Miltä meidän elämä näyttäisi Lahdessa?

Kaupallinen yhteistyö Lahden kaupunki

Kolmas osa #virtuaalimuuttoa on täällä!

#Virtuaalimuutossa leikitään että meidän perhe muuttaisi johonkin pienempään kaupunkiin. Mitä se tarkoittaisi taloudellisesti, arjen menojen ja aikataulujen kannalta, entä fiilikseltään?

Olen kysynyt Instagram-seuraajiltani Lahden parhaita asuinalueita, seuroja joissa harrastaa, vapaa-ajan tekemistä ja yleistä tunnelmaa. Olen etsinyt meille myynnissä olevista taloista sopivan ja käynyt paikan päällä katsomassa sekä taloa että asuinaluetta että sitä kaikkea muuta – kokemassa parhaani mukaan tunnelmaa.

Tervetuloa seuraamaan meidän tulevaa elämää Lahessa, leikisti! (toim huom oikeat lahtilaiset sanovat aina kaiken ilman d:tä: Lahessa, Lahesta jne. Minä pidän tässä tekstissä d-kirjaimen mukana)

Voisimmeko asua Lahdessa?

Nyt on heti alkuun sanottava että Lahdella on tässä postaussarjassa yksi melko ylivoimainen valttikortti: Insinöörin vanhemmat ja iso osa suvusta asuu täällä. Lahdessa asuu ystäviäkin! Tämä on siis kaupungeista ensimmäinen jossa nykyinen turvaverkkomme itse asiassa osittain paranisi, kun toiset isovanhemmista olisivatkin aivan lähellä.

Niinpä Lahti on meille aivan oikea, varteenotettava vaihtoehto asuinpaikaksi ja olemme sitä myös joskus miettineet. Käymme Lahdessa lähes kuukausittain ja tiedämme sen jo entuudestaan olevan aivan mainio paikka!

Ison kaupungin tuntu pieneen pakattuna (seuraajan kommentti Lahdesta)

 Mutta ei me kyllä koskaan ihan loppuun asti olla Lahteen muuttoa mietitty, joten tässä pääsin nyt kurkistamaan ihan uudella tavalla minulle mukamas aika tuttuun paikkaan!

Lahdessa riittää vielä opittavaa ja tähän kampanjaan halusin Lahden mukaan kun kuulin appivanhempien käyneen Anttilanmäen kesäpäivillä ja tajusin mikä kultakimpale siellä odottaa, joten syöksytäänpä suoraan meille sopivien asuinalueiden pariin!

Muutto Helsingistä Lahteen – mikä asuinalue paras

Lahteen muuttanut Hilla sanoi hyvin omassa blogissaan sen, minkä huomasin tässä nyt itsekin: Lahdessa on tosi monta kivaa ja meille sopivaa asuinaluetta. Lahti on niin iso että sieltä löytyy monenlaista aluetta, kaikilla on omat (lapsiperheen) palvelut ja omat erikoispiirteensä.

Kaikista ehdotuksista voisimme aivan hyvin valita Launen, Möysän tai Ahtialan. Myös Ankkuri, Asemantausta tai Paavola voisivat olla kivoja!

Karisto! Yhteisöllinen naapurusto, josta löytyy koulu, päiväkodit, järvi, kauppakeskus (seuraajan kommentti)

Vai mitä sanotte tästä yhdestä tiestä Paavolassa, ihan keskustan vieressä: Onnelantie vaikutti nimensä mukaisesti ihanalta paikalta, isoja kauniita puutaloja vieri vieressä!

Instagram-seuraajani suosittelivat minulle eniten Anttilanmäkeä, Jalkarantaa ja Karistoa ja ymmärrän täysin miksi.

Jos Lahti on muutenkin lapsiperheille erittäin hyvä valinta runsaine palveluineen ja ison yhteisönsä kanssa, on Karisto oikea lapsiperhekeskittymä.

Jalkaranta taas on upea ulkoilumaastoineen ja vesistöineen (todellakin Lahden Westend niin kuin joku sanoi) ja vanhojen talojen korttelisto Anttilanmäki on kyllä aivan mieletön! Täällä asuu myös Insinöörin serkku ja kateellisena kuuntelin heidän kertomuksia siitä mikä idylli Anttilanmäki onkaan.

Uskomattoman kauniiden talovanhusten ja salaisten puutarhojen tiivis yhteisö Anttilanmäki on lähellä junaa ja kaikkia palveluita, siellä on oma koulu ja päiväkoditkin ihan vieressä, upeita koteja toinen toisensa perään ja hinnat sellaiset että voi vaihtaa Helsinkiläisen kaksion täällä koko taloon.

