Lapsiperheen paras loma: Kaikki vinkit italiasta!

Täältä marraskuisen – anteeksi kesäisen – mökkimaan uumenista on hyvä muistella vielä kerran ihanaa Italiaa ja samalla vinkata miten sinne pääsee. Koska sinnehän kyllä kannattaa mennä! Italian reissu on verrattain edullinen, rentouttava ja lähes varmasti onnistunut lapsiperheen näkökulmasta. Siellä on lämmintä, hyvää ruokaa, paljon viiniä, ihania nahkalaukkuja ja aina jossakin uintimahis. Matka on lyhyt ja lentoja paljon. Miksi et jo varaisi? Katso vaikka ensin Forecasta Suomen ennuste ja tule sitten tänne takaisin.

Noin. Sitten vinkkeihin. Niitä ei tällä hurjalla kolmen reissun kokemuksella vielä ihan ämpäreittäin ole, joten näitä vinkkejä varten haastattelin muitakin Italiassa matkanneita. Toivottavasti onnistuimme näillä yhteisvinkeillämme jokaiselle jotakin löytämään!

Miksi Italiaan? Mitä tarvitaan?

Italiassa on melkein aina ihanaa, mutta erityisen hyviä ovat kevään ja alkukesän kuukaudet (touko- ja kesäkuu) jolloin sesonki ei ole vielä ihan päällä, mutta lämpö on suomalaiselle just hyvä (20-30) ja aurinkoa soppelisti. Samoin syyskuun puolella on ihanaa kesän loppua, jossa aurinko vielä hellii ja ihmisiä on kuitenkin vähemmän. Luonto on tietysti kevään puolella vehreämpää.

Auto on melkein must, jos haaveena on nimenomaan tälläinen lököttelyyn viittava taloloma. Majapaikat sijaitsevat usein maaseudulla huonompien yhteyksien päässä, ja lyhyiden automatkojen päässä (max 1h) löytyy melkein aina jotain kiinnostavaa pikkukaupunkia tai viinitilaa. Auton vuokraaminen on yhtä rasittavaa kuin kaikkialla: kallista ja tuurikauppaa. Joskus sitä maksaa avoautosta ja saa pikkufiatin, joskus etukäteen maksettu turvaistuin löytyy ja joskus ei. Vauvoille ehdottomasti oma istuin mukaan, isompien kanssa kovaan ääneen vaatimaan sopivaa ja sitten vaan silmät kiinni ja kädet ristiin jos täysin sopivaa ei löydy.

Itse ajaminen on kuitenkin ihan jees: tiet on hyväkuntoisia ja tietullit menee sutjakkaasti. Vauhti on teillä melkoinen, mutta ajamisen kulttuuri kuitenkin siivo.

Muutenkin elämä on Italiassa helppoa: rennolla aikataululla ja asenteella pääsee pitkälle! Englannin kielellä pärjää maaseudullakin hienosti ja asenteet on Italiassa kautta rantain kohdillaan: lapsia rrrrrakastetaan ja maahan matkannutta turistia kohdellaan hyvin.

Uno Agriturismo, grazie! 

Sitä Tiettyä Talo Italiassa -tunnelmaa saa melkein joka paikasta. On vain etsittävä juuri teille sopiva Agriturismo, eli majatalo. Ongelmana on ennemmin runsaudenpula kuin väärä valinta: Kaikki sijainnit huokuvat ihanaa maisemaa, aurinkoisia kivikyliä pikkukujineen ja makoisia antipasteja. Varmoja alueita on ainakin kolme: Firenzen ympärille levittäytyvä Toscana ja siitä hieman etelään rehevä Umbria, sekä minulle uusi Marche. Seuraavassa kaikista kavereiden avulla koottuna muutama varma Agriturismo, joissa jokaisessa tärkeimmät löytyy – maisemat, uima-allas ja ihana pikkukylä vain pienen ajomatkan päästä.

