Hyvä syöttötuoli ja parhaat välineet sormiruokailuun

Sisältää kaupallista sisältöä: Suuri osa postauksessa mainituista tuotteista on saatu vuosiyhteistyön aikana Ipanaiselta. Moni tuote ei tällä hetkellä ole siellä enää myynnissä, koska Ipanaisella on menossa moni asia uusiksi! En malta odottaa mitä tapahtuu kun uusi myymälä aukeaa ja uudet tuotteetkin selviää, Ipanaisen tyypeillä on niin paras maku ja kaikki tuotteet aina ihan liian ihania!

Joka ikinen kerta kun Instagramissa vilahtaa eräs lusikka ja eräs ruokalappu, saan kyselyjä. Mikä mikä ja toimiiko? Toimii, aivan hitokseen hyvin joten ajattelin tässä nopeasti listata meidän lempparivälineet (sormi)ruokailuun vauvan kanssa!

Vauvan valmiudet sormiruokailuun tai kiinteiden aloittamiseen

Ensin haluan muistuttaa nämä, koska olen ne jumalattareltani ne niin hyvin nyt oppinut: vauvalla pitää olla valmiudet kunnossa ennen kuin ruokailu voi alkaa, sormiruokaillen tai ei. Näistä ehkä isoin on että vauvan pitää pystyä istumaan ennen kuin mikään ruokailu alkaa. Vauvan on istuttava syödessä tuettuna sylissä tai (lähes) ilman tukea syöttötuolissa.

Muitakin valmiuksia on, katso kaikki läpi! Täällä jumalattareni eli Simppeliä Sormiruokaa Marjutin kokoama tiivis ja kattava Sormiruokailun ABC.

Hyvä syöttötuoli on aluksi riittävän pieni ja muuntautuu vauvan kasvaessa

Saatiin Stokkelta tämä kaikissa kuvissa vilahtava Stokke Steps -tuoli jo kauan ennen kuin Kolmonen oli missään ruokameiningeissä, ja isot pöllivät sen välittömästi käyttöönsä. Siinä on siis todella paljon muunneltavuutta kun toimii myös alakoululaisten tuolina hyvin.

Meillä on aiemmin ollut aina TrippTrapp, jonka ulkonäkö on edelleen minusta tätä tuolia hienompi mutta on tämä auttamatta parempi ominaisuuksiltaan: Selkäosaa saa liikuteltua niin että solakkakin vauva saa hyvän kokoisen tuolin itselleen; tuoliin kiinnitettävä tarjotin on iso ja helppo pestä (lähtee superhelpolla irti!); kaikki osat tulevat helpoksi puhtaiksi ja se muunneltavuus ei vaadi mitään työkaluja vaan tuolia voi koko ajan muunnella; vauvaosa pois tai taaksepäin jne.

Isoin etu on minusta se että vauva on alusta asti saanut tässä tosi hyvän asennon itselleen, tuo istuin on sen verran kompakti ja jalkatuen ylin asento on niin ylhäällä että vauva sai siihen jalkansa melkein heti.

Miinusta: valjaiden käytettävyys ei ole musta ihan priimaa (vaikkakin niissä on se hyvä että saa joko neljällä tai kahdella vyöllä kiinni), ne on vaikea laittaa kiinni kun nälkäinen vauva kurottelee samalla pöydälle. Toisaalta tuskin mitkään valjaat helppoja on.

Sormiruokailijan ruokalapussa kouru on hyvä

Sitten se ruokalappu, jonka bongasin Ipanaisen hyllystä kun olin hakemassa sieltä kaikkea muutakin (maksutta). Se on Everyday Babyn ja se on juuri niin nerokas miltä se näyttää: ihan tavallinen joustava, silikoninen ruokalappu mutta siinä on ylimääräinen vyö joka sitoo lapun vauvan mahan ympäriltä kiinni!

Te kaikki tiedätte sen tunteen kun vauva nappaa ruokalapusta kiinni ja heittää kaikki vedessä pehmentyneet ruoat päälleen. No eipä nappaa enää. Meillä on myös pari essua ja tavallista ruokalappua, mutta tämä on aina päällä. Se on vaan niin kätevä.

