Kaupallinen yhteistyö: Green Planet Astronauts
Koululaisemme ovat yhtäkkiä yllättävän usein välipalan tarpeessa. Koulun lounas on aikaisin ja usein liian kevyt kun lapsi saa itse valita kuinka paljon ottaa, tai sitten koulussa on ollut sen verran pidempi päivä että opettajat kehottavat ottamaan välipalaa mukaan. Kakkosella tämä evästarve tapahtuu säännöllisesti kerran viikossa, Ykkösellä silloin tällöin.
Ensimmäistä kertaa koskaan olisi söpöille eväsrasioille käyttöä, harmi vaan etten aina tiedä mitä niihin laittaa. Haasteena on (sen lisäksi että tämä tarve tulee aina esiin sillä minuutilla kun pitäisi olla jo ovesta ulkona) se että eväs kulkee koululaisen mukana koko päivän, jolloin se altistuu sekä lämmölle että lyttäämiselle että unohtamiselle.
Ei ole ihan kerta vain kun olen kaivanut muumioitunutta banaania jonkin repun pohjalta.
Minkälainen eväs siis kulkisi mukana hyvin, maittaisi ja antaisi energiaa? Tässä teidän kootut ideat Instagramin kyselyllä haalittuna!
Ideoita evääksi koululaiselle:
- Hedelmät; banaani kokonaisena, omena viipaloituna, mandariini kuorittuna
- Kasvistikut, esim porkkanapaloja leikattuna, paprikaa
- Pikkutomaatit, miniporkkanat
- Apinaevästä
- Välipalakeksit, erityisesti Elovena mainittu useasti
- Myslipatukat
- Hedelmärasia
- Pähkinöitä
- Muumi-hedelmäpatukat
- Riisikakkuja, erityisesti juustoriisikakku mainittu
- Rinkeli (Lidlin pretzelit mainittu usein)
- Korppuja
- Smoothie
- Siemennäkkäri, maustetut jyvähapankorput, ne joissa välissä tahnaa
- Hedelmäsalaatti
- Pienessä pussissa lempparimuroja, vähän kuin karkkia söisi
- Pehmeät kuivatut viikunat / muut hedelmät
- ”Foodin patukat huippuja!”
- Ruissipsit
- Suokakeksit
- Munattomat / maidottomat muffinsit ja pannarit säilyy lämpimässä
- Mehukeitot
- Ei muovipakkaus-smoothieita
Tässä oli monta ihan sika hyvää ideaa, erityisesti riisikakut menee meillä jatkoon! Kiitos! Karjalanpiirakat lisäisin itse listaan mutta nämä meidän lapset ei suostu niitä syömään. Ehkä myös valmiiksi tehdyt eväsleivät voisi mennä meidän seulasta läpi. Jos tekisin joskus jotain valmiiksi.
Olisi ihanaa olla se äiti joka pilkkoo hedelmiä ja kasviksia lapselleen mukaan mutta pakko on myöntää että 90% kerroista laitan lapsen reppuun mukaan juuri noita “muovipakkaus-smoothieita”, monestakin syystä.
Ensinnäkin, tuo evästen tarve tajutaan yleensä siinä kohtaa kun piti olla jo menossa ulos ovesta emmekä kerta kaikkiaan ehdi enää pilkkoa mitään. Toisekseen, sen kerran kun olen jotain pilkkonut, se on jäänyt kuitenkin osittain tai kokonaan syömättä (tulee ruokahävikkiä) ja vielä bonuksena jäänyt sinne reppuun haisemaan.
Toki, nuo pussit ovat kertakäyttöistä muovia. Mutta sitä muovia on aika vähän, ja jos näitä ei nyt ihan joka päivä useita syö niin pidän sitä aika pienenä ympäristörikoksena, varsinkin kun toisessa vaakakupissa painaa tuo mahdollinen ruokahävikki (muistan lukeneeni että esimerkiksi leipäpussissa yksi hukkaan mennyt viipale on isompi ongelma ympäristön kannalta kuin se leivän muovipussi).
Smoothiepussit menee pieleen tilaan, voivat olla repussa vaikka aina valmiina ja maistuvat varmasti lapselle. Energiaa niissä on usein aika vähän (kuvien Space Snackeissa on noin 75kcal), ja sokerin kanssa saa toki olla tarkkana. Myös kustannukset ovat näissä huomattavasti korkeammat kuin monessa muussa ratkaisussa.
Silti, meillä on näitä pusseja vähän joka paikassa akuutin nälän varalta: auton takaluukun lokerossa, vaunujen alaosassa, lasten repuissa yms. Silloin kun jaksamista ja aikaa riittää, valitaan joku muu. Ja kotona en anna koskaan näitä syödä, vaikka lapset kinuaa.
Pusseissa on myös tosi paljon eroja. On pelkkää sokeria ja mansikkaa sisältäviä höttöjä, sitten on sellaisia vauvansoseita joissa on vaikkapa puuroa tai kvinoaa mukana.
Kasvipohjaiseen ruokavalioon pohjautuvissa Space Snacks uutuuksissa etuna on meidän näkökulmasta maidottomuus ja pienempi sokerin määrä (tuotteissa sokeria 7.3 – 8.7% kun vastaavissa eri tuotemerkin tuotteilla pikaisella tsekkauksella noin 10-13%, joissain yksittäisissä se 8% tai hieman alle). Lisäksi nämä pitävät nälkää hieman paremmin pois kun mukana on kauraa. Kolmas etu, erityisesti kun Kolmosen kanssa näiden käyttäjäksi siirrytään, on kiinteämpi rakenne; nämä soseet tulevat vähän paksumpana pötkönä ulos purkista, joten sotkun mahdollisuus on pienempi!
Green Planet Astronautsin Space Snack pusseja saa tätä nykyä sekä ässästä että koosta, meidän suosikkimme on aivan selvästi ollut lila jossa kauran lisäksi omenaa, persikkaa ja marjoja.
Puuttuuko tästä kaiken kattavasta eväslistasta vielä teidän suosikki? Kerro se kommenteissa kaikille!
Ps. Green Planetin perustaja Milla kirjoitti minulle vielä erikseen noista pakkausasioista seuraavasti:
”Ensimmäiset Space Snack -tuotteet syntyivät alunperin tarpeesta tehdä omille lapsille ravitsevampia, vähemmän makeita ja helposti mukana pidettäviä välipaloja niihin tilanteisiin, kun ei ehdi valmistaa välipalaa kotona. Pakkauksena puristettava välipalapussi oli meidän lasten suosikki, joten se valikoitui siksi ja varmistui vielä kun kävi ilmi, että saatavilla oli 80% uusiutuvista luonnonvaroista valmistettu GreenPack-pakkausmateriaali. Etsin tuotteille kumppania valmistamaan ne minun reseptin mukaan ensin Suomesta, mutta täällä ei sellaista valmistusta ole. Sitten lähdin hakemaan valmistajaa loogisesti sieltä, mistä raaka-aineet pääasiassa tulevat eli etelämmästä. Tapasin espanjalaisen valmistajan ja olo tuntui heidän sydämellisessä kokeilukeittiössä heti kuin olisi kotona ollut, joten valitsin yhteistyön heidän kanssa. Tuntui järkevältä, kun mm. valmistuspaikan viereisellä tilalla kasvaa keltaisten ja pinkkien Space Snackien omenat. Matka valmiiksi tuotteeksi on todella lyhyt.”