Ihanassa Montepulcianossa ihana Via Della Stella on muutaman huoneiston kompleksi, josta on mielettömät näkymät ja ihan lyhyt matka yhdelle kuuluisimmista luomuviinitiloista Avignonesi. Täällä oltiin vuosi sitten juhannus ja oltaisiin oltu nytkin, ellei se olisi jo ollut varattuna. Emäntä on avulias ja tekee porukoineen joka keskiviikko mielettömän illallisen. Pyynnöstä myös muita edullisia lounaita, vahva suositus! 

Toscana: L’Antica Fornace

Tämän juhannuksen valinta, ja uusi rakkaus. Paha valita kumpaan mennään ensi vuonna! Maisemat vielä huikeammat, emäntä Lucia viiiielä ihanampi ja huoneistot aavistuksen modernimmassa kunnossa. Iso plussa herkullisesta aamiaisesta, joka kuului hintaan.

Ihana Emmi vieraili täällä tänä vuonna perheineen, ja kirjoitti: ”Villa Paolotti on nimensämukaisesti Villa, suomalaisella mittapuulla jopa ehkä kartano. Kolmeen kerrokseen mahtui majoittumaan ihan heittämällä 11 ihmistä, jonka lisäksi talossa oli suuri keittiö, ruokailusali, takkahuone, sali, aulatiloja ja sun vaikka mitä. Tilaa oli niin paljon, etten tainnut kaikissa huoneissa käydäkään! Mutta parasta talossa oli suuri, aidattu piha täynnä mahdollisuuksia kahdelle tuollaiselle metrin mittaiselle ihmislapselle ja uima-allas aurinkotuoleineen ja varjoineen.” (Kuva ja teksti (c) Emmi Nuorgam).

Ensimmäinen kosketuksemme Toscanaan ja oikeastaan Italiaan jätti syvän jäljen. Rakkaiden ystävien huikeat häät Montegufonin linnassa näyttivät kerralla, miten upea paikka Toscana on. Linna oli mieletön häille, tietysti, mutta myös ihan perusmatkailuun. Lähellä kaikkea hyvää ja aivan superit maisemat ja puitteet. Tänne vielä joskus uudestaan! Ykkönen on tosin täällä jo kahdeksankuisena ollut (ja Kakkonen siis aivan pian tämän jälkeen mahassa, dear lord) joten ehkä sen ei tarvitse enää päästä. Parisuhdeloma? Oh jes! (Kuva Googlesta, muistot omia).

Ja kas näin kertoo Suomen Blogimedian Tanja omasta täydellisestä lomastaan: ”Ollaan vuokrattu talo kolmen perheen kesken Marchesta. Läheltä San Ginesion kylää. Lennettiin Roomaan, josta tänne ajoi noin 3 tuntia. Maisemat on sanoisinko jopa paremmat kuin Toscanassa. Puhdasta kauneutta jokaisella katseella. Ei hyttysiä, ei pörriäisiä, täydellisiä viinejä, jumalaista lihaa grillattuna jne. Gaiya Travels oli taho josta talo valittiin. Ja kaikki sujuu kuin tanssi. Loma ja elämä on ihmisen parasta aikaa 🙂 ” (kuva ja tekstit Tanjan)


Jos haluankin kaupunkiin? Tai rannikolle? 

Mene toki! Lennät kuitenkin johonkin kaupunkiin, joten mikset varaisi vähän aikaa niihinkin. Rooma on hieno, historiaa täynnä oleva turistirysä, jossa majoittuminen ja ruokailut kannattaa varata Trastevereen. Päiviä riittänee kaksi tai kolme. Täällä on aina kuuma, mutta historiahipeille aika makea kohde. Firenze taas on taiteiden ystävän paratiisi, ja toisaalta shoppailijan: Firenzen liepeillä on paljon outleteja. Firenzen kaupungissa ehdoton tärppi on varata liput Ufficiin etukäteen, jos sinne on menossa. Jos et varaa, jonotat 4-5 tuntia ulkona. Pisa on pieni ja siellä on yksi kalteva torni. Milano on muodin mekka ja huhupuheiden mukaan koppava, kaunis ja kallis. Tai kuten kaikkiin kaupunkeihin pätee: Jos et tiedä mihin mennä, tunne jää tyhjäksi.

