Persoonalliset silmälasit – suositus: Oopperan Optiikka

*Vaihtokauppa-yhteistyö: Silmälasit, vinkit ja asiantuntemus saatu tätä kirjoitusta vastaan

 

 

Onko sulla silmälasit? Onko ne hyvät? Oletko varma? Luulin että omani oli ihan ok. Kivannäköiset, mutta vähän kuluneet ja ehkä liian heikot vahvuuksiltaan. Pitihän niitä tietysti korjata nenän päältä päivän aikana sata kertaa, mutta ihan hyvinhän ne toimi. Olinpa väärässä.

Jo ensimmäisen viiden minuutin aikana tajusin, mistä olen jäänyt paitsi. On ammattilaisia, sitten on ammattilaisia, ajattelin, kun istuin Oopperan Optiikan takahuoneessa Maaritin edessä ja hän oli alle kymmenessä sekunnissa jo nähnyt, minkälaisia muutoksia laseihini tarvitaan.

Kaltaiseni rillirouskut tuntevat ketjuliikkeiden mallin. Näöntarkastus on juuri nyt vain sinulle ilmainen ja saat tästä vielä kuule toiset lasitkin ilmaiseksi, yksi linssikin tulee puoleen hintaan. Istut näköä tarkastavan robotin edessä kirjaimia arvuuttelemassa, ja lähdet kotiin itse valitsemiesi lasien kanssa, jotka oli ihan kivat mutta eivät salaa istuneetkaan sinun luustoosi. Päädyt nostelemaan laseja nenän päältä tai ihmettelemään liian lyhyiden sankojen tuomaa päänsärkyä. Näin on käynyt mulle nyt kaksi kertaa, mutta en ole aiemmin edes tajunnut sitä.

 

 

 

Maarit kertoi minulle alkulämmittelyn jälkeen ihan suoraan, mikä nykyisissä rilleissäni oli vikana. Katsohan tätä, hän sanoi ja laittoi vanhat lasini päähän. Näissä sun leuasta tulee, no, aika miehinen, Maarit jatkoi. Näin sen heti itsekin. Ja nehän ovat sinulle ihan väärän malliset; tippuvat korvasta ja painavat nenään. Miten olen voinut kulkea kolme vuotta laseissa, jotka tekevät suoranaista vääryyttä kasvoilleni ja lisäksi istuvat huonosti nenästä ja korvien takaa?

Nopean, tarkan ja inhimillisen näöntarkastuksen jälkeen (en vielä kovin vanha silmistäni, huh!) oli vaikeimman vuoro: valinta. Löysimme Maaritin kanssa heti oikean tyyli- ja muotosuunnan, joka imartelee kasvojani sen sijaan että tekee minusta halvan Ridge Forresterin. Mutta kun vaihtoehtoja oli silti sata! Maarit valitsee valikoimansa itse maailman messuilta ja tuo muutamaa merkkiä itse maahan. Lisäksi Maarit haalii ja myy vanhojen optikkoliikkeiden varastoja, jolloin hyllyihin tupsahtaa mielettömiä laseja 50-luvulta asti Vintage-myyjäisten nimissä (tsekkaa FB sivu nähdäksesi ekojen joukossa tämä ihme seuraavan kerran!). Lopputuloksena on ihana, kamala runsaudenpula. Minulle löytyi violettia, vaaleaa, puista, hipsteriä, kissanaista, bisnemuijaa ja älykköä. Vera Wang, Fendi, Zac Posen, Efva Attling, Givenchy, Escada…nimet, mallit ja värit vain viuhui kun Maarit etsi minulle sopivaa paria. Ja siis todella Maarit etsi; minä vain iskin päähän kaikkea tarjottua ja ynähtelin jotain mielipiteitä, samalla kun Maarit totesi suoraan että ei, noi ei kyllä istu ollenkaan, kokeiles näitä. En vieläkään tajua kaikkia valintaan liittyviä vivahteita, mutta eron kyllä tunsin kun lopulliseen valintaan osuneet lasit päähäni sain. Nämä istuu, niin fyysisesti kuin ulkonäöllisesti.

Nyt on laukussa uudet, ihanat lasit. En ihan vielä paljasta niitä teille, koska ne liittyvät isompaan muutokseen josta kerron ihan pian (sori). Mutta sen paljastan, että hyvien silmälasien salaisuus on ammattimainen optikko, joka etsii käsityönä asiakkailleen sopivaa ilmettä. Silmälaseja käytetään monta vuotta, panosta niihin. Mene ajan kanssa näöntarkastukseen, pyydä ammattilaista oikeasti auttamaan valinnassa, ja valitse liike jossa on laaja valikoima (ja mahdollisuuksia tilata lisää). Mene Maaritille.

Minulle kävi klassiset. Vielä valinnan jälkeenkin mietin että menikö nyt nappiin. Sillä yhdet lasit jäi vielä pahasti kummittelemaan, ne joista makutomarit eivät osanneet päättää ovatko liian hipsterit vai just makeet. Mietin ihan tosissani menisinkö hakemaan vielä nekin näiden upeiden oravannahkakauppalasieni lisäksi. Ensi viikolla myymälään on sitäpaitsi tulossa uudet Marc Jacobsonin mallit…hmm..

 

 

EDIT: Kävin juuri Maaritin luona vielä varmistamassa lasien istuvuutta (niinkin voi tehdä hyvän palvelun talossa) ja hän halusi vielä tarjota Valeäidin lukijoille pienen tarjouksen: Kaikille silmälasien ostajille, ja piilareiden käyttäjille, laitetaan kassiin kaupan päälle 30 paria kertakäyttöpiilarilinssejä (ovh n. 60€). Eli nyt hiphei ostelemaan jos uudet lasit oli jo kiikarissa (ehe ehe) ja piilaritkin tulee käyttään!