Aina nälkä

Ruuhkabussin kyydissä yksi ruuhka-aika on muita vaarallisempi: 16.30-17.30. Silloin juostaan töistä kotiin, kaupan kautta, lapset välissä hakien. Sitten alkaa ajanlasku: ehdinkö saada ruoan valmiiksi ennen kuin SE tapahtuu? Kun nälkä ottaa ylivallan ja ihanat lapseni muuttuvat ahdistuneiksi, riiteleviksi, kitiseviksi, uliseviksi nälkämonstereiksi?

Minään muuna päivänä ruokataukojen venyminen ei aiheuta tätä. Viikonloppuisin saatetaan koko porukka unohtaa syödä lounas ja kokoontua vasta kahden aikaan jonkun ruoan ääreen. Vain ja ainoastaan päiväkotipäivien jälkeinen tyhjyys voi muuttaa nämä ihana silkohapset mielensäpahoittajiksi. Olen käynyt funtsimaan, syökö ne mitään siellä päiväkodissa? Syö syö, oikein hyvin, vakuuttavat hoitajat. Määrä siis on kohdillaan, mutta mahtaakohan sisällä olla yhtään mitään? Useimmiten välipalalla niillä on jotain mehukeittoa tai näkkäriä, lounaana saattaa olla kasviskeittoa + jälkkäri. Ravintosisällöistä ei mulla ole tietoa, eikä ennen ole niin paljon asia vaivannutkaan. Mutta eilen alkoi Ykkösen eskariura, joka toi mukanaan ison muutoksen: hän saa ottaa itse ruokaa. No mutta jippii. Arvatkaa vaan, ottaako se sitä riittävästi kun kaikki otettu pitää myös sitoutua syömään pois? Morjens miten nälkäinen likka oli eilen. Päivällisen se söi kaksi kertaa ja halusi sen jälkeen vielä jugurttia, banaania, pähkinää ja varmaan tapettiakin seinästä. Tässä on vieläpä kyseessä sellainen pieni varpunen, joka ei koskaan ole muka nälkäinen ja syö kotonakin vain juuri sen verran mitä lautasella on, ennen kuin kiipeily taas kutsuu. Mitä se on oikein syönyt siellä tarh…anteeksi eskarissa sitten? “Makaronia ja jauhelihakastiketta, otin ihan riittävästi” “Katsoiko joku aikuinen paljonko otit?” “Ei, mutta sanoivat vain että oma lautanen pitää sitten syödä tyhjäksi”. Villi veikkaus, se on syönyt noin neljä lusikallista keitettyä valkoista makaronia.

Sattuuko joku täällä tietämään, minkä verran kuusivuotias kuluttaa kaloreita, tai minkä verran niitä on siinä 1-2€ maksavassa annoksessa, jonka kunta tarjoaa? Pitääköhän tätä asiaa lähteä ihan selvittämään vai alanko piilottaa Ykkösen vaatteisiin noita Rauman munkkeja että se jaksaa päivän läpi? Se on niin saletti että taas huomenna laatikon kyydistä raikaa jatkuvasti hämmentynyt “äiti mulla on vieläkin nälkä”. Se ruoantekoon sallittu armoaika muuttui juuri vielä lyhyemmäksi.