(toistaiseksi) Sponsoroimaton puheenvuoro

Äitiysoppaissa listataan sen sata asiaa, joita tarvitaan kun vauva syntyy. Oletteko nähneet sen neuvolassa jaettavan Vau-oppaan pelkän ”pakkaa sairaalakassiin” -listan? Siellä kehotetaan pakkaamaan mukaan about kaikki hiustenkuivaajasta omaan nojatuoliin (oikeasti siellä on ainakin oma aamutakki listattuna. Kauanko ne meinasi siellä sairaalassa hengata?).

Myös kotiin tehtävien ”pakollisten” hankintojen lista on siis usein aika pitkä. Toisaalta näkee myös paljon ituhippien piiperrystä puheenvuoroja sen puolesta, ettei vauva paljoa tarvitse; syli ja tissi riittää pienelle ihmisen taimelle! Oikea (eli minun) vastaushan löytyy luonnollisesti sieltä jostain välistä.

Myös täällä interknepin ihmeellisessä maailmassa näkee aika usein listauksia vauvaperheen tavaroista, siis siitä mitkä asiat on ollut tarpeen ja mitkä ei. Siinä yhteydessä pääsee kätevästi namedroppaamaan erilaisia vauvatavaraa valmistavien firmojen nimiä, joten minäpä teen vähän omaa listaani sponsroinnin toivossa.

Asioita, joita ilman ei vauvavuodesta selviä, ainakaan järjissään: 

 • Harsoja. Melkein pelkästään näillä pärjäisi: siivoat sillä kaiken, niitä osaa jotkut käyttää vaippana, varmaan niistä saisi vauvalle vaatteenkin, ainakin tyynyn ja peiton, lohturievun, kukkuu-leikin…en keksi mitään, mihin näitä halpoja rättejä ei voisi käyttää. Osta 20 ja pese usein.
 • Wet wipes. ks, yllä, mutta valmiiksi kostutettuja.
 • Vaippoja. Usko tai älä, on myös mahdollista valita keskitie, jossa käyttää sekä kertakäyttöisiä että pestäviä kestovaippoja. Pidä vaan huoli että saat ne eritteet jotenkin pois vauvasta ja omalta naamaltasi. 
 • Tutti. Jos lapsesi on riittävän armollinen sitä syödäkseen, käytä sitä. Paljon.
 • Tuttipullo. Jos lapsesi on riittävän armollinen siitä syödäkseen, käytä tätäkin paljon. Aina kun haluat tuntea itsesi itseksesi ja lähteä kunnolla baariin hetkeksi tuulettumaan.
 • Rintapumppu ja mini minigrip-pussit. Jos käytät edellistä kohtaa, tätä tulee illan aikana ikävä. Minigripit kotona käytössä kun maitoa tulee viiden lapsen tarpeisiin.
 • Vaatteet. Jotain se vauvakin tarvitsee ylleen, ja muista varautua nipoihin, sepoihin, pukluihin ja kusisuihkuihin. Siis aina vähintään yksi vaihtokerta mukana. Ja niitä kenkiä se tarvitsee ehkä vasta vuoden ikäisenä, joten älä hullaannu niihin.
 • Hoitolaukku. Joo kyllä en tajua tästä vauhkoamista (ollako vaiko ei, kas siinäpä taas tapa erotella äitejä). Kyseessä on siis mikätahansakantoväline, johon saat pakattua ne vaipat, harsot ja varavaatteet, jotta pääset joskus vauvankin kanssa liikkeelle järkevästi (siis ei näin). Se kuinka monta taskua siinä on, onko nahkaa ja paljon maksoi, on täysin toissijaista. Synnäriltä saatu vihreä ihanuus tai kaupan muovikassi käy oikein hyvin, tai sitten voit panostaa siihen että päivittäin seuraavat pari vuotta mukana kuljettamasi rutjake on kivan näköinen ja toimiva. 
 • Purkkiruokaa. Ellet halua jatkuvasti uhrata päiväuniasi tai nettihetkeäsi bataatin keittelyyn. 
 • Ruokalappu. Suosittelen kovaa, jossa on kouru. BabyBjörn on ollut ihan paras (jes, nyt tulee sponsori!). Lisäksi essu, suojamuovi lattialle, roskasäkki ruokapöydälle…ihan vähän sotkuista puuhaa edessä. 
 • Turvakaukalo. Jos auton omistaa tai käyttää paljon. Panosta käyttömukavuuteen (siis omaasi tietenkin), ja osta uusi niin on varmasti turvallinen. Toimii myös nukutusvehkeenä (etenkin flunssan aikaan), syöttötuolina ja eristyshäkkinä.
 • Vaunut / rattaat. Vaunu-moodia vauva käyttää 4-6kk, joten kannattaa panostaa rataspuoleen. Mieti, onko sinulle oleellista kätevä kaupunkisurffailu (jolloin saisi olla pienemmät kuin keskiverto henkilöauto) vai huikeat maastoreitit (Renkaat. Isot renkaat.)
 • Jokin kantoväline. Bebeä joutuu kantelemaan kotona ihan helvetisti, joten joskus siihen on hyvä olla kantoväline. BabyBjörnin rintareppu on ollut hyvä (sponsorille terkut!), samoin se kuuluisa Manduca (tosin ErgoBaby on sama mutta 25% halvempi), kantoliinat ihan kivoja jos haluaa kiroilla paljon, ja haaveilen vielä Lodgerin helposta ”vauva tohon ja tosta olkapäälle” setistä. 
 • Vakituiset vahdit Isovanhemmat, ystävät, kiva ja osallistuva puoliso, älypuhelin, kahvia, suklaata, salmiakkia, viinaa, päänsärkylääkkeet, satunnaisia hotelliöitä, vapaa-aikaa ja urheilua.

