Hyvän blogiyhteistyön ABC ja XYZ

39 No tags Permalink

Olen nyt muutamaan otteeseen seissyt asiakkaan edessä bloggaajan roolissa kertoakseni, mitä toivon blogiyhteistyöltä. Auttanut ymmärtämään, mitä se bloggaajien, vloggaajien ja instagrammaajien, snäppääjien ym. kanssa tehtävä vaikuttajamarkkinointi oikein on ja miksi siitä kannattaa kiinnostua.

Samalla olen miettinyt, että lukijoidenhan tämä stoori pitäisi kuulla, tehän olette koko homman keskiössä. Seuraa pitkä sepustus aiheesta. Jos asia ei kiinnosta yhtään, suosittelen siirtymään alla olevan pingviinivideon pariin. Se oli hulvaton.


Valmis? Asiaan.

Bloggaaja on ammattikuluttaja; ei toimittaja tai viestintäpäällikkö

Bloggaaja on ammattikuluttaja. Hän edustaa omaa kohderyhmäänsä, ja hänelle on annettu luotettavan neuvonantajan viitta. Bloggaajan mielipide hyväksytään fiksuna neuvona, jota kannattaa seurata. Siksi blogimarkkinointi on niin vaikuttavaa. Bloggaajalta ostetaan rehellisiä mielipidettä ja näkökulmaa, ei tutkivaa journalismia, tarkkaan valittuja sanamuotoja tai täysin luonnottomia tuotenostoja. Tämä onkin se vaikein kohta: Bloggaajan kuluttajaroolin takia sisältöyhteistyö voi joskus tuntua salakavalalta (etenkin jos sitä ei ole kunnolla merkattu) ja toisaalta pahimmillaan #caseatriat pääsee tapahtumaan kun bloggaajalta odotetaan suhteettoman paljon.

Blogimarkkinointi ei ole mainontaa

Blogimarkkinointi on yhden kuluttajan äänen lainaamista. Tämä tarkoittaa, että asiakas ei voi täydellisesti kontrolloida viestin sisältöä, muotoa tai kulmaa. Parhaat eli vaikuttavimmat yhteistyöt ovatkin niitä, joissa bloggaajalle annetaan vapaat kädet sisällön muotoiluun hänen kohderyhmäänsä kiinnostavalla tavalla. Blogimarkkinointia ei pidä myöskään rinnastaa ns. perinteiseen verkkomainontaan. Tämä ei ole bannerihommaa, eikä silmäparipeliä – on mietittävä yhteistyön vaikuttavuutta ja laatua enemmän kuin volyymeja. Miten tätä mitataan? Sepä se. Sitä varten tehdään paljon töitä, mutta pomminvarmoja malleja ei vielä ole.

Sisällöt tuotetaan aina lukijalle, ei asiakkaalle

Yhteistyöt eivät saisi koskaan olla päälle liimattua tuotesijoittelua vaan itsessään kiinnostava tarina, johon littyy jokin tietty tuote tai palvelu. Sisällöt tuotetaan lukijalle, ei kirjoituksen maksavalle asiakkaalle. Vaikka asiakkaalle olisi tärkeää saada kerrottua, että uudessa tuotteessa on xx% vähemmän asiaa y, lukijaa kiinnostaa ehkä enemmän säästääkö se aikaa hänen arjessaan.

Kaiken sisällön pitää olla kiinnostavaa, samastuttavaa ja hyödyllistä tai viihdyttävää, oli kyseessä maksettu teksti tai ei.

Blogien kaupallisuus on ihan ok

Suurin osa yleisöstä tuntuu olevan ihan sinut kaupallisuuden kanssa. Töttöröön* tekemän tutkimuksen mukaan 80% Tube-yleisöstä (15-35v) suhtautuu yhteistöihin positiivisesti tai neutraalisti; peräti 64% piti sitä hyödyllisenä. Suomen Blogimedian tekemä lukijatutkimus** kertoi, että 92% lukijoista kokee bloggaajien sisältöyhteistyöpostauksien sopivan blogeihin ja 37% hakee blogeista nimenomaan tietoa tuotteista ja palveluista. Kaupallisuus on siis helt okej, kunhan se on selkeästi ja laadukkaasti tehty, tietty. Kukaan ei halua kuluttaa kökköä sisältöä tai kokea tulleensa piilomainonnan uhriksi.

