Kahden pienen kanssa äitiysvapaa on eri peli

Vitsi että on jotenkin tahmaista ottaa arjesta kiinni (mukaan lukien blogi). Eniten tähän vaikuttaa päiväkotien sairastelukierre, joka tuntuu olevan ihan steroideissa tänä syksynä.

Kolmonenkin sairastui heti palattuaan ihan odotetusti, joten ne muutamat päivät mitä se ehti olla päikyssä vietin tehokkaasti mammalomaillen; kaupungilla ja ystävien kanssa, joitain töitäkin tehden. Pyykit kasautui ja ruoat odotti tekemistään kotona.

Sitten kun olin suunnitellut olevani kotona laittamassa kaikkea rauhassa paikalleen, oltiin jo taas kipeinä. Jotenkin se vähä puhalluttaa, vaikka meillä on ihan kivaa kotonakin eikä tauti ollut mikään kamalan paha. Huomaan kuitenkin että edelleen, puoli vuotta vauvan synnyttyä, odotan että kohta palaa se jokin muu normaali.

Odotan jatkuvasti pääseväni takaisin johonkin mystiseen arkeen kiinni vaikka olemme jo ihan arjessa. Jotain rutiineja en ole saanut tähän vauvavuoteen mitenkään mahdutettua ja se selvästi välillä vaivaa.

Haaveilen että olisi kiva käydä aamuisin vaunukävelyllä, nähdä välillä ystäviä ja ehkä aloittaa joku säännöllinen harrastus, mutta viettää päivä tai kaksi kotona puuhaillen ja arjen askareita pyörittäen – eli elää sellaista elämää mitä Kolmosen ollessa vauva pystyi elää. Silloin oli mahdollista vähän suunnitellakin omaa arkea, nyt ei oikeastaan.

Se tuppaa menemään niin että ollaan 4-6 päivää päiväkodissa ja sitten saman verran kotona kipeänä. Ja heti jos Kolmonen on kotona, pitää heittää kaikki haaveet minkään aikaan saamisesta. Tämä on mulle aika kuormittavaa, kun koen että sitä vain tekee ja tekee ja tekee mutta mikään ei tule valmiiksi. Samat sotkut syntyy rikkaruohoja nopeammin uudelleen eikä alku- tai loppupisteitä ole.

Kotitöiden määrä vain lisääntyy eikä mitään yli kolmen sekunnin tekemistä voi tai kannata aloittaa. Äiti kato äiti kato tai uhkaava hiljaisuus keskeyttää äkkiä ja pilaa meidän seinät, jos tiedätte mitä tarkoitan. Kotipäivinä olen vain ohjelmatoimisto ja ruokavastaava ja yritän minimoida kiukut ja maksimoida levon. Meidän kaikkien.

Sitten taas kun vapaampi hetki tulee, juoksen heti hoitamaan niitä kaikkia asioita joita halusin hoitaa. Teen töitä, näen ystäviä tai juoksen asioilla. Enkä ehdi olla kotona vauvan kanssa pötköttelemässä!Kaiken kaikkiaan sellaista mammaloman ydintä, jossa aikaa on vähän liikaakin, ei oikein ole päässyt syntymään. Ja siis sehän on tosi fine, mutta minä en vaan ole oikeassa asennossa. Tämä vauvavuosi on juuri niin erilainen kuin odotin, mutta jotenkin pääni ei ole vieläkään saanut siitä kiinni! Vauvoja ei saisi vertailla toisiinsa, mutta ei näemmä vauva-arkeakaan.

Me vellomme toisaalta ihan hauskassa olotilassa, eletään vahvasti hetkessä ja nautitaan jokaisesta yllätyksestä mitä vastaan tulee. Okei en nauti sellaisista vatsatautiyllätyksistä, mutta siitä kyllä kun löydän itseni kävelemästä vauvan kanssa kahdestaan keskustassa, tai juuri nyt kun tajusin olevan pitkästä aikaa sellainen jääkahvi + terassin sohva + blogi -hetki.

Tämä on ollut taas opettavaista. Huomaan että vaikka tavallaan vihaan rutiineja, nautin toisaalta siitä että on edes jotakin ennustettavuutta elämässä, joku runko jonka varassa voisi ottaa spontaaneja hyppyjä. Joskus jopa olen miettinyt olisiko se jopa helpompaa rakentaa jos Kolmonen ei olisi päiväkodissa, mutta ei se kyllä olisi vaihtoehto. Haluan että hän on varhaiskasvatuksessa ja tuleehan niitä kotipäiviäkin ihan tilaamattakin näemmä.

Nyt siis eletään kiukku siellä, tauti täällä -elämää ja nautitaan spontaaneista kivoista hetkistä, tehdään kivoja juttuja aina kun mahis ja heittäydytään köllöttelemään jos sellaista luksusta eteen annetaan.

