Kotityöansa ja miten siitä pääsee pois

Luin artikkelin, jossa lapsiperheen koti-ja metatöitä oli listattu, jotta niitä voisi mahdollisen puolison kanssa tarkastella ja miettiä onko töiden jako tasapuolinen ja sitten päättää miten tilannetta voisi tasoittaa jos jako ei ole reilu. Mulla tuli muutama ajatus listaa katsellessa. Ensinnäkin: voi hitto näitä hommia on kyllä paljon. On renkaiden vaihtoa ja lasten kausivaatteiden pyörittämistä mutta myös kaverisynttäreiden lahjan hankintaa, hammaslääkäriaikojen varaamista ja eväiden pakkaamista koulun retkelle; läksyjen tarkistamista ja opettajien kevätlahjoja. Yhteydenpitoa ystäviin ja vakuutusten kilpailutusta, IV-koneen venttiilin vaihtoa, auto tankkaamista ja viemärin avaamista silloin tällöin… Sellaista aikuisten elämää velvollisuuksineen koko rahan edestä.

Meillä minä hoidan ehdottomasti valtaosan listan hommista, enkä todellakaan siksi että haluaisin tai olisin niissä jotenkin lahjakkaampi taikka motivoituneempi. Uskon sen johtuvan tasan siitä että olin aikanaan lasten kanssa kotona pidempään kuin Insinööri. Moni homma ehti vakiintua ”minun hommakseni”, vaikka palasin töihin. Kaksiin töihin itse asiassa. Jatkoin kaiken hoitamista kuin olisin edelleen koko päivän kotona kätevästi hommia hoitamassa ja moni työ muuttui näkymättömäksi, jäi omaan päähäni eikä koskaan edes päässyt yhteiselle tehtävälistalle.

Mutta ei hommien epäreiluus johdu siitä että mieheni jotenkin ajattelisi ettei ne työt hänelle kuulu tai ei jaksaisi niitä tehdä. Hän ei vain edes ehdi niitä huomata, ennen kuin olen jo ottanut ne hoitaakseni. Pahimmillaan ajattelen että nopeammin se on nyt vain hoidettu kun minä sen tästä teen kuulkaa näin vain. Työtaakka on kuitenkin kasvanut neljän lapsen kanssa niin suureksi, että alan uupua. Pelkkä sen listan lukeminen uuvutti. Hoitelen hommia muina maijapoppasina ja murisen mennessäni. Uhriudun kun ”miten vain minä näitä täällä teen” ja silloin tällöin räjähdän pahaa aavistamattomalle Insinöörille.

Sitten tulinkin jo ajatelleeksi tämän epäsuhdan olevan oikeastaan aika paljon omaa syytäni ja että jos haluan asiaan muutosta, minun on se muutos tehtävä. Tein muutaman pienen oivalluksen:

  • Puoliso ei voi tietää että teen näkymättömiä töitä, koska ne ovat näkymättömiä. Minun on sanottava ääneen, pyydettävä että hän tekee jotakin vaikka muka tuntuisi nopeammalta vain tehdä se itse. Muistutettava asioista, jotka eivät hänen silmäänsä muuten osuisi. Tätä on toistettava, kunnes kyseisen työn tekeminen on puolisonkin ”tutkassa” automaationa.
  • Minun on hyväksyttävä se, että hän tekee asiat eri tavalla. Jos pyydän puolisoa hoitamaan taaperolle seuraavan koon vaatteita, hän hoitaa ne oman makunsa mukaan ja se on hyvä niin. Hän valitkoon minkälainen lahja on sopiva koulukaverille, tai milloin meille sopisi mennä serkkuja moikkaamaan.
  • Minun on luovuttava sellaisesta kontrollista, josta pidän kiinni vain stressin takia. Esimerkki: Tiedän että yksi tapa keventää minun taakkaani olisi sopia että vain Insinöörillä on koululaisten järjestelmä Wilma käytössään. Mutta minusta tuntuisi pelottavalta olla hänen tietojensa varassa, en uskalla jättäytyä siitä pois.
  • On lopetettava hommien vähättely. Yllätyksekseni löysin itsestäni sisäistettyä naisvihaa, joka pitää osaa töistä ”naisten hömpötyksenä”, tai ajattelee etten viitsi pyytää tätä Insinööriltä sillä se varmaan ajattelisi että häh ihan turhaa tämmöinen. Mutta ei lasten vaatteiden hankinta tai kaverisynttärilahjan ostaminen ole mitään minun keksimääni ylimääräistä, vaan ihan tämän perheen listalla olevia hoidettavia asioita.

