Tissin monet esiintymismuodot

Hyvä synnytyskokemus

Boobsit, rinnat, daisatit – rakkailla maitorauhasilla on monta nimeä ja vauvan myötä myös mahdollisesti käyttötarkoitusta. Itsehän kutsun omaa rintavarustustani nykyään nimellä ”rakkauden kukkula” sillä sitä ne tarjoavat Kolmoselle ja hän mitä ilmeisemmin niitä myös rakastaa.

Normaalisti ei sinänsä kiinnosta omista rinnoista paljon puhuakaan mutta nyt olen taas huomannut että imetyksen aikana tisseistä tulee sellaiset ihan uudet ystävät joiden hyvinvoinnista tulee kasuaalisti puhuttua myös muiden ystävien kanssa, ja joilla on toisaalta monta eri roolia pienen vauvan elämässä.

Sillä rinta ei ole pelkästään ruokaa, se on paljon muutakin! Instagramin puolella sain asiaan liittyen seuraavan kommentin:

”Kerran kun esikoisella oli junalla matkustaessa hikka, toinen (tuntematon) äiti sanoi: ”nyt olis varmaan hikkatissin aika”. Ööh.”

Joo elikkä hikkatissi. Eipä ollu tullut mieleen. Siitä innostuneena tunnistin muutaman muunkin tissin!

Hyvä synnytyskokemus

Lohtutissi – tämä on ainoa -tissi-päätteinen sana jota myönnän joskus käyttäneeni. Sitä tarjotaan silloin kun on joku tosi kurja harmi. Usein myös vauvoille!

Hikkatissi – no siis ilmeisesti siinä missä veden juonti pää alaspäin tai hikka-yks-hikka-kaks-metodi, myös tissi saattaa poistaa hikan. Tästä en ole varma toimiiko aikuisille, mutta rohkaisen kokeilemaan!

Puklutissi – ajatus joka tulee päähäsi kun kuulet jonkun puhuvan hikkatissistä.

Olemme julkisella paikalla -tissi eli se kun yrität syöttää lapsen mahdollisimman tehokkaasti mahdollisimman pienellä tissi-alalla. Tissiin liittyy vahvasti äidin mutisema ”siinä se on, ota nyt kiinni pliis”.

Piilotissi – edellisen versio heille, jotka yrittävät piiloutua harson taikka jonkin muun vehkeen alle syöttötoimistusta tehdessään. Saattaa näyttää ja tuntua telttasaunalta mutta ainakin poistaa edellisen tissin ongelmallisuuden!

Tässä nää nyt on, ota kuva jos haluat -tissi heille joita häiritsee se että jotain muita voi häiritä tissin vilauttelu. Ks. myös ”sometissi”.

Ole nyt hiljaa -tissi tarjoillaan usein paikoissa, joissa olisi syytä olla hiljaa. Ehkä eniten kirkoissa vieraillut tissi, erityisesti häiden ja hautajaisten aikaan!

Pliiiiis nukahda – tissi tavataan poikkeuksellisen useasti makuuhuoneiden lähettyviltä. Tihein tissin havainnointi tapahtuu klo 21-00 ja sitä sävyttää väsynyt huokailu.

Hämäystissi – ovela oljenkorsi, joka otetaan käyttöön kun vauvalle tehdään jotain ikävää kuten rokotetaan. Tai jos haluat itse tehdä jotain mukavaa kuten juoda kahvia.

En keksi enää mitään muuta -tissi on vastasyntyneelle (tihein ilmenemisaika 6-10 viikkoisena) 5-20 kertaa päivässä tarjottava viimeinen keino, joka ei kuitenkaan juuri koskaan ole viimeinen vaan myös ensimmäinen ja sitä seuraa vielä hytkystä, laulelua, itkua ja seuraavaa ”viimeistä” tissiä.

Sometissi – sosiaalisen median parissa havaittu tissi. Joko vahingossa tai tahallaan (kuka muistaa vielä Jonnan nännit eli Linnan nännit?), mutta yleensä sometissiin liittyy se että sitä esiteltiin liian tyrkysti, liian seksikkäästi, liian vähän, liian isona, liian väärää imuotetta, liikaa. Oleellista on että tissin läsnäolo aiheuttaa ns. engagementia eli puhetta eli aivan turhaa jaapatusta asiasta joka vain on ja sitä tehdään.