Eri paikkoihin ripoteltuja, ihania vanhoja kyliä ovat ainakin Siena, Volterra, Lucca, Montegufoni ja Cortona. Näistä mihin vaan voisin mennä muutamaksi yöksi, ja ne toimivat hienosti ainakin päiväkohteina.

Rannikolta löytyy omista kokemuksista Cinque Terre, jonka viisi kaunista vuoristokylää palkitsevat ahkeran patikoijan. Lapsiperheelle kivan kompakteja paikkoja ainakin Monterosso ison rantansa kanssa. En olisi näissä viikkoa, meille pari tuntia kohteessa oli ihan passeli. Muutama päivä village hoppingia varmasti jees!

Oltiin myös yksi yö Santa Margerita de Liguressa, joka olisi ottanut hyvin vielä pari yötä. Todella kaunis, värikäs pieni kalastajakylä, jossa hinnat on korkealla ja rannat kivisiä, mutta älyttömät maisemat ja hullu vuoristotie korvaa paljon! Erityismaininta hotellille, josta kannattaa bongailla erikoisalennuksia: Blu di Te oli i-ha-na.

Järvialueilta mainitaan erikseen Como ja Maggiore. Como oli todella symppis ja kaunis. Sen alueista majoittuisin seuraavalla kerralla Bellagioon, vaikka kallis onkin. Kylä on ihana ja matka sinne hieman vaivalloinen mutta mahtava. Matka Funicularilla ylös Brunateen oli hyvä lounaskohde, sieltä ravintola Trattoria del Cacciatore.

Sveitsin rajalla sijaitseva Maggiore-järvi taas rakastutti Saaran perheineen kohtalaisen täysin. Saaran sanoja lainaten: ”Olisipa ollut hauskaa olla pienessä järvenrantakylässämme niin pitkään, että jokainen mukulakivinen pikkukatu olisi tullut koluttua, läheisen kahvilan käsintehdystä jäätelöstä kaikki maut maisteltua, rantabulevardin jokainen metri juostua ja tutkittua vuorenrinnettä ylös kipuavat polut yksi kerrallaan.” Saaralla majoituspaikkana oli Golfo Gabella Lake Resort ja hintana koko perheen jatkuva hinku takaisin Italiaan.

Loppuun vielä parisuhdematkalle vinkki; Rimma ja Laura kävivät tutustumassa Pohjois-Italiassa upeaan Cascata Ampolaan. Upeat kuvat paikasta löytyvät Rimman ja Lauran blogista, jossa he summaavat matkaansa Garda-järven tukikohdalta näin: ”Puolen tunnin ajomatka pitkin kiemuraisia teitä kannatti. Putous löytyi ylhäisestä yksinäisyydestään just niin kauniina, kuin sen kuvittelinkin.Lyhyt polku putoukselle oli todella jyrkkä ja vaikeakulkuinen, mutta puiden väliin kotikutoisesti köytetystä rautalangasta sai otettua vähän tukea. Ihan ei ehkä paras kohde lapsille, joten pikkupojat ihailivat maisemia suosiolla aikuisten sylistä turvallisen välimatkan päästä kiikkerästä polusta.” (Lainaukset Rimma & Laura)

Mitä se maksaa? Mistä varaan?

Juhannuksen aikoihin, eli hieman sesongin ulkopuolella hyvän Agriturismon viikkohinnat huitelevat välissä 700-1000€ / perhe. Isompi porukka voi saada säästöjä isommissa huoneistoissa, ja AirBnB on tietysti täälläkin validi vaihtoehto. Auton vuokraus (samoin ei-sesongilla) maksaa tyypillisesti 200-400€ riippuen auton koosta ja mallista. Lentoja isoihin kaupungeihin, erityisesti Milanoon ja Roomaan saa usein isolla alennuksella, jolloin hinta on noin 200€ per henki. Paikan päällä ruoka ja juoma on edullista suhteessa suurkaupunkeihin, mutta ei sentään Aasiaa. Pääruoka saattaa olla 10-15€ ja viinipullo 20€. Toisaalta viime vuotinen Via della Stellassa valmistettu, reissun parhaimpiin menevä, kolmen ruokalajin lounas viineineen oli kuudelle aikuiselle ja neljälle lapselle 130€. Kaiken kaikkiaan nämä reissut ovat aina olleet meille halvempia kuin vaikkapa paketit Kanarialle (satunnaisia nahkalaukkuostoksia ei lasketa tähän).

