Kuka kiusaa ja ketä?

Facebookissa levisi eilen kuva, jota on jaettu tähän mennessä 1600 kertaa. Kuva aiheutti yleisössään suurta tuohtumusta, kommentteja kerääntyi nopeasti. Jo neljännessä kommentissa päästiin vanhaan kunnon väijymiseen, jossa kuvan kohteesta aletaan selvittää kaikki osoitteesta IG-tileihin ja henkilökohtaisiin mieltymyksiin:

Jotain on menny pahasti vituilleen 20 vuodessa… ymmärrän kyllä ajatusmaailman jos [SENSUROITU]:n nimimerkki iigeessä on [SENSUROITU] #kouluselfietvälitunnillaonsemunjuttu

Kahdeksannessa kommentissa ylletään jo ihan klassisen vihapuheen tasolle, seksuaalissävytteisesti toki: 

En löydä sanoja. Vastaa sille että istu miekkaan.

Huh, mitä tunnepaloa, ihmisethän on ihan vauhkona! Tuon miekkaan istuvan selfieääliön on täytynyt tehdä jotain aivan kammottavaa. Se on varmaan heittänyt rasistisia vitsejä tai ainakin yrittänyt pokailla jotain lapsia koulussa! Eikö?
Ei. Jaettu kuva on kuvakaappaus Wilma-viestistä postauksen tehneen miehen pojan opettajalta. Viestissä näkyy opettajan koko nimi ja itse viesti, jossa hän kertoo pojan joutuneen kiusauksen kohteeksi ja ehdottaa melko kökköä tapaa puuttua kiusaamiseen:
Kuva: Iltalehti.
Kuvan yhteydessä kiusatun pojan isä tilittää:

Ja näin Porissa! No toki pitää ymmärtää että Kolmeviikkoa vanhat Adidakset on jo sou last season. Jotenkin kumminkin semmonen olo että tää mamma ei nyt ihan miettinyt loppuun saakka..Tommi haluaa lyödä Kallea, voisitteko kotona opettaa sen juoksemaan lujempaa karkuun? Isommat pyytää Kallelta tupakkaa. Voisitteko ostaa Kallelle tupakkaa? Vai pitäskö mahdollisesti olla yhteydessä kiusaajiin? No ei kai. Tää oli se helpoin tapa..Toki pitää muistaa että kysymyksessä on Pori.

Hetkinen, kerrataanpa vielä: ”Vai pitäskö mahdollisesti olla yhteydessä kiusaajiin? No ei kai. Tää oli se helpoin tapa..” Niin. Mitenköhän meni tämän somejaon osalta? Otettiinko kunnolla yhteyttä ihan oikeaan paikkaan vai valittiinko helpoin tapa selvittää ongelmaa? Ehtikö kenellekään tulla mieleen, että opettajan ja rehtorin viestien julkaisu sellaisenaan julkisesti koko nimeä käyttäen saattaa aiheuttaa heille melkoista shitstormia? 
Minulla on kaikille kuvaa kommentoineille ikävä uutinen: tätä aikuisten harjoittamaa lynkkaustoimintaa voisi kutsua kiusaamiseksi. Kiusaamisessa otetaan toiselta valta pois, otetaan se itselle asettamalla kiusattu julkisen häpeän, naurun, lynkkauksen kohteeksi. Kiusaamista on toisen aseman vähättely alentavilla nimillä. Kiusaamista on yksinpuhelu, jossa mässäillään typerän opettajan typerillä sanoilla, eikä anneta hänelle armon hitustakaan. Kiusaamista on se, että mässäillään Facebookissa asian saamalla huomiolla. Kiusaamista on se, että yleisömassa lähtee yksimielisesti lynkkaamaan yksittäistä ihmistä tietämättä tapauksen taustoista kaikkea.
Ymmärrän että vanhemmilla on kova huoli pojasta. Kiusaaminen on pahinta perseilyä ikinä, kaikissa muodoissaan, ja siihen pitää johdonmukaisesti puuttua. Sekä kiusatun että kiusaavan lasten vanhemmilla on mahdoton paikka pysyä rauhallisina toimijoina eikä ajautua tunteidensa vietäväksi. Opettaja ei silti ansaitse joutua kiusatuksi itse. Kukaan ei ansaitse tulla kiusatuksi. Annan isälle kuitenkin kiitosta siinä, että toisen haastattelun lopuksi lausuttiin erittäin viisas lause: 

Yritetään saada kiusaamiseen ratkaisua. Se on asian ydin. Kun tehtäisi sille jotain, niin olisi hyvä, isä toteaa.

Tässä olen ihan samaa mieltä. Tehdään sille kiusaamiselle jotain, ja aloitetaan vaikka esimerkillä. Ei kiusata itsekään, eihän?