Mulla on ikävä ystäväperheitä

Joku raportoi somessa olleensa koko perheen kanssa ystävien luo pizzalla ja mulla käväisi kirpeä ajatus taas päässä. Ei me vaan koskaan.

Me ollaan jotenkin perheenä vähän tiputtu yhdenlaisesta sosiaalisesta elämästä ja se surettaa mua välillä tosi paljon. Kun muutettiin pois keskustasta, muutettiin juuri väärään suuntaan.

Vanhat ystävät on kaikki vähintään 45 minuutin päässä meistä ja se on käytännössä tehnyt sen, ettei enää nähdä perheinä ollenkaan, sitä kulttuuria ei tavallaan edes ehtinyt muodostua, kun muut saivat lapsensa vähän myöhemmin kuin me.

Minähän siis ajan helposti vaikka kaksi tuntia ystäviäni nähdäkseni, mutta sitten on se toinen ongelma: emme enää ikinä kysy, ehtisikö joku nähdä. Ei kukaan muukaan kyllä kysy, koska tämä on aika kaksisuuntainen tie ja jossain kohtaa se ehdottelu vain tyrehtyy, eikä kukaan edes tiedä kuka lopetti ehdottamisen ensin. Eikä sillä ole väliäkään.

Tää on hirveän herkkä aihe jotenkin ja vähän hävettää kirjoittaa näitä auki, ja just siksi varmaan kirjoitankin, koska ehkä tämä on vain mun kuvitelmaa? Ehkä kaikki muut ei olekaan jatkuvasti toistensa luona pizzalla, yökylässä tai treffeillä puistossa?

Tää ei myöskään ole asia, jota ei saisi ratkaistua, mutta jotain vähän vaikeaa tässä on mulle. Se kytkeytyy siihen, uskonko, että joku haluaa viettää meidän kanssa aikaa.

Meillä on täällä onneksi ihana naapurusto ja nähdään paljon tuossa kadullamme, ainakin kesäisin. Kohta alkaa piiiiitkä yksinäinen ajanjakso, kun kaikki vaan luikahtaa kotiin hahah 😀 Sellainen ”tulkaa meille tänään syömään” -kulttuuri meidän lähitaloilta vielä puuttuu, enkä oikein tiedä miksi.

Musta tuntuu, että yritin kyllä ensimmäiset vuodet sitä, mutta monen lapsen perheissä on oikeasti tosi vaikea sopia edes yhtä iltaa niin, että se kaikille sopisi ja sitten jos sopiikin, alkaa joku oksentaa juuri sinä aamuna. Nähty on.

Sitten taas samana päivänä heitetyt ehdotukset, jos niitä tajuaa tehdä, jotenkin tuppaavat nekin osumaan väärään hetkeen. Haluaisin enemmän sellaista tosi matalan kynnyksen makaronilaatikkotreffiä kokonaisten perheiden kesken! Jotenkin se vain tuntuu tosi vaikealta, ehkä en ole sanonut sitä vaan tarpeeksi ääneen. No tässä tulee!

Kaikista kipeintä on se, että vuosien aikana olen alkanut puhua itselleni, että tämä kaikki johtuu minusta, tai meistä. Ajattelen ensinnäkin, että me asutaan niin kaukana kaikista, etten viitsi pyytää tänne. Ei kai kukaan jaksa tänne asti meidän takia.

Paitsi, heh: ne rakkaat, jotka asuu Turussa ja Sveitsissä, tänne kyllä tulevat <3 Se on IHANAA!

Meillä olisi täydellinen talo siihen, että tänne voisi tulla vaikka kokonainen perhe pizzalle, saunaan ja yökylään, mutta en ole todellakaan sitä koskaan kehdannut ehdottaa kenellekään, joka tässä samassa kaupungissa asuu, enkä tiedä miksi.

Muiden luo taas en halua meitä väkisin kutsua – meitä on jo niin montakin, ja meillä on paljon pienempiä lapsia kuin monilla muilla, etten aina oikeasti kehtaa edes ehdottaa, että me tultaisiin jonkun muun luo kylään.

On myös niin, että arki on aika täyttä, meilläkin. Usein sitä huomaa perjantaina että huh ja oho onkin viikonloppu, mitäs tehtäisiin? Ja siinä kohtaa onkin yleensä jo pari viikkoa liian myöhäistä sopia enää muiden kanssa mitään.

