Viisi vuotta rakentamisesta: Olohuone

Viisi vuotta rakentamisesta -sarja jatkuu, nyt vuorossa kodin sydän eli keskikerroksen oleskelutilat. Jätän keittiön ihan omaksi osakseen koska arvaan että siitä tulee paljon juttua!

Sarjan ensimmäinen osa Kodinhoitohuoneet löytyy täältä, toinen osa lastenhuoneet tästä. Kaikki rakentamiseen liittyvä löytyy hakuboksista aihesanoilla sekä tunnisteella Taloprojekti. Itse rakentamisen vaiheet löytyy parhaiten tunnisteella Tonttipäiväkirja.

Miltä näyttää olohuoneessa lähes viisi vuotta rakentamisen jälkeen? Mitkä suunnitelmat toimi hyvin, missä on jouduttu tekemään muutoksia, mitä edessä seuraavaksi?

SUUNNITELMAT JA RAKENNETTU TILA

Oikeastaan yksi syy edes rakentaa koko talon alun alkaen oli olohuone. Me kaipasimme uudelta asunnoltamme tilaa ja avaruutta, eikä sitä tullut missään valmiissa vastaan. Uusissa taloissa on lähes järjestään tehty kaikki järkevästi, toisin sanoen neliöt on käytetty äärimmäisen tehokkaasti ja viisaasti. Ne on hienoja, mutta ei meille.

Niin kutsuttu lebensraum on tärkeää meille ja kaipaamme elämäämme nimenomaan niitä kuuluisia hukkaneliöitä, jotka meille tarkoittavat luksusta. Tilaa valolle siirtyillä pitkin päivää, tilaa katseelle ja tilaa kohelolle naiselle liikkua ilman että osuu jatkuvasti käytävien seiniin.

Kyllä, pystyn siihen. Törmään seiniin.

Arkkitehtimme Eve Sarapää sai ideasta heti kiinni ja suunnitteli meille olohuoneen joka on kuin showroom: iso, väljä ja täynnä ikkunaa. Hän piti huolen ettei tilassa ollut mitään turhaa – ei ylimääräisiä kotelointeja, tolppia tai alaslaskuja.

Tähän väliin huomautus että talosta piti ensin tulla CLT-talo. Mutta koska päädyimme puurakenteiseen ja Kastelliin rakentajana (älä tee sitä virhettä jos rakennat yksilöllistä taloa), tuli kaikenlaista turhaa scheibaa vastaan. Kuten valtavat teräspalkit ikkunoiden tueksi. Ja ai niin, 15 cm suunniteltua matalampi huonekorkeus. No sattuuhan sitä saatana.

Tilasta tuli lopulta lähes 70m2 yhtenäistä tilaa, jossa vain keittiö sekä työhuone ovat ikään kuin omina alkoveinaan tilan puoliväliä määrittävän upean portaikon kummallakin puolella. TIlasta löytyy myös pieni vessa portaita vasten.

Takalle jätettiin varaus ja keskellä isoa lehtikuusilattiaa (Timberwise) on lattiassa pistorasia, jos joskus haluaa jakaa tilaa vaikka television kanssa. Myös työtilassa on varaus seinälle, jos siitä haluaa oman huoneensa.

Jo suunnitelmista näimme ja tiesimme että tila tulee olemaan haastavahko sisustaa kun ehjiä seiniä ei oikeastaan ole ja myös toki sen että melkein etelään suunnattu ikkunarivi tulee tekemään elosta trooppista.

TILANNE VIIDEN VUODEN KOHDALLA

Olkkari on edelleen ihana! Talomme ehdoton vau-tekijä, joka herättää aina ihastusta sen nähdessä, niin meissä kuin vieraissa. Olkkari on valoisa, avara, luonteikas ja kuitenkin kodikas. Mutta on se hiukan hankala sisustaa, kyllä, ja armoton sotkuille kun kaiken näkee yhdellä silmäyksellä.

Aika pitkään pyörittelimme vähän liian pientä sohvaamme erilaisiin paikkoihin, ja katselimme lattialla majailevaa televisiota, kunnes Insinööri sai rakennettua meille upean rimaseinän työtilan ja olohuoneen väliin ja telkkarille tuli oma luonteva paikkansa.