Jokaisessa suhteessa – niin ystävyys- kuin pari- – on epätasapainoa jonkin verran. Joku on aktiivisempi, toinen vähän enemmän matkassa kulkeva. Niihin rooleihin jämähdetään helposti, koska niin se vain on aina ollut. Joku astuu aina muita nopeammin esiin kun kysytään ”kuka ottaisi tämän hoitaakseen”. Kaikki tottuvat siihen että no tuo Jukkahan nämä sitten yleensä hoitaa, eivätkä enää kyseenalaista haluaako se Jukka varsinaisesti niin tehdä.

Tavallaan olen vähän sitä mieltä, että jokainen on vastuussa omassa onnestaan. Ei voi toimia niin kuin minä, että vuosikaudet on se aktiivisempi ja harmittelee samalla sitä ettei se toinen aktivoidu. Ei kai se toinen voi aktivoitua jos sinä olet jo haukannut kaiken tekemisen ja niiden tehtävien ajattelemisenkin itsellesi. On sanottava ääneen toiveitaan, ettei vain oleta toisen joskus huomaavan.

Mutta sitten tässä on kuitenkin sellainen pieni asia kuin parisuhde ja toisesta välittäminen. Jokaisella on toki vastuu omasta onnestaan mutta olisi myös kiva jos puolisoa kiinnostaisi se toisen onni. Tässä mä luulen sen mun suurimman turhautumisen piilevän. Ei mua haittaa tehdä vähän enemmän, mutta se mua kyllä haittaa jos alkaa tuntua siltä ettei se toinen näe minua ollenkaan, ettei koskaan pysähdy kysymään voisiko hän tehdä jotain vaan ottaa itsestäänselvyytenä sen että minä teen. Tai ei edes huomaa että teen.

Sillä kun tekee tarpeeksi pitkään näkymätöntä työtä alkaa tuntea itsensäkin näkymättömäksi. Tulee uupumus, paha mieli, uhriutuminen. Ne eivät ole kivoja juttuja parisuhteessa.

Sen sijaan että kiukkuisesti puhisten laittaa pyykkejä tai tankkaa autoa kannattaakin välillä muistuttaa kauniisti toista tekemään se – vaikka se tuntuukin hölmöltä, tehottomalta ja turhalta (ajan kanssa se alkaa auttaa, lupaan!).

On sen vapaamatkustajankin jotain tehtävä aktiivisesti, jotta tilanne muuttuu. Eikä tilanne ihan itsestään muutu, totutut tavat voi olla tosi vaikea murtaa. Toivoa kuitenkin on: me ollaan saatu tässä 16 vuoden yhdessäolon ja 11 lapsiperhevuoden aikana monta asiaa eteenpäin ja parannetaan koko ajan.

Kokeilun arvoisia asioita ovat ainakin seuraavat:

  • Suunnittele. Istukaa yhdessä kerran viikossa kalenterin ääreen ja miettikää seuraavan viikon hommat. Jakakaa kumpi hoitaa mitäkin.
  • Ota kokonaisuuksia haltuun. Sopikaa isoja alueita, joita kummatkin hoitaa. Esimerkkejä: ruokahuolto kokonaan, sisältäen kaupassa käynti ja ruoanlaitto. Vaatteet kaikkinensa: pesu, uusien hankinta, kierrätys. Lasten harrastukset. Koulu. Talouden yhteiset talous- ja adminasiat. Toinen voi napata tästä kaiken ja saa ne siten hoidettua tehokkaimmin. Apua ja työparia saa tietysti aina pyytää mutta vastuu siitä että hommat tulee tehtyä voisi olla yhdellä nimetyllä ihmisellä.
  • Passiivisempi osapuoli: Kysy säännöllisesti onko jotain mitä voisit tehdä. Pistä se kysymisen aika vaikka kalenteriin. Tuntuu tyhmältä, mutta jos tilanne kerran on se ettet edes huomaa mitä jää toisen hommaksi, on kysyttävä varmuudeksi. On kysyttävä vaikka kerran viikossa, tai miksei joka ilta. On nimittäin tosi turhauttavaa sille toiselle joutua pyytämään jatkuvasti.
  • Lapset mukaan! Kummankin on syytä patistella lapsia tekemään osa kodin hommista ikätason mukaan.
  • Kiitä ja kehu. Jos löydät paitasi puhtaana vaikka et ollut itse edes laittanut sitä pyykkikoriin, on ehkä aika sanoa kiitos. Kerro yksityiskohtaisesti millä tavoin toinen on hyvä puoliso ja vanhempi – ja tätä muuten kannattaa tehdä melkein joka perheessä enemmän.

