Parempi selkä ajattelemalla

Onko sullakin ”aina ollut selkä kipeä” ja kaikki fyssarista naprapaattiin ja välilevyn pullistumaan on koettu? Tuntuuko ettet vain osaa korjata omaa selkääsi? Lue tämä teksti.

Olen ollut yli 15 vuotta identiteetiltä ja ruumiiltani selkäkipuinen. Olen nähnyt kaikki ammattilaiset fysiatrista ja fysioterapeutista osteopaattiin, naprapaattiin, kiropraktikkoon ja ortopediin. Kuunnellut hyvää tarkoittavia mutta minulle vääriä neuvoja juoksemisesta, joogasta / pilateksesta, vääränlaisista housuista, psykoterapiasta ja avantouinnista.

Yhteistyössä: Marja Putkisto ja Gummerus Kustannus

Method Putkisto

Minun taivaltani vastaava kokemus oli Marja Putkistolla, joka tilanteeseensa kyllästyneenä päätti kehittää itselleen toimivat lääkkeet 30 vuotta sitten. Osana ratkaisua oli mielen kääntäminen oikeaan suuntaan, itselle sopiviin keinoihin:

Päätin ettei mussa ole mitään vikaa. Mun rakenne nyt vain on tälläinen ja sen ympärille pitää rakentaa. Pitää löytää ne asennot, joissa minä voin kroppaani huoltaa. En minä voinut taipua pilates-asentoihin. Pilates onkin oikeastaan monelle melko vaativaa – jo alkuasento voi olla vaikea saavuttaa. Marja puhelinkeskustelussamme, vapaasti lainattuna. 

Marjan ajatuksista ja omista kehon tutkimuksista syntyi lempeämpi, lihastasapainoa tavoitteleva Method Putkisto, joka on menestyksekkäästi luonut terveempiä ihmisiä ympäri maailmaa jo vuosikymmeniä. Marja uskoo, että meistä jokainen voi oppia tuntemaan oman kehonsa linjat ja pisteet ymmärtääkseen kuinka sitä pitää hoitaa, huoltaa tai vahvistaa. Niin ettei kenenkään selän tarvitse enää olla kipeä.

Tässä meitä auttaakseen Marja on kirjoittanut kirjan Body Up, jonka vaatimattomana missiona on poistaa Suomesta selkäkivut, tuoda ryhti ja liikkumisen vapaus meille jokaiselle ja lisäksi vielä vähän ”lisää va-va-vuumia elämään”.

Sanoinko jo, että Marja on puhelujemme perusteella aika mahtava nainen? Se sama loistava energia on kirjassakin.

Body Up on lempeä mutta tarkka

Body Upin sivuilla kuuluu Marjan ääni, joka kertoo, ettei meidän konttorirottien vaivojen tarvitsisi olla ollenkaan niin pahoja, ja että terveempään elämään pääseminen ei vaadi ankaraa, suorittavaa harjoittelua. 

Method Putkisto tavoittelee yksilöllistä optimia, ei täydellisen oikeaa asentoa. BODY UP, Marja Putkisto 2017.

Terve, vahva ja vapaasti liikkuva keho vaatii muutaman asian ymmärtämistä, ja näiden asioiden aktiivista ajattelua. Mielen suuntaamista oikein ja omien linjojen löytämistä, selkeiden ohjeiden avulla. Body Up -metodissa käytetään palloja, pisteitä ja linjoja. Ei ”lantionpohjaa” tai ”selkäsi viides nikama”-kehoituksia, vaan ohjeita, jotka jokainen ymmärtää kuvana päässään, ja joiden avulla saa kehon hermotettua uuteen uskoon.

Tuo häpyluu ja häntäluu yhteen. Tämän ymmärrät. Mutta jos sanon että aktivoi lantionpohjanlihakset, et ehkä osaa. Täytyy antaa suuntia, linjauksia. Marja puhelinkeskustelussamme, vapaasti lainattuna. 

Kirjan avulla minäkin alan ymmärtää millin tarkkuudella, miten teen itsestäni akuutisti terveen, juuri minun linjoihini sopivilla harjoitteilla. Oikeastaan, se tieto on jo aivoissani. Minun täytyy vain löytää avaimet siihen tietoon, suuntaamalla ajatukset ja sitä kautta lihakset sekä niitä ohjaavat hermot oikein.

Body Up onkin kuin meille jokaiselle räätälöity käyttöohje itsestämme. Se auttaa löytämään jokaiselle optimaaliset kehon linjat sekä ohjaamaan ne oikein, jotta vapaa, kaunis ja terve liike on mahdollista. 

Ajattelemalla terveeksi? Huuhaata!

Olen yleensä äärimmäisen skeptinen kaikkeen, josta puhutaan ”metodina”, ja jossa puhutaan mielen vaikutuksesta fysiikkaan (jos vielä joku sanoo, että selkäni on kipeä koska stressaan, pajautan sitä upouudella tukivyölläni. Olkoonkin, että se on osittain totta). Mutta tällä kertaa skeptikko sai kädestä pitäen kokea, kuinka mieli toimii. Kävin Viikin Method Putkisto – studiossa ihana Taijan tunnilla ja tunnistin nopeasti, että joka ikinen Body Upin liikkeistä ampuu juuri niihin kohtiin, joista fysioterapeuttiklaanini on yrittänyt minulle lääketieteellisen termein kertoa.

Tämä tuntuu nyt siltä kuuluisalta hopealuodilta, joka tulee ratkaisemaan lopullisesti vaivani. Siirtämään minut elämän mittaisesta ”no se selkä nyt vain on aina kipeä” asenteesta elämän mittaiseen oman kehoni oppimiseen. Ja vielä niin lempeästi! Vähänkin riittää, sanoo kirjakin. Ja minä asetan itse omalle keholleni tavoitteet. Siihen pilates-ohjaajan täydelliseen esimerkkiin ei ole enää pakko pyrkiä. Miten lohduttava ajatus.

Uskallan sanoa, että olen Marjan sanojen mukaisesti lopettanut toivomisen ja aloittanut toimimisen. Jos sinäkin haluat, osta tämä kirja. 
Kirjassa esitellään Marjan tarinan ja ajatusten lisäksi Body Up -metodin perusteet ja kuvataan, miten ja miksi harjoitteet toimivat. Lopussa esitellään 90 Body Up -harjoitusta hyvin kuvitettuna ja tarkasti selitettynä.

10% Alennuskoodi Body Up -kirjaan

Kirja on tullut tänään myyntiin Suomessa, ja sinä saat sen nyt -10% hintaan tilattua Adlibriksestä, tämän linkin takaa. Maksettavaksi jää postikuluineen reilu 25€. Mielestäni se on aika pieni hinta elämän mittaisesta opista, joka vapauttaa tekemään kaikkea sitä mitä selkäsi ennen esti.

Kirjan lisäksi suosittelen ehdottomasti tunteja, jotta saat nopeasti kiinni siitä mistä on kyse. 60 minuutin yksityistunti Viikissä maksaa 60€, täältä voit lukea niistä ja ryhmätunneista lisää.

Tuntien ja kirjan välillä tapahtuu sitten se aito taika: alat miettiä kesken päivittäisten askareiden, onko se pallean piste nyt linjassa navan pisteen kanssa? Seisonko kaikkien neljän pisteen varassa tasaisesti?

Pienillä ajatuksilla ja lempeillä liikkeillä on mahdollisuus saavuttaa vapaa liikkuminen. Voi aamen sentään, tätä on kaivattu.