Mitä meillä syödään välipalaksi?

Tänään vähän nauratti että olin luvannut tämän ruokajuttusarjan toiseksi osaksi välipalat.

Koska ei saakeli, mitä ihmettä me taas syötäisiin välipalaksi?! En tiedä kumpi on hankalampi paikka. Joka päiväinen ”mitä tänään syötäisiin” vai ”mitä välipalaksi”, varsinkin isompien lasten osalta.

Taaperon välipalat

Kolmonen on helppo. Se syö välipalaksi asioita ”vähän” ja ”jotain”. Sille riittää pikkuisen pähkinää, puolikas banaani, yksi Lemppari-leipä tai karjalanpiirakka, tai puolikas jostain jugurtista.

Rehellisesti – todella usein sen välipala kyllä on pussismoothie, erityisesti jos se on näitä (kaupallisen yhteistyökumppanini) Green Planet Astronautsin jotka on vähän ruokaisampia kuin minipussi hedelmäsosetta.

välipalaksi koululaiselle

Kolmonen syö käytännössä joka päivä jonkun valmiin smoothiepussin, nyt on sanottu sekin. Alkuun se tuskastutti mua (”nämä on reissueväitä! Kotona syödään oikeaa ruokaa! Muuten syntyy turhaa jätettä, ja on kallista!”) mutta olen tästäkin päässyt yli.

Kaikki pussissa tarjoiltava menee ilman hävikkiä suoraan napaan ja tekee tehtävänsä.

Plus usein olemme välipala-aikaan jo matkalla puistoon, jolloin se välipalan reissuelementti on ihan arvostettua.

Jos satun tsemppaamaan ja tarjoamaan Kolmoselle oikean välipalan, se on yleensä jugurttia (turkkilainen jugu + maito + Biokian marjajauhe on ihanaa ja Arlan Luonto+ uppoaa ihan aina), hedelmiä, tai jotain leipää / leivonnaista kuten puurorieskaa tai karjalanpiirakkaa. Kaikista näistä jää aina jotain syömättä.

Koululaisten välipalasuosikit

Yllä olevassa kuvassa todellisen elämän tilanne, välipalat edellisestä Kauppahalli24 tilauksesta (Kauppahalli24.fi on yhteistyökumppani, Valeäidin Instagramin puolella alekoodi!). Tämmöisiä meille tosiaan normaalisti tilataan!

Ykkösen lempparivälipalat on kuulemma banaanijätski (eli mustat banaanit paloina pakkaseen ja seuraavana päivän tehosekoittemalla jätskiksi!), murot, jugurtti ja leipä. Kakkosen lemppareihin pääsee myös se Luonto+ mango-jugurtti jota Kolmonenkin kuvassa ahnaasti kurottelee, sekä karjalanpiirakat.

Kaikki kolme rakastaa yli kaiken myös vadelma Kefiriä, Valion makeaa Gefilusjuomaa. Muutenkin kaikki maustetut jugurtit on plussaa, eivät vaan saa niitä kovin usein koska nihilisti-äiti ostaa enemmän maustamattomia. Jonka ne maustaa hillolla. Can’t win.

Lisäksi olen oppinut koululaiset syö ristiin rastiin toisiltaan eväitä koulun jälkeen pihoilla ja silloin suuhun menee kaikkea ihanaa ja ällöä: Valmiita välipalakeksejä (meillä yleensä Elovena) tai ”juustolla” maustettuja riisikakkuja (kuten yllä, yh, sanon mää) tai kuivatettuja aprikooseja.

Nämä kaksi isoa syö ylipäänsä välillä aivan hirveät määrät sitä välipalaa koulusta tullessaan, riippuen vähän mitä koulussa on ruoaksi ollut. Eikä muuten sinänsä ihme, Kakkosellakin on lounas jo joskus heti kymmenen jälkeen! Olisi mullakin neljältä aika nälkä. Joskus löydän vain banaaninkuoria joka paikasta, ja tyhjiä muropaketteja pöydiltä (merkkinä melkein aina Cheerios, joskus Muumimurot, jotka edelleen kelpaa!).

Ja näemmä nuo syö aina mun yhteistyöherkut: Aikaisemmin vetelivät Onni-varastot tyhjäksi, nyt käyvät myös Space Snackien kimppuun:

Joskus kun niiden kaveritkin on kylässä teen suosiolla koko pellillisen pinaattipannaria Kylmä nakin ohjeella (tuunaan muskottipähkinällä!). Aina kaikki menee. Siitä päästään vielä yhteen todellisuuteen: kaikki kolme saavat erittäin usein välipalaksi einespinaattilettuja. Kylmänä tai lämmitettynä, melkein aina mansikkahillolla (paitsi ei Kolmonen).

Jos tästä pitäisi vetää jotain yhteen sanoisin että meillä syödään välipalaksi:

 • Mitä vaan kylmää ruokaa, mutta vähemmän kuin oikeaa päivällistä
 • Jugurtit kaikissa muodoissaan
 • Murot, pähkinät, keksit, ym kuivat
 • Smoothiet ja Onni-puurot – kaiken ikäisille
 • Hedelmät, jos joku muu on ne pilkkonut
 • Pinaattilettuja
 • …ja jos kukaan ei vahdi, ne vain paahtaa paahtoleipää ja vetää päälle hilloa tai nutellaa. Minäkin.

