raha olisi sijoitettu lapselle. Ihan absurdi juttu, miten niitä edes voi verrata. Parhaimmillaan lapsi saa harrastuksestaan elinikäisen liikuntaharrastuksen, jonka piirissä on ystäviä ja kuntotasosta puhumattakaan. Nuoruudessa rakennettu kunto kantaa pitkälle aikuisuuteen.
    Ruoan kulutushan on ihan järkyttävää. Nämä kaksi nuorta tuhoavat kerralla ison vuoallisen kiusausta ja kuulemma sen jälkeen jäi vielä nälkä 🙂 Eli kauppaan menee rahaa reilusti, vaikka kaikki ruoka tehdään itse.
    Vaatteiden osalta pahin kasvupyrähdys on nyt ohi eli farkut mahtuvat enemmän kuin yhden kuukauden. Olemme ostaneet harkiten merkkivaatteita muutaman vuodessa ja osan ovat maksaneet omista rahoistaan. Muutama laadukas huppari kestää hyvin käytössä pitkään. Ja on hienoa huomata, että kaveripiirissä myös kierrättävät vaatteita eli kaveri saattaa ostaa pieneksi jääneen merkkihupparin.
    Tähän vuoteen on mahtunut mopokorttia, traktorikorttia, rippijuhlaa ja kulkupelien hankintaa, joten rahaa on palanut. Joku varmasti pitää hulluna, mutta näitä varten on vuosia tullut säästettyä. Mitään ulkomaanmatkoja ei nyt tehdä, koska niihin ei yksinkertaisesti rahat riitä. Ehkä sitten joskus!
    Kyllähän sitä täytyy todeta, että etuoikeutettua elämää lapseni elävät ja monelle tällaiset eivät vaan ole mahdollisia. Paljon on poikien kanssa myös tästä puhuttu ja ymmärtävät hyvin, mitä rahallisia satsauksia on jouduttu tekemään.

  • kattikoo

    Mietin päivittäin, millaista karhunpalvelusta tässä tehdään lapsille, kun rehellisesti sanottuna saavat lähes kaiken, mitä haluavat. Ja puhun siis omasta perheestäni ja omista lapsistani. 80-90-luvun taitteen lamassa perhefirma meni konkurssiin, ja romahdus hyvätuloisesta, laskettelureissuja tekevästä perheestä kädestä suuhun eläväksi, kaupassa pennejä laskevaksi perheeksi todellakin tuntui. Alakoulun lopusta lukioon saakka oli sellaista kitkuttelua… Vuosien väännön jälkeen velkajärjestely muutti suunnan.
    Mutta opinpa säästäväiseksi ja töitä pelkäämättömäksi.
    Nyt vanhempana tunnistan itsessäni sen heikkouden, että haluan antaa lapsilleni (lähes) kaiken mahdollisen, kun siihen taloudellisesti kykenen. Yhä lähes viisikymppisenä muistan ne varjot, joita heikko taloudellinen tilanne omaan lapsuuteeni loi. Ahdistus, pelko, häpeä. Jos voin omat lapseni niiltä säästää, teen niin. Mutta kuten alussa sanoin, pelkään tämänkin toimintamallin seurauksia. Toivon, että kotona käytävä avoin rahapuhe ja kertomukset omasta lapsuudestani saavat lapset ymmärtämään elämän realiteetteja.

