Vinkkejä perheen kasvisruokailun lisäämiseen

kasvisruokailu perhe

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Knorr ja Suomen Blogimedia

Lihaton lokakuu tuli taas. Ahistaako? Tänä vuonna mua ei. Melkein päivälleen kaksi vuotta sitten olen kirjoittanut kahden lihattoman viikon jälkeen näin:

”Yhtäkkiä tuntuu että kaikki mikä on kasvista on pahaa. Että ollaan jo tehty kaikki maailman hyvät kasvisruoat”

Melko onnistuneen kuuloinen kokeilu.

Tuupattuani perheelleni muutaman kerran jotain linssihässäkkää vain siivotakseni melkein kaiken biojätteeseen, meinasin luovuttaa kokonaan ja seuraavana vuonna jätin koko homman jo väliin. Mutta.

Sitten tajusin että olen (taas) yrittämässä liikaa kerralla. Eihän tässä pointtina ole se että yhden kuukauden aikana käännetään koko homma mullin mallin, vaan se että havahdutaan muutoksen tarpeeseen ja aletaan pikkuhiljaa harjoitella.

Sittemmin olen sinnikkäästi jatkanut meidän perheen ruokavalion muuttamista hieman kasvispainotteisempaan suuntaan, ihan kaikkina kuukausina.

Lapset eivät todellakaan ole mitään linssin rakastajia vieläkään, mutta huomaan silti että paljon on muuttunut. Ostan kaupasta merkittävästi vähemmän punaista lihaa kuin ennen. Nautaa joskus, kanaa ja possua en oikeastaan koskaan. Maitopohjaista ruokakermaa en ole ostanut ainakaan vuoteen. Syömme kotona nyt enemmän kasvis- kuin liharuokia, minä syön 90% kasvisruokaa erityisesti silloin kun syön muualla.

Olemme itse asiassa vähentäneet merkittävästi lihan kulutustamme, ilman että pyrittäisiin varsinaisesti kasvissyöjiksi. Hyvä me!

Lihan vähentäminen on vaikeaa, koska se vaatii vaivalla opittujen ja vihdoin hanskassa olevien rutiinien muuttamista. Juuri kun olet päässyt kiinni siihen että perhe syö suunnilleen terveellistä ruokaa ja kaupassa käynti sujuu, pitäisi opetella uusia reseptejä. Mitä kasviksista voi muka kokata? Millä korvaan lihan?

Nyt jaan teille salaisuuteni, tai ainakin muutaman hyväksi havaitsemani kikan, jolla lihan osuutta saa perheen ostoskärrystä vähennettyä ilman suurta tuskaa.

Älä yritä lopettaa lihansyöntiä, vaan lisää kasviksia.

Ihmisen on tosi vaikeaa lopettaa jonkin asian tekeminen ilman että sitä korvataan jollain muulla. Kysykää vaikka röökin lopettaneilta. Ja jos se korvaaminen on vaikeaa, koko hommasta tulee negaatiolla kuorrutettua rangaistusta. Mieti siis sen sijaan, että yrität lisätä kasviruoan määrää viikkoonne.

Voisiko teillä olla vaikkapa  kaksi kasvispäivää viikossa? Opettelisitko ehkä yhden uuden helpon reseptin, josta lapsetkin tykkäisi?

Kannusta itseäsi, älä soimaa.

Mitä sitten, jos miehesi (nimi muutettu) osti kokonaisen valmiiksi grillatun broilerin koska se on niin helppo ratkaisu. Sinä voit tehdä huomenna pinaattilettuja. Ota asiaksesi huomata ennemminkin jokainen kasvisruoka kuin jokainen liharuoka. Iloitse vaikka siitä jos korvaat liharuoassasi sen ruokakerman kaurapohjaisella (se muuten ihan oikeasti kannattaa tehdä, ihan samaa kamaa!).