Musta tuntuu, että kiireiset vuodet ja aina väärään paikkaan tulevat sairastumiset on saaneet mut vihaamaan kaiken suunnittelua ja elän siksi tosi ex-tempore, mikä taas ei todellakaan mahdollista perheiden kokoontumisajoja, kun muilla onkin suunnitelmat tehtyinä.

Ihailen usein Julian päättäväisyyttä siinä, miten hän on priorisoinut ystävät elämässään ja miten se näkyy ihan tosi paljon arkisella tasolla, siellä todella on paljon ihania illanviettoja!

Ja kyllä vain kuulkaa, meitäkin on niihin kutsuttu <3 Kiitos siitä ihana! Mutta olishan se helpompaa, ettei meidän välillä olisi kolmen kulkuvälineen ja tunnin matkaa..pitää alkaa autolla suhaamaan enemmän Julpun luo, sinne ainakin kehtaan tän porukan roudata haha!

Silti: olispa ihana saada elämään lisää sellaisia ”otetaanko pizzat yhdessä” – iltoja, ihan tässä kodin lähellä. Sellaisen toiveen ja tavoitteen ujosti itselleni ja lähellä eläville perheille tässä esitän.

Eihän me yksin olla, onneksi. Meillä on ihanat sukulaiset ja naapurit ja ystävät ja kaikki, nähdään kuitenkin muitakin ihmisiä. Mutta tämä yksi asia kyläilyyn ja yhdessä syömiseen liittyvä juttu on sellainen musta aukko, asia, jota huomaan tosi paljon kaipaavani erityisesti viikonloppuisin, kun ollaan taas kerran yhtäkkiä lauantaissa, eikä ole mitään sovittuna.

Olisipa ystävät viettämässä välillä meidän kanssa iltaa, ilman mitään suuria juhlia, ihan lasten kanssa. Taidan ottaa itseäni niskasta kiinni ja uskaltaa taas ehdottaa tätä jollekin <3

Kuva minusta Dorit Salutskij

36 Kommentit

  • Mikä kutsu?

    Kun vuosia ehdotat, ja järjestätkin – joskus joku perhe tuleekin kylään. Tunniksi. Yhtään ainutta kutsua et saa muille. Jatkat sinnikkäästi kaksi kertaa vuodessa ystäväpiirin kokoamista omaan kotiin. Moni tilaisuus onnistuu, ja osa ei. Koska ne taudit. Meillä ja muilla. Aina on tosi kivaa kun nähdään. Tilaisuudet kestää vain pienen hetken. Valmistelut monta päivää.
    Lakkasin uskomasta siihen, että kukaan enää meitä kutsuu mihinkään. Meillä ei ole edes sellaisia sukulaisia, jotka kutsuisivat mihinkään! Ei yhden ainoata iltaa vietetä vuodessa muiden ihmisten luona 😀
    Ollaan tavallinen, erinomaisesti toimeentuleva perhe. Lapsia on muiden mielestä aivan kamala määrä – 6 lasta. He ovat hyvinkäyttäytyviä. Silloin joskus kun vielä saatiin kutsuja johonkin, niin vietiin aina syötäviä, paljonkin enemmän kuin omaan tarpeeseen. Ja vietäisiin vieläkin! Taatusti ei kutsuja joutuisi meidän syötäviä kustantamaan. Tähän olen tottunut, koska meitä on vaan niin paljon.

    Ratkaisua ei ole. En tiedä missä on mennyt vikaan. Itseänsä tässä toki syyttää. Mutta mistä? Tosi surullista ja on kamala kaipuu ihmisten pariin. Jatkan sinnikkäästi ystäväpiirin kutsumista meille kaksi kertaa vuodessa.

  • Rapu

    Tunnistan tämän ja syytän koronaa. Se totutti ihmiset olemaan kotona ja sellaista venymistä sosiaalisten tilanteiden vuoksi ei enää tapahdu.

    Koronan alusta on 4,5 vuotta. Olisi kiva tietää, millaista lapsiperheen sosiaalinen elämä olisi ollut vaikka 10 vuotta sitten.

