Turhat tavarasi tekevät monta hyvää asiaa

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Suomen Punainen Risti ja Suomen Blogimedia

Joistain ihmisistä vain näkee, että he ovat hyviä. Tekevät hyvää, ajattelevat hyvää, sanovat hyvää.

Tapasin tällä viikolla monta sellaista ihmistä Lahdessa Suomen Punaisen Ristin Kontissa. Vihiä muista hyvistä ihmisistä näkyi Kontin takahuonessa, joka pursuili lahjoitetusta tavarasta. Rullakkokaupalla lasten vaatteita, urheilutavaroita, laukkuja, pienkoneita.

Kontin työntekijät katsoivat minua vähän ihmeissään kun haukoin henkeäni tavaramäärän edessä.

”Tämähän on tosi positiivinen haaste”, sanoi yksi iloisista työntekijöistä kun kyselin, miten tavaramäärän kanssa oikein pärjää. ”Tästä saadaan paljon varoja kerättyä, on tosi hienoa että ihmiset haluavat lahjoittaa!” Takahuoneessa lahjoitukset käydään pussi kerrallaan läpi tällä samalla mahtavalla asenteella. Jokainen pussi on mahdollisuus. Hyväkuntoiset laitetaan hinnoiteltavaksi myyntiin, osa vaatteista laitetaan suoraan kansainväliseen vaateapuun. Kaikki myydyt tavarat keräävät varoja Punaisen Ristin avustuskohteisiin.

Minäkin tulin paikan päälle auto täynnä kamaa. Keräsin kaikki kierrätykseen menevät kotoa ajatuksenani testata mitä kaikkea Punaisen Ristin Konttiin saa tuoda. Olen aikasemminkin tuonut Kontteihin paljon tavaraa (tai laittanut tien varsilla näkyviin keräyslaatikoihin), mutta paljon on jäänyt laittamatta koska en ole ollut varma, kelpaavatko tavarat.

Toinen kelpasi, toinen ei.

 

Kelpasi, todella!

 

Kelpasi. Pieni nukka on ok.
Ensin kelpasi…

 

…sitten huomattiin mustuneet polvet.
Kelpasi!

Sain lajitteluavukseni ihanan Paulan. Paula on ollut Kontissa kymmenen vuotta ja tykkää työstään paljon. Työ on merkityksellistä, sillä siinä saa auttaa ihmisiä välillisesti varojen keruun kautta, mutta myös välittömästi: Punaisen Ristin Kontin työntekijät ovat pitkäaikaistyöttömiä, jotka saavat Kontissa Paulan ohjauksessa hyvää työkokemusta ja askeleen kohti lopullista työllistymistä.

Paula tekee selvästi työnsä hyvin. Näin ahkeria, mukavia, iloisia ja aikaansaavia ihmisiä en ole monella työpaikalla nähnyt. Kontissa on hyvät vibat.

Meidän perheen tavaroiden läpikäynti oli hyvä pikakurssi lahjoitettavan tavaran maailmaan. Lasten vaatteista iso osa joutui bumerangina takaisin auton konttiin; joko niissä oli kuitenkin joku tahra tai sitten niiden printit olivat kuluneet liikaa pois. Lasten vaatetta on Kontissa niin paljon myynnissä, että tavaran on oltava oikein hyväkuntoista.

”Mieti, antaisitko naapurille tämän. Meille tulevassa tavarassa pitää olla käyttöikää jäljellä”, Paula vinkkasi heti ensimmäisten vaatteiden kohdalla.

Sukat voivat olla liian kuluneet, alkkareissa jotain tahraa ja kengät näyttää jo liikaa käyttäjänsä jalalta. Logiikka tuntui ensin hankalalta, mutta siinä vaiheessa kun lajittelin jo toisten tavaroita (mikä sivumennen sanottuna oli kuin aarteen metsästystä, mahtavia löytöjä!) aloin jo ymmärtää jutun juonen.

Very jees!


Lyhyesti: Tavara saa tottakai olla käytettyä, mutta siinä pitää olla vielä käyttöikää jäljellä. Tässä päälinjaukset Konttiin kelpaavasta tavarasta.

1. Vaatteiden pitää olla puhtaita ja ehjiä. Kontissa ei ole mahdollisuutta pestä vaatteita, joten hyväkin lasten toppahaalari joudutaan heittämään roskiin jos polvet ovat kurassa. Tarkista onko kainaloissa tai kauluksissa hien polttamaa, tsekkaa toimivatko vetskarit ja pelittävätkö tarrakiinnitykset.