Siinä oli varmasti enemmän asiaa tisseistä kuin koskaan tämän blogin historiassa. Seuraava juttu tästä aihepiiristä tulee olemaan parhaillani kehittämäni testi ”mitä koirarotua rintasi muistuttavat” kun tutustumme imetyksen jälkeisen vartalon tilaan.

Mitä tissejä unohdin?

Ps. Omani? Luppakorvaa.
Pps. kuvassa myös Kolmosen Ensitissi <3

8 Kommentit

 • sINI

  Miten sympaattinen tissijuttu ❤️ Komppaan kaikkea ? Lisäisin tähän erittäin kattavaan listaan vielä ”tapatissin” automaattiratkaisuna tilanteeseen kuin tilanteeseen. Muodostuu ongelmaksi erityisesti vieroitusvaiheessa kun se huomaamatta on taas käytössä.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ah, totta. Tuo on ainakin mulla edessä koska se kattaa niin monta näistä 😀

 • Sup

  Eriparitissit: se hitusen pienempi ei koskaan saa oman kokoistaan kuppia. Imetysaikana voi järkyttää oma peilikuva. Jos on juuri imettänyt siitä pienemmästä ja isompi on pullollaan maitoa on koko- ja muotoero hervoton.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   haa KYLLÄ! Vanha kunnon rusina ja viinirypäle!

 • Iitamaria

  Nauroin ääneen! ihana! .. ja luin ääneen, puoliso tai taapero eivät samaistuneet aiheeseen tai ymmärtäneet nauraa oikeissa kohdin.

  Nämä ehdotan jonon jatkoksi:

  Tuntematon tissi. – et tiedä kenen ne on, omat ne ei ole jos ne satut peilistä näkemään, käsin koskettamalla et sittenkään tajua että ne on oikeasti kiinni sinussa, mihinkään vaatteeseen ne ei sovi kuten ennen.. Kovasti niitä kehutaan, ja tiheän imun kaudella ovat jatkuvasti ”töissä”. Itse et vaan tajua niitä. Sitten ne äkkiä vaan häviää ja hämärästi peilistä näkyy taas jotain tuttua.

  Sankarillinen tissi- erityisesti lokakuussa esiintyvä, roosalla nauhalla koristeltu. Kaikkien, vessaharjavalmistajan, terttubanaanien, kasvorasvojen, jne.. kaikkien tuotteiden paras ja arvokkain ystävä. Sankarillinen taistelija, rakastettu, isänmaan palvelija, tutkijoiden ja tukijoiden pääaihe. Mutta olisi nyt silti parempi että pidät ne piilossa kiitos, täällä kun on muitakin, ja lapsia.

  Petturitissi, – Lapsellisen kiukun aihe (joskus myös aikuisilla). Ei herunut, ei ymmärtänyt antaa, oli piilotettu esimerkiksi talvivaatteiden alle, meni ohi pysähtymättä, vaihdettiin kesken ruokailun siihen toiseen suihkuttavaan versioon, oli muuten vaan aivan väärä ja aiheutti itse tämän valtavan raivarin. Tyhmä tissi.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Tyhmä tissi! ??? aivan tosi tämä!

 • Jenni

  Nyt on pakko kommentoida, sillä kolahti tämä aihe 🙂 Oman kolmosemme synnyttyä teimme nimittäin yhteistuumin mieheni ja isosiskojen kanssa listan eri tisseistä (24 kohtaa). Sisältää mm. hikkatissin (ihan normijuttu minusta, itseäni taisi kyllä vauvan hikka häiritä enemmän kuin asianosaista), suihkutissin (2 merkitystä!), puistotissin (kolmonen syntyi kesällä), juoksutissin (tai ehkä pikakävelytissi olis osuvampi, liittyy myös huutotissiin rintaraivarivaiheessa), täsmätissin (imetys esim. juuri ennen lähtöä jonnekin) jne.

  Yleensä vain vakoilen vain salaa ”somejulkkiksia”, mutta tissiaihe pani kommentoimaan : D Kiitos siis blogista ja etenkin ihanasta instasta 🙂 Meidän vauva on jo 1v3kk, niin kiva fiiistellä teidän ilmeikästä pikkutyyppiä.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Mahtavia tissejä nämä kaikki, tunnistan! 😀

Tämän viestin kommentit on suljettu.