On käsittämätöntä, miten iso osa Suomen historiasta, kulttuuriperimästä ja asenteesta on mereltä peräisin. Tämän ehkä tiedätkin jos olet merellä viihtyvästä perheestä kotoisin. Tiedät Bengtskärisi. Majakat on tuttuja ja meritarinat kuultu.
Jos istut juuri nytkin veneen hytissä merikarttaa ja sääennustetta tutkien, olethan tsekannut samalla myös Lokin?
Ihan kaikkia parhaita satamia et ehkä ole vielä nähnyt. Et ehkä tiedä Hangon kylpylän historiaa tai ole kuullut kovimpia sotatarinoita Suomenlinnan edustalta. Tai jos oletkin, kirjaa ne itse Lokiin!
Voi olla että jossain toisessa vesistössä luuhaa lapsiperhe keskellä pläkää ja miettii mitä ihmettä keksisi tappelevan perheen ajanvietteeksi.
Kirjoita heille hyvät tarinasi Lokiin, muiden merten tarinoiden sekaan.
Eikö Bengtskär auennut? Onko lokikirja tuntematon käsite? Lue silti vielä.
Sillä myös niille jotka viettävät aikansa kuivalla maalla, Loki saattaa tarjota uutta tekemistä. Edessä on aika paljon sadepäiviä ja olette jo ehkä käyneet Kiasmassa, Luonnontieteellisessä ja Heurekassakin (ei ole museo mutta ihan yhtä sivistävä). Tai joissain muissa museoissa toisissa kaupungeissa, niitä en osaa luetella.
Entä merimuseot? Niitäkin on aika paljon.
Tunnetteko jo Kotkan Vellamon, Turun Forum Marinumin tai the Rankin? Tiesitkö, että niistä jokaisessa on lapsille ihan törkeän paljon siistiä tekemistä? On moottorin käynnistämistä, meritaisteluiden uutta katselmusta, laivojen tutkimista, helikopterikenttiä ja säikähtäneitä pallokaloja.
Minä en tiennyt, tuntenut tai osannut kaivata noita museoita, kunnes löysin ne kaikkia Lokista vuosi sitten.
Seuraavan kerran nakutan kännykkään lokistories.fi vielä tällä viikolla kun matkaan veneellä Porvoon kaukaisimpaan saareen ja lasten suusta alkaa ekan kerran muodostua se pahin: ”koska me ol…”.
Hiljennän ne jollain kovalla majakkatarinalla. Just watch me.
Disclaimer: