Joulun tunnelma yhdessä aamussa

”Hei et sä oo voinu taas nukahtaa, sun piti pukea!”

Vanha tuttu rutiini.

Minä ja Kakkonen riidellään (koska se ei suostu mihinkään), minä ja Insinööri riidellään (koska mun mielestä ollaan kaikki hänen kiukuttelun takia kiukkuisia) Insinööri ja Kakkonen riitelee (koska se ei suostu mihinkään). Kauan sitten pukeutunut Ykkönen hassuttelee ja halaa, yrittää saada sekoilevaa perhettään aisoihin. Raukka.

”Tuvan paneelit ei ole vieläkään tullut” kuuluu mariseva välihuomautus.

Ihan sama, nyt keskitytään tähän lähtöön, mietin mutta kiroan samalla. Miten helvetin kauan voi kestää siinä viimeisessä puuttuvassa materiaalissa?

Tänään on kummallakin lapsella joulujuhlat, meillä ei ole mitään lahjoja. Kortit kirjoitettiin eilen ysin ja puoli kymmenen välissä. Onpa muuten ihme että pikkutyyppejä väsyttää. Minä en pääse joulujuhliin töiden takia.

Ykkönen tsemppaa taas, kaivaa itselleen jostain kolme vuotta vanhan tonttulakin. Leikkaan siitä lasten vaaleanpunaisilla saksilla kuminauhan poikki jotta se mahtuisi esityksen ajan päähän ja sätin itseäni etten edes kahta tonttulakkia ole saanut ostettua.

Kakkoselle kaivetaan samasta laatikosta mun vanha ryppyinen tonttulakki jossa lukee Tunteen Hanken. Se on akronyymi nimestäni ja oli hauska läppä työpaikan pikkujouluissa 2009.

Ilmoitan kakkoselle ettei hatusta voi valittaa, se on nyt ainoa mitä on. Insinööri ompelee siihen huopapallon. Se vetää ryppyisen liinan ihan tyytyväisenä päähänsä, huopapallo pelasti. Halataan, se tuntuu vieläkin uniselta.

”Tässä rappusella on joku karjalanpiirakka?”, huutaa insinööri eteisestä. ”Se on mun!” vastaan kiukkuisena, ikään kuin totta kai se on mitä oikein kysyt ja onko jotain valitettavaa, menkää nyt.

”Eiiiiih, Kakkosen joululappu piti kirjoittaa ja palauttaa tänään!” eteisen lähtöjupina jatkaa. ”Ihan sama, sitä ei nyt sitten palauteta. Et joudu siitä vankilaan”. Wilma-merkintä meille kyllä tulisi tästäkin jos aikuisille niitä jaettaisiin. Saataisiin sellainen myös huonosta käytöksestä tänään.

Metri ennen ovea Kakkosen uudesta kengästä löytyy varashälytin. Onneksi meillä on rautasaha eteisessä. Kenelläpä ei?

Kuuntelen rautasahan ulinaa yläkerrasta jossa itse harjaan hiuksiani raivoisasti auki. Kello on 8.54, Ykkösellä alkaa koulu 11 minuutin pääsyä.

Ehkä. Eilen koulu alkoikin eri aikaan, siitä olisi kuulemma voinut kuulla jo etukäteen Wilmasta. Onneksi käytävällä seisoi neljän muunkin säätäjän lapset odottelemassa. Kasvaakohan näiden perheiden lapsista ihan oma jenginsä? Ne jotka on aina myöhässä, laput puuttuvina ja tonttulakit ryppyisinä?

8.59 soitan jo lähteneelle revohkalle valmiiksi harmissani, unohditte varmaan ne joulukortit? Ei mutta Kakkosen hanskat unohtui, tullaan takaisin joka tapauksessa.

Aha. Nyt ollaan virallisesti kaikki myöhässä. Tänään, tällä viikolla, loppuvuosi.

Mulla on kaikki lahjat ostamatta, työt rästissä ja tukassa tämä sama takku viidettä päivää. luovutan sen kanssa myös tänään. Jaloissani kasvaa lämmin turkki koska epilaattori meni kaksi viikkoa sitten jumiin.

Minä menin kaksi viikkoa sitten jumiin. Joulu, tule jo.

19 Kommentit

 • Heidi

  Mä taas mietin, että tuleekohan tällaisten perheiden lapsista nimenomaan aikuisena tosi järjestelmällisiä, koska jossain vaiheessa ne kyllästyvät siihen että kaikki tonttulakit on hukassa ja laput aina myöhässä, ja päättävät itse alkaa toimia toisin?

  Itsehän tässä päivänä eräänä kyselin toimiston Slackissa, josko jollain olisi ollut tonttulakki sattumalta mukana. Onneksi lapsen baletissa oli muitakin, joilta puuttui sellainen.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   haha, voihan sekin toki olla! 😀

 • Maiju

  Tämä! Tsemppiä ihan hirveesti.
  Mä en jaksa myöskään enää muistaa yhtään joulujuhlaa, tonttulakkia, logistista manööveriä, lahjaa (vaikka me hankitaan niitä oikeesti ihan minimaalisesti), tai pakkaamista. Enkä jaksa enää herättää yhtään väsynyttä lasta kouluun.
  Onneksi sentään jouluruokia ei tarvii miettiä, kun saadaan mennä valmiiseen pöytään. Toivon joululta täyttä aikatauluttomuutta, pitkiä yöunia ja hetkiä jolloin voi vaikka vain lukea kirjaa multitaskaamatta miljoonaa asiaa. Huh.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Meillä on 23 lahjaa ostettavana. Ja opettajat, jos niille olisi jotain ostettu.

