Kuka kiusaa ja ketä?

12 No tags Permalink

Facebookissa levisi eilen kuva, jota on jaettu tähän mennessä 1600 kertaa. Kuva aiheutti yleisössään suurta tuohtumusta, kommentteja kerääntyi nopeasti. Jo neljännessä kommentissa päästiin vanhaan kunnon väijymiseen, jossa kuvan kohteesta aletaan selvittää kaikki osoitteesta IG-tileihin ja henkilökohtaisiin mieltymyksiin:

Jotain on menny pahasti vituilleen 20 vuodessa… ymmärrän kyllä ajatusmaailman jos [SENSUROITU]:n nimimerkki iigeessä on [SENSUROITU] #kouluselfietvälitunnillaonsemunjuttu

Kahdeksannessa kommentissa ylletään jo ihan klassisen vihapuheen tasolle, seksuaalissävytteisesti toki: 

En löydä sanoja. Vastaa sille että istu miekkaan.

Huh, mitä tunnepaloa, ihmisethän on ihan vauhkona! Tuon miekkaan istuvan selfieääliön on täytynyt tehdä jotain aivan kammottavaa. Se on varmaan heittänyt rasistisia vitsejä tai ainakin yrittänyt pokailla jotain lapsia koulussa! Eikö?
Ei. Jaettu kuva on kuvakaappaus Wilma-viestistä postauksen tehneen miehen pojan opettajalta. Viestissä näkyy opettajan koko nimi ja itse viesti, jossa hän kertoo pojan joutuneen kiusauksen kohteeksi ja ehdottaa melko kökköä tapaa puuttua kiusaamiseen:
Kuva: Iltalehti.
Kuvan yhteydessä kiusatun pojan isä tilittää:

Ja näin Porissa! No toki pitää ymmärtää että Kolmeviikkoa vanhat Adidakset on jo sou last season. Jotenkin kumminkin semmonen olo että tää mamma ei nyt ihan miettinyt loppuun saakka..Tommi haluaa lyödä Kallea, voisitteko kotona opettaa sen juoksemaan lujempaa karkuun? Isommat pyytää Kallelta tupakkaa. Voisitteko ostaa Kallelle tupakkaa? Vai pitäskö mahdollisesti olla yhteydessä kiusaajiin? No ei kai. Tää oli se helpoin tapa..Toki pitää muistaa että kysymyksessä on Pori.

Hetkinen, kerrataanpa vielä: ”Vai pitäskö mahdollisesti olla yhteydessä kiusaajiin? No ei kai. Tää oli se helpoin tapa..” Niin. Mitenköhän meni tämän somejaon osalta? Otettiinko kunnolla yhteyttä ihan oikeaan paikkaan vai valittiinko helpoin tapa selvittää ongelmaa? Ehtikö kenellekään tulla mieleen, että opettajan ja rehtorin viestien julkaisu sellaisenaan julkisesti koko nimeä käyttäen saattaa aiheuttaa heille melkoista shitstormia? 
Minulla on kaikille kuvaa kommentoineille ikävä uutinen: tätä aikuisten harjoittamaa lynkkaustoimintaa voisi kutsua kiusaamiseksi. Kiusaamisessa otetaan toiselta valta pois, otetaan se itselle asettamalla kiusattu julkisen häpeän, naurun, lynkkauksen kohteeksi. Kiusaamista on toisen aseman vähättely alentavilla nimillä. Kiusaamista on yksinpuhelu, jossa mässäillään typerän opettajan typerillä sanoilla, eikä anneta hänelle armon hitustakaan. Kiusaamista on se, että mässäillään Facebookissa asian saamalla huomiolla. Kiusaamista on se, että yleisömassa lähtee yksimielisesti lynkkaamaan yksittäistä ihmistä tietämättä tapauksen taustoista kaikkea.
Ymmärrän että vanhemmilla on kova huoli pojasta. Kiusaaminen on pahinta perseilyä ikinä, kaikissa muodoissaan, ja siihen pitää johdonmukaisesti puuttua. Sekä kiusatun että kiusaavan lasten vanhemmilla on mahdoton paikka pysyä rauhallisina toimijoina eikä ajautua tunteidensa vietäväksi. Opettaja ei silti ansaitse joutua kiusatuksi itse. Kukaan ei ansaitse tulla kiusatuksi. Annan isälle kuitenkin kiitosta siinä, että toisen haastattelun lopuksi lausuttiin erittäin viisas lause: 

Yritetään saada kiusaamiseen ratkaisua. Se on asian ydin. Kun tehtäisi sille jotain, niin olisi hyvä, isä toteaa.

Tässä olen ihan samaa mieltä. Tehdään sille kiusaamiselle jotain, ja aloitetaan vaikka esimerkillä. Ei kiusata itsekään, eihän?

JAA
12 No tags Permalink
12 Comments
 • Mamma rimpuilee
  lokakuu 19, 2016

  Joo kyllä! On eri asia tuohtua lähipiirin kesken, olla vihainen ja loukkaantunut ja jakaa se heidän kanssaan – mikä on ihan okei –, kuin jakaa tunnepurkaus suurelle yleisölle, mahdollisesti pilaten toisen maine. Vaikka tökerösti se toinen olisikin asian hoitanut. Pata kattilaa ja sillä lailla.

