Miten saada lapset lukemaan? Kirjasuosituksia pienille lapsille, koululaiselle ja teinille

Kaupallinen yhteistyö: kirja.fi (ja alekoodi!)

Shokkipaljastus: Meidän lapset ei mitenkään autuaan onnellisesti lue itsenäisesti vaan siihen pitää ihan aktiivisesti ohjata, vaikka he olivatkin aluksi aikamoisia lukutoukkia. Pienimmät toki lukee aina mielellään aikuisen kanssa, mutta isompien kanssa pitää miettiä strategiaa.

Mun strategia on houkuttelu painostuksen sijaan.

Saatan istua itse kirja kädessä ja fiilistellä et onpa tää jännä. Saatan jättää jonkun kirjan pöydälle, hups vain ja odottaa tarttuuko joku siihen. Saatan luoda haasteen: luetaan kaikki yhdessä 15min joka päivä. Saatan lahjoa (tietty!) myös: kirjan kanssa saa valvoa pidempään, lukemalla saa ruutuaikaa, tai luetusta kirjasta palkinnon.

Oleellista on musta se, ettei kirjan lukemisesta tehdä mitään kotityötä (vaikka pieni lahjonta sallitaankin), vaan rakennetaan siitä yksi kiva tekeminen, yksi kiinnostava media muiden joukossa, sellainen, jonka sisällä on super kiinnostavia tarinoita!

Tärkeintä olisi saada ne ekat 15min kirja-aikaa sisään, sen jälkeen tarina imaisee kyllä lapsenkin mukaansa – jos on hyvä kirja! Tärkeintä tässä houkuttelupelissä onkin musta kirjan laatu ja osuvuus lukijalleen.  On paljon helpompi sanoa, että jos luet kirjaa saat valvoa pidempään sängyssä, jos kirja on sellainen, jonka tarina oikeasti koukuttaa lasta.

Siispä: ennemmin kuin himmeitä kikkoja, joilla saada lapsi lukemaan, esittelen teille nyt Kirja.fi valtavasta valikoimasta napattuja helmiä! Erityisesti isommille lapsille yritin  miettiä kiinnostavia tarinoita, joilla voisi saada lukemisen työläänä nähneen lapsen näkemään sen vaivan pitkän tekstin eteen.

Tässä tulee 22 kirjan suosituslista erilaisille lukijoille!

Näistä kaikista saat kirja.fi verkkokaupasta, ja sen koko valikoimasta loppuvuoden ajan -25% alennuksen koodilla VALEÄITI25.

Oikopolku: Kaikki lasten ja nuorten kirjat löydät tästä. 

Kirjasuosituksia 0-4-v lapsille

Pienille, joille lukeminen on osa läheisyyttä ja puheen tuottamista, lukeminen on tosi tärkeää, mutta se saattaa jäädä joskus arjen keskellä vähän jalkoihin. Mun vinkki tähän on, että kirjat saa lojua ympäri kotia (tämä itse asiassa auttaa isompienkin kanssa!)

Pidä muutama kirja potan lähellä, ota yksi kylpyyn (mutta vain se yksi, katso alla) ja ennen kaikkea: valitse kirjoja, joista sinä pidät ja joita jaksat itse lukea kymmeniä kertoja, koska niin sinä tulet tekemään. Lapset rakastaa toistoa.

Salla Savolainen: Betonihommissa: Kulttituote, jos satut tykkäämään ajoneuvoista! Kukapa ei! Loputtomasti kuvia kiinnostavista betoniajoneuvoista, tätä Nelonen rrrrakastaa ja Kolmonen tulee myös aina mukaan kuuntelemaan. Erinomainen pottakirja!

Muumipeikko rannalla. Kylpykirja. Siis kylpykirja! Tämä sopii jo tosi pienelle ja tuo rahtusen kirjallisuutta kylpyyn. Mukana kivoja leluja. Kaikki Muumi-kirjat ovat muutenkin upeita ja täyttävät yhden tärkeimmän kriteerin: ne ovat aikuisten mielestä kivoja lukea.

Reetta Niemensivu, Saara Kekäläinen: Valpuri ja valtaisa vaatekaaos. Hupaisa ja yllättävä kirja, jossa käsitellään sitä, ettei vaatteita aina ole kiva pukea. Ihana kuvitus!

Kirjasuosituksia noin 5v ylöspäin

Leikki-ikäinen alkaa käsitellä asioita jo aika laajastikin kirjojen kautta, mutta kaipaa jo vetäviä tarinoita. Tarinat saavat olla jo pidempiä, kuvitus on plussaa mutta ei aina pakollinen.

Peppi-kirjat ja Peppi Pitkätossun tarina -kokoelma (Peppi Pitkätossu):
Peppi Pitkätossu-kirjat on tietysti aivan klassikoita. Näitä jaksaa vanhempikin lukea pitkinä, usean illan yli ulottuvina satuina.

Timo Parvela, Ella ja kaverit-sarja ja uusin Ella ja kaverit tekoälyä terävämpinä: Meidän lapset rakastaa Ellaa ja kavereita! Minä rakastan sitä, että niistä on tosi monta osaa, eikä tarvitse vetää yhtä ja samaa uudestaan ja uudestaan. Yllättävää, aikuiseen iskevää huumoria mukana myös, se on aina plussa.

Paula Noronen: Supermarsu paljastaa salaisuuden. Myös Supermarsu on sellainen koko perheen suosikki, että tätä jaksaa kuunnella tosi monen ikäiset lapset. Meillä just nyt menossa tämä ja ihan henkilökohtaisesti kyllä kiinnostaa, miten käy somekilpailun!

Satu Rämö & Satu Kontinen: Lottalehto. Satujen saaret 1. Jos haluat päästä sanomaan, että minä luin sen klassikon heti kun se ilmestyi, ota jo nyt uusi sarja haltuun. Kysyin Satu Rämöltä, miten hän itse kuvailisi kirjaa, ja Satun vastaus oli napakymppi:

Tytöt selvittää mysteerejä yhdessä. Joka päivä tapahtuu jotain hauskaa ja jotain vaarallista!

Lottalehto, eli ensimmäinen osa modernista tyttöviisikkomeiningistä ilmestyi toukokuussa 2024 ja siitä myytiin heti elokuva- ja teatterioikeudet. Hittiä tulossa!

Lottalehto  on ehkä parhaimmillaan vasta noin 9-10-vuotiaille lapsille, mutta minusta toimii jo nuoremmallekin, jos vain on kärsivällinen kuuntelija.

Kirjasuosituksia alakoululaiselle, jolla lukeminen sujuu, mutta motivaatiota ei aina löydy

Lukutaidon tultua ei ihan heti välttämättä synny maagista lukutoukkuutta. Lukeminen on alkuun vaivalloista, ja siksi suosittelen lukemisen sujuvoituttua huumoria ja lyhyitä tarinoita, jopa sarjakuvamaista kirjallisuutta.

Dav Pilkey: Koiramies ja mumiseva mamma: Kaikki mitä Dav Pilkey kirjoittaa, luetaan meillä yhdeltä istumalta saman tien. Tämä on tosi helppo ja monelle toimiva huumorisarja!

Ernest Lawson: Höpersankarit 2: Höperit vastaan Superit Ernestin uusi sarja on ollut super hauska, tämä huumori uppoaa minuunkin! Kirjat on sarjakuvallisia, eli tosi sujuvaa luettavaa!

Katleena Kortesuo, Ossi Pirkonen: Veevi ja aivopieruverkkarit: Samaa kovaa kamaa kuin Höpersankarit ja Pilkey; huumoria, väriä, menoa ja uskomattomia juonenkäänteitä!

Paula Noronen, Minna Kivelä: Älyttömän hulluja satuja on saanut uuden osan! Jos teillä ei vielä lueta tai kuunnella Kakkiksen tarinoita, nyt on se hetki. Keke ja Vuokko on vieneet myös meidän 4v:n sydämen!

Kirjasarjoja lapsille, jotka tykkäsi Pottereista

Jeff Kinney: Neropatin päiväkirjat Okei näissä ei ole toki velhoja ja magiaa, mutta samalla tavalla samastuttava ja kiinnostava, vähän ehkä altavastaajan asemassa oleva päähenkilö, jonka elämää jaksaa seurata usean kirjan verran. Naurutakuu!

Erin Hunter: Soturikissat: Ei varmaan tarvitse esitelläkään? Kulttimainetta nauttiva, monimutkaisen maailman suuri saaga, jonka ekat osat on aina kirjastoista loppu. Osta tästä omat.

Jukka Behm: Ihmepoika Leon ja jatko-osa Enkelin nyrkki tulossa 12.6. Futismaailman Harry Potter? Jep, todellakin! Erittäin kova myös heille, jotka ei futiksesta tykkää. Valovoimainen päähenkilö ja iso tarina.

