Muutto ulkomaille perheen kanssa: tehtävälista

Kun me aloimme haaveilla ulkomaille muutosta, löysin yllättävän vähän blogijuttuja aiheesta. Yritän nyt tehdä itse jotakin, jos näistä vaikka olisi jollekin toiselle hyötyä!

Tiedän kyllä myös miksi oli vaikea löytää aiheesta mitään: jokaisen tilanne on niin erilainen. Toiset muuttavat loppuelämäksi, toiset työn perässä vuodeksi tai pariksi, toiset meidän tyyliimme talveksi jonnekin lämpimään, toiset vain reissaamisen ilosta yksinään ja jotkut rakkauden perässä valmiiseen arkeen.

Jotain yhteistä on varmaankin jokaisella, joten kirjaan meidän kokemuksemme ja aloitan eniten mielen päällä olevasta asiasta eli tehtävälistasta.

Mitä kaikkea pitää tehdä kun muuttaa perheen kanssa ulkomaille? Tässä meidän tehtävälista ja siitä insipiroituneena muutama ajatus!

Saatan olla helmikuun ensimmäinen päivä eri mieltä mutta just nyt tuntuu että tämä on yllättävän helppo ponnistus.

Alle kahdessa kuukaudessa olemme tehneet päätöksen lähdöstä, valinneet kohteen ja vuokranneet sieltä asunnon, löydetty vuokralainen omaan kämppään, hoidettu lapsille kouluasiat kuntoon ja tarkistettu moni paperiasia sekä lähes jo varattu menomatkan lautat. Jäljellä on enää talon tyhjentäminen ja pakkaaminen (enää, lol!).

To do: muutto ulkomaille perheen kanssa

Päätös ja kohdemaan valinta

Tämä oli vaikea! Toki budjetti rajasi aika nopeasti pois monta ihanaa kohdetta. Joku viisas sanoi että Eurooppaan pääsee aina, menkää nyt Amerikkoihin tai Australiaan. Muuten kyllä mutta laskimme että ne maksaisivat kymmeniä tuhansia verrattuna tähän ehkä muutaman tuhannen satsaukseen. Kotimaa rajautui pois koska ajattelimme että sinne sentään voi ehkä joskus muulloinkin mennä eikä täällä ollut kaikkia harrastusmahdollisuuksia ihan samalla tavalla.

Espanjasta löytyi valmis infra, johon on helppo solahtaa, kauniit vuoristoiset lenkkimaastot mulle, surffaus Insinöörille ja vähän sitä aurinkoakin.

Päätöstä tehdessä mieti ainakin näitä: Budjetti ja kohteen etäisyys (jos joku haluaa ja saa tulla kylään) sekä mihin sieltä voi reissata. Kaupunki vai maaseutu? Kaupunki ja valmis infra toimii hyvänä tukikohtana lyhyemmällä (muutaman kuukauden) matkalla, kun taas jos on enemmän aikaa etsiä omaa yhteisöä, tekemistä ja palveluita, menisin pienempään paikkaan. Kieli ja kulttuuri: haluatteko oppia jotakin uutta vai saada esim lapsille helpommin kontaktin muihin, jolloin enkku voi olla plussaa? Elämisen kustannukset, sää, luonto ja turvallisuus ovat tietysti oleellisia nekin.

Asuminen: vuokra-asunto ulkomailta (ja oman asunnon vuokraaminen)

Kämpän etsimiseen paras vinkki on liittyä Facebook-ryhmiin! “Suomalaiset Portugalissa” tyyppiset ryhmät antaa tosi paljon tietoa alueista, kämpistä ja vuokratasosta. Ihan AirBnB myös toimii hyvin, moni asunnonvälittäjä ilmoittaa sielläkin. Muista että hinnat on ihan puutaheinää aluksi, kannattaa rohkeasti kysyä miltä hinta näyttäisi jos vuokraakin kerralla pidemmän pätkän. Myös VRBO.com kannattaa katsoa läpi, ja tietysti suositusten perässä luotettavia asunnonvälittäjiä kannattaa kontaktoida.

Eniten kannattaa avata suu, aina löytyy joku joka tuntee jonkun jolla ehkä oli joku kämppä ja siitä narusta voi sitten vetää johonkin hyvään.

Jos vuokraat oman asunnon pois, on edessä tietysti vuokralaisen löytäminen (taas: FB-ryhmät ja viidakkorumpu!), vuokrasopimuksen laatiminen ja ohjeistuksen tekeminen asunnosta. Asunnossa saattaa myös olla jotain ikuisuushommia mitkä pitää laittaa kuntoon, ilmansuodattimien vaihtoa tai takan nuohomista, tsekkaa mitä pitkäaikaisia huoltoja ehtii poissaolon aikana jo “erääntyä”.

Tässä meillä on jo kaikki tehtynä, ja ihana perhe on valmis tulemaan tänne meidän tilallemme heti helmikuussa, mikä samalla teki meidän reissubudjettiin ison helpotuksen!

