Meidän perheen helpot synttärit

Meillä on neljä melko eri aikaan syntynyttä lasta, joille ollaan nopeasti laskettuna järjestetty noin 40-50 kertaa synttärit.

Suunnilleen ikävuosina 1-4 lapsilla on korkeintaan sukulaissynttärit, sitten on tuplavuodet, jossa on sekä sukulais- että kaverisynttärit ja nyt vanhimman ollessa 13, huomaan että kaverisynttärit alkaa olla luokkaa ”tilataan pizzat ja ollaan pois tieltä”. Pidän tästä kehityksestä.

Ekoille muutamille synttäreille väännettiin vielä vaikka mitä kakkuja, yleensä yöunien ja parisuhteen hinnalla. Siitä on tullut suorastaan nostalginen asia, muistella sitä miten melkein erottiin kun toinen (Insinööri) arvosteli toisen (minun UPEITA) suorituksia ja erimielisyyksiä oli, ai että sentään.

Sen mielettömän, mutta egoni harmiksi yleensä Insinöörin koristeleman tai ainakin viimeistelemän kakun lisäksi tein itse marengit, hain metsästä sopivia syksyn lehtiä koristeeksi ja nimikoin kaikki ruokalajit. Oli teemaa, väriä ja ehkä jopa ohjelmanumeroita.

Vieraat kutsuttiin hyvissä ajoin ja joskus taidettiin jopa tehdä päiväkotikavereille jotain paperisia kutsuja, lol vain sille. Nyt on WA-ryhmä, joka ehkä muistetaan perustaa pari viikkoa ennen.

Menneiden vuosien hienot kakut! Ei eron arvoisia!

Sittemmin olen tullut vanhaksi tai järkiini ja tajunnut että minä en hirveästi nauti juhlien järjestämisestä, eikä mulle oikeastaan ole tärkeää onko juhlissa samanlaiset kertakäyttölautaset (paitsi nyt en toki halua kertakäyttöistä ollenkaan) tai goodiebageja vieraille – no oikeastaan jälkimmäisestä olen nykyään sitä mieltä että hell no, tää tavaran määrä tappaa meidät muutenkin.

Onginnasta ollaan kyllä kaverisynttäreillä pidetty kiinni, koska meillä on siihen mahtavat olosuhteet! Mutta ongitaan herkkuja, ei minivihkoja ja glitterikyniä.

Joka tapauksessa, näiden kymmenien juhlien jälkeen olen oppinut muutaman tärkeän säännön, jotka tekee juuri meidän perheen juhlista mukavia tapahtumia, eikä stressi kaada enää ihmisiä eikä parisuhteita. Ajattelin että jaan nämä, vaikka arvaan avaavani pandoran lippaan 😄

Saa siis todellakin olla ottamatta näistä mitään käyttöön, jos sulle tuo iloa käsintehdyt kutsukortit ja teeman värillä värjätyt kangasservietit! Itse asiassa, kutsu silloin mut sun juhliin, tykkäisin tulla!

Samoin haluaisin mennä vieraaksi niille kreisihienoille Harry Potter -synttäreille, joissa Ykkösen kaverin äiti oli luonut koko Tylypahkan uudestaan ja niiden aikana mm tehtiin omat taikasauvat. Much respect, en ikinä yrittäisi perässä ja juhlat oli varmasti ihan sairaan kivat.

Olen ihan pikkuisen kuitenkin sitä mieltä, että meidänkin juhlat on aina olleet tosi kivoja ja että vähän vähemmänkin riittäisi. Haluaisin myös että ihan vaan kahvin keittäminen, oven avaaminen ja ehkä jonkun sulatetun mutakakun (oh god muistatteko sen mun ”helpon mutakakun”?? 😂) tarjoilu riittää, kun paikalla on kivat ihmiset ja rento tunnelma.

Mulla on myös sellainen ajatus, että super siisti koti, kauniit asiat ja tarkasti suunnitellut teemat on tosi usein vain aikusten ihailua varten – on syytä miettiä onko nää asiat itselle tärkeitä vai ei.

Mä olen onnellisempi kun juhlat on tosi pienellä valmistelulla tehty ja saan viettää aikaa vieraiden kanssa, vs tarkkaan taituroidut teemaihmeet, joiden toteuduttuakaan en oikein osaa rentoutua, kun stressipyörä pyörii edelleen ja ärsyttää, että joku suunnittelemani asia ei onnistunut (kuten, no, se kakku).