   Mä en myöskään aio enää herättää ketään 😀

 • Laura

  ❤️
  Mää oon purrut leuat öisin jo niin jumiin, että koko pää on sen takia kipeenä.
  Ihan vaan, kun pitäis tämä joulukin saada suoritettua kaikkien taiteen sääntöjen mukaan..

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Se on kyllä rankkaa. Kun suoritettava on!

   • Laura

    ? Näin juuri

 • Jenny

  Ah ja just ja amen…olen mielestäni jongloorannut kunniallisesti syksyn niin, että valtaosa palloista on pysynyt ilmassa, mutta nämä viimeiset viikot ennen joulua meinaavat ampua kaikki pallot alas (extrana sairaalassa makaava isäni, huoli ja monenlaiset työäädöt joulun ja lasten koulun ja muiden menojen päälle, sitä tavallista)

  Todella, joululoma tule ja pelasta!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Voi ei sun isää, voimia sinne <3

 • Äiti77

  Viikonlopun kaverisynttärit oli klo 17.30-19 tai siis ei ollutkaan vaan 17-18.30. Sain lapsen paikalle oikeaan aikaan mutta annoin hengata siellä seiskaan saakka… onneksi oli paras kaveri ja tuttu äiti. Tuntuu, että ennen joulua aivoissa on joku mahtava solmu joka estää normaalin järjen toiminnan.
  Enkä muuten vieläkään tiedä milloin tän viikon koulupäivät loppuu

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   hahahah joo! mä hain lapset yhdeltä liikuntatunnilta vartin myöhässä kun luulin sen kestävän tunnin. Tuli hieman palautetta opettajalta.

   Kahden viikon ajan.

 • Daniella

  Mä lähinnä mietin sitä, miten vinksallaan tämä maailma on kun ihmiset on niin stressaantuneita, että menee nämä oikeat kohokohdat ihan ohi ja vasurilla säätäen. Mun mielestä oli ihan paskaa olla eilen lapsen joulujuhlassa viittä vaille taju kankaalla, koska oli mukavan hämärää ja jäätävä univelka painaa. Ohimoissa jyskytti, ja ilo ja joulumieli oli vähän kateissa.

  Mä toivoisin, että joku keksisi tavan jakaa töitä ihan siis kaikkinensa niin, että a) kaikilla olisi töitä, b) kukaan ei hukkuisi töihin missään vaiheessa vuotta ja c) se ei olisi työnantajalle kohtuuton taloudellinen taakka. Tervetuloa utopiaan! Totta kai tämä lapsiperhearki on aina yhtä hullunmyllyä, mutta uskon, että me kaikki jaksettaisiin paljon paremmin, jos työ ei yksistään kuormittaisi niin paljon joko liiallisuudellaan tai olemattomuudellaan. Vaikka monella työ onkin kivaa, on vapaa-aikakin aika jees.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Joo näin se on. Meillä koristeltiin tänään kuusi, ja luulin että se olisi mulle joku The joulujuttu, mutta niin vain makasin sohvalla ja annoin muun perheen suorittaa homman 😀 Että ehkä olisi siihen voinut kans vähän keskittyä.

 • Linda

  Eli muillakin menee vahvasti tässä vaiheessa vuotta. Lohdullista.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Kyllä!

 • Noora

  Sit kun just saa väännettyä kaiken valmiiksi, että selviää aamulla ensin pienimmän vasukeskusteluun 7. 30 ja siitä isompien joulujuhlaan 9-11 (ei ehkä ole hankalampaa aikaa!), niin keskimmäinen alkaa oksentaa yöllä. Se sama lapsi, joka teki toissailtana kaikille iltapalan… Joten nyt sitten jännätään kuka saa ja mitä. Nyt helvetti oikeesti! Yksi joulu ilman vatsatautia tai sen välitöntä uhkaa kiitos! ? Ja toki ekaluokkalainen oli ihan jäätävän pettynyt, kun harjoiteltu esitys jäi väliin. ☹

  Mutta sentään pienimmän korvien putkitus tehtiin eilen, ennen kuin tauti ilmoitteli itsestään! Jos sekin olis peruuntunut tän takia, niin olis tullut oikeasti itku! Nyt on vaan pakko nauraa, ei tästä muuten selviä… ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Eiiiiiih saatanan taudit! Mä vielä odotan mikä meille iskee, tarhassa olisi noi oksut, sitte täitä, tulirokkoa ja mononukleoosia. Mmm kun kuulostaa kaikki maukkailta.

 • Liisa

  Joulu tulee, vaikka kaikki ei mene suunnitelmien mukaan. Pitää tehdä ne asiat mitä itse ja rakkaimmat pitää tärkeänä ja unohtaa surutta muut. Rauhallista joulua. Toivottavasti saatte viettää sitä terveenä ja järjissään.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Kaikista parasta on se ettei suunnitelmia ollut juuri ollenkaan! Tukan takku on jo selvitetty ja lahjatkin melkein hommattu, kohta alkaa glögin lasku! 🙂 Ihanaa joulua sinne!

Tämän viestin kommentit on suljettu.