   Päivitimme myös Hakola-sohvamme isompaan Kuusilinnaan, niin isoon ettei sitä voi enää toisin kääntää. Vuosien varrella tilaan on muuten tullut lähinnä uusia viherkasveja ja niille hyllyjä, jokin aika sitten ostin Torista tuon upean liinavaatekaapin Kolmosen askarteluja varten ja matto päivitettiin sohvan kanssa samaan aikaan.

Hakolan ruokapöytä on ollut alusta asti samalla paikalla, tosin kerran olemme kokeilleet kääntää sen poikittain saarekkeeseen nähden. Jouluna järjestely toimii aika hyvin kun joulukuusi on keskellä lattiaa sen pistorasian ansiosta. Pistorasiaa ei juuri koskaan muuhun käytetä, hah.

Harkinnassa on aina ollut vähän lisää.. jotakin. Nojatuolitilaa? Tai ehkä sittenkin se takka, tai olisiko tuohon joku tilanjakaja…eniten ehkä kyse on siitä että koronan ja vanhempainvapaiden takia minä olen ollut liikaa kotona ja kyllästynyt nurkkiin.

Minä tuskailen tasaisin väliajoin sen kanssa että olkkarissa on vääränlaista: liian minimalistista vai sittenkin liian runsasta? Sotkuista, lähes aina.

Haaveilen usein myös siitä että sohva olisi sittenkin tylsemmän värinen (vaikka harmaa) ja vähän pehmeämpi. Halusimme tyynyihin silloin ekstratäytteet ettei ne menisi muodottomiksi ajan saatossa ja ne ovatkin pysyneet hyvinä, mutta mikään löhö tämä sohva ei ole.

Valaisimiakin on pitänyt koko viiden vuoden ajan päivittää mutta sitten ei kuitenkaan: tilassa on kolme Philips Hue -polttimolla varustettua valaisinta jolla saa kivat tunnelmat ja kiinteissä kattokiskoissa (taloon.com) on Airam-valaisimet joilla saa kunnon siivousvalot päräytettyä.

Oikeasti tämä on edelleen ihana olohuone, mutta tarvitsen tasaisin väliajoin jonkun muun sanomaan sen minulle, hah!

TOIVEIDEN TYNNYRI: TÄYDELLINEN OLOHUONE OLISI…

No tämä se on edelleen aika täydellinen olohuone. Insinööri haluaisi ehkä kaksi kerrosta korkean tilan (oli joskus suunnitelmissa mutta yläkerran aula kiinnosti enemmän) mutta sanoisin että edelleen tämä on aika täydellinen.

Ehkä tekisin nyt ikkunat eri tavalla: muutama jättimäinen joiden väliin mahtuu seinää ja miettisin vielä hetken kalustettavuutta. Tai sitten kuitenkaan en, koska tämä ikkunarivi on mieletön niin sisältä kuin ulkoa. Uniikki.

Jos tilaa olisi rajattomasti, haluaisin yksitasoisen talon jossa olisi selkeät omat tilat ruokailutilalle, keittiölle ja olkkarille. Enemmän seinäpintaa toisia näkymiä rajaamaan mutta kuitenkin sitä lebensraumia eli jokainen näistä tiloista pitäisi olla joku 50 neliöitä jotta tyytyisin!

Suurin toiveeni olisi ehkä että ikkunat suuntaisi pohjoiseen. Siitä tulee tosi kaunis valo, joka ei lämmitä taloa niin kuin nyt. Joka vuosi mietimme investoisimmeko markiisiin ikkunoiden ulkopuolelle (noin 5-10.000€..) mutta pärjäämme kuitenkin Insinöörin purjevirityksellä sekä tilaan myöhemmin asennetulla ILPillä aika ok.

Ehkä en muuttaisi täällä sittenkään mitään. Vastuullisinta sisustamista on olla tyytyväinen omaan kotiin eikä vilkuilla muualle.

Harkitsen kyllä että pyydän joskus paikalle Insinöörin vastusteluista huolimatta sisustussuunnittelijan, joka auttaisi miettimään mitä kalustuksessa voisi vielä tehdä toisin – tai sanomaan minulle että tämä on tosi hyvä, olette tehneet hienosti. Voisin maksaa tästä validaatiosta aivan mielelläni, sillä sistustajan itsetuntoni ei meinaa tässä asiassa riittää (tässä tekstissä siitä lisää).