Ei se kai niin vaikeaa ole. Pitää vain saada päivänvaloon se kaikki mikä kuormittaa. Lopulta me kaikki haluamme vain tulla nähdyksi. Myös sen kotityövuoren takaa.

28 Kommentit

  • Marjo

    Siis niin loista teksti, että on pakko jakaa tämä. Ja tallentaa kirjanmerkkeihin.
    Jos olisin lukenut tämän vuosia sitten olosin voinut välttyä avioerolta. T uhriutuja
    Ps. E
    Wilmavastuun siirto toiselle on nerokas ja toimiva idea!

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Äääää ihanasti sanottu, kiitos! 💜

  • Reetta

    Aivan älyttömän hyvä teksti niin monella tapaa ja jaan todella paljon samoja ajatuksia! Itse huomaan, että tuota töiden jakokeskustelua täytyis myös osata käydä aina uudestaan ja uudestaan. Kun itsellä työtehtävät vaihtui vaativampiin, onkin kotitöihin käytettävissä olevat voimat vähentyny ja taas pitäis katsoa tilannetta uudestaan yhdessä läpi, onko ehkä jotain mitä vois tehdä toisin. Voi kun tämän oppiskin täysin luontevaks osaks parisuhdetta ja perhe-elämää, mutta kieltämättä vähän kynnyksen takana edelleen, vaikka vuosiausia ollaan mekin harjoiteltu. Tosin, ei keskustelu ihan meidän parhaita taitoja ole muutenkaan 😅

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Kiitos Reetta! On muuten aivan totta että pitäö päivittää näitä usein ja elämäntilanteen muuttuessa. Kun muistaisi että se on vain ”projektipäälliköintiä” eikä mitään henkilökohtaista kummallekaan 🙂

    • Helmiina

      Kiitos tekstistä! Jostain syystä ihan liikutuin tästä ja jaoin paikalliselle insinöörille, jonka mielestä teksti oli sen verran osuva että kyseli olenko alkanut blogia kirjoittamaan 😅 Ja mahtavaa että me molemmat tämän luimme ja jos joku ajatus naksahti taas molemmilla eteenpäin niin 👌.

      Olen huomannut että meillä myös omalla kohdallani edelleen jatkuvat etätyöt vaikuttavat työnjakoon. Hoitelen töiden ohessa kaikenlaista pientä, kerran kun kotona olen ja se on niin kovin näppärää. Siltähän se sitten vaikuttaakin helposti että hommat hoituu huomaamatta vaikka itse kiukkuaa mielessään että kukakohan tämänkin kaiken tekisi jos kävisin päivittäin toimistolla!

      • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

        hahah olisit sanonut vaan että on sun teksti!

  • Outi

    Niin hyvä teksti taas ja hyviä vinkkejä!
    Olen itse vanhempainvapaalla ja esikoisen hoitoajat menevät mieheni töiden mukaan, koska hän vie ja hakee lapsen. Minä koko kevään olen ilmoitellut hoitoaikoja ja ensin kysynyt mieheltäni, mitä ilmoitan. Nyt toukokuussa tajusin, että onhan kaikkien kannalta helpompaa, että mies ilmoittaa hoitoajat niin jää yksi välikäsi (minä) hommasta pois. Tämäkin oli vain jäänyt mun tehtäväksi, kun sitä tein ennen äitiyslomaa. Mies saa kyllä kesäloman jälkeen jatkaa hoitoaikojen ilmoittamisesta huolehtimisen.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      JUST tämmösiä ansoja tässä elämässä piilee! Hyvä että huomasit!