Lasten kouluasiat

Oppivelvollisuuteen haetaan rehtorilta keskeytystä poissaolon ajaksi, mutta taidot pitää kertyä silti. Varhaiskasvatuksen voi vähintään 4kk poissaolon ajaksi ainakin Helsingissä laittaa tauolle jolloin maksut poistuvat ja hoitopaikka säilyy, mutta ei välttämättä samassa pienryhmässä.

To do: Ota yhteys omaan opettajaan / varhaiskasvatuksen yksikköön ja kysy miten toimitaan.

Nyrkkisääntönä voi sanoa että on vanhempien tehtävä varmistaa lasten koulunkäynnit ulkomailla kotikoulun tai paikallisen koulun voimin, opettajien velvollisuus ikään kuin katkeaa (mutta moni saattaa haluta silti pysyä kärryillä, joten pitää sopia tapauskohtaisesti). Me otetaan kaikki kirjat mukaan ja lapset menee “kotikouluun” eli etenevät oletetun tahdin mukaisesti opettajan avulla ja kotimaan opettaja lupasi kivasti lähetellä kokeita jos halutaan tsekkailla miten hommat etenee. Kerttu kirjoitti Fuengirolan kouluista hyvin täällä.

Kaikissa maissa eli netissä toimii mainio Kulkurikoulu.net, jossa voi tehdä Suomen opetussuunnitelmaa etänä kotikouluna!

Matkat ja pakkaaminen

Sitten on varattava matkat ja siitä seuraa mietittäviä asioita kuten matkalaukut- ja nyssäkät tai autolla ajaessa suksiboksit (tarvitaanko?) ja lasten istuimet (pitää päivittää, kasvavat reissun aikana ulos omistaan!). Auton kunto pitää tsekata ja hoitaa tarvittavat huollot (myös lumiketjut meillä ostoslistalla) – tai vuokrata auto kohteesta etukäteen.

Pakkaaminen tulee olemaan aikamoista. On ihan kummallista matkustaa kun mukaan tarvitsee ottaa kaikkea hiustenkuivaajasta urheiluvälineisiin, ulkovaatteisiin (talvi JA kevät, kääks) ja ehkä jopa joihinkin leluihin. Juomapullot, eväsboksit ja ylimääräiset pyyhkeetkin on käyneet mielessä. Tänään käytiin keskustelua siitä tuleeko Pleikkari mukaan vai ei.

Luulen että me joudutaan laittamaan joku setti tulemaan rekalla meidän perässä (tämä vinkki tuli Puutalobabylta), koska meidän autoon ei ihan kaikki välttämättä mahdu kun se on jo aika täynnä ihmisiäkin ja mukaan tulee tuplarattaita ja surffilautaakin. Suksiboksia taas ei haluaisi vain tätä reissua varten hankkia ja se myös heittäisi meidän auton mitat rahdin tasolle lautalla, mikä nostaisi taas kustannuksia.

Terveysasiat

Tarkista onko jotakin terveyteen liittyvää, joka ei malta odottaa matkanne yli. Uusittavia lääkkeitä, seurattavia tauteja, lasten ikäkausineuvoloita tai rokotuksia? Nämä kaikki pitää varata hyvissä ajoin ennen matkaa ja meidän listalta on nyt tosi moni hoidettu, huh.

Tsekkaa myös onko kohdemaassa jotain vaatimuksia rokotuksista tai niiden todistuksista.

Paperityöt: A1-lomake, vakuutukset

Tätä en oikeasti tiennyt ennen kuin soitin Kelaan: jos aikoo tehdä edes etätöitä vaikka hetkenkin ulkomailla, pitäisi hakea Eläketurvakeskuksesta A1-lomakkeella todistus siitä että kuuluu Suomen sosiaaliturvaan. Oli helppo homma! Kelan sivuilla on aika hyvin koottu muut muuttamiseen liittyvät asiat mutta lyhyt nyrkkisääntö on noin 3kk: sen pidempi matka tai usein toistuva pitkä matka saattaa jo tarkoittaa että kohdemaasta on haettava jotain vastaavaa sosiaaliturvaa, eikä Suomen päästä enää saa samoja etuuksia.

Matkavakuutusten teho kannattaa tsekata oman vakuutusyhtiön kanssa (siinäkin usein juuri 90 päivää rajana, rahalla saa pidennettyä vaikka muutaman päivän tarvittaessa) ja jos vuokraat omaa kotiasi toisille poissa ollessa, pidä huoli että kotivakuutus on ajan tasalla.