Bloggaaja kannattaa ottaa mukaan paljon tekstiä laajemmin

Ydinviestini asiakkaalle: jos bloggaaja edustaa kohderyhmääsi, mikset kuuntelisi häntä hyvin tarkkaan? Muista, että maksat bloggaajalle mielipiteestä – rehellisestä mielipiteestä. Saatat saada tuotteesta myös rakentavaa negatiivista palautetta. Ota se avosylin vastaan!  Ota hänet mukaan tuotekehitykseen, viestinnän suunnitteluun tai palvelumuotoiluprosessiin, kuten Picnic Alexan kanssa hienosti kokeilee.

Uskon monen toimiston allekirjoittavan väitteen, että tuloksellisimmat eli vaikuttavimmat kampanjat ovat olleet niitä, joissa bloggaajia on käytetty huomattavasti tekstejään laajemmin hyödyksi. Blogiyhteistyön aikana syntyneitä tekstejä ja kuvia kannattaa myös käyttää uudelleen omissa kanavissa, sisäisessä viestinnässä ja uusissa nostoissa. Tästä on toki aina erikseen sovittava bloggaajan kanssa, korvauksineen.

Yhteistöistä kieltäydytään, jos aihe ei ole luonteva omaan blogiin

Bloggaaja ei voi yhteistyön nimissä yhtäkkiä puhua aiheesta, joka ei istu hänen lukijoidensa mielikuvaan bloggaajasta. Siinä menettää vain oman uskottavuutensa, ref. kohta 1 ja ammattikuluttaja. Tässä tietysti vaikeutta luo se, ettei lukija mielikuva bloggaajasta ole aina oikea. Ammattimainen bloggaaja löytää kyllä aiheeseen kuin aiheeseen sopivan kulman, mutta on silti syytä miettiä tarkkaan kiinnostaako aihe sittenkään lukijoita. Pitäisin hieman outona, jos arkirealismia pursuava Valeäiti esittelisi yhtäkkiä tuoksukynttilöitä, kukkasommitelmia ja spa-päiviä. Ei sillä että niitä olisi minulle koskaan tarjottukaan, jännä. 

Yhteistyöstä kannattaa maksaa kunnolla

Olen nyt kahdelle asiakkaalle sanonut melko suoraan ”ei kannata sniiduilla”. Tällä tarkoitan että panostamalla vähän saa vähän ja panostamalla paljon saa..enemmän. Puhdasta matikkaa: blogin kirjoittaminen on työaikaa. Jos asiakas maksaa kahden työtunnin mittaisen ajan, ehdin miettiä yhden näkökulman, kirjoittaa yhden hyvän tekstin, ottaa muutamat kuvat ja viimeistellä tekstin. Jos asiakas maksaa kymmentä työtuntia vastaavan ajan, ehdin kirjoittaa ja uudelleen kirjoittaa tekstin 4-5 kertaa, miettiä tarkkaan lukijoita kiinnostavaa näkökulmaa, pyörtää päätökseni, kysellä lisätietoja asiakkaalta, ottaa paremmat kuvat, tsekata kollegalta onko teksti hyvä ja vielä lopussa editoida koko homman kunnolla.

Investoi ja anna bloggaajalle työaikaa. Se auttaa kaikkia.

Tasapaino pitää säilyä eikä ahneeksi saa käydä

Vaikea neuvo, joka pätee sekä asiakkaaseen että bloggaajaan. Asiakkaan ei kannata valita kampanjaansa 20 eri blogia ja tuupata kaikille samantyyppistä sisältöä. Luulen että teistä jokaiselle tulee jo nyt joku esimerkki mieleen kampanjasta, joka on ollut samaan aikaan niin monessa blogissa että ähky tuli. Mieluummin vähemmän blogeja ja niille monimuotoisempi ja pitkäjänteisempi yhteistyö.

Samoin bloggaajan on syytä pitää mielessä, onko blogissa sisältöinä yhtäkkiä pelkkiä yhteistöitä, pysyykö blogin linja ja onko sisältö edelleen oikeasti joka päivä kiinnostavaa. Yleensä yhteistöissä on mahdollista neuvotella ajankohdista, aina se ei onnistu. Nimimerkillä elokuu ei mittää, syyskuu ei mittää, lokakuu all sponsored. 

Mitä blogiyhteistyö maksaa? 

