Tosi siisti Freska (sis. alekoodin)

Sisältöyhteistyö: siivous saatu ilmaiseksi bloginäkyvyyttä vastaan

Ei liene kenellekään yllättävää, että me emme varsinaisesti pidä siivouksesta. Vielä vähemmän yllättävää lienee se, ettei sille ole tässä elämäntilanteessa juurikaan aikaa. Joskus yhdeksän vuotta sitten, ensimmäisen yhteisen asuntomme aikaan, meillä oli maanantaisin siivouspäivä. Joka viikko siivottiin kovalla tohinalla: vietiin roskat, imuroitiin, pyyhittiin pölyt, pestiin pinnat ja hinkattiin kaakelit. Nyt koko konsepti vähän naurattaa, ikään kuin meillä ikinä siivottaisiin, saati koko kämppä kerralla, saati kerran viikossa.

Tavallaan hävettää myöntää, mutta nyt me siivotaan ehkä kerran kuussa. Lähinnä ripotellen pestään lattioita ja imuroidaan siinä välissä, ja minä saatan joskus suivaantua sotkusta riittävästi oikein pyyhkiäkseni pölyt. Toisaalta ei hävetä pätkääkään. Me olemme valinneet tämän. Me käytetään se energia ja aika joka arjesta liikenee itsemme hengissä pitämiseen ja lasten halimiseen. Tavaroita siivoan (kiukkuisena) paikalleen monta kertaa viikossa, mutta pölypallot saavat kyllä kasaantua kiinnostavampien asioiden hinnalla.

Koska oma siivoaminen on silloinkin hutaistua kun sitä harvoin tehdään, päätettiin ottaa pitkästä aikaa ammattisiivooja avuksemme kahdesti kuussa. Olemme etsineet sopivaa jo jonkin aikaa, mutta valitettavasti aina on ollut jotain moitittavaa joko hinnassa, palveluprosessissa tai siinä tärkeimmässä – työn jäljessä. Pari viimeistä kokeilukertaa ovat olleet niin katastrofaalisia että meinasin jo luovuttaa. Jos joku siivoaa minuakin huonommin ja sillä menee siihen kolme kertaa se aika mikä minulla, miksi maksaisin siitä? Sitten eteen tuli Freska, ja mahdollisuus tehdä oravannahkakauppaa, siis siivousta bloginäkyvyyttä vastaan. Hommasta sopiessamme varoittelin, että kerron kyllä rehellisesti miten meni, ja jos siivous on yhtä huonoa kuin edellisillä yrittäjillä, laitan homman kuvineen julki.

Voi olla että tämän uhkakuvan edessä meille valittiin kerma kakun päältä, mutta voi veljet, kyllä maistui. Freskan siivooja Saara oli täydellinen, oikea kultakimpale! Jos aiemmin siivouspäivien jälkeen kuljin ympäri kämppää etsien (ja löytäen) laiskasti pyyhittyjä pölyjä ja nostamatta jääneitä tuoleja, nyt hihkuin yllättyneestä onnesta kulkiessani pölyttömässä, tahrattomassa ja huolella hoidetussa kodissa. Saara oli hoitanut hommat todella mallikkaasti. Sen näki jäljestä, mutta myös siivouksen aluksi paikalla ollut Insinööri kertoi illalla hämmästyneenä, miten Saara oli ottanut jääkaapista jokaisen magneetin pois saadakseen oven kunnolla siivottua. Siinä on muuten muutama magneetti siirrettävänä. Koti oli muutenkin kuin hotelliin tulisi: täynnä pieniä yllätyksiä, ilahduttavia yksityiskohtia.

Vihdoin, oi vihdoin, täyttyi se salainen toiveeni. ”Että se joku siivoaisi tunnollisemmin kuin mitä minä ikinä jaksan”. Peilikaappi oli pesty sisältä, valonkatkaisimet pyyhitty ja jopa se kylppärin lattia, josta me sanoimme ettei sitä kannata hinksuttaa kun se on toivoton tapaus, kiilteli ennen näkemättömien valkoisten saumojensa kanssa. Ja sitten se pieni asia, jolla ei ole periaatteessa mitään väliä, mutta on minulle iso juttu: käytetyt välineet oli lopuksi ripustettu siististi kuivumaan rättipatterin päälle. Ne teistä, jotka ovat myös sisimmiltään frendien Monica, ymmärtävät kun sanon että kyseessä on tämä tunne.

