Kaksi yötä Ahvenanmaalla lasten kanssa – menovinkit!

Saimme itsellemme pienen kesälomareissun! Varasin autollemme varmaan valtakunnan viimeiset lauttapaikat ja kaksi viimeistä hotelliyötä Ahvenanmaalta ja saatiin tosi kiva yhteinen reissu vielä lomien lopuksi.

Sain teiltä taas niin hyviä vinkkejä, että jaan niistä eniten toistetut nyt tässä teillekin. Ahvenanmaa on kyllä ihana paikka ja ensi kerralla ollaan todellakin enemmän kuin kaksi yötä, täällä riittäisi helposti viikoksi nähtävää!

kaksi yötä ahvenanmaalla vinkit kaksi yötä ahvenanmaalla vinkitkaksi yötä ahvenanmaalla vinkit

Kivointa Ahvenanmaalla on ehkä ottaa (vuokra)pyörät alle ja kierrellä saarta romanttisesti teltta selässä ja siltoja pitkin pikkusaarille mennen, mutta pienen lapsen kanssa reissatessa kyllä arvostin sitä että joka paikkaan pääsee autolla puolessa tunnissa. Pääsaari on niin pieni että kaikki etäisyydet ovat sellaisia välipalan pituisia ja siksi esim yöpyminen voi hyvin olla yhdessä paikasta, josta tehdä sitten retkiä muualle.

Vallan mainio kokemus on mennä myös ihan ilman pyöriä tai autoja vain Maarianhaminaan yhdeksi yöksi, sen teimme viisi vuotta sitten Lauran ja lasten kanssa kuudestaan! Mutta sitten tähän tämän vuoden reissun ansioihin.

Kaksi yötä Ahvenanmaalla, menovinkit lapsiperheelle!

Tekemistä

 • Kastelholman linna + lampaat sen pihalla, linnaa ympäröi kiva pihamaa muutenkin
 • Rannalle Degersandiin, hieno iso ranta (myös Lilla Holmia suositeltiin mutta joku sanoi että on tylsä)
 • Optimismia ja energiaa Katjan bongasin vielä Käringsund resortin, jossa olisi ollut paljon kivaa tekemistä. Katjan jutussa paljon muitakin vinkkejä, täällä!
 • Kauniit luontomaisemat ja luontopolku: Havsvidden + Getabergen (2km ylämäkeen + 5km luontopolkua, varaa puoli päivää ja eväitä. Täällä hyvä juttu Getasta)
 • Smartpark aktiviteetti- ja vesipuisto, eläimiä ja karuselleja (11-18) – varaa ainakin 3h

Ravintolat

 • Smakby, lähellä Kastelholman linnaa (Jakoi mielipiteitä, mutta on ilmeisesti fiinein ja hienoin ravintola saarella. Pöytä varattava!)
 • Bodega, Eckerössä Käringsundin satama
 • Stallhagen panimoravintola, myös Kastelholman suunnalla
 • Indigo, Maarianhamina

Hotellit

 • Premium: Havsviddet
 • Lasten kanssa: Pommern

Kahvilat ja herkut

 • Uffe på Berget maisemakahvila ulkopuolella
 • Mattas Gårmejeri / jätski, pannukakku, grillijuustosalaatti omien lehmien maidosta
 • Johannas Hembakta / pullat Eckerössä
 • Glada Muu / Kuplavohvelijätskikiska
 • Bagarstugan / Ahvenanmaan pannukakut
 • Posti- ja tullitalon kahvila / suklaapuoti Kafe Kalesch

Paljon hyviä nostoja oli tässä artikkelissa, tosin olen vähän eri mieltä esimerkiksi tulli- ja postitalo ei minusta kyllä mitenkään ole ”Ahvenanmaan hienoin nähtävyys”, mutta ehkä olen nähnyt Engelin hienoja taloja jo Helsingissä riittämiin. Juttu on kuitenkin hyvä aloituspaikka jos omaa matkasuunnitelmaa teet!

kaksi yötä ahvenanmaalla vinkit

Noita yllä olevia oli meidän toive- tai ajatuslistalla mutta ihan kaikkea ei pystytty ja ehditty tekemään, isolta osalta sään takia. Meidän matkamme meni näin:

TIISTAI Eckerö

Saapuminen laivalta 13.45, josta ajoimme suoraan Smart parkiin (30min). Smart park oli tosi kiva, joskin vähän kallis (22€ per lapsi, 11€ per aikuinen). Tosi iso alue, jossa hirveästi tekemistä ja jopa melkein 11v viihtyi hyvin. Huom: varjopaikkoja tosi vähän. Kahvilat hyviä ja edullisen puoleisia.

