Avoin kirje perheemme ensimmäiselle viralliselle teinille

Rakas Ykkönen,
Tänään sinä olet virallisesti teini ja täytät 13, maailman isoimmat onnittelut!

En oikein edes tiedä mistä aloittaa tätä kirjettä tänä vuonna koska jotenkin tuntuu että viimeisen vuoden aikana on tapahtunut niin paljon kaikkea. Olen siis kerta kaikkiaan pakahtua ylpeydestä, rakkaudesta ja kiitollisuudesta sinua katsoessani. Silloin kun sua ehdin nähdä, haha!

Olet jo niin iso ja osaava ja kypsä että huomaan siirtyneeni jossain määrin sellaiseen sivusta katselevaan (ja ihailevaan) rooliin. Emme toki isäsi kanssa ole poistuneet viereltäsi yhtään mihinkään mutta joka päivä venytämme yhteisesti kanssasi rajaa siitä mihin tarvitset aikuisia ja mihin et.

Esimerkiksi yläasteen aloitus uudessa koulussa: et todella tarvinnut meitä siihen kainalosauvaksi vaan olet kotiutunut hienosti.

Monet asiat menevät jo sinun tahdillasi ja meidän tehtävämme on mahdollistaa ne, eikä ohjeistaa menoa tarkasti. Et ehkä sitä itse aina huomaa mutta me olemme kuitenkin jatkuvasti kannoillasi turvaverkkona ja pidämme silmällä josko kuitenkin tarvitsisit vielä vähän meidänkin apuamme.

Luulen että olet myös vähän poikkeuksellinen nuori, koska olet ollut jo todella monta vuotta monessa asiassa hyvinkin aikuinen: Kannat vastuuta, otat toiset huomioon ja osaat ajatella asioita monesta näkökulmasta ja hyvin pitkällä tähtäimellä. Meidän on ollut helppo antaa sinun kasvaa omien kiinnostusten kohteittesi vietävänä.

Samoin olet ollut jo ihan pienestä asti sellainen herkästi aistiva luotain, joka tunnistaa hienosti ympärillä olevien ihmisten tarpeet ja tilanteet, mutta et silti ole kaikkien tuulien vietävänä. Mua naurattaa eräskin meidän keskustelu nyt kun yläaste alkoi ja pyysit uutta reppua kun vanha alkoi jo olla liian pieni. Minä tyhmänä kysyin että haluatko ensin katsella minkälaisia reppuja siellä uudessa koulussa kaikilla ja on katsoit minua typertyneenä että no en, ei mua kiinnosta mitä niillä on kun haluan sellaisen jonka itse haluan.

Monesti mietin että olisinpa itse ollut sun ikäisenä yhtä vakaa, yhtä kosketuksissa omaan ytimeeni. Ja yhtä sinnikäs! Sulla on sellaista työmoraalia ja periksiantamattomuutta, jota ihailen kovasti. Jaksat tehdä töitä joukkuevoimistelussa, pääsit upeasti haluamaasi kouluunkin.

Sinnikkyyttäkin tärkeämpää on minusta se että sulla on taito myös luopua, katsoa kohti seuraavaa asiaa jos pettymyksiä tuleekin. Aina kun joku asia on minun mielestäni ollut mahdollisesti raskas pettymys sulle, olet jo todennut “no ei se mua niin paljon haittaa”.

Taas palaan siihen että joka kerta kun katson sinua, pakahdun. Olet aivan ihana.

Olet myös mulle parasta seuraa ja joka päivä musta tuntuu että juuri me kaksi löydetään entistä kivempi ja syvempi suhde. Vaalin sitä nyt enemmän kuin koskaan, sillä tiedän että edessämme voi olla kuoppaistakin aikaa kun teinivuodet tästä oikeasti lähtee käyntiin. Se kuuluu asiaan. Sinä tulet etsimään rajoja, me tulemme tempoilemaan kun emme ole varmoja mistä asioista pitää olla tiukkoja ja mistä ei.

Tulemme olemaan välillä kohtuuttomia ja joskus liian lepsuja. Sinä tulet tekemään hölmöjä päätöksiä, me tulemme reagoimaan johonkin väärin. Enemmän ajattelen kuitenkin että tulemme keskustelemaan asioista ja miettimään yhdessä ratkaisuja. Ja ihan vähän toivon sitäkin että sinä olet välillä vähän lepsu ja irroittelet.

Uskallan toivoa tätä kaikkea koska uskon myös että kunnioitat omaa hyvinvointiasi niin paljon, ettet tee ehkä niitä ihan tyhmimpiä kokeiluja – toisaalta mulla on vahva usko siihen että meidän kolmen välinen yhteys on vankka ja luja, ja kestää isoakin ryöpytystä.

Uskon että sinä tiedät nyt ja tulevinakin vuosina että voit tulla minkä tahansa asian kanssa meille ja me olemme aina puolellasi. Odotankin oikeastaan uteliaana ja innolla sitä mahdollista mustaa aukkoa, jota kohti yhdessä ajaudumme, ja jonka takana odottaa uusi kirkas tulevaisuus uusiksi muovautuneen sinun johtamanasi.

Uskon myös että kaikki mitä tässä sanon ennen kuin tulee se kuuluisa yksi yö jonka aikana kaikki muuttuu ja sinusta tulee oikeasti murrosikäinen heittäen kaiken sekaisin, tulee näyttämään naurettavalta, naiivilta ja jeesustelulta joten enpäs sanokaan enää mitään.

Sanon vain että aivan mahtavaa syntymäpäivää sinä ihana nuori nainen, me rakastamme sinua loputtoman paljon ja kaikki viisi ihailemme sinua suuresti! ❤️