Saareke or not?

Talohommista päivää! Tänään oli makea päivä: saatiin vihdoin yhdessä arkkitehdin kanssa sellainen luonnos lyötyä lukkoon, josta kukaan ei löytänyt enää merkittäviä puutteita. Tällä hetkellä suunnitelma näyttää vain ihanalta. Ja okei, tosi kalliilta. Seuraavaksi selviää kuin monta nollaa liian kalliilta.

Sitä ennen keskityn oleelliseen eli keittiöön. Sillä keittiö sinne tulee aivan varmasti, vaikka rahat muuten kellarin, saunan, autotallin (oh lord) tai jokumuumikän kohdalla loppuvatkin. Keittiön tila on hyvä; iso ja valoisa. Tila on noin 4-5m leveä ja oikeastaan vaikka koko talon pituinen, jotain 10m luokkaa.

Nyt on siis se tilaisuus, se kaikkien aikojen hetki, kun saa suunnitella keittiön ihan alusta, ja oikeastaan vailla mitään valtavia rajoitteita. Voi helvetti. Ihan sama tuska kuin hääpuvun kanssa aikanaan! Kaikki mitä tekee on varmasti ihan hyvä, mutta jääkö sitten ulos joku aivan loistava idea, joka olisi sittenkin ollut parempi? Poiketen tuijagatesta, tällä päätöksellä on mulle väliä. Ehkä eniten koko talossa.

Auttakaa siis naista mäessä, kertokaa mielipiteitä! Erityisesti yhdestä asiasta. Saarekkeesta. Meillä on ollut yhdessä keittiössä saareke, mutta se oli samalla myös koko huoneiston ruokapöytä, eli sen kokemuksia ei ehkä ihan voi verrata. Muissa kokemissani keittiöissä saareke on tuntunut kivalta idealta ja olen antanut itseni ymmärtää että sellaisen haluaisin. Ihmiset kerääntyy helposti sen ääreen ruoanlaittoon, siihen saa katettua juhlat ja arkiruoat niin, että kaunis (oletettu) ruokapöytä ei peity rojuun. Se antaa paljon työtasotilaa, josta tykkään ihan valtavan paljon. Kuusi metriä pöytätilaa ei olisi musta liikaa. Siihen voi laittaa paljon asioita säilytykseen (keittiöön tulee hyvä ikkunan paikka päätyseinään niin, että harkitsen alakaapittomuutta), baarijakkarat tosin ovat mielestäni siinä aika out. Se tuo lisämaustetta muuten herkästi seinää pitkin kiertäviin kalusteisiin ja ryhtiä keittiön linjoihin.

Mutta: onko se arkkitehtimme sanoja lainatakseni outo pökäle isossa tilassa, jossa perinteinen saarekkeen tilansäästötarkoitus ei olekaan niin tärkeää? Entä tekeekö se koko alakerrasta jotenkin yhtä jatkuvaa pöytää kun on työtasoa, saareketta, pöytää? Törmäänkö siihen jatkuvasti, onko sen kiertäminen rasittavaa? Onko se vain tuhoon tuomitusti aina täynnä rojua? Onko se kertakaikkiaan täysin tarpeeton?

Haaveissani se keittiö näyttäisi sitten ehkä joltain tämän tyyppiseltä:

Kuva pöllitty törkeästi Pinterestistä, koska alkuperäiseen sivustoon ei enää päässyt.

Ja painajaisissani tältä:

On siellä saareke jossain. Kuva googeloitu.

En mä tiedä. Tuleekohan siitä vaan karmea tilasyöppö, feng shuita rikkova karmistus? Toisaalta tätä kirjoittaessani löysin tämän Mustan Oven blogikirjoituksen, josta tuli aika paljon lisää hyviä puolia saarekkeeseen, ja alan taas pyörtää päätäni saarekkeen suuntaan. Aaaargh auttakaa!!

Ps. Ensi kerralla luvassa ihan oikeita taloluonnoksia, lupaan! Sitä odotellessa Valeäidin Instan puolella väläytellään jo sneak peakiä talon design suunnasta, tsek tsek!