Ylipäänsä: Älä soimaa itseäsi siitä ettet osaa valmistaa järkevää ateriaa munakoisosta. Et tietenkään osaa, kun se on vielä ihan uutta sulle. Aloita siitä mikä tuntuu helpoimmalta.

Valitse alkuun helpot voitot.

Aloita listaamalla kaikki sellaiset ruoat, mistä teillä jo tykätään ja jotka sattuvat olemaan kasvisruokia, tai joita voisi hyvin helposti sellaisiksi muuttaa. Usein tälle listalle pääsee pinaattiletut, kasvissosekeitto, hernekeitto.

Jos haluat kokeilla lihan korvaamista uusilla kasvispohjaisilla tuotteilla, kokeile ensin lasagne, tortillat ja makaronilaatikko. Nämä on yleensä melko helppoja muunneltavia, etenkin jos aloitat korvaamalla vain puolet lihasta soijarouheella.

Tässä neljä kovaa reseptiä, jotka usein uppoaa myös lapsille hyvin, suurin osa tietysti kasvisvoimaeläimeni Lauran luomia:

Hyödynnä muiden keittiö.

Ravintoloista saa nykyään niin hyvää kasvisruokaa, että oikeasti voi päättää tilaavansa aina kasvista. Vaikka koko muu perhe tilaisi lihaa, sinun kasvisruokasi on taas yksi annos kohti parempaa suuntaa, näytät hyvää esimerkkiä lapsille ja ehkä saat ne peijakkaat jopa maistamaan sun ruokaa!

Jokaisella meistä on myös joku kasviskaveri, joka osaa tehdä kaikille maistuvaa ruokaa. Tuppaudu niille illalliselle aina välillä inspiraatioksi.

Plussana se että muualla syödessä sinä et hikoillut tuntia keittiössä tehdäksesi epäonnistunutta ruokaa, joka pitää heittää pois. En itse suinkaan ole tätä kokenut.

Käytä oikopolkuja.

Suomessa on ihan hirvittävän hyvä valikoima kasvispohjaisia vaihtoehtoja soijarouheesta härkäpapuvalmisteisiin. Pakasteruoista löytyy iso pino ihan valmiita ruokia (falafel-pyörykät on usein helppo aloitus) ja sitten on näitä melkein valmiita ruokia, kuten yhteistyön puitteissa testaamani Knorrin Vego-ateriat.kasvisvinkit perheelle

Vego-ateriat ovat valmiita kasvisruokia, joihin teet vain lisukkeet kylkeen tai jatkat niitä vähän omilla ainesosilla ja ateria on vartissa valmis. Suosikkimme tällä hetkellä on Chili Sin Carne, joka oli mukavasti maustettu mutta ei liian tulinen lapsille. Yksi pussi on kahden hengen annos, mutta esim soijarouheella jatkamalla tästä saa hyvin koko perheen annoksen.

Älä lannistu, vaikka joudut turvautumaan lihaankin.

Joskus käy niin että kiire, huonot suunnitelmat ja yleinen hätä johtavat siihen että lihaa tulee pöytään. Viimeksi sunnuntaina tein tätä Vegoa lihalla jatkettuna, vaikka se vähän pahalta tuntuikin. Mutta meillä oli jostain syystä jauhelihaa jääkaapissa, joka oli menossa vanhaksi (koska ei ollut tullut käyttöön, hah!) joten oli huomattavasti parempi vaihtoehto syödä lihaa kuin heittää syötäväksi kelpaavaa ruokaa pois.

Ruokahävikki on muuten edelleen suurimpia ongelmia vastuullisen kokkailun osalta, myös kasvissyöjien perheissä. Sen vähentämiseksi vinkkejä ensi kerralla!

kasvisruokailu perhe

Kertokaa omat vinkit tai parhaat kasvisreseptit! Tämän tekstin kommenttiboksissa arvotaan neljä kappaletta Knorr tuotepaketteja (arvo 50€/kpl), arvon voittajan 2.11. (HUOM: aikaa jatkettu!).

