Laskin että olen viimeisen vuoden sisällä toimittanut ruokapöytään karkeasti arvioiden 400-500 lämmintä ateriaa. Se on aika paljon sellaiselle ihmiselle, joka joutui tarkistamaan makaronilaatikon ohjeet ensimmäiset kymmenisen tekokertaa.
Olen joutunut opetella tekemään ruokaa, vaikka se ei ole koskaan ollut mikään kiinnostuksen aihe mulle. Opiskelijana söin vähän mitä sattui ja usein jonkun ihme dieetin mukaan, tai sitten join vain siideriä ja söin valmiita ruokia – nämä kaksi jännästi vähän vaihteli käsi kädessä.
Vasta kun ensimmäinen lapsi syntyi ja kasvoi ruokailijaksi, koin parhaaksi opetella joitain perusreseptejä. Alkuun syötiin tietysti paljon myös purkki- / valmisruokaa, mutta mitä enemmän tässä on ollut pakko opetella, sitä vähemmän niitä tarvitsee.
Sitten oli välissä pari maidotonta vauvaa, oma kasvispainotteisuuden vahvistuminen ja Ykkösen kasvisruokavalio, johon hän halusi siirtyä pari vuotta sitten. Piti miettiä mitä ruokia kaikki suostuu ja voi syödä. Tämän hetken ruoanlaiton reunaehtoja ei siis ole enää vain se että jotain tulee pöytään vaan sen pitää olla kasvista (tai helposti varioitavissa), hyvää, jokseenkin terveellistä, nopeaa, helppoa, edullista ja mielellään sellaista josta voi syödä useamman kerran.
Ja tähän pystyn! Jopa niin että osaan myös hyödyntää edellisen aterian osasia seuraavaan. Alan olla oman elämän ruokakakassi! Kauas on tultu niistä ekoista makaronilaatikon googletuksista.
Alan vihdoin olla kypsä sille ajatukselle että olen oikeastaan ihan kelpo kokki ja jopa nautin ruoanlaitosta silloin tällöin. Ihan joka viikko kohtaan kuitenkin sen hetken kun seison keittiössä ja mietin että mitä saakelia nyt taas. Taasko ne pitää ruokkia!
Edellisten perhevapaiden aikaan otin tavaksi tehdä itselleni viikkomenuja, valmiita ruokalistoja. Osittain kauppakäynnin takia, osittain siksi että oli helpompi miettiä ruoat kerran ja toteuttaa sitten sokeasti pitkin viikkoa. Nyt homma on automatisoitunut jo niin paljon ettei kauppaan mennessä enää tarvitse miettiä mitä ostaa. Meidän perustarvikkeilla saa aikaan milloin tahansa ruokaa, ja ne kestävät pitkään kaapissa. Se on kasvispainotteisen ruokavalion paras puoli.
Jos kaapissa on riittävästi tomaattimurskaa, kookosmaitoa, (kaura)kermaa, juustoja, sipuleita, voita / öljyä, soijarouhetta / linssejä, pastoja / riisejä, kananmunia, kasviksia ja mausteita, pystyn ruokkimaan perheen viikoksi.
Tuolla setillä viikon ruokalistalla voisi olla linssikeitto, pasta bolognese, ehkä kasvislasagne tai vaikka avokadorisotto, maukas curry ja vaikka porkkanaiset pihvit – en ole niitä ennen tehnyt mutta eiköhän se onnistuisi!
Tuo viimeinen lause on suurin mullistus mitä meidän keittiössä on tapahtunut. Uskon omiin taitoihini ja päänsisäinen reseptipankkini on jo aika laaja. Joten vaikka joskus tuntuu etten keksi mitään syötävää, ei tarvitse kuin kurkata siihen omaan pankkiin ja jo löytää jotain mitä ei ole hetkeen syöty!