Myöskään mitään erityistä ohjelmaa en ole jaksanut enää lasten kaverisynttäreille miettiä! Vapaa leikki uudessa paikassa on tosi kivaa sekin. Itse asiassa yhdet kivoimmista juhlista oli ne, joissa tehtiin kyselytuntia Ykkösen kavereiden kanssa: Kysyin aina jokaiselta eri kysymyksen ja sitten niistä lähti usein sellainen rinki, että muutkin halusi vastata. Esim: montako sisarusta sulla on tai käsi ylös kaikki joiden kotona puhutaan kahta kieltä.

Tänään oli ihanat kaksiveesynttärit, joiden kakkuna oli numero kahden muotoon leikattu mokkapalapellillinen, Ykkönen leipoi ne eilen. Lisäksi Insinööri kasasi muutamasta jäätelölitrasta hienon kasan kastikkeineen ja mansikoineen, ja sitten oli jos jonkinlaista valmista keksiä ja pikkupullaa. Koristeluista vastasi Kolmonen. Sankari viihtyi, vieraat viihtyi, me viihdyimme ja rahaa meni maltilla. Täydelliset juhlat siis!

Tämä meidän perheen helppojen juhlien konsepti alkaa olla aika hioutunut. Juhlat valmistellaan about näitä asioita mielessä pitäen.

Stressittömät juhlat lapsiperheessä

  1. Varaudu viimeiseen asti peruutukseen, joku voi aina oksentaa yöllä. Ts. älä tee kauheaa kasaa kakkuja etukäteen
  2. Älä muutenkaan tee kakkuja jos et erityisesti nauti siitä (ja tässä elämäntilanteessa  harvoin nautit koska on kiirettä ja sotkua). Osta valmis jos uskot että joku arvostaa sitä kaunista, kallista kakkua. Huomaa, että harva erityisesti tykkää syödä kakkua!
  3. Erityisesti kaverisynttäreille parhaat tarjoilut tulee valmiina kaupasta. Lapset haluaa vain herkutella ja se onnistuu oikein hyvin suoraan paketista otetuilla kekseillä, tai kurkulla ja dipillä.
  4. Älä siivoa, siis esim imuroi nurkkien pölyjä tai pese pintoja, ellei ole ihan pakko. Siivoa tilaa ihmisille ja niiden takeille ja muuten ei kannata liikaa rehkiä. Sen siisteyden näkee ekat 1-3 vierasta ja sitten on jo mayhem päällä. Lastenjuhlien jälkeen on paras aika siivoukselle. Ja lastenhuoneen siivous on yhtä turhaa kuin hiekan imurointi lokakuussa.
  5. Kokonaisvastuu on hyvä pitää yhdellä aikuisella, mutta työt jaetaan: ”mä järjestän nää synttärit”, on kaunis lause, tänä vuonna vuoro oli Insinöörillä. Hän päätti ajan, kutsui ihmiset ja kävi kaupassa suunnittelemansa ostoslistan kanssa. Minä autoin siivoamaan ja laittamaan asiat esille.
  6. Heille, jotka sittenkin siivoaa ja kokkaa juhlapäivänä paljon: Mene juhlapäivänä ensin ulos, lasten kanssa tai kaikista mieluiten yksin. Tulet muuten olemaan koko päivän sisällä ja se ärsyttää myöhemmin.
  7. Jos tykkäät meikata, laita ihan ekana oma naama kuntoon. Se jää muuten vikaksi ja se muuten vituttaa. Myös: varmista että sulla on juhlavaatteet ajoissa päällä, tuntia ennen juhlia mulle yleensä hyvä. On kiusallista olla vieraiden saapuessa alasti, meikittä ja kiukkuinen.
  8. Kattauksen tekemiseen ja valmiidenkin asioiden esille nostamiseen menee yllättävän paljon aikaa – laita mahdollisimman paljon etukäteen valmiiksi ja varaa se vika tunti tähän
  9. Ulkoista synttärit mahdollisuuksien mukaan: asukaspuiston sisätilat, iso leikkipuisto, skeittiparkki, hoplop tai muut vastaavat toimii aivan sairaan hyvin. Ulkosynttärit on ihania, myös talvella, pulkkamäki on loistava paikka!
  10. Etkö halua turhaa tavaraa? Sano kutsussa: ”ei lahjoja kiitos”. Tai pyydä että kerätään yhdessä yhteislahjaa johonkin tiettyyn juttuun. Lapset myös arvostaa huolella valmisteltuja aineettomia lahjoja paljon enemmän kuin arvaisi.

Ainoa mitä muutan jatkossa on se, että nämä perheen pojat saavat kyllä viettää yhteiset synttärit, koska ovat niin lähekkäin syntyneitä ja näyttävätkin käytännössä yhdeltä ja samalta lapselta, joten mikäs siinä. Laitetaan kakkuun kynttilät numero ykkönen ja Nelosen synttäriluku niin kummatkin hoituu!