Kirjasuosituksia paljon lukevalle lapselle, joka kaipaa koukuttavia teoksia

Nyt siirrytään HC lukijoiden maailmaan. Nämä ovat heille, jotka lukevat läpi yön, jollei kukaan muista sammuttaa valoja.

Helena Immonen: Karakalin voima. Purppurausvan animaagit 1. Poliittisen trillerin staran Helenan uuden fantasiasaagan aloitus, jossa on mielettömästi luotu maailma ja hahmot, tässä on potentiaalia!

Silja Sillanpää: Ouroboros: Sateenkaarikäärme: Mieletön kuvitus, uskomaton tarina, minäkin jäin koukkuun heti alussa! Erittäin kiinnostava!

Ja itse asiassa, aiemmin mainittu Ihmepoika Leon on kyllä tässä katergoriassa myös!

Lapselle, joka lukee hyvin, mutta ei malta lukea osa 2: tietokirjat!

Hänelle, joka pitää saada takaisin kirjojen pariin tai pois ”5 minute hacks” -videoista, kannattaa kokeilla tietokirjoja. Pitkä teksti voi tuntua liian sitouttavalta, mutta nopeat faktat kiinnostavista asioista voivat huijata lukemaan pidemmäksikin aikaa.

Zone VD Tiedon jäljillä – kirjat: tietokirjojen aatelia on tubettajien tekemät kirjat. Monta kärpästä yhdellä iskulla! Nopeat faktat houkuttaa helposti kirjan pariin, musta nää on tosi hauskoja!

Noidan käsikirja: Siis kyllä, juuri se! Se, joka pelotti ja houkutti lapsena! Noidan käsikirja on taas täällä ja aivan yhtä koukuttavalta se vaikuttaa, ainakin oma 12v oli heti tämän kimpussa.

Kirjasuosituksia teinille ja hänelle, joka on unohtanut lukemisen tenhon

Paljon lukeva lapsi kasvaa joskus teiniksi, jolta ei saa puhelinta kädestä edes sorkkaraudan kanssa. Heitä pitää muistutella, että lukeminen on kivaa, koska hyvät tarinat on kivoja. Heille en tunkisi kirjaa väkisin käteen vaan vinkkaisin super kiinnostavista juonista tai hahmoista – tai ihan vain sitä että tämä on noussut BookTok-suosioon.

Myy tarina, älä lukemista!

Johanna, Auranheimo: Ysit Luin tämän kirjan takakannen ääneen mun 13,5-vuotiaalle tyttärelleni, ja päättelen ynähdyksestä, että se ns. hittasi. Sanoisin siis, että kohderyhmäänsä kiinnostava teos!

Adam Silvera: Ensimmäinen viimeinen päivä: Booktok-sensaatio, jossa on kieltämättä todella kiinnostava konsepti: jos voisit tietää tarkan kuolinpäiväsi, haluaisitko?

Karen M. McManus: Yksi meistä on palannut. Tämä hitiksi muodostunut kirjasarja on jo jännempää kamaa ja selvästi isommille suunnattu, sillä sarjassa on murhia. Mutta sillä tavalla kevyellä otteella murhuroidaan, että voi antaa kuitenkin nuoren käsiin (suositus on 14+).

Tähän väliin haluan huikata, että moni aikuisten kirja on teineille tosi kiva ja sopiva! Maija Kajannon Kahvila Koivun avauskirjaa Korvapuustikesää lapseni luki oma-aloitteisesti monta sataa sivua kun olin ensin pako…houkutellut lukemaan yhden sivun! 

Jennifer Lynn Barnes: Salainen perijätär (The Inheritance Games): tämä koukutti minut jo ensimmäisiltä sivuilta. Ihmeellinen asetelma, hyvä kieli ja jouhevasti etenevä tarina, kuin elokuvaa katsoisi.

HUH siinäpä nyt muutama mistä aloittaa! Löydät kaikki nämä kirjat suoraan linkeistään sekä kirja.fi -verkkokaupasta. Siellä saat koko vuoden ajan 25% alennuksen koodilla VALEÄITI25, myös aletuotteista.

Alennus lasketaan kassalla koko ostoskorista, joten nyt kannattaa koota kerralla kaikki puuttuvat kirjat ja kesälahjat sieltä talteen!

Instassa on myös keskustelua asiasta, tule tän reelin alle katsomaan vielä miten meillä luetaan ja vinkkaamaan omat tavata saada isot lapset lukemaan.