Tein tätä juttua varten nopean listauksen eri ruoista mitä meidän perheessä voi tehdä nopeasti ja helposti ja niin että suurin osa suostuu syömään. Löydät sen täältä. Lista ei ole mikään kattava, ohjeita täynnä oleva tietopankki eikä siinä oteta huomioon kenenkään muun rajoituksia tai eettisiä valintoja kuin meidän. Saat kurkata sitä kuitenkin, jos vaikka löytäisit siitä jotain teillekin sopivaa helppoa vaikka juuri tänään!
Listan pohjalta pystyn nyt tekemään milloin vain 5-6 ruoan listan viikoksi. Usein mietin ehkä vain neljä ruokaa eteenpäin per kauppareissu. Loput ruokahetket syödään tähteitä, ravintolasta tai eineksiä. Viikoksi tsekkaan suunnilleen yhden asian joka sarakkeesta ja katson että edes yksi ruoka on suosikki per lapsi – sillä näissä kaikissa on vahvoja yök en syö ruokia kummallekin isoista lapsista. Esimerkiksi: Ykkönen ei syö kalaa ollenkaan, Kakkonen inhoaa isoa osaa kasvisruoista. Ykkönen ei tykkää Halloumista, Kakkonen rakastaa sitä.
Silloin kun teen jotain mistä tiedän jo etukäteen ettei toinen lapsista tykkää, ko lapsi syö valittaen vain vähän tai sitten se syö jotain muuta mitä itse pystyy tekemään. Olen ottanut periaatteen etten ala tehdä kellekään mitään toista ruokaa (pl. kasvisvaihtoehto lihalle). He syö sitten vähemmän sinä kertana, tai ehkä jättää sen niin kamalan curryn syömättä ja syö riisinsä ketsupilla. Meillä on myös aina pinaattilettuja ja pestoa jääkaapissa, joten olkaa hyvät ja tehkää itse!
Sillä jos jotain olen tästä kokkaushommasta oppinut, se on tämä: teen ruokaa, jota itse haluan syödä.
Toinen iso rajaus on teen ruokaa, joka tuntuu vaivattomalta tehdä. Tämä tarkoittaa sitä, etten arkena halua katsoa ohjetta ruokaan jota teen, vaan sen pitää onnistua ulkomuistista tai itse soveltamalla – taito jonka alan pikkuhiljaa oppia. Alla oleva lista sisältääkin vain ohjeita, jotka syntyvät korkeintaan pienellä ohjeiden kurkkaamisella tai kokonaan ilman.
Tämä onkin isoin vinkkini teille: tee lista ruoista jotka osaat milloin vain tehdä. Siitä on paljon helpompi koota viikon ruoat kuin epämääräisestä ”jotakin kalaa pitäisi kanssa olla”.
Lopuksi inspiraatioksi meidän perheen viime viikon ruokalista. Päätän viikon aikana minä päivänä mitä teenkin ja saatan jättää jotain näistä tekemättä. Vain sellaiset ruoat joilla on joku parasta ennen (esim kala) teen varmuudella.
Viikkomenu arkiruoalle kasvispainotteisessa lapsiperheessä
- Paistettua tofua uunissa paahdetuilla punajuurilla ja fetalla + riisi
- Punajuuririsotto (jos jää edellisestä yli. Tomaattirisotto jos ei jäänyt)
- Hanna G:n himonuudelit
- Chocochilin Kaalilaatikko soijarouheesta
- Täytettävät pitaleivät omilla täytteillä
- Pasta bolognese soijarouheella
Seuraavaksi luon meille kuuden viikon kiertävän menun! Ensin aion pyörittää muutaman kierroksen tuota exceliä ja saada käyttäjiltä (=perheeltä) palautetta. Sitten kun homma toimii, teen tänne vielä listauksen siitä mitä 5-6 kiertoon mahtui, jos se teitä kiinnostaa?
Ihan ensin haluaisin kuitenkin populoida listaani lisää kamaa, joten antakaahan tulla lisää ideoita ja muistutuksia ruoista jotka voisin tuonne meidän listaan lisätä!
Ja se the listahan löytyi täältä.
Aiemmin olette jo vinkanneet aivan mainoita helppoja arkiruokia, niitä löytyy täältä! Ja täältä minun vinkit kasvisruokien lisäämiseen lapsiperheessä.