Kaupallinen yhteistyö: 1komma5° Suomi
Meidän aurinkovoimalamme täyttää ihan pian kaksi vuotta, hurraa!
Lue ensin: Täältä löydät pitkän tekstin meidän paneeleista; niiden asennuksesta ja kokemuksista ensimmäisen vuoden osalta.
Nyt on aika päivittää kokemuksia aurinkopaneelien kanssa elämisestä ja miltä tuntuu kun kodin energia tulee osin omavaraisesti.
Lyhyt vastaus: ei miltään 😄 Ei paneeleita asentamisen jälkeen kovinkaan paljon elämässään ajattele, eikä niille ole koskaan tarvinnut tehdä yhtään mitään. Siellä ne olla möllöttää, kauniisti kattoomme sulautuen, täysin mustana massana.
Meidän koko voimalan asennus ja käyttö on ollut niin mutkatonta että suosittelin silloin aikanaan tietysti blogissa niitä mutta myös livenä täällä kaikille naapureille ja täällä onkin nykyään vähän joka katolla paneelit!
Yksi naapureista kertoi kokemuksistaan 1komma5° kanssa näin:
”Meille piti alunperin tulla paneelit talon katolle, mutta asentajat kysyivät voisiko ne paneelit asentaa kuitenkin saunarakennuksen katolle kun varmasti tuottavat paremmin, aurinko paistaa pidempään heti aamusta.
Tuottoa siis tuli kivasti, joten päätettiin tilata vielä toinen setti talon katolle. Meillä on hybridiauto ja iso osa lähialueen ajosta ajetaan aurinkosähköllä 🥰”
Tämä on hyvin lähellä meidänkin kokemusta! Sitten menenkin suoraan asiaan eli muutamiin useimmin kysyttyihin kysymyksiin.
Paljonko aurinkopaneeleista tulee sähköä ja tuleeko myös pilvisinä päivinä?
Sähköä tulee meidän 28 paneelin (joista 18 katsoo lounaaseen ja 10 koilliseen) voimalassa aika paljon, noin 65kWh hyvinä päivinä. Tätä juttua kirjoittaessa on satanut kaatamalla koko viikon. Otimme ruutukaappauksen meidän Fronius Solar.web sovelluksesta pahimman sateen aikana ja kyllä sieltä vähän sähkö pihisi, yli 400W peräti!
Olisi voinut pitää vaikkapa telkkarin sekä talon ilmanvaihdon täysillä tuon aurinkosähkön voimin, vaikka ilma oli sakeana vedestä. Sanoisin siis että yleisin harhaluulo onkin se että pitää olla pilvetön, aurinkoinen taivas jotta sähköä tulee. Todellisuudessa nykyajan paneelit on niin tehokkaita että huonompikin ilmansuunta tai auringon määrä tuottaa jo sähköä.
Alla muutama ruutukaappaus eri vuodenajoilta:
Kuvakaappauksia sovelluksesta on lisää vanhassa tekstissä.
Voiko ylimääräisen sähkön myydä?
Sähköähän tulee tyypillisesti joko liian vähän tai liikaa. Talvella kun on pimeää ja kylmää ja talo tarvitsee paljon valoa ja lämpöä, paneeleista ei tule juuri mitään. Jos paneelien päällä on lunta, ei sähköä tule lainkaan. Kesällä taas kun aurinko posottaa meille voimaa vaikka kahden talon tarpeisiin, emme tarvitse sitä niin paljon.
Me myymmekin kaiken ylijäävän sähkön ja kesäkuukausina saamme plusmerkkisiä sähkölaskuja (pörssisähkö käytössä). Tämä ei vaadi meiltä mitään toimenpiteitä, myynti tapahtuu automaattisesti ja tuntuu kyllä joka kuukausi mahtavalta! Erityisesti viime talven isojen laskujen jälkeen maaliskuun saapuminen tuntui ekstrahyvältä kun laskut tipahti lähelle nollaa.
Voiko sähköä varastoida?
Perinteisesti ainoa ongelma (aurinko)sähkössä on ollut se, ettei sähköä voi varastoida. Nykyään voi, kehittyneemmän akkuteknologian ansiosta. Yksi tapa “varastoida” on toki tunkea kaikki oman kodin laitteet täyteen sähköä silloin kuin sitä tulee yli tarpeiden!