    Me ollaan ystävien ja sukulaisten kanssa puhuttu, että kotoa pitää pyristellä tietoisesti pois.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Mäkin tunnistan! Ja sama juttu, uskon että koronalla oli iso vaikutus tähän kaikkeen. Surullista yhtä kaikki 🙁

  • Mari

    Mäkin toivoisin enemmän kutsuja perheenä. Musta koronan jälkeen tapahtu jotain, huomaan että tosi harvoin kutsutaan enää perheenä kylään. Jotenkin tuntuu, että nykyään on trendi tehdä asiat perheissä erikseen yksilöinä. Pariskunnilla on omat menot, omat kaverit, omat harrstukset, läpsystä vaihto ja toinen jää kotiin lasten kanssa. Kaipaisin enemmän perheaikaa muiden perheiden kanssa, ihana kuulla ettei olla yksin!

  • Satu K.

    Tämä oli mielenkiintoinen ja hyvä pohdinta myös itselle, vaikka lapset aikuisia eikä enää asu kotona yksikään. Elämme puolison ja koirien kanssa auvoista arkea kaksin, lähes tulkoon läpi vuoden. Kutsuja ei satele ja tapaamisten sopiminen on yhtä kalenterien säätämistä ne harvat kerrat kun yhteinen vkl saadaan sovittua jonkun kanssa. Sanahelinää, sitä vihaan. ”Joo, ihanaa tulkaa kylään, sovitaan joku vkl , joo, tottakai tullaan teille koko vkl viettoon tänä kesänä” jne samaa huttuhöpinää vuodesta toiseen. Tyhjiä sanoja, joita ei taida olla aikomuskaan toteuttaa. Surullista, mutta totta. Nyt kun olisi aikaa, kaikilla on kiireensä, oikeasti tai itse aiheutettu, koska siinä me suomalaiset ollaan helkutin hyviä, vetoamaan aina kiireeseen. Väistämättä ja ehkä luonnollisestikin sitä miettii, mikä meissä on vikana, teinkö jotain väärin ym. Vaikka todellisuudessa kaikki on ehkä vallan hyvin, mutta sosiaalisuus ja yhteiset vkl alkaa olla so last season-mallia. Halutaan vaan olla siellä omassa kuplassa kaiken kiireen keskellä, koska aikaa löytyy jos on tahtoa. Eletään nyt eikä siellä haudan reunalla ihmetellä ja surra,kunpa olisi vastannut kutsuun, kunpa olisi ehditty nähdä enemmän..

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Joo ja se on musta lapsillekin huono juttu! Eivät opi sellaiseen ”kaikki voi tulla ja sekoillaan yhdessä” moodiin.

  • Jenni

    Ihanasti sanoitit varmasti monen ihmisen tunteita. Tää on sellainen juttu jota joutuu itsekin usein työstämään, vaikka me kyllä kyläillään perheellä ja meillä käy vieraita, mutta aika usein omasta aloitteesta. Oon ajatellut, että kun haluan aktiivista sosiaalista elämää perheellä, on vaan pakko pistää itseä likoon ja taas elää sen epävarman tunteen kanssa että haluaako ne kutsutut tulla/kehtaanko kutsua itseämme kylään jonnekin.

    Sellaista matalan kynnyksen ruokatreffailua kaipaan itsekin paljon, mutta just noista mainitsemisista syistä ei onnistu. Tai varmaan onnistuis jos me jaksettais aina olla ne jotka pyytää ja järkkää..

    • K

      Se tuntuu vaan todella kurjalta, että olet aina järjestäjä. Vastakutsua ei tule koskaan. 😔😭

      Väistämättä miettii mikä itsessä on vikana.

      • Toinen rapu

        Ihanaa, että kirjoitit tästä aiheesta rohkeasti! Mä oon työstänyt samoja ajatuksia viimeisen vuoden aikana. Vuoden -22 opiskelin, kävin töissä ja taaperon äiti. Silloin jouduin sanomaan moneen asiaan ei ja tuloksena se, että yksi ystäväporukka (lapsuudesta asti) ei enää kutsu yhteisiin menoihin, yhteydenpito 0. Ja siis kyllä vuosien karttuessa on paljon jäänytkin ystäviä, mut tuntui tää jotenkin isolta, olin ainoa joka tipahti pois porukasta. Se herätti paljon ajatuksia siitä etten osaa olla hyvä ystävä, etten ole sen arvoinen, voiko ihmisiin luottaa sekä olenko ainoa erilainen? Päädyin ajatukseen, että jos olisin mies niin kaikki olisi helpompaa.

        • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

          tämän oon muuten minäkin huomannut, että jos joku joutuu usein kieltäytyy, häntä ei pian kutsuta enää ollenkaan. Se on tosi iso harmi, koska sieltä on vaikea itse tulla takaisin.