Ah, se miljoonan dollarin kysymys. Suomessa alalle ei ole vielä muodostunut selkää hintapolitiikkaa, mikä aiheuttaa paljon rämpimistä. Tässä minun ei-maksettu mielipiteeni asiaan. Hintaan vaikuttaa tietysti itse blogi: minkä verran sillä on lukijoita, mitä kohderyhmää he edustavat, kuinka tiiviisti he lukevat sisältöjä, mitä muuta he seuraavat, minkälaista sisältä bloggaaja yleensä tuottaa (huumori, kärkäs, kaunis?). Lisäksi on otettava huomioon sovitun kampanjan työmäärä; esim. videon tuottaminen on huomattavasti työläämpää kuin Instagram-nosto.

Teen nyt sen, mitä kukaan ei tunnu Suomessa vielä tekevän, ja kerron jotain konkreettisia hintoja, jotka antavat ainakin suuntaviivoja. Yhteen keskisuuren bloggaajan (esim Valeäiti, jossa kuukaudesta riippuen noin 10-12.000 uniikkia lukijaa tai hieman vajaat 60.000 sivulatausta) kanssa tehtyyn yhteistyöhön kannattaa varata touhutonni; tuhat euroa. Siitä osa menee bloggajaan työtä välittävälle ja projektia luotsaavalle taholle ja osa bloggaajalle, suhteet vaihtelevat. Asiakkaan näkökulmasta tuo on kuitenkin mielestäni hyvä nyrkkisääntö. Jos touhuat alan suurimpien blogien kanssa ja hyödynnät blogia laajemmin, budjetti pitää varmaankin triplata. Tuloksellisen, siis myyntiä aiheuttavan blogikampanjan kokonaisbudjetti kannattaa olla vähintään 10.000€ / kvartaali ja siitä ylös. Tällä rahalla saat pitkäaikaisesti sitoutettua useamman bloggaajan, erilaisia sisältömuotoja ja ehkä myös sitä tuotekehitystä.

Jos aiot käyttää bloggaajan tuottamia kuvia / videoita eri kanavissa uudestaan, niistä pitää maksaa erikseen. Kuvista maksetaan muutamista satasista tonniin per kuva (käyttötarkoituksesta riippuen), videoista tuplasti. Selvennyksen vuoksi: ei ole ok tehdä ulkomainontaa bloggaajan blogista napatulla kuvalla maksamatta bloggaajalle. Tekijänoikeudet ulottuvat myös blogimaailmaan.

Kuuolostaako summat paljolta? Vai vähältä? Riippuu mihin vertaa. Jos blogityötä johonkin pitäisi verrata, miettisin asiantuntijakonsultaatiota, en mediaa. Tässähän maksetaan mielipiteestä ja ajatuksista, siis neuvonannosta. Palvelumuotoilijan työ maksaa satasen tunti, Hesarin etusivu maksaa sen kuuluisat 23.000€ (ref: #casekorppi), onko nämä paljon vai vähän? Näkyykö näissä panostus tuotteesi myynnissä enemmän vai vähemmän?

Sana on vapaa!

Tästä piti tulla tiivis teksti, mutta minkäs teet – asiasta on paljon sanottavaa. Blogi- ja vaikuttajamarkkinointi on aiheena vielä uusi ja siksi vaikea. Koko ala etsii parhaita käytäntöjä, etiikan suuntaviivoja, hinnoittelun malleja ja keinoja sisältöjen lukijoiden ja katselijoiden parempaan palvelemiseen. Itsekin harjoittelen vielä, ja moni tässä mainituista sudenkuopista (ellei kaikki) on tullut käytyä ja varmaan vielä joskus tipahdan. Koen tärkeimmäksi että asiasta keskustellaan ja etsitään niitä oikeita tapoja tekemällä. Sana onkin vapaa! Mitä ajatuksia tämä herätti? 

* Lähde: Töttöröön puheenvuoro PING Studiossa 17.11.2016, PING Helsinki
** Lähde: Suomen Blogimedian lukijatutkimus, syys-lokakuu 2016 (N=5633)

Kirjoittajan blogi on osa Suomen Blogimediaa, joka pääosin myy ja johtaa blogissani esiintyvät yhteistyöt. Jokaisesta yhteistyöstä siivunsa saa sekä Suomen Blogimedia että minä. Kirjoittaja on myös osa PING Helsingin vaikuttajamarkkinointiyhteisöä PING Ambassadorina. Kirjoittaja on myös digialan yrittäjä joka innostuu aina kun puhutaan rahasta ja mitattavuudesta. Kirjoittaja lopettaa nyt tämän tekstin kirjoittamisen.

