Avoin kirje rakastavalle kaksivuotiaalle

Rakas Kolmonen,

täytit tänään kaksi vuotta. Tätä kirjoittaessani olet pukenut päälle veljesi koulurepun – joka on about sinun kokoisesi – ja leikit aamulla lahjaksi saadulla roska-autolla. Höpötät siinä itseksesi pitkiä lauseita ja leikit iloisesti rauhassa, siinäpä taitaakin olla tiiviisti sinun elämäsi juuri nyt.

Silloin kun haaveilimme sinusta, minä mietin että ensimmäiset kaksi vuotta ovat rankkoja ja sitten helpottaa. Mutta nyt mietin että mitä ihmettä, kun tämä ei ole vieläkään ollut päivääkään rankkaa. Olet nukkunut yösi, syönyt ruokasi ja suostunut hymyillen kaikkeen mitä sinulle ehdotetaan. Olet ollut vain pari kertaa kipeänä, ja nekin menneet helpolla.

Olet uskomattoman taitava, ihmettelemme sinua joka päivä. Kiipeät mihin vain, vedät kuperkeikkaa tarmpalla, heität palloa ja käsittelet pienillä sormillasi hienosti kyniä, haarukkaa ja ihan liian pieniä leluja.

Tajusit mökillä miten kuuluu värittää värityskirjan sydämiä. Miten vastasyntynyt sellaista osaa, kysynpä vain.

Puhut pitkiä, viisaita lauseita jotka ovat sangen oivaltavia. Lemppareitani on ehdottamasti ”äiti mulla on asiaa, missä sä oot?” ja ”tuuksä tähän mun viereen istumaan” ja ne kaikki muut hienot kokonaisuudet.

Anteeksi, nyt olin ihan väärässä. Tietysti lempparini on se mitä eilen sanoit, kun yhtäkkiä halasit minua tiukasti ja sanoit ”[Kolmonen] rakastaa”. Samana päivänä sanoit sisaruksistasi samaa, näit heidät päivän tauon jälkeen ja hihkaiset onnesta ”Ykkönen ja Kakkonen! Mä rakastan Ykköstä ja Kakkosta!”

Oletkin meidän perheen rakkautta pursuavin jäsen, uskallan väittää. Halaat, pussaat ja paijaat meitä joka päivä iso hymy huulillasi. Olet juuri sellainen läpikotaisin ilahtunut ja innostunut kaksivuotias jota ei voi olla rakastamatta. Saat ohikulkijatkin hymyilemään estoitta, sellainen pieni iloinen touhottaja olet.

Et ole vieläkään osoittanut mitään uhman merkkejä, vaikka tiedänhän minä sen olevan jo nurkan takana. Mutta edelleen olen saanut nauttia joustavasta ja iloisesta hahmosta, jonka tunteet eivät ole vielä rajoistaan sekaisin.

Edessämme on vaikka mitä jännittävää ja vaihtelevia tunteita. Vuoristorataa, niin kuin siellä Linnanmäellä jossa tänään ensimmäistä kertaa kävit! Menet pian jo päiväkotiinkin. Mutta joka päivä kun rutistan sinua ja saan takaisin hellän suukon, mietin että kanssasi kyllä selvitään kaikesta.

Hyvää syntymäpäivää rakas, olet paras ja me kaikki neljä olemme aivan hulluna sinuun.