Bugaboo Fox vai Donkey? Kokemuksia ja analyysia 3kk kohdalla

Kaupallinen yhteistyö: Wauvakauppa

Vaihdoimme Nelosen syntyessä Bugaboo Fox vaunumme tupliin ja nyt on aika kirjata kokemukset Bugaboo Donkey3 Duo:sta noin kolmen kuukauden käytön jälkeen! Lyhyesti: olen ollut tosi tyytyväinen, vaikka sydämeni sykkii edelleen kovasti Foxille. Niiden käyttökokemukset voit lukea täältä.

Tarvitaanko edes tuplarattaita tällä ikäerolla?

Meille oli tulossa ikäeroksi 2v7kk joten mietin aika paljon tarvitaanko tuplarattaita ollenkaan, varsinkin kun Kolmonen on tosi reipas kävelemään. Liikumme myös perheenä enemmän autolla kuin vaunuilla, joten ehkä pelkkä seisomalauta riittäisi? Pohdin kuitenkin omaa käyttömukavuutta.

Seisomalaudan kanssa vaunujen työntäminen on mun kipeällä selällä ja pitkillä jaloilla epäergonomista ja talviaikaan yhtä riemua. Vauva oli syntymässä helmikuun puolivälissä, joten valitsin mieluummin vankat pyörät ja kaikille kyydin.

Tämä valinta on osoittautunut hyväksi. Kolmonen nukkuu usein vielä päiväunetkin ja ne on aina nukuttu vaunuissa. Niinpä yllättävän usein olemme liikkeellä tuplanukutuksen kanssa (viimeksi tänään!), mikä ei olisi mahdollista ilman näitä vaunuja. Muutenkin olen kokenut kivaksi että voin hankalan päivän tai kiireen sattuessa nakata yhden uhmaspagetin vaunujen valjaisiin talteen ja edetä varmasti.

Donkeyn muunneltavuudella riski “turhasta tuplasta” ei ole kovin suuri, ne toimivat niin hyvin myös yhden lapsen vaunuina.

Donkey3 käyttökokemukset: mono

Bugaboolla ja erityisesti ”aaseilla” on oma tosi vannoutunut fanijoukko, joka ostaa vaunut vaikka vain yhden lapsen käyttöön. Ymmärrän kyllä osin, onhan ne hienot ja hyvät pelit! Eniten ihastusta aiheuttaa varmaan yhden lapsen asetuksen (harrastajat puhuvat “mono”-käytöstä) aikana käyttöön tuleva sivukori.

Sivukori kyllä on aika hyvä. Sinne voi laittaa aina mukana kulkevia asioita (varavaippa, maskit) ja toisaalta sellaisia asioita, joiden ei halua olevan maantasolla loskan tai tippumisen uhrina. Sivukori irtoaa helposti vetämällä eli teoriassa sitä voisi käyttää myös vaikka hoitolaukkuna. Se pitää vaunujen yleisilmeen siistinä ja lisää tietysti säilytystilaa merkittävästi, mitä toki näissä muutenkin on ihan kivasti. Mono-asetuksena vaunut on ns. normaalivaunujen levyiset eli 60cm vaikka kori onkin paikallaan.

Donkey3 käyttökokemukset: duo

Silloin kun Donkeyt ovat varsinaisessa käytössään sisarus-/kaksosrattaina, ne ovat kuin mitkä tahansa tuplat: aika leveät ja vähän raskaammat. Leveydestä on kyllä sanottava että Donkey on useita tuplia kapeampi, vain 74cm ja mahtuu näin yllättävän monesta kolosta.

Meillä oli aikanaan pienemmän ikäeron sisarusparille päällekkäin istuva tuplavaunu (Phil&Teds Verve) ja silloin kaipasin aivan älyttömästi vierekkäin istumista. Se alakoriin tunkeminen ja pienet, vain vähän säätyvät istuimet oli huonohko ratkaisu, vaikka toki vaunut oli näppärän kapeat. Mitään tavaratilaa niihin ei oikein jäänyt ja kaikki kuomuista sadesuojiin oli vähän alta toiveiden.

Vierekkäin istuvissa näitä ongelmia ei ole: kaikilla on hyvät omat kuomut ja istuimet kallistuu miten päin vain.

Donkeyn ehkä huonoin puoli on se, että yksittäinen istuin on aika kapea. Hieman jännitti kun ekalla ajolla vaunuissa oli kiinni paksu lämpöpussi eikä meidän hoikkeliini Kolmonen tuntunut mahtuvan kyytiin paksun toppahaalarinsa kanssa. Mahtui se sitten kuitenkin ja mahtuu edelleen aivan mainiosti, nyt hieman vajaa metrin mittaisena koikkelina.

Mutta kieltämättä tuli silloin ikävä tilavaa Foxin istuinta ja näiden vaunujen käyttöikä onkin varmaan kokonsa puolesta lyhyempi kuin joidenkin kilpailijoiden. Nyt näyttää kyllä siltä että meidän aika pitkä lapsi mahtuu hyvinkin kolmevuotiaaksi ja yli kulkemaan näissä.