Pahimpien ruokasotkujen ennakoinnissa alla saatetaan käyttää sellaista paidan tai essun mallista lappua, mutta silloinkin tämä laitetaan päälle nappaamaan talteen pahimmat palat. Hihallinen essu on kyllä hyvä myös olla koska se torppaa kaikki mehukkaat sotkut pois vaatteilta!

Miinusta: miksi meillä ei ole toista samanlaista ruokalappua?

Paras lautanen vauvalle on sellainen joka ei mene rikki kun lentää lattialle

Ensiksi: Olen pahoillani, mutta kyllä ne vauvat ihan oikeasti jokaisen imukupillisen lautasen jossain kohtaa irti saa. Kaikki. Ainakin meillä nyt 3/3 on osannut repiä kaikenlaisia lautasia kaikenlaisilta pinnoilta.

Ne suuren suosion saaneet Ezpz-ruokailualustat ja lautaset ovat ihan käteviä (ostin juuri kaksi), mutta sinnekin alle saa vauva jossain kohtaa sormen ja tajuaa sen siitä pöydästä / tarjottimelta repiä pois kun se vaihe on päällä (noin 10kk-5v..)

Eniten olemme käyttäneet Ipanaiselta saamaani Liewoodin silikonista lautasta (poistunut valikoimista Ipanaisella), koska se on tosi sopivan kokoinen! Kaksi osiota (+korvat) riittää hyvin siihen että saa 3-4 sormiruokailuasiaa samaan aikaan tarjolle, eikä tila lopu minkään kohdalla kesken. Nämä jos jokin ovat makuasioita, mutta minä tykkään enemmän tästä Liewoodin mallista kuin Ezpz-lautasista jossa tilaa on vähemmän.

Paljon syömme myös suoraan tuolta tuolin omalta tarjottimelta, koska vauva tarvitsee jonkin verran tilaa aluksi kun erilaisia ruokia tarjoillaan ja pieni käsi hapuilee vähän mihin sattuu.

Lautasessa hyviä puolia on sopiva koko (vauvalle ja kaappiin!), astianpesukoneen / mikron kestokyky ja tosiaan se ettei mene rikki kun lattialle lentää. Ja jos Kolmoselta kysytään, Liewoodin lautasta on kivointa syödä.

Ensimmäinen oma lusikka vauvalle on hyvä olla iso!

Sitten aterimet. Ensimmäisten ruokakokeilujen aikaan melko turhat, jos sormiruokailulla mennään; vauva syö kirjaimellisesti käsin ja sormin. Mutta me ainakin olemme menneet sujuvasti monen tekniikan yhdistelmällä, sen jälkeen kun vauvan omat ruokailuvalmiudet alkoi olla tosi hyvät.

Usein syötetään puuro aamuin illoin meidän toimesta vauvalle, ja muut ateriat hän vetelee omin käsin napaan. Matkan varrella vauvalle on alkanut syntyä kiinnostusta lusikkaa kohtaan, joka on alusta asti ollut taas Liewoodin (ja Ipanaiselta saatu, nyt ei enää valikoimissa), eli tämä iso, silikoninen eläinhahmoja sisältävä ihme. (Lusikat näemmä loppu vähän kaikkialta, toivottavasti eivät ole lopettaneet valmistusta?!)

Lusikassa on erityisesti vauvalle todella hyvä ote: siitä saa pullukka käsi kiinni ja siinä on ihania nystyjä jotka aivan selvästi tekevät gutaa ikenissä. Nyt vastikään 10kk täyttänyt vauva alkaa selvästi haluta harjoitella itse syömistä ja juuri tällä lusikalla on siinä myös vähän onnistunut! Hyvä Kolmonen!

Myös minun käteeni tämä on sopinut hyvin, joten näitä lusikoita on käytetty ihan super paljon. Tästä te siis aina kysytte ja nyt vastaan että kyllä, se on hyvä.

Vinkki: sitten kun etsit vauvalle sopivaa haarukkaa, katso tavallisten aterinsarjojen pieni kakkuhaarukka. Toimivat oikein hyvin!

Miinusta: isoimpiin valmiisiin sosepurkkeihin lusikka ei yllä pohjaan asti, muista tämä matkan päällä!

Vauvalle vettä – Nokkamuki, pillipullo vai shottilasi?

