Miltä meidän elämä näyttäisi Hämeenlinnassa?

Kaupallinen yhteistyö Visit Hämeenlinna ja Hämeenlinnan kaupunki

Espanjasta palaamisen jälkeen olen miettinyt, että eihän se elämä kovin erilaista edes Espanjassa ollut. Oli koulua, töitä, harrastuksia ja ruokakauppaa. Meidän elämän muuttaminen muualle oli yllättävän helppoa! Samaan aikaan muutama ystävä on tehnyt muuton Helsingistä jonnekin lähelle kauas – Hämeenlinnaan, Lahteen, Karjaalle, Hyvinkäälle, Kotkaan.

Heidän elämänsä jatkuivat aika samanlaisina, vaikka monelta osin erilaisina ja mua alkoi kiinnostaa: Miltä näyttäisi meidän elämä jossain muualla?

Virtuaalimuutto on projekti jossa muutamme kuvitteellisesti muualle

Keksin tehdä virtuaalisen kokeilun, jossa leikitään että meidän perhe muuttaisi johonkin pienempään kaupunkiin. Mitä se tarkoittaisi taloudellisesti, arjen menojen ja aikataulujen kannalta, entä fiilikseltään? Tänä syksynä teen #virtuaalimuuton ja kerron kaiken siitä täällä!

Olen kysynyt Instagram-seuraajiltani jokaisen kaupungin parhaita asuinalueita, urheiluseuroja joissa harrastaa, vapaa-ajan tekemistä ja yleistä tunnelmaa. Olen etsinyt meille myynnissä olevista taloista sopivan ja käynyt paikan päällä katsomassa sekä taloa, että asuinaluetta että sitä kaikkea muuta – kokemassa parhaani mukaan kaupunkien tunnelmaa.

Ensimmäisenä kaupunkina on tietysti Hämeenlinna, koska siellä toisen yhteistyön puitteissa vieraillessani tajusin tämän projektin tehdä! En ollut ikinä ennen käynyt Hämeenlinnassa ja mulle tuli aivan yllätyksenä miten kiva paikka se on, ja miten edullisia ihania taloja siellä olisi. Pyöräillessämme valtavan kaunista rantereittiä linnan ympärillä ja veden äärellä kuuntelin paikallisten hehkutusta kaupungistaan. Jokainen tuntui sanovan samaa: elämä täällä on tosi mukavaa.

Mietin jo silloin että siellä sitä asuttaisiin varmaankin kolmanneksella nykykustannuksista mutta tulotaso pysyisi samana kun voisin tehdä etänä töitä, mies voisi ajella Helsinkiin tunnissa omiinsa. Treffeille saataisiin ehkä lastenvahdit Lahdesta (nyt meidän etäisyys reilu tunti, Hämeenlinnasta tasan tunti) ja voitaisiin hurauttaa junalla tunnissa Helsingin keskustaan, kun meillä nyt menee 45 minuuttia julkisilla.

No mutta pidemmittä puheitta: tämän jälkeen pääsin tekemään ensimmäisen virtuaalimuuton kunnolla ja pääsette nauttimaan sen tuloksista!

Muutto Helsingistä Hämeenlinnaan – mikä asuinalue paras

Kysyin seuraajiltani Instagramissa mikä asuinalue olisi hyvä meille kun on muutama toive: haluaisimme olla lähellä luontoa ja hyviä juoksupolkuja, päästä sujuvasti juna-asemalle, kouluihin ja päiväkoteihin ja mielellään vedenkin ääreen. Vastauksia tuli PALJON mikä oli aivan ihanaa! Ja mikä parasta, sopivia asuinalueita löytyi tosi monta.

Alla olevat kuvat kuvakaappauksia seuraajien kommenteista ja asunnonhakupalveluista Oikotie ja Etuovi.

Myllymäkeä suositteli monet enkä ihmettele: kauniita vanhoja (rintamamies)taloja toisiaan lähellä, rauhallinen alue ja keskustan palvelut vieressä.

Toisaalta kiinnostaisi Hätilä ja Sairio.

Sairiota kehutaan upeaksi, “puu-käpylä” tyyppiseksi alueeksi. Se on lähellä juna-asemaa ja keskustaa ja Aulankoa upeine maastoineen. Olen katsellut isompia taloja nyt ja kallein mitä olen löytänyt on ollut alle 500.000€ joten oletetaan että me ostaisimme talon vaikka hintaan 300.000€. Kilometri talolta olisi päiväkoti, toinen vajaan kahden kilometrin päässä, helposti kävely- tai varsinkin pyörämatkan päässä!