Parasta Donkeyssa: helppo muunneltavuus

Eniten tykkään Donkeyssa siitä, miten muunneltavat ne on. Kumpikin lapsista voi olla kopassa tai ratasistuimessa, miten päin vain asetettuina. Vaunuihin voi myös laittaa turvakaukalon adapterilla ja istuin sopii myös meidän ikivanhaan Bugaboo Runner-runkoon, eli yhden kanssa pääsee myös juoksulenkille! Muuttaminen monosta duoon ja toisinpäin on myös hurjasti helpompaa kuin pelkäsin. Se onnistuu vaikka lapsi kyydissä jopa minun heikolla rangalla (ja hermoilla) aivan kädenkäänteessä.

Olenkin fiilistellyt vaunuja todella paljon niinä päivinä kun olen ensin käynyt lenkillä Nelosen kanssa, sitten hakenut Kolmosen ja istuimensa päiväkodista. Ensin kevyt lenkki yhden kanssa sitten naps vain ja tuplat päällä!

Tai toisinpäin: jos vaunuihin nukahtaa kaksi mutta yksi meinaa herätä, on hirmu helppo napsauttaa toinen koppa / istuin vaunuista irti ja nostaa eri paikkaan nukkumaan.

Kaikki muut hyvät Bugaboo-ominaisuudet ovat toki kanssa plussaa, niistä voit lukea lisää tästä vanhasta tekstistä jossa toi herkullinen keltainen kuomu. Ah, joku värillinen kevätkuomu olisi ihana…

Yhdelle lapsella Bugaboo Donkey vai Fox?

Vitsi miten iso ikävä mulla tuli Foxeja kun ekaa kertaa rullasin Donkeyt ulos tuplakäytössä! Donkeyt on kuitenkin selvästi raskaammat, vaikka kaikki Bugaboot aika keveitä ovatkin. Foxit ovat yhden lapsen käyttöön musta todella hyvät vaunujen kulkemisen osalta: ne on höyhenenkevyet ja ketterät mutta kuitenkin riittävän vakaat vaikka lumikäyttöön. Isoin ero (ilmiselvien painon ja ulottuvuuksien lisäksi) on työntöaisan kädensija, joka on Donkeyssa juuri sen verran paksumpi että työntäminen on ainakin minusta käden osalta vaivalloisempaa.

Toki Donkeytkin kulkee helposti vaikka yhdellä kädellä ja pahojenkin esteiden yli, eikä se ole vaunujen vika että kaksi lasta painaa enemmän kuin yksi..mutta en minä valitsisi näitä jos tiedossa olisi oikeasti vain yksi lapsi. Silloin valintani olisi ihan takuuvarmasti Fox. Mutta jos on yhtään epäilyä että toiveena on kuljetella myös toista lasta, ottaisin jo ekan käyttöön Donkeyt, etenkin jos ajateltu ikäero olisi kolme vuotta tai alle.

Ainakin meidän silloisiin Foxeihin verrattuna Donkeyissa on parempi taittomekanismi ja jämäkämmät osat. Kaikki menee kerralla paikalleen ja tuntuu tukevalta, Foxeissa taas on ollut jonkin verran käyttäjillä ongelmia juuri pienten osien sujuvuuden kanssa. Foxien heiveröisyydestä valitin silloin vanhassa postauksessakin näemmä, eli on nämä Donkeyt kuitenkin selvästi jämäkämmät kun nyt ongelmia ei ole ollut!

Bugaboota ja niiden lisäosia myy tamperelainen Wauvakauppa

Luettuani vielä tuon vanhan jutun täytyy todeta että minustakin on nyt kuoriutunut Bugaboo-fani. Ei olisi tullut mielenkään edes katsella muita tuplia näitä valitessani. Tai no, kyllä me monia siellä Wauvakaupan myymälässä kokeiltiin mutta ei niillä muilla ollut mitään saumaa. Jotain taikaa näissä on.

Täytyy erikseen mainita että Wauvakaupan Tampereen myymälässä on eri ikäisten lasten kokoisia hiekkasäkkejä (true story) ja sellainen “testirata”, jossa pääsee kokeilemaan vaunuja muuallakin kuin sileällä kaupan lattialla. Se oli ainakin mulle tosi tärkeä testi, koska pelkäsin juuri sitä että vaunut on ketterän tuntuiset vain siksi että ne on tyhjinä liikkeessä. Nyt päästiin testaa melko oikeilla olosuhteilla vaunuja ja juuri siltä ne ovat käytössäkin tuntuneet.

Terkut Tampereelle tosin että hiekkasäkkeihin voisi asentaa robottipäivityksen, niin että se säkki myös riuhtoo ja repii itseään vapaaksi valjaista, puree turvakaarta, roikkuu kuomussa ja sujahtaa ilman valjaita turvakaaren ali. Kuulin kaverin lapsen tekevän sellaista. Ja vinkki vielä muille; nämäkin vaunut kaatuu jos lapsi sieltä itsekseen kömpii pois. Kuulin kaverin jättäneen lapsen vahtimatta ja niin kävi. Onneksi Kolmonen puhuu kuitenkin vielä, siis kaverin kolmonen.

Ps. Kelpo itkuhälyttimiäkin myy Wauvakauppa.