Oman kodin “telakalle laitto” tai tyhjentely

Käännä postit, laita kukat hoitoon ja pistä lämmitys pienemmälle. Pyydä joku käymään välillä tarkistamassa kämpän tila. Tai jos vuokraat kotiasi pois, edessä on aikamoinen pakkaaminen! Tämä on meidän listan isoin ja tuskaisin kohta. On hommattava muuttolaatikoita ja pakattava iso osa meidän kaappien sisällöistä pois tieltä. Onneksi sentään esim keittiön käyttötavarat jää mutta nyt ei voi enää väistellä kaappien siivoamista päivääkään. Kaikki pakataan, mutta pakataanko mukaan vai autotalliin säilöttäväksi? Jaa-a. Tätä pohdintaa käyn nyt joka yö päässäni läpi kun kertaan sitä kaikkea roskaa mitä meidän kaapeista löytyy.

Tänä jouluna toivon lahjaksi Laura Holmströmin meille touhuamaan ja jonkun huoltamaan kaikki mun kamat niin ettei mitään uutta tarvita. Ikinä.

Fiilistely ja suunnittelu!

Jossain kohtaa pitäisi alkaa jo tajuta että me ollaan menossa Espanjaan ja tästä tulee kivaa! Voisi jo alkaa miettiä mitä kaikkea siellä halutaan nähdä ja kokea, sen tavallisen arjen lisäksi. Budjetoida myös vähän. Jos nyt ensin tästä tämä joulu alta ja sitten se pakkaaminen ja…no, ehtiihän sitä kai fiilistellä kun istuu autossa 26h. Neljän lapsen kanssa. Oh dear.

Meidän lista on onneksi jo todella todella pitkällä. Tammikuusta mennee aika monta työpäivää talon tyhjentelyyn ja pakkailuun mutta varmasti myös monta hetkeä fiilistelyyn. Ihan kohta me lähdetään!!

Kuvat: Menneitä reissuja Toscanaan, joka olisi myös voinut olla kohteemme.

Lue myös: 

Hauskasti melkein saman tekstin kirjoitti juuri Satu omalla tontillaan, heillä on uutena vuotena edessä muutto Suomeen Islannista! Ristiin mennään mutta samapa tuo, ystävyys kantaa somessa edelleen!

Puutalobabyn porukka on ollut jo monena vuonna talven yli Fuengirolassa joten heillä on korvaamatonta tietoa, jota Krista on ansiokkaasti pistänyt blogiin, tsekkaa mm tämä Talveksi Espanjaan  -postaus.

Kertulla asiaa marraskuusta Espanjassa täällä.

 

4 Kommentit

  • Susanna

    Ulkomaille! Mahtavaa! Minunkin to do listalla, mutta ostin eilen asunnon, joten hiukan täytyy vielä malttaa. Mutta onnea teille!!

    Palaan vuosien takaiseen postaukseseesi Kuusilinnan sohvasta. Muistatko kankaan numeroa tai nimeä? Olen hankkimassa Ilma-sohvaa ja syyslomalla kävin Helsingin liikkeessä, mutta mikään Yedi-kankaasta ei aivan muistuttanut teidän sohvaa. Pienistä tilkuista on onnetonta muutenkin saada selvää.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Läysin spostista että kangas olisi Yedi 780, toivottavasti auttaa!

  • Viiru

    Hieno kokemus tulossa teille :). Vähän tosin itsellä pisti silmään tuo intron ”rakkauden perässä _valmiiseen_ arkeen”. Sinänsä ymmärrän tuon näkökulman, sillä kyllähän se auttaa, että paikan päällä on jo joku, joka tuntee byrokratiaa yms. Ja jos muuttaa toisen asuntoon, niin sillä tavalla ei tarvitse miettiä itse asunnon ja kalusteiden hankkimista. Mutta kyllä se arki on paikan päällä ihan itse itselleen rakennettava, ja henkinen siirtymä voi olla aika raskaskin, vaikka niin monesta fyysisestä jutusta ei tarvitsisi huolehtia. Usein rakkauden perässä muuttava muuttaa pysyvästi, ja kaikki ihmissuhteet, arkirutiinit, työhommat, ruokatottumukset yms. saattaa mennä uusiksi. Oma saapuminen voi tuoda muutoksia kumppanin/puolison ”valmiiseen arkeen”, mikä voi tuoda stressiä parisuhteeseen, tai sitten siihen kumppanin arkeen voi tuntua vaikealta solahtaa, kun itse leijuukin yhtäkkiä ilman mitään erityistä tekemistä. Kun itse muutin mieheni luo Italiaan, muutti hän samalla itse ensimmäistä kertaa pois kotoa, joten uusi arki oli edessä molemmilla ja omien tottumusten yhteensovittamisessa meni aikaa. Eli arjen valmius on aika suhteellinen käsite rakkauden perässäkin muuttaessa :). Mutta niinhän tekstissä kirjoititkin, miten erilaisia tilanteet on eli tämä nyt oli vaan tällaista meikäläisen lisäpohdintaa asiasta :). Tsemppiä teidän uuden arjen rakentamiseen Espanjassa!

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Ei se oikein ollut edes näkökulma vaan ihan vain tekstin maustamista jollain esimerkeillä 🙂 Kaikki tilanteet on erilaisia oli just se pointti!

Tämän viestin kommentit on suljettu.