Mitä muille useamman pienen kanssa kotoileville kuuluu?

12 Kommentit

 • Hanna

  Samoja mietteitä ja tilanteita! Ihan sellainen Ahaa-elämys tuli tuosta vauva-arjen vertailusta, juuri sitähän tässä on tehnyt itsekin. Kiitos tästä tekstistä! ❤️

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ihana kuulla 💕

 • Stiina

  Olen kotona 1-, 3- ja 5-vuotiaiden kanssa ja samanalaista täällä. Eihän tätä voi verrata siihen kun oli yhden kanssa, millään mittarilla. Mulla 3- ja 5-vuotiaat on kerhossa kolme kertaa viikossa 3 tuntia kerrallaan ja kun niin paljon ollaan täällä kotona, niin en edes yritä ylläpitää siisteyttä. Lelut saa levitä, kerran viikossa siivotaan ne ellei jotenkin eskaloidu tilanne ihan kauheaksi. Se helpottaa kesällä että tulee oltua enemmän ulkona joten sisällä lelut ei tunnu lisääntyvän keskenään kuten muina vuodenaikoina.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Sepä mut kun en kestä just sitä sotkua. Musta kotona on (olis) just ihanaa kun voisi vähön järjestellä ja laittaa. Pelkkä have nyt.

 • Paula

  Heippa! Täällä 5v, 2v ja 3kk äiti. Kaksi isompaa päiväkodissa. Samaistun kyllä täysin joka sanaan! Tää kotona oleminen on kyllä hyvin kaukana siitä, mitä se oli ykkösen kanssa. Tällä kertaa ilon aiheet ovat paljon arkisempia. Riemuitsen mm. siitä, että kaiken maailman säätöä on vähemmän, esimerkiksi lapsien ollessa sairaana ei tarvitse pähkäillä, kumpi jää kotiin. Tai että kumpi vie neuvolaan tai hoitaa vasun. Tämä kotona oleminen on erilaista työtä. Välillä onneks on niitä lattemammapäiviäkin, mutta valitettavasti aika harvoin, meilläkin sairastetaan koko ajan 🙁

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Totta! Just mietin kipeitä lapsia kärrätessä et no tänään ei oo kiire päiväkotiin 😀

 • Meeri

  Hahaa mahtavaa! Odotin äitiyslomaa älyttömästi, muistoissa edellinen ihana rentous 2017 syntyneen kanssa. Ja pöh. Ensinnäkin tämä meidän nuorimmainen tammikuinen olikin ihan erilainen vauva. Siis mitä ihmettä, vauvatko voi olla erilaisia, kysyy neljän lapsen äiti?!? Tämä vika versio ei ollutkaan rauhaisasti sihvan nurkassa hengaava hymyvauva kuten edellinen, vaan vaatisi jatkuvan viihdytysjoukon ympärilleen. Lisänä vajaata viikkoa päiväkodissa hengaava vajaa viisvee, joka kotipäivinä tuijottaa ihan liikaa telkkaria ja muita laitteita.
  Olin niin ajatellut tekeväni kotona kaikenlaista, pikku remppaa ja muita hommia äitiyslomalla. Joo. Eipä ole tullut tehtyä. Sotkua on kaikkialla kokoajan, pyykit seisoo nurkassa ja mä ajattelen että ”Ehkäpä sitten ens keväänä jo ollaan erilaisessa tilanteessa…”
  Elämä.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   LOL niinpä, eikö tämä menekään joka kerta ihan samalla tavalla??

 • Nimetön

  Yhdyn tekstiin täysin. Ihan sama arki täällä. Eniten harmittaa se että pääni miettii että voiku ehtisin tuon laittaa tai siivota tai olispa aikaa öljytä terassia yms. vaikka oikeesti tää aika kun lapset ovat pieniä juoksee ohi ja nyt pitäisi osata kontrolloida omia neurooseja ettei ne ota liikaa valtaa…

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Joo ymmärrän täysin <3

 • Aaa

  Pitkäaikaisena lukijana tuli mieleeni kysyä, että miten olet jaksanut kahden pienen kanssa? En tarkoita, että olen huolissani, vaan muistelen sinun kirjoittaneen joskus, että 1. ja 2. kanssa oli aika rankkaa. Kiinnostaa, että tuntuuko tällä kierroksella enemmän siltä, että pianhan tämä on jo ohi, vai mitä tuntemuksia on?

  Ja ihana juttu, että sinulla on joskus aikaa ja jaksamista blogata ❤

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Kiitos, ihana kysymys <3 Toistaiseksi hyvin, mutta muistelisin että ne rankemmat vaiheet on vasta tulossa kun on ääntä ja meteliä ja kaaosta ja uhmaa 🙂 Nyt vauva on vielä helppo! Mutta toisaalta on enemmän perspektiiviä ajatella että kylä tämä tästä.

Tämän viestin kommentit on suljettu.