Olemme tarjonneet vauvalle vettä aina ruokailun yhteydessä jo jonkin aikaa, mutta vasta viime aikoina sitä on alkanut mennä oikeasti ja myös niin että vauva hörppii ihan oma-aloitteisesti vettä. Ensimmäiset kokeilut eivät millään onnistuneet, eikä tämä meidän kategorisesti kaikesta muusta kuin rinnasta kieltäytyjä ottanut oikein mitään vastaan.

Tämä oli tuskainen kohta, koska mulla oli suuri motivaatio saada vauva juomaan edes jostain muusta kuin minusta, jos vaikka joskus haluan talosta poistua. Tuttipullothan eivät kerta kaikkiaan hänelle käy.

Maailma on täynnä ihmeellisiä taikamukeja, jotka torppaavat veden tulon tai antavat juuri sopivan määrän vauvalle, mutta vain yksi toimi lopulta meillä toiminut loistavasti: se Aventin pillipullo (saa ruokakaupoistakin usein). 9kk kohdalla vauva tajusi yhtäkkiä siitä imaista ja sille tielle jäätiin. Tätä ennen myös (taas kerran) Liewoodin nerokas mukin kansi yhdistettynä Design Lettersin muoviseen mukiin toimi myös vähän, siitä vauva oppi sen että kannattaa ylipäänsä imutella että jotain saa.

Summaten: Vauvan kanssa kannattaa kokeilla vähän joka välinettä: tuttipulloa, nokkamukia, tavallista vesilasia, shottilasia (on pieni ja sopiva vauvalle) ja pillipulloja.

Simppeliä Sormiruokaa auttaa sormiruokien kokkailussa

Vielä vähän jumalattarelleni kehuja, koska tämä Marjut Ollilan Simppeliä Sormiruokaa -kirja on ollut aivan mainio. Siinä on paljon faktaa, ja helppoja ohjeita joiden avulla teen noin kerran kuussa muutaman tunnin keittiösession ja sitten on sormiruokaa pakkasessa taas pitkäksi aikaa.

Miinusta: En keksi. Toivon vain jatko-osaa, jossa tehtäisiin ruokia samalla koko perheelle!

.

Mietin muuten ensin että onko tämä aivan turja ja höpöhöpömaterialistinen postaus mutta tulin siihen tulokseen että tämä on merkittävä mielenterveyden teko. Vauvaa ruokitaan viisi kertaa päivässä ja astiat vielä usein tiskataan sen jälkeen. Niiden on parempi olla sellaiset että ne aiheuttaa enemmän iloa kuin ketutusta. Mitkä välineet on ollut teidän lemppareita?

 

Lue myös:

8 Kommentit

  • Elina

    Postaus on oikein hyvä! Ja silti tuli taas vähän alisuorittaja fiilis, en ole ikinä raaskinut satsata (kymppejä vaikka yhteen vauvan lautaseen, vaikka satsaus varmasti kannattaisi) vauvan ruokailuvälineisiin kovinkaan paljon. Tuttavaäidillä on myös vastaava arsenaali kuin teillä ja omani oli aika halppis sen rinnalla. Ja ruma. Marketin tavallista ruokalappuja, Ikean muovilautaset, välillä niitä shottilaseja (koska ovat vauvan nyrkin kokoisia!) ja juurikin tavallisen aterinsarjan kakkuhaarukka. Pienikin tarvitsee terävän haarukan, jotta saisi siihen ruokaa. Seuraava pykälä tästä teemasta on se, että kuljettaako vauvan/taaperon eväitä vanhassa leipäpussissa ja Orthexin pakasterasiassa vai jossain hienoissa lastentarvikekauppojen säilytysrasioissa ja erikoisminigripeissä 🙂

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Siis näihin ei todellakaan tarvitse satsata euroakaan jos ei nimenomaan halua 😀 Tavallinen lautanenkin käy lapselle, tai pöydän pinta jos sormiruokaillaan. Kaikki mitä me ite tolle syötetään meneekin ihan normiastioista, usein myös tavallisella pikkulusikalla.

      Mutta jos haluaa ja pystyy hifistellä niin siihen nyt sitten vaikka nämä voi olla hyvät!