(edelliset kolme kuvaa ruutukaappauksia Oikotie / Remax)

Yllä olevissa kuvissa esimerkiksi olisi meille parisataa neliötä kaunista vuoden 1930 taloa isolla pihalla hintaan 450.000€. Kilometrin sisällä on neljä päiväkotia, (ruotsinkielinen) koulu aivan lähellä ja lukioonkin vielä kävelymatka. Juna- ja bussiasemalle alle kaksi kilometriä.

Entäs sitten tämä, Jalkarannan hulppeus modernimmasta päästä:

Kuvakaappaus Oikotie / Top House

Aivan mieletön ateljee lukaali Jalkarannasta: 679.000€, 260m2. Melko upea!

Sitten olisi sieltä lapsiperheiden onnelasta Karistosta kompakti neljän makkarin, kahden uima-altaan ja yhden autotallin talo 429.000€.Kuva: ruutukaappaus Oikotie 

Tai tämä 497.000€ 190m2 upeus, joka sijaitsi tosi hauskan tuntuisen asuinalueen suojissa lähellä kaikkia palveluita, isovanhempia, ystäviä.

Kuva: ruutukaappaus Oikotie / Bo LKV

Pengoin näitä taloja aivan liian pitkään ja totesin että tarjontaa on. Lahdessa on niin paljon kivoja alueita ja niin paljon halvempaa että kaikenlaisiin tarpeisiin ja toiveisiin löytyisi asunto esimerkiksi alle 500.000€ budjetilla.

Hinnat ovat jo selvästi lähempänä Helsingin tasoa mutta ei kuitenkaan tavallaan lähelläkään.

Mikä asuinalue sitten olisi meille se paras? Uskon että meidän perhe muuttaisi lopulta Anttilanmäkeen, koska se oli tosi uniikki alue ja niin lähellä palveluita sekä yhteyksiä Helsinkiin.

Tosin Jalkarannassa oli kyllä upea tontti myynnissä ihan järvinäkymällä. Ja se Kariston talo oli aika lähellä Insinöörin vanhempia ja sielläkin on upea luonto….

Harrastukset Lahdessa

Siirrytään asuinalueen mahdottomasta valinnasta Lahdessa vietettyyn vapaa-aikaan. Se ei enää kovin paljon Helsingistä eroaisi. Täällä voi harrastaa käytännössä mitä tahansa ja huomasinkin tuossa kuvausreissullani että Lahti on todellinen urheilijan ja ulkoilijan paratiisi! Vaikka ei hiihtäisi, haha!

Parkourista balettiin, kaikkea voitte täällä harrastaa! Hiihdon voi vaikka jättää pois! (Seuraajien kommentteja)

Tuli suorastaan himo lähteä lenkille kun kävin kuvaamassa hyppyritornien luona. Oli kauniita maastoja, hyviä mäkitreenipaikkojaä ja jotenkin vain sellainen lähdetään urheilemaan – viba.

Mäen juurella jäin miettimään että jos me asuttaisiin täällä, uskoisin että urheiltaisiin vielä nykyistä enemmän. Jotenkin siinä seistessä vaan oli sellainen tunne että Lahti kannustaa liikkumaan, niin paljon löysin kauniita ulkoilureittejä ja isoja liikkumiseen pyhitettyjä areenoja uimahalleista juoksuratoihin.

Appivanhempienkin luona käyn aina ensin lenkillä ja ihastelen sitä kaikkea liikunnan ympäristöä mitä sielläkin pienemmässä lähiössä on: frisbeegolfrata, kaupungin ylläpitämä jääkenttä, pitkät lenkkipolut ja hyvä hiihtoladut taukolaavuineen.

Ehkä jopa taipuisin siihen hiihtoon sitten minäkin.

Muut perheemme harrastukset voi kaikki jatkua täällä, tietysti. Lahdesta löytyy kaikki! On vesistöä ja metsää, hallia ja seuraa kaikille.

Ykköselle esimerkiksi löytyisi hyvätasoinen voimistelujoukkue, treenit kolme kertaa viikossa 10-15 minuutin kävelymatkan päässä. Aikamoinen muutos hänenkin arkeensa kun ei tarvitsisi käyttää 2-3h treenimatkoihin. Muista virtuaalimuuttokohteista poiketen Lahdesta löytyisi myös suomi-enkku-luokka Ykköselle ja opiskelut voisi jatkua jopa yliopistotasolle täällä.

Me siis asuisimme ihanassa talossa, kulkisimme muutamassa minuutissa jalan tai pyörällä kouluun ja harrastuksiin ja isovanhemmat olisi aivan hetken ajomatkan päässä. On utopistisen kuuloista että meillä voisi olla arki, jossa saisi kaikki ison kaupungin edut mutta pienen kaupungin mittakaavalla ja ajankäytöllä. Kuulostaa aika hyvältä!