  • Tiina

    Tosi hyvä teksti! Hyviä ideoita ja näkökulmia! 😊

    • Auria

      Siis tämä, tämä, tämä, ja tämä!!! Kerrassaan osuva. Meillä on ihan hiljan alettu muuttaa tätä juttua, oman uupumussaikun aikana. Et joo jeejee, toivottavasti hommat tasaantuu.

      • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

        Kiitos kummatkin! <3

  • Kaisa

    Mahtavia oivalluksia ja pointteja! Aivan jotenkin herkistyin tätä lukiessa. Sanoitat niin hyvin monia asioita joita olen itsekin miettinyt.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Kiitos! <3

  • Ugh

    ”On sen vapaamatkustajankin tehtävä jotain” on minusta aivan liian laimea toive. Toivoisin, ei vaan edellytän, vertaisten aikuisten suhteelta, ettei metatöiden tekijä kanna vastuuta _siitäkin_, että metatyöt jakautuvat tasaisemmin. 🫣 Adulting on myös oma-aloitteista hoksottimien käyttöä, ei veturin kauniiden pyyntöjen tai veturin järjestämän suunnittelupalaverin odottelua, kun edellinen (veturin tekemä) to do -lista tyhjentyi jo. Jos vapaamatkustajalla on kypsyyttä, empatiaa ja kyky tarttua itse hommiin omalla työpaikallakin, samaan hän pystyy kotonakin. Ugh.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      No totta kai sellaista kypsyyttä pitää aikuisella olla, asiat ei ole mustavalkoisia vaikka tykkään tekstissä kärjistää että menee perille :D. Tossa kyseisessä lauseessa piilee myös sarkasmin siemen mutta ihan oikeassa olet, ei se pelkstään sen aktiivisen tehtävä ole hommia korjata. Ja jos joku on _täysin_ vapaamatkustaja, on syytä katsoa peiliin. Mutta mä ainakin tunnistan itsessäni myös tiettyjen alueiden osalta aivan täyttä vapaata kyytiä. En mä paljon ole Insinööriltä kysellyt voisinko tehdä jotain talon vuosihuoltoon liittyvää…Ei edes tule mieleen että sellaisia tehdään vaikka totta kai sen tiedän.

      • Aaa

        Asumme omakotitalossa maalla, joten aina ei tule muistettua, kuinka paljon mies hoitaa taloon ja autoihin liittyviä asioita. Ajattelen että ne ovat mieheni metatöitä. Itse olen tehokkaasti jättäytynyt ulkopuoliseksi erilaisiin autoihin liittyviin asioihin, jotka saattavat viedä yllättävänkin paljon aikaa (lamppujen ja renkaiden vaihdot, pienet huoltohommat esim.) En myöskään ole koskaan puhdistanut rännejä. Nurmikkoa leikkaan ja lunta kolaan.

        Meillä on käynyt vähän niin, että olemme jakaneet itsemme tiettyihin kotitöihin, koska toinen osaa ne paremmin. Pyykkien viikkaus (joka on kyllä yksi loputon työ ruoanlaiton ohella) on minun hommani, koska en kestä katsoa mieheni viikkaamia vaatteita. Tämä ei välttämättä ole kyllä lapsille paras esimerkki, koska nythän he näkevät vain että äiti viikkaa ja isä vaihtaa autoon renkaita. Jaamme kuitenkin monen muun kotityön tekemisen, joten en ota asiasta stressiä.

      • Laura

        Meillä ongelmana juurikin se, että tuntuu, ettei aikuinen ihminen eli puolisoni osaa havainnoida ympäristöään ja ajatella oma-aloitteisesti itse, että hmmm nyt on melko pölyiset lattiat, oiskohan aika imuroida (tehtävää ei ole korvamerkitty, aiemmin kävi siivooja). Niin monesta asiasta pitää sanoa erikseen, mikä rasittaa parisuhdetta tosi paljon. Itseäni ei yhtään häiritse tehdä enemmän kotitöitä, koska myös ihan pidän niistä ja esim. pyykinpesun pidän todella mielelläni omalla listallani. Mutta olisi aivan todella mahtavaa, että toinen huomaisi asioita itsekin ja tarttuisi toimeen. Mutta ei. Hänen siisteyskäsityksensä on ihan erilainen kuin itsellä, mikä on häiritsevää. Eikä kyse ole siitä, ettei hänen imuroinnin laatunsa minulle kelpaisi, ehei, itsekin olen suurpiirteinen ja rento, mutta siivota kuitenkin joskus pitää ja tiskata kattilat tiskialtaasta.