Eipä tarvinnut kertoa blogissa kurjia uutisia, eikä siivota itse siivoojan jälkeen. Napattiin saman tien Saara meille pysyväksi onnen lähteeksi. Tästä maksan erittäin mielelläni sen 94€ kerta (5h siivous kotitalousvähennyksen jälkeen). Freskalla on palveluasenne kohdillaan, ammattitaito vahvaa ja koko homma on konseptoitu hienosti. Arvostan sitäkin pientä nyanssia, että Saaralla oli Freskan t-paita päällä meille tullessaan. Siitä tulee heti sellainen luotettava fiilis, vahva tunne siitä että tämä ihminen tuli tänne ammattilaisena töihin.

Tältä näyttää onnellinen asiakas.

Freskalle siis melkein täysi kymppi! Ainoan pienen miinuksen annan kaikkien siivousfirmojen samasta helmasynnistä: ajankäytön läpinäkyvyydestä. Tuntuu, että jokainen firma käyttää aina arvioidun maksimiajan, eikä minulla ole asiakkaana kykyä arvioida, mitä siinä ajassa tehtiin. Saarakin käytti meidän asuntoomme sen viisi tuntia, jonka Freskan verkkopalvelu antoi arviona. Vaikka jälki oli moitteetonta, enkä sinänsä ole tyytymätön ajankäyttöön, minun tekisi mieli vähän kyseenalaistaa se. Meneekö varsin askeettisesti sisustettuun kolmioon ihan oikeasti viisi tuntia? Onko tapoja saada homma tehtyä nopeammin, voimmeko vaikuttaa asiaan omilla ohjeillamme? Nyt vaihdatimme lakanat samalla, joka vie toki ylimääräistä aikaa, mutta viisi tuntia kuulostaa silti minun, hutaisevan siivoajan korviin, vähän paljolta, etenkin kuin aikaa vievin homma, tavaroiden järjestely oli jo tehty meidän toimestamme. Tässä on kyse luottamuksesta, toki. Luottamuksesta siihen, että ammattilainen tekee asiat juuri niin nopeasti kuin voi, ja lopettaa kyllä aikaisemmin jos homma on valmis. Sen luottamuksen syntyyn menee kuitenkin aikaa. Palvelumuotoilijana sanoisin, että niin Freskan kuin muidenkin kannattaa pohtia, onko olemassa tapaa osoittaa asiakkaalle mitä kaikkea arvokkaalla ajalla tehtiin. Kyllä me sitten sen ymmärrämme ja hyväksymme kun näemme esim. tämän Freskan sivuilla olevan listan (alla osittain) silmiemme edessä. Että kyllä, meneehän tuohon aikaa kun kunnolla tekee.

Meidän perhe on nyt kyllä asteen verran onnellisempi ruuhkabussinsa kyydissä. Saara tulee seuraavan kerran tulevana keskiviikkona, ja se tekee minut jo nyt onnelliseksi. Siihen asti riittää että pidämme kodin järjestyksessä ja siivotaan pahimmat ruokatahrat heti pois. Keskiviikkona Saara tulee ja hoitaa pölytilanteen ja vessat taas oikeasti kuntoon. Ah. Jos sinäkin haluat kotiin oman Saara-ihmeesi (mutta meidän Saaraa et saa, apus!), voit kokeilla Freskan palveluita nyt pienellä alennuksella: kertatestaajat saavat normaalista 34€:n tuntihinnasta 20% alennuksen koodilla VALEAITI20 ja säännölliset buukkaajat saavat ekasta siivouksesta 50% alennuksen koodilla VALEAITI50. 

Ei muuta kuin siivousta varaamaan! Itse lähden nyt imuroinnin sijaan kylään, se on moro.