Kilpailun säännöt löytyvät täältä.

 

Lue lisää: 

 

32 Kommentit

  • Milla

    Meillä mennään just samalla periaatteella! Tällä hetkellä pyrin, että minä ja lapsi syötäisiin vähintään toinen päivän aterioista ilman lihaa ja koko perheenä ainakin kaksi päivää ilman lihatuotteita viikossa. Ja mennään niillä kasvisruuilla mitkä maistuu: sosekeitot, puurot, pastat, salaatit. Letut, tortillat ja pitsat. Burgeritkin on hyviä. Meillä siis pyritään toistaiseksi ainakin vähentämään ihan vaan lihan syömistä, maitotuotteet ja kananmunat ovat edelleen käytössä. Suosikkikasvisruuat meillä ovatkin halloumiburgerit (lihapihvin sijaan väliin halloumia) ja fetapinaattipasta (spagettia, pakastepinaattia, fetaa kuutio ja pippuria).

  • Nimetön

    Meilläkin syödään vähemmän lihaa ja enemmän kasviksia, mutta enempi siltä kantilta, että lihaa vaan yksinkertaisesti laitetaan vähemmän safkaan (voi olla että lihaa on aterialla tai sit ei). Ts. jos ennen 400g jauhelihapaketti meni yhdellä aterialla lihapullina 3 hengen perheessä, niin nyt (aikuiset) vaan lapppaa lautasen niin täyteen kasvista (hyviä kasviksia satokausiajattelun mukaisesti ja paljon, että ei mahdu niitä pikkuisia lihapullia kuin muutama (koska se vaan on ihan tarpeeksi toimistotyöläisen proteiinintarpeen hoitoon). Niinpä nykyään 400g lihasta syödään lihapullia 2 ateriaa koko perhe ja lapselle jää vielä kolmanneksi kerraksi. Paljon enemmän tehdään ruokia niin että liha on enempi mausteena (esim. joku keitto tai pata) ja sit on ihan rehellistä kasvisruokaa (josta nyt ei pahemmin tehdä numeroa, ruokaa se on vaan). Niin ja aikuisten yleisin päivällinen on jonkinlainen salaatti ja se nyt tuppaa pääsääntöisesti menemään lakto-ovo-vegekategoriaan.

    Itse vierastan edelleen suunnattomasti korviketuotteita (nyhtökaura, härkis jne kun ne on oikeastaan eineksiä, kun ainesosaluetteloa katsoo). Kerran oon Härkis-makaronilaatikon ja lapsi pyysi etten tekisi ikinä toiste siitä omituisesta jauhelihasta (kyllä se oli aika epämiellyttävää omaan suuhunkin). Sen sijaan käytössä on vanhat kunnon pavut ja linssit (pavut on lapsen jee, linssit möö). Vegemaidot jää myös kauppaan (ei vähiten siksi, että perheessä on kaura-allerginen lapsi), mutta ei haitanne kun ei meidän safkoihin about koskaan tule kermaakaan (ja jos tulee niin sitten se on luomuisista lehmistä lypsettyä).

  • Leena

    Olen nyt ilokseni huomannut, että samalla kun olen testaillut uusia reseptejä, on iso osa uusista ruokatuttavuuksista sattunut olemaan kasvisruokia. Niinpä ajattelin tietoisesti jatkaa tällä linjalla: entistä enemmän kasviksia kehiin!

  • Tuua.

    Helpot, nopeat ja hyvät papuquesadillat sekä tietenkin mamman linssikeitto. Lounaaksi vedetään toisinaan banaani- tai raejuustolettuja.

  • pilami

    Mulla(kin) ongelma on se että ei oikein kasvisruokia löydy selkäytimestä. Jälkikasvu hylkii nyhtistä ja härkistä, nyt tuli joku Elovenan kaurajauhis jonka ulkonäkö on niin erehdyttävästi jauhelihan näköistä että uskoin sen uppoavan. Vaan se onkin pahaa. Myös minun mielestäni. Jääkaapissa odottaa jauhismifu (tjsp). Katsotaan oisko se uhka vai mahdollisuus.