Työt ja pendelöinti Lahdesta Helsinkiin

Työt Lahdessa jatkuisivat varmasti kuten nykyään, täältä käsin uskon meidän pendelöivän enemmän Helsinkiin. Ystäväni ja kollegani Mariakin on harva se päivä täällä meilläpäin ja yllättävän usein mekin olemme Marian luo matkanneet kollegiaalista myyntipalaveria pitämään. Etäisyys Lahteen on lyhentynyt vielä entisestään heidän muutettuaan sinne. Viimeksi eilen saavuin tänne myöhään illalla suoraan ystävän juhlista, juna kulkee!

   Appivanhemmat ovat vuosikymmenien ajan asuneet Lahdessa ja tehneet silti täyttä viikkoa Helsingissä. Ei se aina helpointa ole ollut, mutta mahdollista. Kertoo siitä että osittainen pendelöinti onnistuisi kyllä!

Lahtihan on super hyvin saavutettavissa myös bussilla ja junalla, Helsinkiin asti pääsee sitäpaitsi lähijunalla eli ilmaiseksi vaunujen kanssa! Sieltä Anttilanmäen kodista minä siis kävelisin alle kymmenessä minuutissa rautatieasemalle tai matkakeskukseen, josta taas pääsisin junalla tai bussilla minne vaan kätevästi.

Lahdessa on muutenkin hyvät julkiset välineet kaupunkipyöriä myöten, joten täällä en usko meidän tarvitsevan toista autoakaan, vaikka appivanhemmille olisi Anttilanmäestä kyllä autoiltava matka.

Mutta silti: Matka mummollaan olisi autolla 13 minuuttia. En voi edes ymmärtää mitä se tarkoittaisi arjen kannalta, meillä ei ole ikinä lasten aikana asunut kukaan hoitajaehdokas alle 30-45min ajomatkan päässä meiltä, uskon että tässä olisi se eniten elämänlaatua muuttava asia kun voisi vain käväistä mummun luona tai mennä vaikka yhdessä uimahalliin tai Launeen perhepuistoon (täsmävinkki: jos et mitään muuta Lahdessa tee, mene sinne kesällä! Upea upea paikka!)

Miten elämä muuttuisi Lahdessa

Tuo perheen läheisyys olisikin varmasti isoin positiivinen muutos elämässämme. Tietysti minun perheeni jäisi vielä kauemmaksi meistä kuin nyt, joten se on toki miinus: minun vanhemmilleni ajaisi 1h 23min nykyisen 45-50 minuutin sijaan. Ero ei sinänsä ole merkittävä, ku tuossa pitää jo kuitenkin ihan eri tavalla matkaan lähteä eikä noin vain käväistä kylässä.

Parhaan ystäväni luo ajomatka muuttuisi samoin reiluksi tunniksi nykyisestä reilusta puolesta tunnista, en pidä mahdottomana tätäkään! Ja mitä tulee ystävieni kanssa yhteiseen riekkumiseen Helsingin yössä niin sitä tapahtuu sellaiset kolme kertaa vuodessa, joten voin aivan yhtä hyvin tehdä sen junamatkana tai jäädä hotelliin yöksi, kerrankos sitä.

Tuntuu että Lahdesta saisimme melkein kaiken saman kuin täältäkin, mutta vähemmällä rahan- ja ajankäytöllä. Näyttää siltä että arki muuttuisi vähän helpommaksi, rauhallisemmaksi, ehkä meiningiltään pienemmäksi mutta silti riittävän vilkkaaksi kaupunkimenoksi, uskoisin.

Miten muutto Helsingistä Lahteen vaikuttaisi talouteen

Siinä ulkoilupolkuja tallatessa, oman kodin porealtaassa istuskellessa tai sataman raitilla auringossa hengaillessa voisi sitten miettiä mitä kaikella ylijääneellä rahalla tekisi.

Asumiseen menisi täällä huomattavasti vähemmän rahaa, vaikka emme sentään ihan velattomaksi asti täällä pääsisi. Kuitenkin ero olisi merkittävä: vastaavat kodit mitä Lahdesta saa noin puolella miljoonalla ovat kyllä herkästi miljoonakoteja Helsingissä.

Tai ihan suoraankin verrattuna: meidän vain hiukan isompi talomme ilman uima-altaita ja omaa kuntosalia on ehkä 900.000€ arvoinen, Karistosta saman saisi hintaan 430.000€ (10 minuuttia junalle, 10 isovanhemmille). Järjellä ajateltuna tuntuu että se ylijäävä puoli miljoonaa voisi viisaamminkin olla sijoitettuna kuin yhteen eteläiseen postinumeroon.

Kyllä tämäkin harjoitus saa taas miettimään. Että onpas Lahdella aika paljon kiinnostavaa tarjottavaa, enkä yhtään ihmettele että moni PK-seudulta asuntoa etsivä päätyykin tänne.

Instagramin puolella on vielä muutamia videoita mun tämän kertaiselta Lahti-reissulta, kuvat tässä postauksessa ovat sekä siitä päivästä että vuosien varrelta kertyneitä.

Kyllä Lahti on hyvä ihmiselle <3