        Oikein hyvää keskustelua siis ja tärkeää sellaista. Olen varma, että koti- ja metatöiden suuri epäsuhta on yksi merkittävin avioerojen syy. Naiset jaksaa aikansa, kunnes tulee mitta täyteen.

        • Laura

          Pakko lisätä vielä sen verran, kun vauhtii pääsin, etten koskaan voisi omassa arjessani ajatella, että ”koska mies puhdistaa rännejä, sen ei tarvitse tehdä muita perinteisiä kotihommia”. Älyttömin ajatus koskaan, ja mua loukkaisi tuo ihan hirveästi. Rännejä puhdistetaan ja autonrenkaita vaihdetaan muutaman kerran per vuosi, kun taas kotona sisällä pitää JOKA ikinen päivä pitää huoli lukuisista asioista, että homma rullaa. Kotityöt ovat jokapäiväisiä. Toki niitä voi siirrellä päivästä toiseen, mutta yleensä kasa on entistä isompi. Totta kai esimerkiksi omakotitalossa on paljon tekemistä huoltohommista pihatöihin, mutta silti en voisi omassa taloudessani ajatella, että antaa miehen hoitaa ne, ja mä otan vastuun kaikesta muusta perheessä. Toki se monelle perheelle sopii näin ja kaikki ovat tyytyväisiä, mutta jos äiti sitten uupuu, väsyy ja uhriutuu, voi katsoa myös peiliin.

          • AAA

            En väittänytkään, että mies puhdistaa vain rännejä, vaan kirjoitin että ”jaamme monen muun kotityön tekemisen”. Näihin kuuluvat esim. ruoanlaitto, kaikki siivoushommat ym. ”perinteiset” kotityöt ja lasten kouluasiat. Lähinnä yritin selittää sitä, että jos esim. talvella minua ei niin paljoa huvita aurata, niin runsaslumisena talvena pihatöihin saattaa mennä mieheltä tuntikausia aikaa.

  • Elina

    Tämä resonoi omalla kohdallani niin vahvasti. Huokailin ihan ääneen. Todella hyvin kirjoitettu teksti, jossa käsittelet varmasti monessa parisuhteessa ilmenevää haastetta, jota ei kuitenkaan osata välttämättä konkreettisella ja rakentavalla tavalla käsitellä (lievä viittaus omaan tilanteeseen 😉). Annoit hyviä näkökulmia asiaan ilman yksipuolista sormen osoittelua – jäi tunne, että kyllähän näihin asioihin voi saada aikaan muutosta.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Kiitos, tosi kiva kuulla <3

  • Rokkimamma

    ”Ei mua haittaa tehdä vähän enemmän, mutta se mua kyllä haittaa jos alkaa tuntua siltä ettei se toinen näe minua ollenkaan, ettei koskaan pysähdy kysymään voisiko hän tehdä jotain vaan ottaa itsestäänselvyytenä sen että minä teen. Tai ei edes huomaa että teen.”
    Amen… tää tunne on juuri kuin minun elämästä. Ja olen tästä kyllä paasannutkin, mies alkaa pikkuhiljaa yli 25 vuoden liiton jälkeen ymmärtämään tämän…

    Meillä on lapset jo aikuisia, mutta silti näitä metatöitä riittää. Ja se on juuri niin että vanhempainvapaalla helposti tekee ”kaiken” ja se sit jää päälle vaikka menee takasin töihin. Osin siis oma vika kun en ole aikanaan asiaa kunnolla ottanut puheeksi.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Jep, osin oma vika nimenomaan! Kummankin on syytä miettiä miten tilanne korjaantuu mutta kyllä me jotka aina vaan hiljaisesti katkeroituen tehdään ollaan myös tässä osapuolia 🙂

  • Insinööri

    Kiitos Valeäiti hyvästä ja analysoivasta tekstistä. Se herätti ajatuksia, joista tähän kirjaan muutaman. Käytän tässä sinä-muotoa, mutta enviittaa sillä Valeäitiin tai kehenkään muuhunkaan henkilökohtaisesti, vaan jokaiseen lukijaan yleisellä tasolla.