  • Laura

    Kiitos kiinnostavasta tekstistä. Ihana, että sanoitit omia ajatuksia ja toiveita – ja varmasti monien muidenkin.

    Meillä on muutama ystäväperhe, joiden kanssa kyläillään enemmän tai vähemmän säännöllisesti koko perheellä. Usein myös syödään yhdessä, jos ei muuta, niin iltapalaa. Kun saadaan vieraita, se on tosi mukavaa, mutta tunnustan, että stressaan kyläilyjä paljon etukäteen. Tuntuu, että on tosi iso kynnys päästää edes niitä tutuimpia omaan sotkuiseen einesarkeen – tuntuu, että täytyy olla siistiä ja jotain vähän parempaa syötävää. Vaikka sitten, kun itse olen ystävillä kylässä, en vilpittömästi yhtään häiriinny sotkusta tai einespyöryköistä. Perhekyläilyt ovat siitä kivoja, että lapset ovat ja pysyvät läheisinä omien ystävien lasten kanssa, jotka arjessa ovat eri kouluissa ja päiväkodeissa. Usein myös aikuisilla on ainakin kohtuullisesti aikaa jutella, kun lapset touhuavat omiaan.

    Itse kipuilen ystävyyssuhteissa sitä, miten ihanaa olisi, jos myös lapsettomat ystävät tulisivat enemmän meille kylään – usein näen omia lapsettomia ystäviä yksikseni kaupungilla, mikä on sekin kivaa, mutta olisi tosi mukava, jos joku tulisi vaikka vain teelle hiljaiseen taloon, kun lapset ovat nukkumassa – tai sitten syömään sitä hälyistä perhepäivällistä meidän kanssa. Olisi myös joskus kivaa viettää ”tyttöjen iltaa” ja kutsua kotiin omia ystäviä, mutta ei minulla ole sellaista porukkaa – tai miehellä kyläpaikkaa, jonne hän voisi yksin lasten kanssa lähteä yökylään.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Niinpä, tosi monella on hei tästä ihan samoja tuntemuksia! <3

  • Anneli

    Mä haluaisin kans sellaisia ex tempore ruokailuja ja illan istujaisia ystäväperheiden kanssa. Me muutimme hetki sitten paikkakunnalle, jossa meillä on ne läheisimmät ihmissuhteet, pois etelästä. Täällä meillä on yksi ystäväperhe, joiden kanssa voidaan mennä vaikka kuuhun. Mutta potentiaalisia muitakin on. Lisää yhteisöllisyyttä tähän maailmaan todellakin lisää! Kiitos hyvästä kirjoituksesta!

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      ihanaa, nappaa niihin potentiaalisiin täysillä kiinni!!

  • Yksinäinen

    Mä luulen, että me vietetään aikaa ystäväperheiden kanssa keskiverrosti mutta mulla on silti jatkuva ikävä siihen yhdessäoloon. (Tai no, kyllähän se arki on sellaista että usein menee oikeasti kuuuuuukausia näkemisten välillä). Meillä ei ensinnäkään ole paljoa ystäviä, toisekseen ei paljoa ystäviä joilla olisi lapsia ja ees jotakuinkin samanlainen rytmi ja kolmannekseen meidän ystäväperheet tuntuu aina tekevän kaiken perheyksikkönä kun me taas ollaan melkein aina jakauduttu. Ja sit vielä neljännekseen osalla on niiiin hirveästi ihmisiä elämässä että aikaa meille ei jää paljoakaan. Kaipuu aikuisseuralle on valtava. Seuraan Juliaa ihan hirmuinen kateus rinnassa polttaen❤️ Mulla on itselläni ihan hirveä hylkäämisen ja torjutuksi tulemisen pelko, mikä kyllä näkyy esim. siinä että yritän todella paljon miellyttää ja varmistella että mulle ei tarvitse vaikkapa suuttua mistään. Tästä johtuen en todellakaan tuo riittävästi esiin tarpeitani yhteisestä ajasta. Kaipaan sekä sovittuja että ex tempore -menoja. Joka ikinen kerta kun ystävät on nähneet keskenään ilman meitä, tunnen kateutta ja pelkoa. Monet ovat sanoneet että kaipaavat paljon ihan vain oleilua kotona keskenään, kun me taas kaivattaisiin ihan älyttömästi muiden seuraan. Lisäksi tuntuu olevan t o d e l l a vaikeaa saada enää uusia ystäväperheitä tässä vaiheessa. Kai se syvällinen tutustuminen vaan vaatii niin paljon energiaa että kellään ei sitä ole. Koronan jäljiltä varsinkin on sellainen aukko sielussa etten tiedä milloin se täyttyy. Kipuilen valtavasti sitäkin että jos me saadaan vielä vauva, tiputaan aivan täysin muiden menosta ja pelottaa että siihen jää sitten ne vähätkin näkemiset kun ollaan niin eri vaiheissa. Ja olihan se esikoisen vauva-aikana korona-aikaa niin järisyttävän yksinäistä että ahdistus nousee kurkkuun kun ajattelee vauvavuotta.