Varaamisen voi aloittaa vanhasta kunnon Googlesta hakusanoilla ”holiday villas” tai ”agriturismo”. Asuntoja välittäviä, luotettavia palveluita ovat ainakin Gaia Travels, Agriturismo.net ja näiden lisäksi monelle alueella on omia sivuja, kuten Maggiorelle.Siitä sitten. Mitä vielä odotat? Jos päädyt näiden vinkkien avulla loistavalle reissulle, pyytäisin palkinnoksi ihan vain muutaman (20) pulloa viiniä ja ihan vain pari (5) nahkalaukkua. Kiitti!

12 Kommentit

 • Saara

  Oi, ihana Italia!

  Me ollaan oltu lomalla Maggioren lisäksi Gardan rannoilla, Toscanassa Vincin kylässä, Roomassa ja mä itsekseni Sisiliassa. Näiden kokemusten pohjalta tuntuu, että Italiassa pohjoinen on etelää parempi, eli ensi kesänä ehkä taas Toscanaan tai vielä ylemmäs sinne jonnekin Maggioren rannoille. Ja tosiaan viikko on liian lyhyt aika, lähtiessä tuntuu että loma jää kesken 🙂

 • tiina

  Jos lompakon pohjalla lojuisi pari ylimääräistä tonnia, lähtisin perheen kanssa heti Italiaan! Kiitos vinkeistä!

 • Valeäiti

  No teillä on kyllä koko saapas tsekattuna! Todellakin se viikko on liian lyhyt, pitää ensi kerralla muistaa..

 • Valeäiti

  Sit vaan hernekeittoa loppukesä niin syksyllä pääsee pastan pariin 😀 😀

 • Heli

  Voihan italia, siellä pitäis kyllä taas käydä. Mekin ollaan oltu tuollaisella talo Toscanassa -reissulla kun olin 16. Mukana oli kaveriperhe, jossa samanikäiset lapset (minun ja siskoni silloiset parhaat kaverit) joten oli kyllä huikea loma. Silloin tuli kierrettyä cinqueterre, milano, pisa, firenze ja monet noista mainitsemistasi kukkulakaupungeista. Ihanaa aluetta kyllä kaikin puolin!

  Italiassa on tullut muutenkin käytyä, olen lasketellut alpeilla perheen kanssa, viettänyt kaupunkilomaa kavereiden kanssa roomassa ja lentopalloleireillyt junnuna riminillä. Ja vielä vaan voisi italiaan lähteä, se on kyllä aina ihana 🙂

 • Satu

  Cinque Terre on mun ikisuosikki. Rakastan niitä kyliä ja patikointireittejä.
  Ja juuri nyt suunnittelemme pitkääääääää syyslomaa Sardiniaan. Otetaan menetetyt kesälomat takaisin korkoineen 😀

 • Valeäiti

  Noni, sulla on hyvä rosteri jo kasassa! Ei kun uudestaan vaan 🙂

 • Valeäiti

  Se on kyllä ihana. Lasten kanssa ehkä tavallaan vähän ohisektori kun siitä patikoinnista ei tule mitään. Sardinia on mulle täysin tutkimaton alue!

 • Jopee

  Garda on ihana sieltä löytyy huvipuisto ja vesipuisto☺

 • Valeäiti

  Oo, ääni siis Gardalle ensi reissua varten!

 • Kippuralla

  No mä haluaisin san remon tienoille ja pyörähtää Nizzan ja Monacon. Ajattelin lokakuuta, ei olisi liian kuuma eikä turisteja. Lennot eestaas 140e per nenä ja viikon huoneistohotelli n 500e. Olisi jo aika edullinen..

Tämän viestin kommentit on suljettu.