Auringon porottaessa kannattaa laittaa sähköauto lataamaan, lämminvesivaraaja käyntiin ja vedet kuumaksi, pyykit pesuun jne. On myös paljon laitteita, jotka mahdollistaa automaation tälle niin että koti käyttää sähköä mahdollisimman älykkäästi.
Toinen, kertakustannuksena kalliimpi tapa on hommata oma akku. Se maksaa noin 6-8000€ 1komma5° kautta asennettuna, mutta saattaa olla aika tehokas takaisinmaksuajan suhteen riippuen omasta lainoitustarpeesta.
Tässä suoraan 1Komma5° kertomana akuista:
”Akut varastoi noin 10 – 20 kWh sähköä ja oikein mitoitettuna pysyvät kesäaikaan aina täynnä. Suurikaan omakotitalo ei kuluta normaalisti yli 20-25 kWh päivässä. Normaalilla aurinkovoimalalla ei tule sähkölaskuja tai tulee niitä plus merkkisiä laskuja, akkujen kanssa ei tule myöskään siirtomaksuja (jotka tosin vähenee merkittävästi myös ilman akkuja).
Akut auttavat samalla tavalla heti keväästä pitkälle syksyyn. Tulevaisuudessa akuista tulee olemaan myös talvella hyötyä kun älyominaisuudet kehittyvät, silloin pörssistä ostetaan yöllä akku halvalla täyteen ja käytetään päivällä.”
Takaisinmaksuaika – kannattaako aurinkopaneelit?
Tämä lienee se kaikista eniten kysytty kysymys. Monimutkainen sellainen, ja meillä puran tätä enemmän riskinsietokyvyn ja arvojen kautta.
Takaisinmaksuaika kytkeytyy kolmeen liikkuvaan osaan: korkotasoihin (oletuksena että maksatte lainarahalla), sähkön hintaan ja säähän. Tiedämme kaikki että nämä ovat myös ne kolme asiaa joita vähiten osataan tällä hetkellä maailmassa ennustaa ja että olemme nähneet aikamoisiakin muutoksia.
Meidän osalta kaksi vuotta sitten tehty päätös oli viisas. Pystyimme ostamaan paneelit ilman lainaa, mikä toki helpotti merkittävästi. Ja koska elämme pörssisähkön varassa isossa omakotitalossa, on hyvä että sähkön käyttöä voi säädellä päivän sään ja sähkön hinnan mukaan. Osaamme jo olla menemättä kylpyyn kalleimpana päivänä.
Sähkön kulutuksen säätely saatavuuden mukaan on tulevaisuuden kansalaistaito muutenkin, mutta nyt kun se on niin helposti nähtävissä ihan konkreettisesti, sitä tulee tehtyä enemmän.
Tässä hetkessä päätöksiin pitää ottaa tietysti huomioon korkotilanne, mutta sanoisin että aiemmin tehty päätös on usein parempi. Mitä nopeammin ehdit maksaa investointia takaisin, sitä nopeammin alat saada etuja ja tulevaisuuden sähkömarkkinan heilunnat vaikuttavat sinuun vähemmän.
Takaisinmaksuaikaa enemmän mietin kuitenkin aurinkovoimalan etuja todella pitkällä tähtäimellä ja arvojemme kautta: vuosien saatossa tämä tulee olemaan arvokas investointi, vaikka ensimmäiset vuodet (meillä arviona nyt 7v asennuksesta) se on vielä enemmän kulu.
Käytännön tasolla: saimme paneeleista ekan vuoden noin 1500€ edestä säästöä sähkökuluissa (oma käyttö + myynnistä tulleet tulot), eli noin puolet kokonaiskulutuksestamme. Pörssisähkö oli silloin sopivan korkealla!
Jos tarkastellaan sähkön kulutusta, aurinkopaneelien asennuksen jälkeen meidän ostaman sähkön määrä laski 33%. Tätä voisi vielä parantaa käyttämällä tai varastoimalla mahdollisimman paljon tuotettua sähköä itse. Emme ole vielä kovin tehokkaasti hyödyntäneet aurinkovoimalan potentiaalia, vaan suuri osa menee myyntiin. Kaikki auringolla tuotetut sähköt ovat toki pois saastuttavilla tavoilla tuotetusta sähköstä!