    Että joo. Resonoi. Tätä kirjoittaessa todella tajusin, miten isosti nämä asiat vaivaa. 😭

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Voi ei, mä niin fiilaan sua! <3 <3 kyllä sitä voi kokea tosi syviäkin yksinäisyyden tunteita, perheenäkin!

  • Maija

    Tosi hyvä teksti. Tosi hyvä!

    Asumme uudella paikkakunnalla, kaukana verkostoista ja sukulaisista. Lapsia on liikaa, neljä.
    Asunto on pieni: jotenkin vielä itse mahdutaan, mutta vieraita ei sitten enempää kuin maksimissaan kaksi. Ehkä se olisi sitten niin, että pariskunta mahtuisi istumaan pöytään tai sohvalle mutta niiden lapset enää ei.

    Arki on pääsääntöisesti ihanaa ja asiat on pohjimmiltaan hyvin, mutta paikallisten ystävien totaalinen puuttuminen yhdistettynä koronaan on aikaansaanut sen, että kaikki työn ulkopuolinen aika vietetään 100% oman perheen kesken.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Ymmärrän täysin, samaa uupumista on monella! <3

  • Joanna

    Meillä on pari-kolme ystäväperhettä, joiden kanssa kyläillään muutaman kerran vuodessa. Lasten ollessa pienempiä näitä kaveriperheitä oli enemmän ja useammin nähtiinkin, koska kyläily oli parasta ajanvietettä samanikäisille pikkulapsille ja meille vanhemmille tervetullut hengähdystauko pikkulapsiarjesta. Lasten tultua kouluikään kyläilyt harvenivat ja kaveriperheet jotenkin liukenivat kauemmas toisistaan, osa ihan pysyvästi. Ja olihan siinä koronakin. Aina on ihanaa, kun nähdään, mutta kieltämättä kyläilyn vaatimukset (kuka ne on keksinyt?) tuntuvat nykyisin aika uuvuttavilta. Siivoa koti kiireisen viikon jälkeen, kokkaa herkkuateria jälkkäreineen kahdelle perheelle, joissa koululaiset syövät jo aikuisten verran, osta viiniä jne. Yhteisiä arki-ilta-aterioitakin on kokeiltu, mutta harrastusten takia yhteistä iltaa on melkein mahdoton löytää. Eli ette ole ainoita, jotka eivät yökyläile toisilla perheillä (itse en oikeastaan edes haluaisi) tai kyläile joka viikko. Kiva, kun nostit esille aiheen!

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      niin mä luulen että meidän pitäisi vaan kaikkien muistaa, että kukaan ei vaadi sitä siistiä kotia ja somehittireseptiä! Seuraa vain <3

  • Henna

    Ihanan samaistuttavaa pohdintaa! Itselleni tämä oman perheeni (mies ja kolme lasta) epäsosiaalisuus on ollut todella arka paikka, asiaa olen pohtinut monta vuotta. Etenkin, kun itse pienellä paikkakunnalla kasvaneena totuin siihen, että naapurit esim ovat superläheisiä, kaikki kylästelivät toistensa luona jatkuvasti. Ja nyt oma perheeni viettää toisten lapsiperheiden kanssa aikaa 1-2 x vuodessa. Pahimmillaan syytin tästä miestäni: hän ei ole niiiiin innostunut kutsumaan perheitä meille kylään joten siksi minäkään en ole kovin aktiivinen asian suhteen, hehe!

