Poliisi on ystävä

Kuulin tarinan, jossa pahaa naapurivihaa kytenyt lähimmäinen teki toisesta osapuolesta perättömän rikosilmoituksen. Koska kyllä se pitää ihmisestä rikosilmoitus tehdä, jos toisen naama ärsyttää. Tajusin, että meillähän on toki sama riski edessämme nyt kun muutamme ihan eri tavalla toisten kanssa tätä maailmaa jakamaan. Ajattelin ottaa vähän varaslähtöä (ehe ehe) ja listata muutamia meidän perheessämme nähtyjä rikoksia ihan suoraan tähän. Kirjoitan ne poliisiraportin muotoon, niin ei tarvitse oikeastaan sitä rikosilmoituksenkaan vaivaa nähdä!

****

Näpistys
Perheessä epäillään tapahtuneen lievä näpistysrikos, uhrina perheen sukulaislapsi (ikä 3v). Rikos ilmeni, kun rikoksesta epäilty neljävuotias mieshenkilö leveili saaliillaan espoolaisen parkkipaikan tuntumassa. Omien sanojensa mukaan epäilty ”otti vain ihan vähän taikahiekkaa mukaan”, mutta myöhempi tutkimus paljasti saaliin olevan kokonaisen Kinder-munan lelulieriön kokoinen. Anastuksen saalis, noin 20g violettia lasten muovailuainesta, nk. ”Taikahiekkaa” jäi rikoksesta epäillyn haltuun. Rangaistuksena huomautus.

Roskaaminen 
Toistuva rikos. Perheessä on nähty useita kertoja, jopa päivittäin, lain häikäilemätöntä rikkomista tahallisen roskaamisen nimissä. Kuultujen mukaan rikoksesta epäiltyjä ovat ajoittain koko perhe, mutta etenkin kaksi nuorinta ovat kroonistuneet. Tilanteita johtaa ilmeisesti jengin johtaja, neljävuotias mieshenkilö, jonka on raportoitu nauttivan roska-aineksen tuottamisesta ja heittelemisestä ympäristöönsä. Tilannetta tarkkaillaan.


Julkisen tilan töhriminen 
Ilmeisesti edellisen rikosnimikkeen yllyttämän, perheen lähipiiri on raportoinut myös lähialueen ympäristön sotkemisesta. Pahimmillaan perhen on jalkautunut omin välinein valmistautuneina lähikalliolle ja jättäneet ns. ”tageja” jälkeensä. Poliisi ei ole vielä löytänyt kallioon piirretylle merkille selkeää tarkoitusta, vahvimpana epäilynä on jonkilainen piilotettu hätähuuto taikka kutsu samanmielisten kokoontumiselle:

Vapauden rajoittaminen
Ilmoitus perheen sisältä, raportteja on saatu sekä neljävuotiaalta mieshenkilöltä että viisivuotiaalta naishenkilöltä. Ilmoitusten mukaan perheen vanhimmat jäsenet rajoittavat jatkuvasti nuorempien vapautta määräämällä mm. omavaltaisesti nukkumisajoista ja asunnon valoisuuden asteesta. Samoin ulkonaliikkumista ja viihteen nauttimista rajoitetaan, ja vanhimmat jäsenet ovat raportoidusti muutenkin ”ihan tyhmiä”.

Kansanryhmää vastaan kiihottaminen
Liittyen edelliseen rikosnimikkeeseen,  perheen sisällä ollaan viime aikoina havaittu huolestuttavaa poliittista liikehdintää. Tarkkailuyksikkömme mukaan tämä poikkeuksellisesti perheen viisivuotiaan naishenkilön johtama liike pyrkii horjuttamaan perheessä vallitseviä säädöksiä ja lakeja. Silminnäkijöiden todistuksista voidaan päätellä liikkeen voimistumista ja sen seuraajien varauksetonta luottoa johtajansa sanaan.  Tyypillinen käsky johtajalta menee vapaasti mukaillen seuraavanlaisesti ”Kakkonen mennään karkuun isiä, ei totella sitä”. Poliisi on nostanut valmiustasoa, ja äkillisiin mellakoihin varaudutaan.

Ammattimainen kätkemisrikos
Toistaiseksi tuntemattomasta syystä, yllä mainitun liikkeen jäsenet harjoittavat säännöllistä, ammattimaista kätkentää. Kätkennän kohteina ovat ainakin (mutta ei näihin rajoittuen) kaukosäätimet, lompakot, sormikkaat, paistinlastat ja yhteistyöhalukkuus.

Ihmisoikeusloukkaus
Poliisin tutkittavaksi on jätetty lukuisia tapauksia, joissa perheen neljä- ja kolmevuotiaiden lasten ihmisoikeuksia on loukattu. Uhrit ovat raportoineet vakavia mielensä pahoittamuksia mm. vääränlaisista kengistä, parsakaalin lisäämisestä ruokaan ja liian vaikeasti puettavista nukenvaatteista. Rikoksesta epäiltyjä ei ole saatu kommentoimaan syytteitä, mutta pöytäkirjaan merkittäköön vanhemman konstaapelin havainneen asiasta kysyttäessä keskimääräistä voimakkaampaa silmien pyörittelyä.

Esimiehen väkivaltainen vastustaminen / Järjestystä ylläpitävän henkilön vastustaminen
Harvemmin ilmenevä, mutta sitäkin vakavampi rikos. Rikoksesta epäillyt, perheen nuorimmat jäsenet, ovat kuulusteluissa perustelleet liioiteltua voimankäyttöään mm. vapauden rajoittamiseen ja ihmisoikeuksien loukkaamiseen vedoten, mutta Poliisi ei ole vielä nähnyt yhtäkään syytä jättää tuomitsematta kenkiä riisuvan henkilön potkaisemista. Kuulustelut jatkuvat, ja tilanteisiin puututaan aina.

Kiristys, uhkailu tai lahjonta
Poliisin tietoon on tullut kymmenittäin valituksia kiristyksen, uhkailun tai lahjonnan käyttämisestä voimakeinona. Rikokseen syyllistyvät säännöllisesti niin perheen kolmekymmentäkolmevuotias naishenkilö kuin kolmekymmentäviisivuotias mieshenkilö (esimerkkitapaus pöytäkirjaan: ”jos et nyt pue, et saa enää ikinä katsoa Robin keikkaa”), mutta ilmiö on tiedettävästi laajentunut koko perheen laajuiseksi, neljä- ja viisivuotiaan opittua samat voimakeinot (”no sit mä lyön kaikkia vanhoja ihmisiä!”), ilmeisesti vanhempien perheenjäsenien opettamana.

Poliisi päättää jättää viimeisessä kohdassa syytteet nostamatta, sillä syytettyinä on kaikki perheen jäsenet. Lisäksi katsotaan, että perheessä tapahtuvat muut säännölliset rikokset (mm. Kotirauhan rikkominen, Lahjuksen ottaminen, Lievä petos, Törkeä luvaton käyttö*, Niskoittelu, Perätön vaarailmoitus, Salakuuntelu, Sukupuolisiveellisyyden julkinen loukkaaminen, Tuhotyö, Tappeluun osallistuminen..) työllistävät jo itsessään Helsingin Poliisia niin merkittävästi, ettei lievästä käytösrikkeestä ole kohtuullista nostaa syytteitä.

Poliisi haluaa poikkeuksellisesti kehottaa muuta väestöä pitämään ns. tervettä etäisyyttä perheeseen.

*nimike lisätty viisivuotiaan toivomuksesta