  • Saija

    Teineille ja esiteineillekin löytyy vaatetta ihan hyvin käytettynä. Nike Air Jordanit on ostettu mutta niiden hinta oli Vintedissä 40€. Ei tietenkään silloin 100% varmuutta onko aidot mut no, lapsi tykkää ja ovat olleet kestävät. Samoin muutakin merkkikamaa ostettu käytettynä jo vuosia. Jos ostaisin nämä vaatteet ja kaiken mahdollisen muun uutena niin ei helkkari rahat ois loppu koko ajan. Ruokaa kuluu kyllä rutkasti enemmän kun 11 v urheileva poika on talossa, varsinkin kun hän on jo 160 cm ja kenkä 43. Eli kokoa riittää, kasvu on hurjaa. Hän harrastaa aktiivisesti kahta urheilulajia, joista toisessa olen joukkueenjohtaja ja sen vuoksi kausimaksun saan hänelle ilmaiseksi. Leirit, turnausmatkat, varusteet sun muut ehkä 500-600€ vuodessa. Toisen lajin kk-maksu 55€/kk + varusteet ehkä 100€/kausi. Tässä lajissa ei turnausmatkoja kovin paljon ole. Toki leirejä sun muita on tarjolla lajissa kuin lajissa pilvin pimein. Meillä auttaa myös se, että mun vanhemmat ovat halunneet osallistua lasten harrastusten maksuihin. Mutta tästä kun mennään pari vuotta eteenpäin niin maksut toki nousee. Näissä seuroissa joissa oma lapseni harrastaa, ne nousee kuitenkin maltillisesti, ei puhuta sadoista euroista kuussa. Arvostan urheiluharrastusten mahdollistamista lapsille mutta kun aletaan puhua satojen eurojen kk-maksuista niin mielestäni menee jotenkin älyttömäksi. Varsinkin jos puhutaan ihan tavallisista lapsista joiden ambitio ei ole huippu-urheilussa eikä taidotkaan. Oma lapseni harrasti jääkiekkoa aiemmin, mutta kun kausimaksu nousi yhtäkkiä 10 v tullessa yhtäkkiä n. 100 eurosta kuussa 200 euroon kuussa ja lisäksi alettiin vihjailla joka välissä että pitäisi hankkia muuten ensi viikoksi sitä ja tätä uutta varustetta niin oli pakko ilmoittaa lapselle ettei me pystytä tähän, koska ei ole varaa. Ei se helppoa ollut kun lapsi olisi halunnut jatkaa mutta toisaalta ajattelen myös että onko se oikeasti niin tärkeä asia että sen vuoksi ajetaan koko perhe jatkuvasti kamppailemaan taloudellisesti, ei matkusteta ikinä jne. Hänellä onneksi on nämä kaksi muutakin lajia, jotka huomattavasti edullisempia. Mä mahdollistan mielellään asioita mun lapsille, mutta kyllä mä haluan myös opettaa siihen, ettei kaikkea saa ja erityisesti siihen ettei kaikkea tarvitse ollakseen onnellinen, sekä kiitollisuuden käsitettä. Minusta on tärkeää opettaa lapselle, että aina ei tarvitse haluta kaikkea mahdollista. Harrastamista, matkustelua, vaatteita sun muuta. Elämässä tässä ja nyt on yleensä todella paljon kaikkea mistä olla onnellinen ja mihin olla tyytyväinen.

  • Ullis

    Samaa mieltä. Tässä ketjussa on ollut hyviä vinkkejä ja näkemyksiä. Me ollaan kohtuullisen hyvätuloinen kahden vanhemman ja kahden teinin perhe, jolla on raskaat kulut pääkaupunkiseudulla asumisen ja lasten kilpaharrastusten osalta. Lapset ovat yläkoulu- ja lukioikäisiä. Asumme kaupunginosassa, jossa yläkouluun koululaiset tulevat pääosin kaupungin ja maankin hyvätuloisimmilta alueilta, mikä vaikuttaa luovan kaveripiirissä normia tietynlaisesta elintasosta. Esikoinen kommentoi lukioon mennessä, että oli mukavaa ja tervetullutta, kun tuli monimuotoisuutta tähänkin senkin osalta, että esim. perhe voi asua kerrostalokaksiossa.

    Yläkoululainen onkin se, jonka kanssa käydään tällä hetkellä useamman kerran viikossa keskusteluja kuluttamisesta ja rahankäytöstä ja pohditaan, mihin voidaan ja on järkevä satsata, ja mihin säästetään. Viimeksi perjantai-iltana siitä, onko järkevää mennä kaverin pyynnöstä Lintsin Iik-weekille muutamaksi tunniksi sateisena iltana ja maksaa pelkästä sisäänpääsystä viisikymppiä. Päädyttiin yhdessä ettei ole, ja säästyneet rahat sovittiin allokoitavan tarpeellista pyörähankintaa varten.

    Ja ei, en osannut kuvitella pienempien lasten kansa, että tässä vaiheessa on tarpeen pohtia ja keskustella näin paljon järkevistä ja kestävistäkin kuluttamisvalinnoista ja rahankäytöstä. Samalla koen, että se on tärkeää oppia nuorten omaa elämää ajatellen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.