    Yllättävin seikka kuitenkin on ollut huomata, että joskus vaikka olisi hyvä tilaisuus pyytää ystäväperhe pitsalle, huomaankin että jo pelkkä ajatus kuormittaa minua aika paljon. Se hallitsematon meteli ja se, ettei oikeastaan saa kuitenkaan rauhassa jutella ystävien kanssa, onkin osoittautunut itselleni aika raskaaksi. Olen vähän kateellinen niille, jotka pystyvät näissä tilanteissa olemaan rentoina ja nauttimaan, itse huomaan olevani vähän turhan kireänä!
    Eli ts. olen vuosien pohdinnan aikana löytänyt tämän yhden oleellisen selityksen sille, miksi en aktiivisesti kutsu meille ystäväperheitä. Koen myös nykyään helpommaksi ulkotreffit, rennompi tunnelma ja omille vilkkaille lapsille helpompi keksiä tekemistä -alankin tästä lähtien säännöllisesti järjestämään tällaisia, evääksi riittää ihan vaikka jäätelöt 😀
    Ps. Samanlaista outoa pahaa mieltä olen tuntenut siitä, että en jaksa koskaan lähteä lasten kanssa mihinkään tapahtumiin, jostain syystä ne ahdistavat minua ihan liikaa. Sitten katson instagramista kun muut ystäväperheet ovat taas olleet kaupungilla lastentapahtumissa, meidän perhe on jälleen kotona! Oivoi 🙂

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      hei ooo samastun tähän NIIIIN paljon!!! Että lopulta on paljon kuormitustakin tässä, mutta joskus silti tarvitsisi sitä seuraa senkin uhalla. Ja just noi tapahtumat, siis todella!!!

  • Sonja

    Tykkään kutsua ihmisiä kylään, ja meillä on käynyt lapsettomia ystäviä paljon kylässä. Vastakutsua ei ole tullut! Joten pikkuhiljaa olemme kutsuneet heitä kylään vähemmän.

    Asumme nyt Kaliforniassa, ja täällä harvoin saa kutsua kotiin. Puistossa ollaan valmiita näkemään.

    Tutustuin yhteen paikalliseen, jolla on lista 20 lapsiperheestä lähialueella. Jos heitä innostaa tavata jotakuta vaikka samana päivänä, hän laittaa viestin yksitellen kaikille kunnes tärppää. Tilastollisesti aina joku on vapaana, siinä vinkki extempore kyläilyihin!

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      wow mikä lista!!! Respect!

  • Julia

    Voi ihana Hanne! <3
    Mä muuten muistelen usein sitä, kun teiän koko perhe oli meillä huvilalla toissakesänä. Teiän jengi on vaan niin ihana, teillä on niin lämmin ja hauska meininki. Etenkin silloin ihailin aikuisten ja isojen lasten välistä kemiaa ja läpänheittoa silloin illalla, kun syötiin karkkia ja pienet oli jo nukkumassa (ja mietin, että meilläkin ehkä joskus viel tommosta!). Ja sitten meiän esikoinen ihastui täysin teiän Kakkoseen, joka niin lempeästi opetti sille kalastamista.. Kolmonen ja mieän typyhän onkin jo aivan besuja, puhumattakaan noista kuopuksista (ahahahah tän kesän pakkomielteinen "vielä yssi kerta se video jossa (Nelonen) juoksee").

    Et joo, kyllä mä kutsun teiät nyt kuulkaa asaappp koko kuushenkisen poppoon meille pizzaperjantaille. Näin se on!

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      TE OOTTE IHANIA ja kuten täälläkin kommenteissa näkyy, monen goals! Tai riipaisevan kateuden kohde, mulle kans, oot niin hienosti pitänyut sosiaalisista suhteista huolta!

  • Staika

    Aihe näköjään herättää keskustelua. Useimmat näköjään kaipaavat samaa: yhteisöllisyyttä tai ainakin yhteisiä hetkiä ystäväperheiden kanssa. Niin minäkin. Meillä on muutama ystäväperhe, mutta ei niitä useita ole. Varsinkin kun muutettiin uudelle paikkakunnalle koronan aikana niin tutustuminen on ollut hidasta. Nykyään kyläillään ehkä kerran tai kahdesti kuussa. Ihan pari kertaa on päästy saunomaan ja iltapalalle kavereille tai kaverit meille tässä parin viime vuoden aikana.