JAA
39 No tags Permalink
39 Comments
 • Minnea/Minnean muruja
  marraskuu 18, 2016

  Hei, huippu teksti! Itse vasta bloggaamisen maailmaan hypänneenä oon miettiny näitä juttuja, sekä sitä, mistä näistä saa lisätietoa! Kiitti siis tästä 🙂

  Ja mukavaa viikonloppua!

 • Valeäiti
  marraskuu 18, 2016

  Kiva kuulla että oli hyötyä! Mukavaa viikonloppua myös sinne 🙂

 • Päivi/nakit ja MUTSI
  marraskuu 18, 2016

  Joo, hei, tää oli oikeesti hyvä ja selkeästi kirjoitettu. Kiitos! Toivottavasti tavoittaa mahdollisimman monet asiasta kiinnostuneet, virkkoo hän ja panee jakaen.

 • Anonyymi
  marraskuu 18, 2016

  Tosi hyvä teksti!

 • Valeäiti
  marraskuu 18, 2016

  Oo kiitos! onpa ihanaa että minä olen kerrankin saanut jotain selkeää aikaan 😀 😀

 • Valeäiti
  marraskuu 18, 2016

  Kiitos!

 • maiju
  marraskuu 18, 2016

  Hienosti kiteytetty. Mielestäni enemmän pitäisi miettiä kampanjoihin juuri oikeat bloggaajat, kun vaan otetaan usein ne kovimmat lukijamäärät omaavat blogit. Kun suunnataan kampanja juuri oikeaan kohteeseen saadaan parhaat tulokset. Eilinen PING studio oli todella mielenkiintoinen.

 • Kati / Lähinnä Kauempana
  marraskuu 18, 2016

  Sulla on kyllä sana hallussa. Vaikea aihe todella jäsennellysti, realistisesti mutta myös innostavasti kerrottu. Kiitos tästä! Aloitteleva bloggaaja pistää korvan taakse tulevaisuutta (joka toivottavasti tulee) ajatellen.

 • Valeäiti
  marraskuu 18, 2016

  Niin oli, sieltä tämä saikin kimmokkeen kun oli niin mielenkiintoista keskustelua! Esim se että Iinaps oli joitain yhteistöitä jättänyt väliin, koska asiakas olisi halunnut jonkun tietyn maininnan, jota hän ei saanut mahtumaan järkevästi omaan stooriin. Hienoa selkärankaa ja osoitus asiakkaille että älkää hemmetti pakottako sinne niitä juttuja!

 • Valeäiti
  marraskuu 18, 2016

  Iih, kiitos, olipa mukavasti sanottu 🙂

 • Pia / Lyhyenä hetkenä
  marraskuu 18, 2016

  Hyvin tiivistetty! Veit niin sanotusti jalat suustani tällä tekstillä, nutta mikäs sen parempaa, nyt voin kirjoittaa oman postaukseni toisesta näkökulmasta ja hoitaa nää faktahommat linkkaamalla sun postaukseen. Kiitos! 🙂

 • Valeäiti
  marraskuu 18, 2016

  hahaa, loistavaa! Odotan innolla, tule sitten tänne linkkaamaan se sunkin 🙂 PS: kirjoitettu legginsit jalassa 😉

 • Rouva Sana
  marraskuu 18, 2016

  Paljonhan näistä asioista on kirjoitettu, mutta ei vielä kertaakaan liikaa.

  Huippua, että toit esille myös tuon tasapainon näkökulman, johon soisi kiinnitettävän sisältöyhteistyötä ostavien puolelta huomattavasti enemmän huomiota, yhteistyön laajuuden, joka ei siis todellakaan tarkoita pelkkää yhtä blogikirjoitusta – ja hei, tietysti rahan. Jälkimmäisestä puhutaan edelleen ihan liian vähän asioiden oikeilla nimillä. Taidan kopioida tuon touhutonni-nimityksen käyttöön ;).

 • Valeäiti
  marraskuu 18, 2016

  Touhutonni on paras! Sillä saa mitä vaan! 🙂

 • Lady of The Mess
  marraskuu 18, 2016

  Hyvin sanottu. Hyvin perusteltu. Ja antoi pohtimisen aihetta. Nimimerkillä "halvalla pantu";)

 • Valeäiti
  marraskuu 18, 2016

  No mutta hyvä että on pantu! Eiku…nämähän on tosi vaikeita nää hintajutut. Ehkä sen voisin tonne vielä lisätä että pelkkää ilmaista tuotetta vastaan ei pitäisi kyllä kenenkää vaatia kirjoitusta, ellei tuote ole itsessään sitä tonniluokkaa..