Asioita, joita kannattaa harkita kaksi kertaa

 • Lelut. Vekara tajuaa nk. oikeista leluista jotain joskus kaksivuotiaana. Siihen asti sitä viihdyttää hienosti vaikkapa talouspaperin hylsy, tyhjä shampoopullo, pistorasiat ja sakset, kävyt, mutsin hiukset ja isin…varpaat. Sitäpaitsi leluja teille roudataan ihan riittämiin muiden toimesta. 
 • Vauvapyyhe. En ymmärrä miksi ajattelin että hupullinen pyyhe on oltava. Lapsen saa ihan kivasti huputtomaankin kuivattua. 
 • Vauvalusikka. Ja sama virsi oikeastaan muillekin astioille. Mitä vikaa on tavallisessa teelusikassa? Sanomattakin on selvää että meillä on näitä noin kaksikymmentä omassa kaapissa.
 • Itkuhälytin. Jollei kotisi ole yli 100 neliöinen, tai jos et nukuta vauvaa paljon ulkona. Monissa asunnoissa on nykyään myös avattavat ikkunat, joiden läpi huudon kuulee.
 • Matkarattaat. Lainaa mieluumin, ovat kalliit ja käyttö vähäistä. Usein niin isoja, ettei niitä kuitenkaan saa ottaa koneeseen, jolloin normirattaat olisi oikeastaan ihan yhtä kätevät.
 • Vaipparoskis. Etenkin sellainen, jossa on jokin mekanismi. Se mekanismi on ensinnäkin luonnotappaja, ja sitä roskista joutuu tyhjentämään niin usein nopean täyttymisen ja hajujen takia kuitenkin, että mikä tahansa (kannellinen) roskis käy.
 • Talkki. Meidän lapsilla on toki ollut aina hyvä iho, mutta silti en tajua mihin kaikkialle tätä pitäisi läästiä. Ja olen kuullut että perunajauho tekee saman. 
 • Jalallinen, hierova, muotoiltu kylpyamme, joka keittää myös kahvia. Vanha kunnon vanna se olla pitää. Myös lavuaari käy hyvin pitkälle, mutta vesipetovauvat arvostaa ammetta.  Kokoontaitettava on hyvä, tasapohjasta plussaa.
 • BabyBjörnin potta. Voitteko kuvitella, siellä internetissä puhutaan että pitää olla valkoinen BabyBjörn (á 30€) jotta lapsi oppii potalle. Meillä on neljän euron muovilärpäke ja ihan kivasti se siinäkin on tekemättä asioitaan istuu. Hitto, sinne meni se sponsori.
 • BabyBjörnin sitteri. Halvemmatkin toimii jos on toimiakseen. Mä niin en saa tätä BB sponssia ikinä.
 • Suurin osa Lastentarvikkeen myymästä pientavarasta, kuten hedelmäpussi, josta lapsi voi imeskellä herkkuja tukehtumatta. Turhahan sitä on opettaa ruokaa käsittelemään.
 • Osa imetysvaatteista, kuten huppari (miten eroaa tavallisesta jonka saa auki?) tai napillinen kauluspaita (ihan kun olisin nähnyt näitä joskus ilman imetys-etumerkkiäkin)

Turhuuksien rovio, eli ostettu mutta ei ikinä käytetty:

 • Noin puolet ulkovaatteista: mahdotonta arvioida mikä toiminnallisuus / lämpö / vedenkestävyys on tarpeen missäkin iässä ja minkä kokoinen vekara silloin on. En tiedä tulenko ikinä tätä oppimaan.
 • Pieni pinnasänky: käytettiin Ykkösellä päivittäin ekat puoli vuotta silloin lainassa ollutta minipinnasänkyä. Se oli ihan paras laskettavan laitansa kanssa. Kakkosen kohdalla sitten panostimme ja ostimme omaksi saman sängyn. Luonnollisesti se siis nukkuu kainalossa tai 60€ kantokopassa joka kuuluu vaunuihin. Ehkä se vielä joskus menee tohon 250€ sänkyynkin. Prkl.
 • Tyyny ja peitto. Ykkönen nukkuu edelleen askeettisesti pelkän patjan päällä. Ehkä se oppii ennen koulua.