Lokakuu 2017: Säältä suojaan, pah

Satuitteko huomaamaan, että on ollut hieman sateinen syksy?

Hesari uutisoi lokakuun 13. päivä, että ”Helsingin seudulla ei ole 58 vuoteen satanut lokakuun alussa yhtä paljon kuin nyt.” Tietysti, sopii karmaani. Kuun loppuun mennessä tilanne oli jo ihan katastrofaalinen: kokonaissademäärä oli hurjat 169mm kun edellisvuonna vastaava luku oli 19mm. ENSILUMI SATOI. Siis ihan oikeasti.

Sateesta viis, onneksi olemme ostaneet talopaketin nimeltä ”säältä suojaan”! Arvatkaa, onko taloa kertaakaan suojattu asentajien toimesta? Arvatkaa, kuinka monena iltana Insinööri on käynyt asettelemassa pressuja parhaansa mukaan? Arvatkaa kuinka helvetin märkä koko talo on nyt?

Ai niin, yksi pikku juttu vielä. Murran lokakuun ensimmäisenä päivänä kylkiluuni sotkuisella tontilla. Sateesta liukas maa vetää jalat alta ja pajautan koko painollani rakennustelinekasaa vasten.

Jossain kohtaa lokakuuta tuntuu että tämä alkaa yksinkertaisesti riittää. Jatkuva sade ja edelleen jatkuvat kiistat asentajien kanssa hiertävät meiltä kohta pään irti.


Nyt on se hetki kun alan puhua Kastellista heidän oikealla nimellään. Siinä vaiheessa kun asentaja huutaa meille koska me vaadimme suunnitelmien mukaista työtä, peli on pelattu ja somekortit heitetään pöytään. Kastelli olisi voinut esimerkiksi lukea sen edellisen tekstin, jonka heille linkkasimme ja ottaa siten asian haltuun.

Sen sijaan sama meno jatkuu. Asioita lupaillaan, viikot vaihtuu. Lokakuun 13. päivä kyselemme Kastellin sähköisessä järjestelmässä, missä Kastellin tyypit viipyy kun ei ole koko viikkoon näkynyt työmaalla. Tappelemme edelleen tuulensuojalevyjen asennussuunnasta ja niihin ammuttujen naulojen määrästä.

Lopulta elokuun loppuun sovittu töiden valmistuminen on totta vasta lokakuun 15. päivä. Talomme on seissyt puolitoista historiallisen sateista kuukautta kastumassa, kun se olisi voinut olla suojassa jo aikoja sitten.

Vituttaa.

Kastellin osuus on nyt siis onneksi ohi, mutta vielä löytyy korjattavaa. Villat ovat kastuneet läpimäriksi ja niistä iso osa pitää vaihtaa. Kuuluisista tuulensuojalevyistä ja niiden vielä kuuluisimmasta naulaamisesta osa on mennyt vähän sinne päin. Ihan kiva että nauloja vihdoin lisättiin, mutta olisiko joku voinut vaikka miettiä osuuko naulat johonkin?

Ihana, uusi talo. Melkein näyttää vasta rakennetulta.Mitähän muuten kävisi, jollei Insinööri aktiivisesti etsisi ja löytäisi näitä vikoja?

Kastellin lähdettyä ihana urakoitsijamme Pumara ottaa homman taas haltuun ja meno on heti aivan erilaista. Tulemme tontille  ja ihastelemme miten siistiä täällä pitkästä aikaa on. Samalla urakoitsija soittaa ja pahoittelee, ettei ehtinyt siivota kunnolla.

Pieni ero meiningissä.

Lokakuussa tapahtuu onneksi myös edistystä. Pääsemme vihdoin laittamaan julkisivupaneelit melkein kokonaan, sähkö/putkityöt etenevät, kellariin nousee väliseiniä ja ykköskerroksen lattia valetaan ja olohuoneen ikkunarivikin saadaan pitkän vänkäämisen jälkeen asennettua – tosin se tehdään tietysti kuitenkin eri tavalla kuin sovittiin. Pumara puhkaisee meille yhden ylimääräisen ikkunan kellariin sillä aikaa kun Kastellin hommia odotellaan. Haemme Köpiksestä sisustusinspiraatiota ja päätämme jättää kellarin lattian betonivalulle.

In bed with Valeäiti, vidusti villaa, vinoon heitettyjä nauloja ja varmaan jo homettakin.

Marraskuu, ole meille parempi.

14 Kommentit

 • Suvi

  Oi, mä niin ymmärrän. Rakennettiin 2012 kesällä ja silloin kans satoi ihan kokoajan? Virheitäkin etsittiin ja löydettiin talotehtaan asennusporukan jäljilta, oman rakennusmiehen astuttua remmiin alkoi meilläkin hommat luistamaan. Tsemppiä!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Voi ei ? ja hyvin päättyi?