2. Lahjoita sellaista, jota kaupastakin halutaan nyt ostaa. Sesongin ulkopuolelta on vaikea ottaa tavaroita vastaan; säilytystilaa ei ole. Meidän kaikki talvikengät lähtivät takaisin kotiin, koska niille ei vain ole tilaa.

3. Kosmetiikkaa ei oteta vastaan ollenkaan. 

4. Miesten vaatteet ovat Konttiin kovin kaivattuja, joten niissä syyni on vähän vähemmän tarkka. Kunhan vaate on siisti ja toimiva, se otetaan kiitollisena vastaan.

5. Mainoskamatkin on ok osittain, niitä voidaan viedä kansainväliseen vaateapuun. Tänne siis ne kaikki firmasi t-paidat! SPR:n arvojen vastaisia asioita kuvaavia printtejä (aseet, porno yms) ei kuitenkaan voida laittaa myyntiin. (PS: Pääkallot ovat ok, Kiroileva Siili ei jos kirosanoja näkyy, Tom of Finlandin luokittelu odottaa vielä tekemistä. Todennäköisesti käy!)

6. Kengät saavat olla kuluneetkin, kunhan toimivat! Tämä yllätti positiivisesti. Länttään astutut tai reikäiset eivät tietenkään kelpaa, mutta sisäreunoistaan hiertyneet ja poluilla likaantuneet juoksukenkäni menivät heittämällä läpi.

7. Kodin käyttötavaran tulee olla ehjää. Katso etteivät kupit ole halkeilleet eikä silitysraudan pohja palanut. Pienelektroniikassa on usein lahjoittaessa patterit loppu, joten kaikki ymmärtää ettei toimivuudesta ole takeita. Tässä tuleekin iso tärppi: Konteista voi saada esim täysin toimivia kelloja super halvalla!

8. Vintage-tavarassa pienet säröt sallitaan. Jos tavara on muuten kiinnostavaa (arvokasta) niin pieni halkeama kupissa tai reikä mekossa ei haittaa.

Tuntuuko nipottamiselta?

Mieti tätä: melkein puolet Konttiin tulevasta tavarasta joudutaan heittämään ”roskiin” (toki asianmukaisesti lajiteltuina ja kierrätettynä). Hukkaan heittäminen on tietysti harmillista ja vie työntekijöiden arvokasta aikaa, mutta myös maksaa SPR:lle jätemaksuina. Kaikki tahraiset vaatteet ovat siis suoraan avustusvaroista pois.

Tee hyvää, mutta tee se hyvin. Vaiva ei ole kovin suuri. Meidän takakontillisen läpikäyntiin meni ehkä vartti.

Kakkostuoli anopille?

 

Tuu shoppaa lasten kanssa, hyvää kamaa hyllyt täynnä!

Kontti on moninkertainen tapa tehdä hyvää. Sen lisäksi että saadut varat menevät hyvään, itse kierrätystavaratalot tukevat tietysti kiertotaloutta ja mahdollistavat monelle perheelle asioita, mihin ei muuten ehkä olisi varaa. Kiertelin myymälää hetken ennen omaa lajitteluvuoroani ja spottasin monia löytöjä: Hyväkuntoiset lasten nappikset, siistit naisten juoksukengät, kauniita retroastioita ja paljon lasten tarvikkeita. Kaikki hyviä, halpoja ja kauniisti osastoittain näytillä.

Tässä siis kaikille konmarittajille ja kevätsiivoojille vinkki. Tarkista tavarasi ylläolevan listan mukaan ja tuo ne Konttiin myytäviksi. Pääset helpommalla kuin FB:n kierrätysryhmissä ja teet monella tavalla hyvää. Samalla saatat tehdä loistavia löytöjä kevätjuhlavaatteista astioihin ja opetat lapsille tärkeän asian: asioita voi ostaa myös käytettynä.

Iso kiitos Paulalle ja Lahden väelle – vierailu oli tosi mukava ja olisin mielelläni jatkanut lajittelua vielä parin tunnin ajan! Seuraavan kerran teen sen tosin jo kotona, ennen lahjoittamista.

Kontista löytyy lisätietoa täältä.