    Ensimmäinen näistä asioista on näkymättömien töiden kaksisuuntaisuus. Jos puolisosi ei näen sinun tekemääsi näkymätöntä työtä, on luultavaa, että sinäkään et näe puolisosi tekemää näkymätöntä työtä. Ne ovat näkymättömiä myös toiseen suuntaan. Meillä kumpikin tekee paljon näkymätöntä työtä, jota toinen ei huomaa ja josta ei saa mitään kiitosta. Tämän seurauksena kumpikin kokee olevansa se aktiivisempi osapuoli kotitöissä, uhriutuu ja mököttää.

    Toinen asia on kontrolli. Tekstissä tulikin hyvin esiin se, että et voi kontrolloida kaikkea muuten kuin tekemällä sen itse. Kun toiselle antaa asioita tehtäväksi, antaa samalla myös vastuuta ja valtaa siihen miten ne tehdään. Jos kyttää tai vatvoo miten toinen asiat tekee, käyttää kumpikin ajan samaan työhön (toinen tekemällä, toinen kyttäämällä) kun yksikin riittäisi. Pahimmassa tapauksessa töiden tekemisen jälkeen tulee vielä analyysi ja palaute siitä, miten työt teki. Menetelmä on huomattavan epämukavuutensa lisäksi huomattavan tehoton.

    Sama toki toimii myös toisinpäin. Jos haluaa toisen varmistavan kaiken mitä itse tekee (”Tuu katsomaan, onko tämä nyt hyvä Facebook-päivitys?”), kuluu taas kummankin aika saman asian tekemiseen.

    Kolmas samaan asiaan liittyvä kohta on luottamus. Jos annat puolisollesi tilaa tehdä asioita, hän tekee ne omalla tavallaan. Jos haluat asiat tehtävän sinun juuri tavallasi, jäävät ne lopulta sinulle tehtäväksi. Ei puolisosi uskalla tai halua tehdä asioita, jos aina saa vain kritiikkiä siitä että tekee ne väärin. Tässä myös Valeäidin ehdottama isojen kokonaisuuksien haltuunotto helpottaa asiaa, koska silloin ei tarvitse miettiä jokaisen detaljin vaikutusta toisen vastuulla oleviin asioihin.

    Ratkaisuja tilanteeseen on monia, mutta niiden kaikkien saavuttaminen edellyttää samaa asiaa: kommunikaatiota. Puhukaa asioista avoimesti, mutta ennen kaikkea kuunnelkaa avoimesti toista osapuolta. Vain siten saatte tietää mitä toinen asiasta ajattelee, ja voitte yrittää katsoa asiaa objektiivisesti. Kommunikaatio myös ehkäisee tilanteita joissa kumpikin kokee olevansa vastuussa ja jopa tekee saman asian toisistaan tietämättä.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Kaikkeen word!

  • Paluuviite: Kiitos kutsusta, mutta tänään köllin vauvan kanssa kotona - Valeäiti

  • Ullis

    Aamen! Ja tsemppiä tilanteen muuttamiseen!
    Täällä yhteiseloa on takana jo yli neljännesvuosisata, ja vaikka olemme edistyneet lasten jälkeisen työnjaon kanssa, aina muutostilanteissa tasapaino heilahtaa (perhevapaat, Koronan aikainen oma etätyö..) ja tilanteen korjaaminen takaisin on aina yhtä työlästä. Lisäksi ovela puolisoni käyttää ainakin paria taktiikkaa onnistuneesti, räikeästi alisuorittaa osaa tehtävistä, unohtaa tai hoitaessani tehtävän kehuu mua ylenpalttisesti. En kuitenkaan luovuta, kun varsinkin poikalasten kanssa näen tärkeänä, että näkevät vastuun jakautuvan tasaisemmin. Ja sitten vielä se lapsille kotitöistä muistuttaminen ja edellyttäminen, aivan tasan ei mene sekään.

    Vakavammin ottaen, luulen, että tasapainottamista hankaloittaa se, että miehellä ei tunnu olevan kovasti voimavaroja lisätä omaa panostaan kotona, vaan työ ja toisen lapsen harrastuksessa aktiivisesti mukana toimiminen vievät virran tehokkaasti.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Kyllä tässä saa ihan hartiavoimin tehdä töitä että nää jutut menee reilusti ja niin ettei ketään harmita!

Tämän viestin kommentit on suljettu.