   • Suvi

    Ainakaan vielä ei tiedetä, että asuttais hometalossa. Joka paikka ristissä, ettei tule mitään yllätyksiä??

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

     Toivotaan ettei tule!

 • Norppa

  Ymmärrättehän varmasti talon kastumisen vakavuuden? Ihan pienellä villojen vaihdolla ei tuosta selviä. Kyseessä ei ole ns hengittävä talo, vaan todennäköisesti teille tulee muovia vielä seiniin – ellei niissä sitä jo ole. Se tarkoittaa sitä, että talo ei pääse kuivumaan. Entä tuo betonin kastuminen? Vaatinee rutkasti kuivattamista ennen kuin sinne voi asentaa yhtään mitään. Vaatikaa Kastellilta kunnon korvaukset. Toivon sydämestäni, että vältytte homeongelmilta, pahalta näyttää. Uuden rakennustekniikan vuoksi, tuollaista ei saisi tapahtua. Samalla tavalla lukuisat julkiset rakennukset on pilattu jo rakennusvaiheessa.

  t. valitettavasti asiaan perehtynyt

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Kiitos, ymmärretään kyllä. Ja talomme on hengittävä, muovia ei ole eikä tule. Kastellin kanssa jatkamme keskusteluja toki.

   • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

    Tai siis _muovia_ ei tule. Höyrynsulkuna toimii hengittävä Intello-kalvo.

 • Saija

  Linkkivinkki areenasta: Sadan vuoden talo. Alkaa melkein itseäkin ahdistaa tuon katsominen 😉
  Meillä toinen raksaprojekti menossa, tällä kertaa ilman talotoimittajia. On sitä tässäkin työmaata, mutta loistavan kirvesmiehen ja vastaavan mestarin asiantuntemuksella vedetään maaliin aikataulussa hyvällä keskusteluyhteydellä, mutta budjetti paukkuen.

  Tsemppiä!!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   haha, en pysty 😀 😀

 • pilami

  Auts, melkonen projekti teillä meneillään. Mut kyllä sekin valmiiksi tulee.

  Sun kuvat ei näy ainakaan mobiililla (iPhone).

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   No voi pöh! Onkohan ne liian isoja? Mulla näkyy..

 • Merja Salminen

  Nykymuodin mukaiset, räystäättömät talot näyttävät tosi tyylikkäiltä, mutta mitekähän ne soveltuvat Suomen ilmastoon? Sademäärät näillä leveysasteilla tuskin ovat tulevaisuudessakaan vähentymässä ilmastonmuutoksen myötä. Aikamoinen, jatkuva kosteuskuorma kohdistuu näiden räystäättömien talojen seiniin ja rakenteisiin. Toivottavasti ei tule aiheuttamaan ongelmia pitkässä juoksussa. Tsemppiä ja jaksamista teille rakentamisprojektiinne!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Soveltuu kyllä kun vain rakennetaan oikein. Se tässä vähän pelottaakin 😀

 • Liisi

  Hui, kuulostaapas pahalta :C varmaan ihan horror tilanne. Ihan perseestä! Tuo talon/rakenteiden kastuminenhan on aika vakava asia. Itse näin siitä rakennusaikana joskus painajaista.

  Meillä kokemusta Kastellin talopaketista, tosin pystyttivät meille vain rungon. Siltä osin meillä meni kaikki hyvin. KASTELLIN MYYJÄN SUOSITTELEMAN urakoitsijan kanssa miehellä oli lopulta tulla nyrkkitappelu, se oli ihan vedättäjä-äijä. Lupaili paljon, hyvä jos puolet niistä piti. Meidän onni oli, että sillä urakoitsijalla oli pari hyvää timpuria, jotka tosin lähtivät työmaalta pariin otteeseen kun eivät olleet saaneet liksojaan, vaikka me olimme kiltisti maksanut kaiken urakoitsijalle aikataulussa. Loppuprojektin maksoimme timpureille liksat ohi urakoitsijan, että tulivat hommiin.
  Talo tuli valmiiksi, mutta ei puhettakaan, että olisimme ottaneet urakoitsijaan yhteyttä muuton jälkeen, vaikka korjattavaa/ huomautettavaa löytyikin. Teetettiin ne kaikki korjaukset (ja tekemättä jääneet hommat) ihan omaan piikkiin toisella tekijällä.

  Ja Kastelli toki pahoitteli, että HEIDÄN SUOSITTELEMANSA urakoitsija oli sössinyt, ja lupasivat olla jatkossa suosittelematta häntä enää. Mutta pesivät kätensä koko sopasta, eivätkä tietenkään korvanneet yhtään mitään.

  Mutta voi ei, tuo kastuminen on tosi paha juttu, voin vain kuvitella minkä stressin se aiheuttaa. Tsemppiä teidän loppuprojektiin!! Kiva kun jaksat kirjoittaa siitä ja noin rehellisesti, arvostan!

Tämän viestin kommentit on suljettu.