Täällä on vähän kattavampi lista hyvistä välipaloista koululaisille, jotka keräsin teiltä joskus viime vuoden puolella! Löytyykö omasi täältä tai sieltä?

11 Kommentit

 • Tuuli

  Täytyypä testata tuollaisia smoothiepusseja meidän koululaiselle. Oletan että säilyvät koulupäivän ajan repussa huoneenlämmössä? Koululaisella on lounas jo klo 10:30.. joten kun joinakin päivinä koulu loppuu klo14, on kotimatkalla jo hirvittävän kova nälkä 🙁 smoothiepussi voisi olla kätevä eväs matkalle.
  Meidän perheessä eniten välipaloina menee hedelmiä ja karjalanpiirakoita.

  -Tuuli

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Juu säilyvät lämpimänä! Näillä kans pahimmillaan ollut lounas 10.05 :O minusta outoa.

 • tp

  Meidät pelastaa vielä toistaiseksi ekaluokkaisen iltapäiväkerho, jossa saa välipalan. Kotiin tullessa ei ole enää tarvetta välipalalla kun iltaruoka syödään n. viiden maissa.
  Viikonloppuisin meillä mennään välipalan osalta usein leivällä sekä jugurtilla ja myös mysli on noussut lasten suosikiksi, menee jugurttiin sekoitettuna tai maidon kanssa. Smoothiepusseihin meillä ei ole jostain syystä taaperoiän jälkeen suostuttu koskemaan, olisi kyllä käteviä reissussakin. 6 – ja 7- vuotiaiden ruokahalua katsoessa uskon kyllä olevani vararikossa noiden päästessä teini-ikään. 🙂

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   IP kerho oli kyllä paras! Nää nyt koulusta tulevat on toooodella nälkäisiä.

 • Joopu

  Jugurttikin maistuu paremmalta ja ennen kaikkea tulee vähemmän sotkua, kun sen laittaa twistshaken smoothiepussiin 🙂 meillä on lähes päivittäisessä käytössä 1v ja 4v pojilla, ja yhden annoin aikuiselle siskolleni, että saa välipalasmoothien helposti mukaan kouluun/treeneihin.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Kaikki on parempaa pussista!!

 • A

  Meillä koululaisella (tokaluokkalainen, joka on ip-kerhossa, mutta silti voi olla nälkä…esim. jos ip-kerhon välipala on muroja, joista hän ei vaan pidä, onneksi pääosin ip:ssä on hyvät välipalat) on repussa aina mukana joko pussismoothie tai pikkupaketti rusinoita (välipalakeksit ois pop, mutta kaurattomina niitä ei pahemmin saa). Eipä tietty tuolla pienellä snackillä nälkäinen koululainen pitkälle pötki, mutta sen verran energiaa että jaksaa kotiin ilman marinoita 🙂

  Mut voi argh, tajusin juuri, että kun kolmosluokka koittaa, niin sehän tarkoittaa että pitää keksiä ne välipalatkin itse (sen lisäksi että lapsen viihdytystäkään ei hoida joku vastuullinen aikuinen). Voi itku, tuleepi kyllä ip-kerhoa ikävä (etenkin jos perheen aikuiset on edelleen syksylläkin etätöissä.

 • pilami

  Eikö missään perheessä todellakaan syödä mitään herkkuja välipalaksi? Jos taloudessamme on leivottu, niin kakku/pulla on myös meillä välipalakamaa. Muistan itse lapsena syöneeni usein esim. paketillisen keksejä. 😀 Kun ensin olin syönyt kaksi valmislihistä ketsupilla. Ah, miten terveellistä! 😉

  Meillä eniten syödään riisifrutteja ja viiliksiä. Myös rahkapatukat ovat hyviä. Jos olen kotona, teen usein itse marjoista ja maustamattomasta jogurtista ja maidosta smoothien. Ja kuorin hedelmiä. Itse eivät selkeästi jaksa kuoria hedelmiä itselleen. Joskus syövät myös valmisnuudeleita.

  Isoin haaste on se, että välipalalla ei täytettäisi vatsaa niin, ettei iltaruoalla ole nälkä. Välillä tuntuu että lapseni syövät välipalan ja sit taas iltapalalla on kauhea nälkä ja leipää menee kuusi palaa.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   haha, me syödään ehkä niin paljon herkkuja etten tajunnut niitä tähän listata :D:D

 • Öök

  Mainospuheenvuoro Juustoportin Hyvin-sarjalle. Ei lisättyä sokeria eikä makeutusaineita, ja on sen verran hyvin makua että ei tarvi sitä hilloa lisätä. Toki niissä on siis sokeria hedelmistä/marjoista, muttei oman perheen makuun liikaa. Tykkään näistä, niin jää sokerikiintiöön varaa niille herkuille 😉

  Meillä on muuten myös sama ongelma kuin Pilamilla, että erilaiset palat maistuvat niin ettei ns.oikeaa ruokaa syödä riittävästi. :/

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ne on kyl hyviä!

Tämän viestin kommentit on suljettu.