Onko jotakin kysyttävää olkkarista? Arvaan saavani loputtomasti sisustusneuvoja tämän jutun jälkeen mutta jos saan toivoa, kehukaa vain estottomasti mieluummin! Ensinnäkin keksin jo tämän tekstin kirjoitettuani miten haluaisin tätä tilaa muuttaa. Mutta erityisesti siksi että todellakin vastuullisinta sisustamista olisi olla tyytyväinen omaan kotiin eikä keksiä uusia tarpeita internetistä, ja siinä tarvitsen apua enemmän kuin uusissa valinnoissa.

28 Kommentit

 • Viivi

  Hei
  Ihana tämä postaus sarja!
  Mikä olohuoneen korkeukseksi sitten tuli?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   285! Haluttiin 3m 😭😭

  • Heli

   Tilat, jossa on vain isoja ikkunoita koko seinän mitalla, ilman, että huoneessa on kiinteää seinää juuri ollenkaan, ovat tosi hankalia sisustaa. Edellinen rakentamamme talo oli täynnä ikkunoita, mutta tästä virheestä oppineena seuraavassa talossamme oli ehjää seinääkin. Kauniitahan isot ikkunat ovat, mutta rehellisesti sanottuna teillä on niitä jo liikaa. Kaiken päällen isot ikkunat tekevät huoneesta kesällä kuuman kuin kasvihuone ja talvella ovat viileitä, koska lasi on erityisen huono ”eriste” energiakulutuksen kannalta. Lisäksi yksityisyys saattaa kärsiä, kun olohuoneen seinä on täyslasipintainen jolloin näkymä ulos täysin avoin. Sanoisin, että kaunistahan se on, mutta epäkäytännöllistä.

   • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

    No ei niitä nyt sentään liikaa ole. Tämän saan ihan faktana todeta kodin asukkina 😀

 • Elina 123

  Todella hieno! Ja mieleeni ei tullut yhtäkään sisustusideaa, kun tuohan on jo juurikin ihanan väljä. Haaveilen myös tuollaisesta hervottomasta sohvasta, superihana!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Kiitos! <3

 • Tiia

  Wau! Ja sohvan väri on aivan ihana. Itse haaveilen värikkäästä sohvasta nykyisen tylsän harmaan tilalle 😅

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Sitä aina haluaa mitä ei ole, haha

 • SANNI

  Teidän koti ja etenkin just tää olohuone on u p e a! Kestää loistavasti (ainakin näin kuvien ja tekstien kautta tarkasteltuna) niin katsetta kuin myös käyttöä. Rakastaisin joka nurkkaa. Rakastan toki omaanikin, vaikka neliöiltään seiniin törmäilevälle naiselle vähän pieni onkin (eli tunnistan tän haasteen). Meillä huonekorkeutena on suunnitellusti tuo 3m joka kokemuksen kautta tuo omanlaisia murheitaan eloon, esim en itse saa palohälytintä kohtuudella hiljennettyä tai vaihdettua kattovalaisinta halutessani 🫠

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Haa kiitos tästä, vähän lohdutti sentään 😀

 • Nimetön

  Minusta tuo sohvan väri on aivan käsittämättömän upea, jos meidän minikokoisessa ja täyteen ahdetussa olkkarissa olisi tilaa, ottaisin varmaan mallia teidän sohvasta.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Kiitos, ihana kuulla!

 • Auringonkukka

  Teidän olohuoneessanne on paljon kauniita elementtejä: rimaseinä on upea ja kuinka hyvin saarekkeen ja terassin tuolit siihen sopivatkaan. Huone on persoonallinen ja siinä on ihanaa väljyyttä. Lattia on ihana, kuten portaatkin. Haaveilen itsekin tuollaisesta liinavaatekaapista. Vaikka itse tykkäänkin ”vähän hämärämmästä” kodista, niin ovathan nuo ikkunat hulppeat, kuten valon määräkin. Kannattaa hyödyntää sisustussuunnittelijaa, vaikka koti varmaan jo nytkin on hyvin teidän näköinen, niin aika pienilläkin muutoksilla voi saada lisää ilmettä, mikä tekee tilasta vielä kotoisamman ja jos sisustussuunnittelija on taitava, vielä enemmän teidän näköisenne.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ihanasti sanottu, kiitos <3

 • J

  Ihanan avara olohuone ja mahtava ikkunarivi! Me muutettiin vajaa kolme vuotta sitten rakennuttamaamme ja osin itse rakentamaamme taloon, jota välillä rakastan, mutta joka välillä tuntuu niin tylsältä. Teidän talo oli isona inspiraationa – kiitos siitä.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Voi ihanaa!!! KIITOS!

