Lasten pitäisi ulkoilla joka päivä sanoo ikivanha suomalainen vanhemmuuden opas. Paljon ulkoilleet lapset on terveitä, syövät reippaasti ja nukahtavat helpommin. Ainakin kun vertaa niihin päiviin jolloin maataan yhdessä sohvalla ja syödään karkkia.
Meillä ei ulkoilla tarpeeksi, voin suoraan tunnustaa. Lapsemme ovat niin rauhallista sorttia että sellaista perinteistä seinille kiipeämistä ei helpolla tule. Voivat hyvin olla sisällä piirtelemässä ja lukemassa vaikka kaksi päivää putkeen ennen kuin energiaa kasaantuu. Toisissa perheissä ulkoiluun on varmasti syntyneet jo taaperoiässä pakolliset rutiinit: ulos mennään joka päivä, koska muuten hajoaa kaikilla pää.
Ehkä toisissa perheissä lapset jopa itse menevät mielellään ulos? En tiedä, sellaisesta ei ole kokemusta.
Koska olen paatuneen laiska mutsi mutta haluan kuitenkin edes lasten välillä haukkaavan sitä kasvattavaa happea, olen kehittänyt muutaman konstin ulospotkaisuksi. Löysin myös eilen projektiduunin yhteydessä Reiman sivut jossa on sen sata ulkoleikkivinkkiä, joten pöllin niistä eniten innostaneet tähän mukaan. Samoin perinneleikit ry:n sivuilla on hirmuisesti hauskaa tekemistä!
Viisi vinkkiä lasten ulkoilun kannustamiseen
1. Pakota. Tarkoitan, ota tavaksi
Ulos mennään, eikä sitä kyseenalaisteta. Aloita heti taaperoiässä säännöllinen, mieluiten jokapäiväinen rutiini. Ulos mennään, säällä kuin säällä! Lopulta lapsetkin jo haluavat puistoon. Vähän isommat lapset keksivät tekemisen itse! Tämä voisi ihan hyvin olla yhtä itsesään selvä asia kuin hampaiden ja käsien pesu. Jos teilläkään ei ole, lue pidemmälle.
2. Mene itse mukaan
Esimerkin voima ja kiva seura – pettämätön yhdistelmä. Puistoilu ei todellakaan ole jokaisen juttu, mutta muista että ulkona voi tehdä paljon muutakin. Myös laiskan perheen ulos saaminen onnistuu kun tiedossa on jotain kivaa yhteistä tekemistä. Lähtekää eväsretkelle viereiseen puistoon. Käykää pulkkailemassa. Kävelkää kauppaan. Jahdatkaa Pokemoneja. Menkää etsimään eläinten jälkiä. Lähde itse kävelylle ja pyydä vain toinen lapsi mukaan vaikka potkulaudalla. Kaikki lasketaan! Parhaiten onnistuu kun eväät on mukana, vaikka se eväs olisi vain ryppyinen omena. Ruoka maistuu aina paremmalta ulkona.
3. Lahjo: Ulkoiluminuutit kerryttävät pädiminuutteja
Tästä en ole kovin ylpeä, mutta se toimii kuitenkin. Instagramin puolella tekemäni kyselyn perusteella tämä sitä paitsi on teillä kaikille muillakin ykkösvinkki joten annetaan palaa! Sovi lasten kanssa, että jokainen ulkona oleiltu minuutti kerryttää ruutuaikaa. Riippuen lapsesta voi vaihdella kerrointa, joko niin että aikaa tulee yksi yhteen (puoli tuntia ulkoilua on puoli tuntia ruutua) tai sitten jotenkin muuten.
Kerroin on tärkeä jos lapsesi sattuu olemaan yhtä a) nokkela ja b) kilpailuhaluinen kuin omani. Se yksi viikonloppu neljän tunnin ylimääräisellä ruutuajalla ei ihan heti unohdu.
4. Anna jokin leikki pohjaideaksi
”Mut ei siellä ole mitään tekemistää-äääh” on isojen lasten yleisin vastalause ulkoiluun. Älä mene lankaan, oikeasti lapset keksivät kyllä itse tekemistä vaikka ruohomättäistä. Joskus kuitenkin auttaa kun annat heille alkuun jonkun uuden idean. Kokeile vaikka näistä jotakin.
Talvella kun lumiukot on niin nähty, pulkka ei liu ja loskalla ei ole kiva rakentaa, pitää joskus miettiä vähän muita keinoja nauttia lumesta. Instan puolelta tuli hyvä vinkki: Anna lapsille vesivärit, joilla saa maalata lumeen! Loistava idea!
Toinen vakio on suojasään saippuakuplaleikit – yksi puhaltaa ja muut juoksee puhkomaan. Kuivana kesänä pihasadetin rokkaa toki aina.
Pyydä lapsia lakaisemaan / pesemään terassi tai vaikka talon seinä. Seiniäkin voi ”maalata”vedellä!
Jos taloyhtiössäsi ei ole nihkeilijöitä, vanha kunnon katuliitupurkki viihdyttää aina. Pyydä heitä piirtämään jokin tietty kuva tai tekemään ruudukko hyppelyyn.
Anna lapsille jokin (halpa) kamera ja käynnistä valokuvauskisa. Sinä annat teemat ja heidän tehtävä on ottaa kuvat!
Viritä metsään taskulamppurata: kiinnitä (luontoystävällisesti) puiden runkoon heijastimia ja sitten pistät lapset etsimään niitä kilpaa pimeällä. Hifistelijä käy vielä jokaisen heijastimen luo tekemässä jonkin tehtävän!
Nappaa netistä joku uusi leikkivinkki: Lohikäärmepyrstö, Aku Ankka -hippa ja Kehän murtaminen oli viimeksi meidän lapsille riittäviä kimmokkeita surkeaankin säähän ja takaisin tuli tosi kuraisia ja punaposkisia lapsia – voitto!
5. Uhkaile – siis tarjoa vaihtoehto!
Lapset tykkäävät kun saavat itse osallistua päätöksentekoon. Anna siis vaihtoehtoja! Hirveän kivasti toimii kun kysyy ”haluatteko siivota vai mennä ulos?” Lopputulos on joka tapauksessa hyvä. Oikeastaan lopputulos on riitaa ja väittelyä, mut voit ainakin sanoa tarjonneesi toisiakin vaihtoehtoja.
Bonus: hävitä jotakin arvokasta metsään
Viimeaikaisten kokemusteni mukaan yksi tehokkaimmista keinoista saada sekä lapsi että äiti vielä myöhään illalla ulos pimeään pakkaseen on hävittää jotakin arvokasta, vaikkapa kännykkä. Vieläpä niin että tavaran tiedetään mahdollisesti hävinneen ulos. Taskulamput kädessä on tavallaan ihan kivakin kulkea kahdestaan vanhoja reittejä pitkin, tulkita missä milloinkin riehakas serkkuporukka kävi. Ulkoilua pidentää se että mennään viimeisenä paikkaan, josta etsittävä esine löytyy.
Jos joku nyt sitten miettii, niin terassin alla kännykkä pysyy ehjänä kyllä päivän, kahdenkin, jos liikaa ei sada!