 • Kulinaari
  marraskuu 18, 2016

  Hieno kirjoitus täynnä asiaa. Piostin jakoon myös täällä duunissa, jossa tehdään markkinointisuunnittelua ja yhteistyötä blogaajienkin kanssa.

 • Valeäiti
  marraskuu 18, 2016

  JES, mahtavaa! Juuri sinne tän halusinkin! 🙂

 • Hellan ja viinilasin välissä -blogi
  marraskuu 18, 2016

  Loistava juttu, eikä näitä voi olla liikaa, koska ei viesti näytä menevän perille, ei edes viestintätoimistoihin. Valitettavaa on tietysti, että edelleen on paljon niitä, jotka tekevät ilmaiseksi. Eilen viimeksi minulle tarjottiin kippaa postausta, reseptiä, stailausta ja kuvauksia vastaan. ÖÖÖ, tottahan toki kippaa vastaan yhden päivän töitä tekee…

 • Valeäiti
  marraskuu 18, 2016

  Öö mikä on kippa? 😀 Mutta silti: OMG. Ei ole ihmisillä kyllä välillä mitään tajua siitä, mistä pitää maksaa. Huh. No, jatkamme valistusta!

 • The L for Love
  marraskuu 18, 2016

  Hyvin kirjoitettu. Tämä on pakko jakaa!

 • Valeäiti
  marraskuu 18, 2016

  Kiva, kiitos! 🙂

 • MAIJU
  marraskuu 18, 2016

  Kiitos! Tämä oli selkeä ja hyvin kirjoitettu teksti. Välillä tuntuu, että blogien arvoa vähätellään muihin markkinointikanaviin verrattuna, vaikka ei pitäisi 🙂

 • Mysterious M
  marraskuu 18, 2016

  Tosi hyvin kirjoitettu ja löytyi paljon sellaisesta tietoa, mitä ei pahemmin jaella, ei edes bloggaajien kesken, joten tämä tuli tarpeeseen:) Kiitän!

 • Viinikupla -blogi
  marraskuu 18, 2016

  Tärkeää asiaa, kiitos! Olispa hienoa jos olisi jokin suljettu bloggaajafoorumi, jossa voisi jakaa vinkkejä ja kokemuksia näistä jutuista (tai ehkä jo onkin?). Aloitteleva bloggaaja varmasti helposti alihinnoittelee työnsä ja on muutenkin altavastaajan asemassa neuvotellessaan yksin ja kokemattomana firmojen kanssa.

 • Pia / Lyhyenä hetkenä
  marraskuu 18, 2016

  Taas kävi niin, että mielessä oli selkeä runko ja rakenne, mutta teksti otti jalat alleen ja kulki ihan omaa latuaan umpihankeen. Noh, linkin sain kuitenkin sinne väliin ujutettua (tunkemista vältän viimeiseen asti) 😉 https://piapas.com/2016/11/18/aloitteleva-bloggaaja-ahdingossa/

 • Anonyymi
  marraskuu 18, 2016

  Kiinnostava postaus! Itse näkisin, että blogit ovat mainostajalle mediatilaa siinä missä esim. aikakauslehtien advertoriaalit. Lukijat tosin taitavat mieltää ne edelleen vertaisryhmään kuuluvan aidoksi mielipiteeksi, vaikka kyseessä olisi maksettu mielipide.
  Erään asian jätit kertomatta: jos keskisuuren blogin kuten Valeäidin kanssa pääsee yhteistyöhön tonnilla, kuinka ison ja millaisen joukon lukijoita tällä tonnilla tavoittaa? Minkä kokoinen on keskisuuri, arkirealistinen blogi ja kuka sitä lukee?

 • Valeäiti
  marraskuu 19, 2016

  Samaa mieltä! Mun silmissä tämä on yksi tehokkaimmista myyntiin ohjaavista kanavista – luo tarpeita ja kysyntää.

 • Valeäiti
  marraskuu 19, 2016

  Kiitos! Kiva kuulla 🙂

 • Valeäiti
  marraskuu 19, 2016

  Niitä kai on? ainakin mammabloggaajille on omansa, sitten tietysti PING Helsingin yhteisö, ehkä muitakin? vinkatkaa jos muut tietää!