Voitaisiin ostaa vaikka kuvissa (esittelykuvat: Re/Max, Oikotie) näkyvä upea vuoden -59 talo Sairiosta osoitteesta Aulangontie 49. Tämä tekstin kirjoitushetkellä myynnissä oleva 200 m² upeus maksaa vain 213.000€ siinä on viisi huonetta ja oma uima-allas ja ihana tunnelma! Sen speksit on on myös meidän elämän kannalta loistavat:

Talolta olisi alle vartin matka kävellen juna-asemalle, josta pääsee Helsinkiin tunnissa. Autolla ajaisi Insinöörin työpaikalle 1h13min. Lahteen Insinöörin vanhemmille ajaisi tasan tunnin ja Espooseen mun vanhemmille 1h 15min. Tämä on aika häkellyttävää sillä nytkin me ajamme näihin paikkoihin lähes samat ajat – Lahteen reilun tunnin ja Espooseen 45min.

Alle kahden kilometrin säteellä olisi kaksikin päiväkotia, Sairion päiväkoti kilometrin päässä, vartin päässä olisi tiedepäiväkoti Pilke. Isompien kouluihinkin olisi täällä lyhyempi matka kuin nyt (2,8km ja toisella vielä enemmän): alle 1,5km sisällä kaksi eri koulua. Tennis ja voimistelu kummatkin 4-5km päässä eli vielä pyöräillen saavutettavissa.

Toisin sanoen: lyhyemmät tai samat etäisyydet kaikkeen arkemme touhuun kuin juuri nyt. Ainoastaan etäisyys Insinöörin töihin tai minun vanhemmille ja toki muiden nykyisten kavereiden luo kasvaisi, samalla kuin taloutemme muuttuisi aivan merkittävästi.

Pakko nostaa tähän vielä se monen suosittelema Myllymäki ja sieltä löytynyt ihana talo osoitteessa Kanttiinikuja 6 (myynnissä tekstin kirjoituksen aikaan).

 Ensimmäinen kuva talosta Oikotie

Tämä on hieman kalliimpi talo, mutta onpa upea vanha kaunotar! 379 000 ja €142,5 m² on edelleen Helsinkiin verrattunan aivan loistokauppa. Tämä yksilö olisi lähellä uimahallia, keskustaa ja rantaa. Samoin Ykkösen voimistelut löytyisi ihan läheltä, kävelymatkan päästä.

Myllymäen rauha oli kyllä kiva, kävin täälläkin paikan päällä katsomassa! Myllymäen etu on myös suora kytkös moottoritielle ja keskustan palveluihin – tuosta vaan suit sait matkaan ja oltaisiin vaikkapa Insinöörin töissä siinä pikkuisen yli tunnissa. Juna-asemalle tosin olisi täältä vähän pidempi matka.

Se mitä jäisin oikeasti kyttäämään olisi asunto upealta kasarmialueelta ihan keskustan kupeesta, siellä oli todella upean näköisiä taloja!

Miltä näyttäisi arjen menot Hämeenlinnassa

Vietimme myös yhden illan ja yön Insinöörin kanssa Hämeenlinnassa ja ehdittiin saada tuntumaa siitä minkälainen kaupunkimeininki siellä on. Insinööri taivasteli kävellessämme moneen kertaan että “tämähän on ihan oikea kaupunki” ja ymmärrän täysin mitä hän tarkoitti! Fiilis oli jotenkin kokoaan isompi.

Hämeenlinnassa oli kiva kaupunkitunnelma, vaikka toki näin Helsinkiläisen näkökulmasta minikoossa! Tämä tarkoittaa sitäkin että kaikki kiva oli ihanan lähellä.

Muutaman korttelin matkalla oli kiva sisustusliike, monta kivaa kahvilaa ja kuppilaa ja ravintoloita mistä valita. Tekemistä olisi riittänyt vaikka monelle päivälle! Keskustassa olisi ollut pakohuone, Linnassa jäätävän pelottavaa tapahtumaa; kylpylää, golfia ja fatbike-vuokrausta Aulangolla ja Ahveniston upeat harjut joilla lenkkeillä.

Me ehdimme kaupungin ruokatarjonnasta kokeilla vasta Villa Marengin ihanan aamiaisen, Piparkakkutalon herkullisen illallisen ja hauskan yhteisen pelihetken Juliuksen olohuoneessa. Ensi kertaan jäi vielä ainakin Uoma, Vanai ja Popino!

Ehdin kuitenkin viedä Insinöörin minusta toistaiseksi ihanimpaan paikkaan: Sibeliuksen metsään, vajaan sadan hehtaarin laajuiselle retkeily- ja luonnonsuojelualueelle. Kaunis vanha metsä on saanut nimensä siitä että kuuleman mukaan Sibbe itse sai juuri täällä innoituksen sävelmiinsä luonnon äänien kuunnellen – myös Sen Teoksen eli Finlandian. Siinä me seistiin kalliolla katsellen kohti Aulangonjärveä ja mietin että aivan hyvin voitaisiin täälläkin asua.

Helsinki – Hämeenlinna ajankäytölliset ja taloudelliset vaikutukset

Tämän harjoituksen ytimessä oli pohdinta siitä, miten meidän arki muuttuisi jos vaihtaisimme kaupunkia. Puhutaan siis ensin rahasta!

