Menovinkki: LUOMUS

”Tämä Luonnontieteellinen museohan on ihan mahtava! Lapset tykkää tosi paljon ja mullekin kiinnostava, täällähän me tullaan käymään usein.”
– Valeäiti syksyllä 2012

Olemme asuneet viimeiset kahdeksan vuotta alle kilometrin päässä Luonnontieteellisestä keskusmuseosta (tuttavallisemmin LUOMUS). Kääntäen tämä tarkoittaa luonnollisesti sitä, että olemme saaneet itsemme museolle asti tasan kerran. Tänään oli onneksi lopulta niin sateinen keli ja minun flunssani sen verran helpottanut, että saatiin raijattua koko porukka museolle ”luita ihmettelemään”.

No eipä tarvinnut pelkkiä luita ihmetellä! Koko perhe nautti museon annista ihan täysin palkein. Minulle siisteintä oli ehkä jäätävän (ehe ehe) kokoiset mammutit, Insinööri ihmetteli ainakin kuudesti ison valkohain kokoa ja lapset tykkäsivät tietysti dinosaurusten luista, mutta myös oikeastaan ihan jokaisesta muustakin vastaan tulleesta asiasta. Museo on remontin jälkeen vielä entistä hienompi, mielikuvituksellisempi ja leikkisämpi. Koko paikka tuntuu olevan rakennettu lapsia ja lapsenmielisiä varten, ja lähes jokaista aistia koetellaan. Haju ja maku jäävät uupumaan, mutta se nyt ehkä on ihan hyväkin. Jokaisen eläimen ja näyttelyesineen luona voi ajautua lapsen kanssa melko merkityksellisiin keskusteluihin, etenkin kun näyttelyiden teemana oli nyt vahvasti ilmastonmuutos. Oli siinä vähän mietittävää meille kaikille. Että miksi näitä eläimiä ei enää ole ja minkälainen on sää vuonna 2100.

Museosta löytyy helposti pariksi tunniksi juoksenneltavaa, jos antaa katseensa oikeasti mennä lattiasta kattoon. Jostain löytyy aina jotakin ihmeteltävää, kuten lattialistaan maalattua hiirtä tai miksei vaikkapa museon ikiomaa myrkkyhämähäkkiä. Miinuksena huomautetaan että sinänsä ihan loistava lahjatavarakauppa (Liito-oravapehmolelu! Minikaleidoskooppi! Kuoriutuvia dinosauruksenmunia! Ihan hittikamaa tarhasynttäreille alle vitosella.) on piilotettu turhan ujosti hyvin toimivan kahvilan taakse. Kaupallisuutta kehiin rakas Suomi, kaupallisuutta!

Vahva suositus siis seuraavalle sadepäivälle. LUOMUS on suhteellisen edullinen, lapsiystävällinen, takuuviihdyttävä, opettavainen ja omaa hyvät tilat avarista naulakoista siisteihin vessoihin ja mukavan palvelun kahvilaan. Museossa voi jopa syödä omia eväitä. Tule! Mene!

LUOMUS (Pohjoinen rautatiekatu 13) on auki tiistaista sunnuntaihin (ti, ke, pe 9-16, to 9-19; la-su 10-16, ma suljettu), pääsyliput maksavat aikuisilta 13€ ja 7-17v lapsilta 6€. Alle 7v ilmaiseksi sisään, ja luvassa on paheksumaton ilmapiiri!