    Mä en ihan saa kiinni miksi niin moni kertoo karttavansa maitotuotteita. Nautojen laiduntamisella on merkittävä rooli lintulajiston ja kasvilajiston monipuolisuudelle ja joku Linkolan seuraaja jossain lehti- tai TV-jutussa suri just tästä näkökulmasta lintulajiston dramaattista heikkenemistä (lintujen yksilömäärätkin ovat muuten pudonneet käsittämättömiä määriä ihan parissa vuosikymmenessä, olin aika järkyttynyt). Maitotuotteiden käytön voi perustella uskottavasti ihan jo biodiversiteettisyillä.

    • Daniella

      Maidontuotanto on todella voimakkaasti osa myös lihantuotantoa, joten se lienee yksi syy.

  • Sara

    Meillä lapsilla on menossa ”yäk”-vaihe, joten hyvin tutussa ja turvallisessa joudun kokkailuissani pysymään (pinaattiletut sentään uppoaa, jes!). Itselleni kuitenkin valmistan silloin tällöin uunijuureksia tai kesäkurpitsapastaa. Mukava olisi syödä enemmän kasviksia – liharuokiin olen jo ehtinyt kovastikin kyllästyä.

  • Mikael

    Meillä on 5 viikon kiertävä ruokalista, ja lisäksi siis 5 vakiokauppalistaa. Tällä systeemillä kauppaan menee vähemmän rahaa ja aikaa (henk.koht. ennätys on viikon ruoat prismasta 18 min), ruokahävikkiä tulee vähemmän ja kiertoon on helppo ujuttaa pikkuhiljaa lisää lihattomia juttuja. Lasten suosikkiruoka on munakoisopasta. Siitä ne syö tosin oliivit ja mozzarellan ja jättää munakoisot lautaselle. Linssikeitto toimii kaikille ja mustapapulasange on aikuisten mielestä tosi hyvää.

    Suurin haaste on omat lounaat kaupungilla.

  • Saara

    Tää on vähän ongelmallista… Helpointa on juuri lihan korvaaminen esim. nyhtiksellä, mutta maitotuotteiden kuten maidon ja juuston vaihtaminen vegevaihtoehtoihin ontuu erilaisen makumaailman vuoksi. Aikuiseen makuun maustetut vegejuustot menisivät, mutta ei pikkulapsi jotain chili”juustoa” suostu syömään, enkä jaksa ostaa montaa eri tuotetta samaa tavaraa + hävikkikin kasvaa kun ne ehtivät mennä pilalle ennen aikojaan kun kulutus on hidasta.
    Soijarauheella korvaa jauhelihan tosi helposti eikä meillä siitä älähdä edes lihansyöjämies ellei hänelle kerro siitä erikseen. Soijan tuotantapa ja rahtaaminen vaan on se ongelma, miksi sitä ja montaa muutakin vegetuotetta ei haluaisi käyttää. Monen vegetuotteen hiilijalanjälki jo ihan kuljetusten vuoksi voi olla aika mittava, mikä harmittaa. Pastaruoat on erittäin helppo muuntaa vegevaihtoehdoiksi, mutta sitten kun yrität välttää pastaa niin tuollaisia helppoja, koko perheen vaihtoehtoja (eli makujen pitää olla mietoja), jotka eivät poikkeaisi peringeisestä ja totutusta, onkin paljon vähemmän. Mutta korvikkeiden lisäksi lihaahan voi korvata myös kalalla, mieluiten itse kalastetulla ellei pyri täysin vegaaniksi. Samoin riista on monta kertaa parempi liha kuin tehotuotettu vastaava! Nyt syksyllä sienikastike perunoiden kanssa on mahtavaa ja sitä meillä lapsikin on oppinut syömään kunhan siitä tekee mahdollisimman miedon makuista 🙂 Onneksi kaupoissa on nykyään paljon vaihtoehtoja, mitä ei ole vielä ehtinyt kokeilemaankaan!