 • Valeäiti
  marraskuu 19, 2016

  Hahaa, loistava huomio! Juuri se sitten jäikin pois! Lisäsin tuonne tekstin sekaan nyt sen, ja tähänkin: Valeäidissä on kuukaudesta riippuen noin 10-12.000 uniikkia lukijaa tai hieman vajaat 60.000 sivulatausta. Luvut vaihtelee ihan älyttömän paljon kuukausittain mutta tuota luokkaa. Valeäidin lukijoista mulla ei ole vielä tarkkaan tietoa (tulossa on) mutta oma mutu on että ydinryhmä on kaupunkilaiset 25-35v pienten lasten äidit.

  Tuosta mediatilasta olen ihan tosi eri mieltä, erityisesti advertoiaalit on aivan eri genre: bloggaajat ovat henkilöbrändejä, parhaimmillaan jopa julkkiksia, jolloin sisällön arvo on paljon suurempi kuin markkinointiosaston tekemän muka-artikkelin, jonka kaikki tunnistavat heti vain mainokseksi. Edelleen; hyvä yhteistyö nimenomaan ei ole maksettu mielipide siinä mielessä että mielipide olisi pakotettu. Siksi lukijat sen mieltävätkin aidoksi mielipiteeksi: Se on! Jos joku toisin toimii, se kyllä mielestäni näkyy, jolloin koko blogin uskottavuus lähtee.

 • Valeäiti
  marraskuu 20, 2016

  Tämä oli hyvä! 🙂 Kyllä se yhteisö löytyy, just erilaisiin tapahtumiin osallistumalla ja järkkäämällä omia!

 • Etna
  marraskuu 20, 2016

  Tämä oli hyvä ja mielenkiintoinen teksti. 🙂 Ja kieltämättä tuo hinta kyllä yllätti kertakaikkisesti. Ei sillä, että se olisi huono, mutta yllätti. Tärkeä asia puhua ihan oikeista numeroistakin. Niitä aivan liikaa peitellään.

  Omalla yrityksellä ei vielä reisursseja moiseen, mutta toisaalta ehkä tarkoitus ottaa taas omasta blogista enemmän irti. Saada siihen aikaa, jota ei tunnu tässä arjessa ja kiireessä muka olevan.

  Ps. Just julkaisin yritykseni uutta vaatemallistoa koskevan bloggauksen. 😀 *ilmainen lukuvinkki*

 • Alexander Trivedi
  marraskuu 21, 2016

  Hyvää luettavaa, tässä oli paljon tuttua mutta myös paljon uutta 🙂

 • Valeäiti
  marraskuu 21, 2016

  Vitsi mä luulin jo vastaneeni tähän..? No mutta toistetaan: Hyvä sinä, onnea! Aloittelevat firmat ovat ihan asia erikseen. Nämä pointit touhutonneineen pätevät yrityksiin, joissa on markkinointibudjetti, mielellään jopa viisi-kuusinumeroinen sellainen. Tuotelahjaa vastaan voi hyvinkin saada myös sisältöä, silloin nyrkkisääntönä on musta joku 200-400€ arvo tuotteille, jotta postausta voi aidosti odottaa saavansa. Erikseen kannattaa tarkasti sopia, minkä arvoinen tuote olisi ja saako sillä kirjoituksen vai ei. Jos tuohon ei ole varaa, voi hyvin valikoida mielestään oman tuotteen kohderyhmää parhaiten edustavat bloggaajat, lähettää heille näytteet ja toivoa parasta! Usein pientä yrittäjää tuetaan ihan mielellään.

  Tsemppiä matkaasi!

 • Valeäiti
  marraskuu 21, 2016

  Kiva kuulla, kiitos kommentista! 🙂

 • Liina
  marraskuu 25, 2016

  Ammattikuluttaja. What is this, I can't even. Voitasko keksiä joku toinen termi kuvaamaan niitä ihmisiä, jotka haluaa pitää blogia eikä olla ammattikuluttajia.

 • Liina
  marraskuu 25, 2016

  (Mulla on ollut viime päivinä migreeni ja tosi vaikeeta, kuten huomaat.)

 • Valeäiti
  marraskuu 28, 2016

  😀 no mutta hyviä uutisia – voit kutsua itseäsi ihan miksi haluat!