      (säilytysrasioita ja erikoisminigrippejä ei löydy meiltäkään ;))

  • Essi

    Meilläkin on stepps. Ollut käytössä koko ajan vuodesta 2014 saakka nyt jo useammalla pennulla. Pakko sanoa, että vaikka se sitteri ja nuo säätömahdollisuudet on upeat, niin meidän tarjottimen sisään punkeaa ruokaa ja pestissä vettä. Ja ne valjaat on tosiaan epäkäytännölliset ja pehmusteen kiinnitys myös vaikeaa. Ja steppsin jalat ei oikein pidemmän päälle kestä urien pesemistä vaan ne alkavat turvota.

    Vanha kunnon Antilop on musta ehdottomasti paras ja helpoiten puhtaana pidettävä tuoli. Nyt kun tiedän että siihen myydään netissä säädettävää jalkatukea ja erilaisia pehmusteita (esim etsyssä) mikään ei tällä emokokemuksella estäisi valitsemasta sitä.

    Noista imukuppilautasista myös Prisman Pilvi on täysin pätevä vaihtoehto. Onhan hifistely kivaa, mutta jostus olis kiva myös saada sellanen naistenlehtihenkinen sama look säästäen, kulkien keskitietä ja törsäten ??.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Hei hyvä kuulla! Mä huomasin kans ton että vettä menee sisään, pitää aina valuttaa alaspäin kuivaksi. Samasta syystä pidän sitä aika tiheästi pseuissa.. Antilop on kyllä kieltämättä hyvä myös! Tämä nyt tuli kirjaimellisesti kuin annettuna niin tällä mentiin, en ehtinyt edes mitään etsiä tai asiaa ihmetellä 😀

      Prisman etc lautasissa ja kamoissa ei toden totta oo mitään vikaa. Meillä on muutama markettilautanen jotka on saatu kavereilta, ja sitten toi yksi lautanen. AI niin ja ne Ezpz jotka jossain korona-ketutuksessa erehdyin ostamaan..

      • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

        ja hei vielä: toi säästä – keskitie – törsää juttu on joskus ollut mulla mielessä! Se voisi olla hauska toteuttaa jollain lastenkamalla kun melkein kaikkeen se ”säästä” lokero olisi ”Älä osta, et tarvitse” 😀

  • Anna A

    Hyvä postaus, hyvät kuvat!

    Vaikka itsellä (onneksi ) tämä aika on kaukana takanapäin (hope, jos emme kolmoseen ryhdy), niin näin selkeää postausta on kiva lukea. Itse liputan vahvasti sormiruokailun puolesta, koska se on fiksua ja kätevää (oikeasti olen laiska) ja siinä hienoimpia piirteitä on se, että vauva päättää paljonko syö.

    Vaikka rehellisesti sanoen aluksi paloi itsellä käpy siihen, kun ruoka meni aina muualle kuin suuhun ja sotku oli valtava. Mutta nyt voin todeta, että tässä residenssissä on kaksi muksua, jotka sujuvasti lappavat ruuan suuhunsa 🙂 (joskus jopa ruokailuvälineilläkin!).

    Tämä herätti myös pohdintoja siitä, että miten se kakkosen sormiruokailu hoidettiin? Rehellisesti sanoen, en juuri muista. Siinä se meni ohessa kun esikoisellekkin piti ruoka laittaa ja samaa taisi kuopus saada lautaselleen. Kermaviilikastikkeita tais olla aina lisänä mulle ja esikolle. En muista erikseen sormiruokia tehneeni pakkaseen, mutta jokainenhan hoitaa tämän kuten itselle parhaiten sopii.
    Esikoisen sormiruoka-aikana raksattiin taloa, joten syömään kehoitus hoitui pilttipurkin aukinaksahduksella. Takuuvarmasti oli tulossa syömään 😀 😀

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Kiitos, ihana kuulla 🙂 Mä kans olen sormiruokailuhommissa siksi että se on musta kiva että voi itse syödä samalla vieressä ja muksut oppii tosi nopeasti syömään siististi.

  • Tipitii

    Iso, iso kiitos tästä postauksesta!?

    Lähti tilaukseen 2×ruokalaput, oon melko kyllästynyt kun kaksostytöt läppää kaikki ruokalaput omaan nassuunsa kiinni, kun pitäis syödä.

    Jospa nuo pysyis päällä, kiinni ja ois hyvät. ??

Tämän viestin kommentit on suljettu.