    • Ansu

      Kommentoin tuohon väitettyyn soijan ongelmallisuuteen, koska sitä usein nostetaan esille perusteetta. Ruuan meriteitse rahtaamisesta Suomeen ei sen hiilijalanjälki juuri kasva. SYKE toteaa: ”Juuston ilmastovaikutus on lähes yhtä suuri kuin naudanlihan (13 kg CO2/lihakilo). Vastaavasti esimerkiksi soijan ilmastopäästö on vain noin 1 kg CO2/soijapapukilo.” (https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/hillinta/-/artikkeli/ab196e68-c632-4bef-86f3-18b5ce91d655/ilmastomyotainen-ruoka.html) Eläinperäisten tuotteiden ilmastovaikutus on siksikin kertautunut, että suurin osa (80-%) Suomeen tuotavasta soijasta menee tuotantoeläinten rehuksi. Myös suomalaiset lihatuottajat syöttävät rahdattua soijaa eläimilleen.

      Vastuullisesti tuotettu ja rahdattu soija on aina ja poikkeuksetta ympäristöystävällisempi valinta kuin vastuulisestikin tuotetut eläinperäiset tuotteet.

  • Nimetön

    Soijarouheesta on kyllä tosi vaikea saada lapsille kelpaavaa safkaa. Maku on hyvä, mutta rakenne on varmaan se mikä on outo. Mutta tarpeeksi vaan Heinzia, niin kyllä sekin menee 🙂

    Kasvissose- ja linssikeitto maistuu useimmiten. Paitsi eskarilaisen mielestä Palmia voittaa aina .

  • Katri

    Mä oon niin laiska kokki, että saman ruuan on riitettävä kahdelle aterialle. Jos siis tehdään ruokaa jauhelihasta, neljä henkeä syö kaksi ateriaa siitä 400 gramman jauhelihapaketista. Tulee siis syötyä aika vähän lihaa, kun pitää saada se ruoka riittämään… Ite syön töissä aina kasvisruokaa, kun se on helppo tapa omalta osalta vähentää lihankulutusta.

    Nyt ollaan kokeilemassa lihatonta lokakuuta, kun nuorempi lapsi (joka tunnetaan myös tunnuslauseistaan ”yök, tossa on jotain vihreää!” ja ”mä en tykkää pavuista”) sitä ehdotti. Alku on ollut sikahelppoa, koska tein ikisuosikkia pinaattipannaria ja ”broilerilasagnettea”, jossa ollut quorn hämäsi lapsia niin paljon, että ne ihmetteli että eiks meidän pitänyt olla syömättä lihaa. Saa nähdä mitä sitten lokakuun lopulla vai aletaanko jo kierrättää samoja. En tosin aatellut tehdä elämästä liian vaikeeta – lapset syö koulussa normiruokaa ja jos syyslomalla mennään mummolaan, niin siellä syödään sitä mitä on tarjolla.

    Mun kouluaikaan kasvisruokailijoille tarjoiltiin about aina jotain lanttunoppaa ja se valikoima oli ankea, mauton ja koruton. Kuten itsekin sanoit, nykyään saa niin järjettömän hyvää kasvisruokaa, ettei lihaa tajua kaivatakaan. TJEU: Kippo-ravintolan täysin kasvispohjaiset sandwichit, erityisesti mun suosikki Trudeau. Tai no, en mä niiden muusta valikoimasta mitään tiedäkään, kun toi on niin megahyvää etten oo koskaan malttanut maistaa mitään muuta. Mutta teen usein tikusta asiaa Forumiin, että pääsen tonne syömään!