Myös maalämmön kohdalla tehtiin rakentaessa sama arvopäätös. Ajatus oli rakentaa jotakin vuosikymmeniä kestävää, mahdollisimman paljon uusiutuvaa energiaa käyttävää.
Lisäksi aurinkopaneelit suojaa meitä hiukan energiamarkkinan mylleryksiltä, olemme tavallaan askeleen enemmän omavaraisia niiden kanssa.
Aurinkopaneelien huoltotarpeet
En vieläkään osaa kertoa paneelien huollosta, koska sellaista ei ole tarvinnut tehdä. Emme ole kertaakaan edes miettineet lunta, lehtiä tai paneeliin kasautuvaa likaa, sellaisia ei ole paneeleille yksinkertaisesti jäänyt asumaan. Toki meillä on aika jyrkkä katon kulmakin (34°) mutta vaikuttaa myös siltä että se mitä 1komma5° tyypit sanoi on totta: paneelit ovat huoltovapaat.
Referenssiksi: isäni saarimökillä on toisen yrityksen kautta hommatut aurinkopaneelit ja mökki on saanut kaiken sähkönsä niistä jo toista vuosikymmentä. Nyt paneelit päivitettiin hiukan tehokkaampiin mutta mitään huoltoa niille ei tässä välissä ole tehty.
Kannattaako vanhaan taloon asennuttaa aurinkopaneelit?
Meidän kotimme on uusi, vuonna 2018 valmistunut omakotitalo, joka on jo lähtökohtaisesti energiatehokas ja johon pystyimme suunnittelemaan heti kaiken tarvittavan uusiutuvaa energiaa ajatellen.
Ei aurinkovoimalat tosin sen kummoisempia tarvitse: hyvä esteetön ilmansuunta ja paikka johon paneeleita asentaa. Lisäksi invertteri pitää saada turvalliseen paikkaan (huomioi paloturvallisuus ja lasten pääsy laitteen luo), mutta tilaa se ei juurikaan vie. Meillä 8.2KW kokoinen invertteri on teknisen tilan lähellä, vie keskikokoisen (paksun :D) taulun verran tilaa.
Itse paneelit voi asentaa vaikka piharakennukseen niin kuin monella on täällä, tai vaikka oman erillisen tolpan varaan jos ei sopivaa kattoa löydy.
Minusta paneeleita voi ja kannattaa laittaa vähän joka taloon 😄 jokainen auringon tuottama kilowattitunti on ns. kotiin päin meidän kaikkien yhteisen elämän kannalta muuuutta toki jokaisen pitää laskea omat mahdollisuutensa itse.
Miksi juuri 1komma5° ja onko se eri kuin Solar Age?
No tätä teistä kukaan ei kysynyt mutta minäpä kysyin! 1Komma5° Suomi on alunperin nimeltään Solar Age, Suomen Turusta lähtenyt yritys, jonka viime vuonna osti saksalainen 1Komma5°.
Solar Age nimellä Helsingissä ja Turun seudulla on asennettu tuhansia aurinkovoimaloita koteihin, ja edelleen toiminta jatkuu suomalaisena yrityksenä, suomalaisiin koteihin.
Meidän kokemukset asennuksesta löydät täältä, spoiler alert: oli helppoa ja nopeaa.
Muutos 1Komma5° Suomeksi tuo lisää voimaa, jolla pystyy kehittämään tuotteita entisestään. Nyt esimerkiksi on tulossa paneeleita, joiden raaka-aineet on valmistettu pitkän tauon jälkeen kokonaan Euroopassa. Tähän asti paneelit ovat kaikilla toimijoilla olleet Kiinasta raaka-aineita myöten, nyt saadaan Euroopan materiaalista Kiinassa valmistettua, mikä on jo iso askel. Ja nämä uudet paneelit on myös näitä kokomustia, joita meilläkin.
Jos on vielä kysyttävää, tule mun IG kuvan alle juttelemaan tai suoraan 1Komma5° Suomen tilille!