 • Valeäiti
  lokakuu 19, 2016

  Nii! Ja sit se hullu lynkkausmieliala, johon jengi lähtee mukaan! ihmisistä tulee ihan raivopäisiä netissä. Niin kuin minustakin, eh.

 • Katja
  lokakuu 19, 2016

  Mä olen vähän huolissani siitä mitä sille tärkeälle, noin viisivuotiaana opitulle taidolle tapahtuu aikuisena. Kyllä suuttua saa mutta miksi vetää överiksi? Tämä tyttö/poikakeskustelu nyt viimeisimpänä esimerkkinä. #itsehillintä

 • Valeäiti
  lokakuu 19, 2016

  Ei semmoista #itsehillintää enää ole meistä kenelläkään kun on vain #peukkukalastelua: jos sanon jotain josta muutkin raivostuu, tunteeni oli varmasti oikeutettu. Pata kattilaa soimaa, en voi sanoa olevani parempi. Mutta joku selllainen filtteri olisi kiva että ymmärrettäisiin Justine Sacco tyyppinen mahdollisuus. Näissä typerissä kohuissa menee aika usein jengiltä ammatti tai elämä pilalle.

 • Rouva Tiainen
  lokakuu 19, 2016

  Huoh, onneksi on tuo kuva ja keskustelu jääneet huomaamatta. Tyttö-ja Poika-keskustelusta on hyötyäkin.. mm. puu- ja rättikässän yhtenäistäminen käsitöiksi on vallan loistava idea. Taito se on ompelukoneella ajo kuin ruuvaaminenkin. Mut ei siitä sen enempää. Ollaan ihmisiksi – kaverina toiselle.

 • Valeäiti
  lokakuu 19, 2016

  No niin just! Ollaan toisillemme ihmisiä myös netissä!

 • Anonyymi
  lokakuu 19, 2016

  Samaa mieltä, mutta emmehän me "lukijat" tiedä miten opettaja on asiaa hoitanut.. Tiedämme vain tuon yhden viestin (joka on outo, kyllä), mutta emme sitä kaikkea mitä ope on ehkä jo tehnyt tai yrittänyt.

 • Valeäiti
  lokakuu 20, 2016

  Nimeomaan. siksi on tosi epäreilua jakaa osa keskustelusta julkiseksi. Mehän ei esim tiedetä millä tavalla tähän on vastattu. Joka tapauksessa: omia riitoja ei pitäisi selvitellä julkisesti. Piste.

 • Tuula
  lokakuu 23, 2016

  Some on tehnyt aivan liian helpoksi tuon "julkisen moitteen" – en tiedä parempaakaan nimeä sille..
  On tuo (jos viesti on ollut tuollainen) väärä tapa puuttua kiusaamiseen, mutta ei sitä somessa tarvitse vatvoa. Pitäsi keskustella asiasta koulun sisällä – asiallisesti.
  Sama oli se kun opettaja huusi luokalle – juu, ei niin saa tehdä, mutta ei myöskään salakuvaaminen ja sen julkaiseminen ole sallittua.
  Täytyy alkaa varomaan mitä sanoo, miten sano, miten kaivaa nenäänsä, miten niistää tms. Kaikesta saa nykyään jutun aikaan, jos haluaa – siltä ainakin tuntuu.

 • Valeäiti
  lokakuu 23, 2016

  Niinpä, tuntuu ettei pienintäkään virhettä uskalla enää tehdä, eli ei ehkä kannata puhua lainkaan. Lopettaa tehokkaasti koko keskustelukulttuurin sellainen.

 • Ruma Elsa
  marraskuu 3, 2016

  Totta kai "keskustelu koulun sisällä" on tärkeää asian selvittämiseksi mahdollisimman nopeasti kunkin yksittäisen lapsen osalta kussakin yksittäisessä tapauksessa, mutta toki on tuotava laajempaan julkiseen keskusteluun, että opettajilta edelleen löytyy tuollaisia asenteita! Facebook vain on aivan väärä kanava, ja asian olisi sielläkin voinut hoitaa opettajan nimeä paljastamatta.

  Yksi ongelma on, että vanhemmat ovat arkoja esimerkiksi kirjoittamaan koulun ongelmista lehtien yleisönosastoon (jotka minusta olisivat luonteva julkisen keskustelun kanava) omalla nimellään. Pelko ei ole täysin aiheetontakaan. Kun minua haastateltiin nimellä erääseen Yhteishyvän kouluaiheiseen artikkeliin, sain nimettömän kirjeen opettajalta, joka ryöpytti päälleni kaiken ammattinsa aiheuttaman turhautumisen, kehotti muuttamaan paikkakunnalta jne. Enkä ollut edes arvostellut koulua, vain esittänyt (haastattelijan pyynnöstä) ajatuksiani kodin ja koulun välisen yhteistyön parantamiseksi!

 • Valeäiti
  marraskuu 7, 2016

  Hurja kuulla tuo sun keissi! Olen samaa mieltä että näistä pitää voida keskustella, mutta jos keskustelun aloittaa noin perse edellä puuhun, koko viestin tarkoitus häviää.