  • Heli Grönfors

    Kova on yritys mutta itselle sopii parhaiten fodmap rokavalio ja kaikennäköiset pavut, linssit ja sienet ärsyttää vatsaa. Tofua voi hiukan syödä mutta en tunnu saavaan siitä muuta kuin mautonta pesusientä. Salaattia menee mutta ei sitä jaksa koko ajan puputtaa. Juureksia pyrin käyttämään niin kaitoissa kuin paahdettuina, niitä maha kestää onneksi.

  • Kaisa

    Oon ollu yli 10 vuotta kasvissyöjä eikä kasviskokkailun salat ole oikein selkärangassa ja hanskassa vieläkään. Oon tähän mennessä pystynyt itse syömään kaikkea kokkaamaani mutta muille kokkailuistani kehtaa tarjota ehkä kolmasosan, silloinkin varoittaen, että tää ei sitten ole kovin herkkua. Uuuups. 😀

  • Leena

    Aivan oikea toteamus, ettei lopeta lihan syöntiä vaan lisää kasviksia. Aina kasviksia/salaattia jossain muodossa pöydässä, lisätään lihapullataikinaan, sopasta liha jää vaivihkaa pois linssien tilalta… Hei muuten juurekset ovat edullisia ainakin näin syksyllä.

  • Madi

    Yliopiston unicafessa suosin kasvisruokaa, sen kun on joku muu jo laittanut ja eineksissä sama homma! Kotona kasviskeitot, ne monesti mainitut pinaattilätyt, hienonpana esim vieraille ruokana juusto-pinaatti -tortellonit. Ja sitten arkiruokien kuningatar: wokki. Ensinnäkin pilkot kasan kasviksia, sitten lisäät vielä pakasteesta niitä ja lopuksi tofu, härkis tai vastaava. Ja makua soijasta, currytahnasta tai muusta kastikkeesta. Siitä ei saa huonoa tai epäterveellistä millään! 😀

  • hanha

    Quorn uppoaa lapsiin eivätkä ole vuosiin tajunneet syövänsä kasvisbolognesea. Lasagnen teen munakoiso-kesäkurpitsaytteellä. Pastat vegeversioina on ihan helpoimpia. Ja ihan parasta ne lounaat, joille ennätän kaupungin parhaaseen kasvisravintolaan ?

  • Minnamanna

    Lidlin kylmäkaapissa myytävä pesto ja se nautitaan kasvispitoisen pastan kanssa. Helppoa, nopeaa ja kasvispitoista ilman näkyviä kasviksia 😉 Meillä uppoaa sen seassa myös pakasteherneet ja -pavut. Kyllä – menen sieltä mistä aita on matalin!

    • Maira

      Se Lidlin tuorepesto, NAM! 😛

  • KAS

    Meillä pyrittu lisäämään papuja ja kasviksia liha- tai kanaruoan joukkoon ja näin vähentämään lihan osuutta. Lapset ovatkin hienosti tottuneet papuihin, kun niitä tarjoiltu jo melko pienestä pitäen. Yksi ehdoton suosikkiruoka on Valion ohjeella tehty pesto-pinaatti-raejuustolasagne. Ulkonäkö ei ehkä houkuttelevin, mutta maku hyvä ja nopea tehdä.
    tps://www.valio.fi/reseptit/pesto-pinaattilasagne/

  • Veera

    Meillä myös pastat ja sosekeitto on parhaiten lapsille uppoavat vege ruuat. Nyt kun lapset on taipunut vielä papu- ja kikhernepastaan, niin ei ole sitä jatkuvaa vehnä-ähkyä.

  • Liisa

    Toisen äitiyslomani snadi missio: luo kiertävä ruokalista, joka ratkaisee perheen liiallisen lihansyönnin, kaupassa pähkäilyn, ruokahävikin ja päivittäisen mitä tänään syötäisiin -ongelman. Pitkälle olen tässä päässyt, mutta edelleen ruokaan menee älyttömästi rahaa, kasvisruuat jää monesti mun syötäviksi ja hävikkiä syntyy ihan liikaa. Hyviä kasvisreseptejä etsiessäni löysin tosi hyvän blogin, jonka maustamisohjeita noudattamalla tulee hyvää: Viimeistä murua myöten. Meilläkään ei härkiksestä kauheasti välitetä, mutta tuon blogin ohjeella kun tein lasagnea, ei luolamiehenikään tajunnut syövänsä vegeä!

