Kotona on vaarallista mutta leluissa pahimmat karikot voi välttää

Kaupallinen yhteistyö Tukes

Joka koti on vähän vaarallinen vauvalle

Leikitäänkö teillä turvallisilla leluilla? Meillä ei todellakaan aina. Kuulin kerran sanottavan että pienen lapsen suurin tapaturmariski on sisarukset ja sen uskon ainakin vauvojen osalta.

Joka päivä saa olla silmät päässä, selässä ja varpaissakin kun tuo yhdeksänkuinen nuohoaa lattioita ja löytää sisarustensa jälkiä: pieniä leluja, muovin palasia, karkkia ja jos oikein apajille pääsee voi lattialta bongata myös ruuvimeisseleitä, seinässä olevia jatkojohtoja tai ihan vaan herkulliset puhelimen kuulokkeet.

Sellaista se on, monen lapsen kanssa eläminen. Jatkuvaa reunalla elämistä. Mutta ainakin hallinnan tunnetta voi vahvistaa sillä, että kotoa löytyvät lelut eivät olisi vaarallisia! Sillä säästää jo monta vaaran paikkaa.

Ajattelen että tavallaan mahdollisesti ei-turvallinen lelu on vielä vaarallisempi kuin totaalisen epäturvallinen kodin tavara, jonka annat lapselle vaikka tiedät että ei saisi.

Lelun kanssa aivot ajattelee että se on lasten lelu, sen täytyy siis olla turvallinen, eikä lasta tule ehkä vahdittua yhtä tarkasti. Lelun kanssa vauvan antaa touhottaa aika rauhassa, kun taas jonkun taskulampun kanssa tiedän tasan minkä (typerän) riskin olen ottanut joten katselen vauvaa tarkkaan sen tutkiessa sitä ja olen valmiina ottamaan sen pois tarvittaessa.

Lelut on hämäävästi turvallisen oloisia, vaikka eivät aina ole. Sähköiskun vaaraa me osataan välttää kyllä, mutta lelusta voi olla tosi vaikea bongata että siinä on jotakin vaarallista. Pehmon irtoavaa silmää ei huomaa ennen kuin se on jo vauvan suussa, värikkään lelun vääränlaisesta maalista liukenevia kemikaaleja ei kerro mikään.

Mistä tietää onko lapsen lelu turvallinen

Huoli pois, turvallinen lelu on helppo bongata!

Kun ostaa ikäsuositusten mukaisia leluja luotettavista kaupoista, on jo aika pitkällä. Isot valmistajat ovat tietysti usein helppo valinta, samoin on helppo olla hereillä jos jokin oikein kimaltava, värikäs ja äänekäs muovikama on tosi edullinen (vaikka toisaalta kaunis vanha puulelukin voi olla jo niin vanha että sen aikaisten kemikaalien maalipinta hilseilee) tai jos lelua myy joku huonosti google-käännetty, bannerissa mainostettu kauppa.

Kaikista helpointa on varmistaa ettei kotiin enää päädy uusi vaaroja ja tsekata muutama asia uuden lelun tullessa tyrkylle vaikka joulupukin säkistä. Tarkista aina ensin löytyykö leluista:

  • CE-merkintä, valmistajan ja maahantuojan nimi sekä osoite.
  • Tarvittavat varoitukset ja käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi.
  • Pehmoleluissa pesu- ja hoito-ohjeet.

Paljon vaikeampaa on varmistaa että ikärajat myös pätevät kotona. Yhden lapsen kanssa niitä voikin vielä noudattaa mutta jos sillä lapsella onkin jo LOL-nukke-iässä oleva sisarus, menee homma vaikeammaksi.

Meillä tässä on apuna suljetut ovet: kolmevuotiaalla ei yleisesti ole pääsyä sisarustensa huoneisiin tutkimaan yksin kaikkea kivaa pientä silppua. Jos se niihin menee, ollaan mukana ja tarkkana (tai sisarukset valittavat, hah). Osa jutuista kuten pienet ja todella tehokkaat magneetit olemme täysin poistaneet kenenkään ulottuvilta, samoin paristojen ja johtojen kanssa ollaan tarkkoja ja näistä kerrotaan myös isommille lapsille.

Leluja ei mikään viranomainen tarkista, se on meidän vanhempien tehtävä

Yksi mulle ainakin tärkeä muistettava asia on että vaikka lelut ovat varsinkin pienillä lähes yhtä paljon suussa kuin ruoka, niiden valmistusta ja myyntiä ei samalla tavalla tarkisteta viranomaisten toimin. Siinä missä ruokakaupassa tiedän olevani aina turvallisilla vesillä pakkaustietojen puitteissa, leluissa tuotteiden turvallisuus ja ikäsuositusten noudatus on valmistajan vastuulla.

Toisin sanoen: mahdollisesti vaarallisia leluja on jatkuvasti myynnissä kaupoissa. Vanhemman kannattaakin aina ekana tsekata lelusta ne ilmeiset jutut ennen kuin antaa talouteen jossa on pieniä lapsia: lähteekö joku osa oikein kovaa vetämällä irti? Onko joku nappi liian pieni, tukehtumisvaaran aiheuttava? Onko meteli jo niin kova että korvaan sattuu jos lelun sattuu vaikka tunkemaan suuhun? Vauvojen ja leikki-ikäisten kekseliäisyyttä ja voimia ei kannata tässä pohdinnassa aliarvioida.

Mikäli uudesta lelusta löytyy jotakin sinusta sopimatonta, täytä tämä lomake ja Tukes osaa antaa siitä tarvittaessa varoituksen muillekin. Tukesin sivuilta löydät ajantasaisen listan tuotteista jotka on jo Tukesin toimesta todettu vaarallisiksi ja joita ei suositella hankittavan. Myös Tukesin erityisesti lasten tuotteisiin keskittyvä Instatili kannattaa ottaa seurantaan samoin kuin Tukesin oma tili.

Vaarallisista tuotteista löytyy harva se joulu jotakin hittituotteiden listalta, esimerkiksi tämä Huggy Wuggy -pehmolelu (joka on kyllä alkuaankin sen näköinen että kuka ihme ton kotiinsa vapaehtoisesti ottaa, lol)

Nyrkkisääntönä: Jos et ole jostain lelusta ihan varma, jätä lelu rohkeasti pois leikeistä. Uusia leikkiin otettavia asioita on kyllä talo ja maailma täynnä.

Ps. vielä loppuun knoppi: jos joskus tuntuu siltä että pakkauksessa lukee “ei alle 3-vuotiaille” mutta et kertakaikkiaan keksi mistä varoitus voi tulla, syy voi olla tuotteen pakkaus (muovia, pahvia, pieniä osia).

Lisää tietoja löytyy Tukesin sivuilta

Tätä tekstiä kirjoittaessa oma kolmevuotiaani oli pihalla ja löysi sieltä herkullisia jään palasia.