Meidän nykyinen talomme oli kallis rakentaa ja tulee olemaan myös kallis ostaa jonakin päivänä. Sanotaan nyt että se arvo olisi vaikkapa 900.000€ joka on todennäköisesti alakanttiin. Sen voisimme saada kuitenkin jos juuri nyt möisimme sen (jos pyörryit hetkeksi, tervetuloa takaisin! Helsingissä ON kallista ja talomme on aika iso).

Jos oikeasti tekisimme muuton niin että möisimme vanhan pois ja ostaisimme vaikkapa tosi kalliinkin talon Hämeenlinnasta, sanotaan nyt 300-400.000, meille jäisi silti sellainen tilanne ettei meillä olisi enää juurikaan asuntolainaa. Tämä tuntuu ihan uskomattomalta kun olemme varautuneet siihen että maksamme lähes koko elämämme lainaa pois!

Voisimme laittaa tuhansia euroja kuussa säästöön tai sijoittaa vaikka nykyistä taloamme viisaammin joihinin toisiin asuntoihin tai kiinteistöihin.

On tosi vaikea kuvitella miltä elämä näyttäisi ilman että asuntolainaa tarvitsee miettiä mutta yritän: se tarkoittaisi että voisin olla murehtimatta liikevaihdosta tai voisimme jopa elää Insinöörin palkalla. Voisimme pitää pienimmät lapset kotona osan aikaa viikosta. Arkemme muuttuisi muutenkin merkittävästi kun suurin osa asioista on saavutettavissa lyhyellä pyörämatkalla, kävellen tai muutaman minuutin automatkalla, eikä olisi 30-45min julkisissa kulkemista.

Juuri nyt tyttäremme esimerkiksi kulkee 1,5h suuntaansa omiin voimisteluharjoituksiinsa kolmesti viikossa, yksi kerta viikossa on lähellä kotiamme. (Lähellä = 30 min kävellen, 10min pyörällä tai noin 25min bussilla.) Tämä tilanne on monessa lajissa Helsingissä koska harrastajia vain on niin paljon että hallivuorotkin jakaantuvat ympäri kaupunkia. Me emme siis enää viettäisi kolmea iltaa viikossa kuskaten tai antaen eväitä pitkää bussimatkaa varten.

Arki olisi muutenkin rauhallisempaa koska kaikkia tekemiseen houkuttavia asioita olisi vähemmän! Minä en juoksisi moneen eri tapahtumaan viikossa vain koska ne ovat ”lähellä” (tosin 1,5h matkoihin ei enää tätä tekstiä kirjoittaessa kuulosta järkevältä), vaan työtkin siirtyisivät varmasti vielä enemmän etähommiksi.

Kakkonen jatkaisi varmaan partiota ja uskon että hänen kalastusharrastuksensa saisi aika lailla uutta voimaa täällä myös.

Minä juoksisin niin onnellisena noissa metsissä ja harjuilla! Insinöörille pitäisi ehkä keksiä jotain surffauksen vieroitusoireisiin, mutta ehkä häntä lohduttaa että kaikkea muuta vesiurheilua voikin sitten tehdä ja lisäksi on hienot pyöräilymaastot.

Ehkä joku lapsista harrastaisi musiikkia tai tanssia Verkatehtaalla tai kävisimme viikonloppuisin yhdessä kulttuurikeskus Arxin tapahtumissa ja uimahallin hienossa leikkipuistossa. Sekin on muuten ihanaa että uimahalli olisi niin lähellä, ja hieno halli onkin!

Mistä pitäisi luopua jos muuttaisi pois Helsingistä?

Tuntuu että saisimme paljon siirtämällä elämämme Hämeenlinnaan. Aikaa, rauhaa, taloudellista etua myös. Silti olisimme lähellä Helsinkiä, ja toisaalta myös Tampereelle olisi lyhyt matka!

Toki on jotain mistä pitäisi luopua myös; esimerkiksi Ykkösen yläkoulu on kielipainotteinen (Seminaarin koululla löytyy kyllä 3. – 6. vuosiluokilla englantipainotteiset luokat ja Nummen yhtenäiskoulussa on alakoulun puolella kielirikasteista opetusta englanniksi) eikä meillä heti alkuun olisi omaa porukkaa, kavereita, yhteisöä. Mutta kokemukseni mukaan sitäkin voi rakentaa myös muualla vaikka ikävä tulisi – ja aina pääsee Helsinkiin moikkaamaan muita!

Saamieni vastausten perusteella Hämeenlinnassa on niin kivoja ihmisiä ja hyvä meininki, että luopuminen voisi olla helppoa. Vastineeksi voisi saada aivan uudenlaisen elämän rytmin, uuden yhteisön ja avaramman mielen.

Tule vielä Instagramin puolelle katsomaan videot, jotka kuvasin mun Hämeenlinna-retkeltä niin saat tuntumaa siitä miksi innostuin!