    Vuosien saatossa olemme tehneet kaverien kanssa yhteisiä kotimaan reissuja. Joko on vuokrattu mökki koko porukalle tai lähdetty asuntovaunun kanssa liikkeelle. Sitten on leiriydytty välillä lasten toiveiden mukaisesti ja joku paikka siten että aikuisten toive on edellä. Ne on ollut tosi kivoja reissuja.

    Vinkkinä kaikille, silloin kun tuntuu että nyt voisi kyläillä: päätä valmiiksi että kotia ei tarvitse siivota perusteellisesti. Eikä sitä tarvi selitellä mitenkään. Eikä tarvi vähätellä sisustusta tai muitakaan asumisratkaisuja. Sen päätöksen kun tekee niin sitä oppii olemaan rennommin muiden kanssa ja keskittyy oikeasti niihin ihmisiin eikä puitteisiin. Tarjoilut ei tarvitse olla suunniteltuja. Kaapista sitä mitä löytyy ja kaupasta valmista kaveriksi.

    Jos rahkeet riittää reissuun ystäväperheen kanssa niin vuokraa mökin viikonlopuksi sellaisesta paikasta jossa on tekemistä lapsille ja aikuisille. Päivät touhutaan yhdessä ja ruokaa laitetaan yhdessä tai käydään syömässä jos on vara. Illalla lapset nukkumaan ja aikuiset voi seurustella rauhassa muutaman tovin ilman lapsia. Me tehtiin monesti niin että kaksi aikuista lähti harrastamaan omia ja toiset kaksi jäi touhuamaan lasten kanssa. Sen jälkeen kaikki yhdessä ja seuraavana päivänä toiste päin. Tai samanakin päivänä voi aikuiset harrastaa jos se ei kestä kuin tunnin per pari.

    Ylipäätään ei kannata ottaa paineita. Hyväksyy sen että kaikilla on oma tapa elää ja kaikki on yhtä oikeita tapoja. Kiinnostutaan ihmisistä ja ajatuksista, ei omaisuudesta ja titteleistä.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Joo, kollektiivisesti pitäisi muistaa ettei kukaan niitä paineita meille kasaa muu kuin itse.

  • Anna A

    Niin totta!!

    Ja juuri tätä kaipaan. Ja myös vihaan sitä tyhjää sanahelinää (kuten joku edellä kommentoinut), kun ei se koskaan johda mihinkään…

    Ajatelkaa kuinka ihanaa ois, jos ois semmonen vakiverkko (eli pari ystäväperhettä) joiden kanssa aina perjantaisin kokoonnuttaisiin jonkun luo syömään. Ihan perushöttöä tai pitsää tai mitä ikinä. Kolmena perjantaina nähtäis, kahdesti vaan tupsahtaisit paikalle ja kerran kokkaisit itse. Yksi perjantai kuussa jäis väliä. Tämä ihan silleen arkisesti vakisopimuksena…

    Mulla oli tälläiset tiistain lounastreffit yhden ystävän kanssa esikoisen vauvavuotena. Joka tiistai ilman erillistä sopimista. Jos tuli este niin siitä viestittiin. MUTTA tämä toteutui, koska hän oli teinivuosieni kaveri ja asuttiin samalla paikkakunnalla. Mä olen paljon miettinyt näitä eri vaiheissa elämää solmittuja ystävyyksiä. Että mistä syystä teinivuosien ystävien kanssa on helpompaa solahtaa heidän arkeen…. Päässä ei vilise niin paljon niitä kehtaanko, sopiiko sille etc kysymyksiä.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      No olis ihanaa!!

      • Emmi

        Meillä on mun neljän äitikaverin kanssa ”arkiruokakerho”. Nähdään joka toinen viikko toistemme luona ja laitetaan yksinkertainen ruoka, siivota ei saa (ainakaan paljoa). Lapset saa leikkiä, kaikki saa ruokaa ja me äidit vaihtaa kuulumisia. Suosittelen! Nähdään siis töiden jälkeen pari tuntia, onnistuu jos haluaa!

        • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

          Aivan ihanaa!!

    • Rapu

      Tämä on hei hyvä idea! Me yritetään yhden porukan kanssa saada 4 krt vuodessa toteutumaan, on sekin jotain.

      • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

        No on tosi ihanaa!

  • Tessa

    Ooh, kutsu meidät, teidän sauna näyttää maagiselta plus mä oon aika hyvä laittamaan ruokaa, tehdä yhdessä 😆

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      🥰🥰🥰🥰

Tämän viestin kommentit on suljettu.