  • Juuli

    Meillä on tällä hetkellä lapsilla menossa niin järjetön nirsoiluvaihe, ettei omien hermojen takia edes viitsi aloittaa kasvisruokien testailua. Onneksi nämä nirsoilutkin on tähän saakka menneet parin viikon mittaisina satunnaisina sykleinä.
    Ainoat koko perheelle erinomaisesti maistuvat kasvisruoat on kasvissosekeitto ja pinaattiletut.. Jahka tämä nirsoilukausi on selätetty, niin tavoitteena on saada arkiviikkoihin se kaksi kasvisruokapäivää.

  • Nainen

    Kasvuksi saa helposti lisättyä esim makaronilaatikkoon ja munamaidon voi tehdä kauramaitoon ja maukasta on silti

  • jannna

    Mun vinkki on, että ei stressaisi kasvisruoasta, vaan hyväksyy tasapainoisen ruokavalion. Jos tekee lihaa mieli, niin syö sitä. Jos ei tee mieli, niin syö kasvisruokaa.

    Mutta kuten kirjoitit, älä soimaa itseäsi!

    Toinen vinkki on tehdä isoja kasvisruoka-annoksia kerrallaan ja laittaa jääkaappiin/pakkaseen.

  • Jenna

    Pinaattilettuja kun syö tulee ihan huomaamatta syötyä kasvisruokaa 🙂

  • Maija

    Feta-pinaatti-pasta toimii meillä, helppoa ja nopeaa!

    sipulit pannulla, jäiset pinaatit perään, tekeytyy sillä aikaa kun spagetti keittyy. Lopuksi loraus (kaura)kermaa, lautaselle ja fetaa päälle.

  • Sannamarianna

    Lapseni on vielä alle parivuotias ja maistelee mielellään mutta ei välttämättä syö kokonaan kaikkea. Toivon vaan, että maistamalla oppii syömään myös kasviksia monipuolisesti. Vanhempien esimerkki on joskus paras esimerkki, kun neiti muutenkin apinoi kaiken mitä minä teen. =D

  • Aino P.

    Meillä lasten mieltymykset vaihtuu niin tiuhaan, että päätin alkaa tehdä vain sellaista ruokaa mistä itse tykkään. Joudun kuitenkin syömään koko satsin itse, niin miksipäs ei. Olen jo jonkun aikaa pyrkinyt kasvisvoittoisempaan ruokaan ja onnistunein kokeilu toistaiseksi oli lasagne, johon vaihdoin jauhelihan tilalle punaiset linssit. Eikä _kukaan_ huomannut. Kolme lasta ja mies söivät tyytyväisenä. Myös minä, oli nimittäin hyvää. Tomaattiruokiin kannattaa muuten aina lisätä aurinkokuivattua tomaattia tai punaista pestoa, tulee lisää umamista makua. Ennen mun tomaattikastikkeet oli vähän mauttomia…

  • johannaemilia

    Itsekin aika huomaamattani oon ollut jo vuoden verran kasvissyöjä. Paljon tulee kokkailtua soijarouheesta, se kun on niin edullista ja riittoisaa, hyvää myös kun jaksaa nähdä vähän vaivaa 🙂 tärkein vinkki vegeruoan tekemisessä on kyllä riittävä maustaminen, ei ihmekään jos ei kasvisruoka maistu esim lapsille jos se maistuu pelkälle soijarouheelle (= lähes pahville)!

  • Paluuviite: Pakasta, paahda ja pihistele - laiskempi kokki tekee vähemmän ruokahävikkiä - Valeäiti

Tämän viestin kommentit on suljettu.