Pistetäänkö pystyyn kirjakuukausi?

Kiitos vain rakas Lydas, nyt olen ihan koukussa. Kun viimeksi valittelin itsekritiikin painosta, Lydas vinkkasi jenkeissä tapahtuvasta National Novel Writing Monthista, ilmiöstä jossa kuka tahansa voi kirjoittaa (ja julkaista) oman 50.000 sanaisen novellinsa. Erittäin mielenkiintoinen konsepti, tuumasin, ja kävin kurkkimassa keskustelupalstaa. Ja sitten räjähti.

Luin ketjua, jossa arvioitiin kunkin kirjoittajan työn alla olevan novellin ensimmäistä lausetta. Lauseet oli keskinkertaisia, mutta kommentit kultaa. Esim:

***

First sentence: ”The setting sun bathed the sky in red glow.”

Critique: ”The end of the sentence is great, but the first half where you say ”setting sun” undermines the imagery. I think it’d be stronger to have the sun doing something (slipping behind mountains, sliding below the horizon, etc.), to really ”show” the reader that the sun is setting vs. telling them.”

***
Nerokkaita, konkreettisia apuja kirjoittamisen tuskiin! Olin lueskellut palstaa noin kolme minuuttia, kun omalla näppiksellä alkoi jo syntyä jotain (huonoa) proosaa. Kolme kappaletta ja olisi tullut vaikka kymmenen lisää. Tällä kertaa kirjoittaminen tuntui enemmän tekniseltä harjoitukselta, eikä se itsekritiikki päässyt niin pahasti ulvomaan. 
Päätin jo melkein osallistua NaNoWriMoon, mutta kieli. Englanti on sinänsä mulle ehkä jopa rakkaampi kieli proosan osalta, mutta en jaksaisi huolehtia niin paljon kieliopista ja sanavaraston tylsyydestä. Suomen kanssa voi kikkailla enemmän, keksiä vaikka omia sanoja huoletta. 
Niin että, miten olisi? 
Lainataanko ideaa ja laitetaan pystyyn oma RomaaninPykäysKuukausi? Onko innostuneita? Tai onko vastaavaa jo olemassa?