Ajoimme suoraan hotelliimme Havsbandet Pensionat. Tämä oli vika mihin mahduttiin, kokemus sellainen 3,5 tähteä. Huone hyvinkin vaatimaton ja vähän huonokuntoinen, muurahaiset oli myös vallanneet meidän huoneen. Muuten kokonaisuus tosi sympaattinen ja ihan toimiva.

Illalliselle menimme Käringsundin satamaan Bodegaan – tänne on varattava pöytä! Oli tosi kiva, hieno miljöö ja hyvät ruoat. Kolmoselle kaikkien aikojen sormiruokailu-lastenannos listalta!

Illallisen jälkeen otetiin pienet karkit ja iltakävelyt oman hotellin rannalla (plussaa tästä), nukutettiin Kolmonen vaunuihin.

kaksi yötä ahvenanmaalla vinkit kaksi yötä ahvenanmaalla vinkit kaksi yötä ahvenanmaalla vinkit kaksi yötä ahvenanmaalla vinkitkaksi yötä ahvenanmaalla vinkit kaksi yötä ahvenanmaalla vinkit

KESKIVIIKKO – Sadepäivän muuttuvat suunnitelmat

Meidän piti ajaa aamulla kiipeämään Getabergenin luontopolkua, mutta sää olikin heti aamusta sateinen. Käytiin siis vain katsomassa Degersandin hieno ranta ja lapset myös pulahti sateen keskellä uimaan.

Lounas panimoravintola Stallhagenissa. Kiva paikka ja osa ruoista tosi hyviä, kasvisruoka niin suolainen etten pystynyt syömään (ja sain kommentteja saman kohtalon kokeneilta, saattaa olla siis ominaisuus). Hauska neljän oluen maistelusetti 10€!

Jätskit ja pannukakut Mattas gårdmejeri:n sympaattisessa kahvilassa, josta Kastelhoman linnaan kaatosateessa: lapset kiersi kahdestaan audiokierroksen kanssa (saa lippuluukulta lainaan) ja me nukutimme Kolmosta. Ulkoilmamuseo jäi sään takia väliin.

Siirryimme hotellille: Hotel Pommern – ehkä paras perhehuone koskaan, tilava kerrossängyllinen ihme! Smakbyhyn emme mahtuneet illalliselle vaikka yritin varata pari päivää ennen, menimme Indigon terassille varaamatta (ja jonottamatta) ja se oli oikein loistava.

kaksi yötä ahvenanmaalla vinkit kaksi yötä ahvenanmaalla vinkit kaksi yötä ahvenanmaalla vinkit kaksi yötä ahvenanmaalla vinkit kaksi yötä ahvenanmaalla vinkit

TORSTAI – Maarianhamina

Heti aamusta suuntasimme Merenkulkumuseoon ja Pommerniin – aivan mahtava setti, johon olisi voinut varata kolmekin tuntia aikaa, tai jakaa kahdelle päivälle! Vedimme välipalaksi pannukakut ja jädet vieressä sataman ravintolassa. Bagarstugan olisi ollut paljon parempi mutta aika ei oikein enää riittänyt.

Ajettiin laivalle laivayhtiön vaatimuksesta 12.45 ja odotettiin tunti että ko. laiva tuli satamaan. Ette kuulleet tätä minulta, mutta paikalliset sanoo etteivät tule kuin vasta puoli tuntia ennen laivan lähtöä odottelemaan.

Oli aivan mahtava reissu, aina kannattaa lähteä vaikka pienten lasten kanssa se reissaaminen joskus vähän säätöä onkin! Tästä lisää ajatuksia pian.

kaksi yötä ahvenanmaalla vinkit kaksi yötä ahvenanmaalla vinkit kaksi yötä ahvenanmaalla vinkit

Tarvitaanko Ahvenanmaalle mentäessä passia?

Tämä vielä loppuun koska kysymys oli kinkkinen. Vastaushan on tietysti ei, kun Suomessa kerran ollaan.

Mutta: jos olet menossa sellaiselle risteilylle, jossa ollaan koko päivä, laiva kiertää viron vesien kautta eli tarvitsette passit kaikille vaikka ette ikinä menisi maihin.

Suosittelen selvittämään tämän ajoissa oman laivayhtiön kanssa vaikka minä nyt tässä sanon että ainakaan Turku-Maarianhamina välille ei tarvittu. Suomessa matkustaessa kuitenkin aina virallinen henkkari aikuisille ja lapsille kuvaton Kela riittää.