 • pilami

  Ajattelen itse, että sisustus rakentuu ajan kanssa. Taulut löytävät seinille ja senkit paikoilleen. Koen itse esim. sohvan hankkimisen niin raskaana hommana (pitäisi olla hyvä istua, riittävän syvä, silmää miellyttävä, kangas kestävä jne.) että en edes vaiva-näkökulmasta jaksaisi vaihtaa niitä kuin pakon edessä (rikkoutuminen). Odotusarvoni on, että hankkimani sohvat kestävät vähintään 30 vuotta. Toinen on tällä hetkellä 13 vuotta vanha, toinen 6.
  Kannustaisin kyllä sisustussuunnittelijan käyttöön jos vähänkään joku sisustuksessa mietityttää eikä oikein tiedä mikä. Se voi olla seinän värisävy tms. jolla voikin saada sen asian korjattua, joka vähän hiertää mieltä.

  • mustikka

   Ihana koti, olkkari ja ikkunat! Totta, tyytyväisyys siihen mitä jo on, on valttia niin sisustuksessa kuin elämässä muutoinkin. Vaikka ihana on myös haaveilla!

   Meillä on muuten Kastellin rakennuttama yksilöllinen talo juuri tuolla säältä suojaan -versiolla. Oltiin tyytyväisiä. Sattui oivallinen timpuriporukka ja onnistuneella rakennusvalvonnalla oli myös osansa. Eikä sinä kesänä paljon tainnut sataa 😀 Onpa harmi, että teillä ei mennyt rakennusprojekti aivan putkeen :/

   • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

    Mustikka: Mahtavaa että teillä toimi hyvin! Ainahan nämä on vähän tuurista kiinni myös, tai ehkä ovat ottaneet sitten opikseen jotain, toivon jälkimmäistä!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   No onhan tässä jo viisi vuotta annettu sisustuksen rakentua 🙂

 • Anna A

  Kaunis,
  mun mielestä teidän olkkari on kaunis. Sellainen, että jos tulisin teille kahville, istuisin sohvalle ja hengähtäisin onnellisena.
  Ikkunat ja valo! Ja tuo kukkapöytä/hylly, sellaisen haluaisin meille.

  Meillä on tuollainen yksitasoratkaisu, missä koko talon sydän on iso olohuone koko seinän ikkunoilla. Toisessa päässä olkkaria on keittiö ulokkeella ja toisessa takka. Sohva ja uloke jakavat tilaa. Ja seinät on valkoiset, koska luonto tuo värit sisälle ikkunoiden kautta. Rakastan meidän olkkaria, toki meilläkin on palkit (pirhana) ikkunoiden välissä. (Miksi ohjelmissa voidaan tehdä ikkunapintoja ilman palkkeja mutta me ei voitu?!) . Niin ja me tehtiin iso olkkari, koska hengataan siellä aina yhdessä.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Voi ihanasti sanottu, kiitos <3

 • Sonja

  Upea olkkari! Hauskaa että kuvaus lebensraumista, valosta ja muusta sopii todella hyvin myös meidän taloon, mutta silti meillä on ihan erilainen. Ja todellakin tarjoutuisin ostamaan sohvan pois sua haittaamasta, jos vaan kätisyys ois toisin päin 😀

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Joo varmasti monella muullakin tavalla sen saisi aikaan! 🙂

 • 🌙 tti

  Hakola 👍🏿 , mutta yleisvaikutelma jotenkin kolkko ja flaisu.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ehkä tämmöistä kommenttia ei tarvitse ollenkaan laittaa vaikka olisit sitä mieltä? Tämä on meidän koti, ei ole kiva sanoa toisen kodista että yleisvaikutelma ei sinua miellytä.

 • Staika

  Kaunista teillä on. Ihanan valoisaa mutta ei kliinisen valkoista. Arvostan kyllä suuresti että julkaiset kuvia sisältä, varsinkin kun olet kirjoittanut suhtautumisestasi sisustukseen. Kiitos kauniista kuvista.

  Kysymys ikkunoista. Oletteko niin sanotusti näytillä? Vai miten ikkunat on suunnattu? Häiritseekö ohikulkijoiden katseet koskaan?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ei olla sillä tavalla näytillä!

Tämän viestin kommentit on suljettu.