Puhu yksinkertaisemmin niin viesti menee perille

Huomasitteko taannoin että Juliaihmisen mieletön Melkein kaikki rahasta – podcast  sai melko nuivan arvion Hesarissa?  Julia typistettiin miniarviossa nuoreksi perheenäidiksi, joka antaa ”naivismia hipoiva vinkkejä rahasta”, vaikka samalla myönnetään että ”Simppelit ohjeet talouden hallinnasta lienevät tarpeellisia.”

Ovathan ne. Moni muukin asia kaipaisi simppeleitä ohjeita, mietin ja kirjoitin tämän puolustuspuheen simppelin viestinnän puolesta.

Ymmärrettävässä, selkeässä ja yksinkertaisessa puheessa on nimittäin suurta kauneutta. Se on myös vaikeaa! Asioiden murskaaminen yksinkertaisiksi on oma taitolajinsa, jossa pärjää vain ne jotka osaavat löytää oleellisimmat kohdat asiastaan.

Simppeli puhe tarkoittaa että sen vastaanottaja ei tunne itseään tyhmäksi, sillä hän ymmärtää mistä puhutaan. Simppeliys vähentää väärinkäsityksiä ja tuo tärkeät asiat nopeammin esiin. Liian monimutkainen puhe taas vieraannuttaa osan ihmisistä, luo kuplan johon pääsee vain asialle vihkiytyneet älyköt.

Moni tärkeä asia kuten feminismi kärsii mielestäni välillä hieman tästä. Olen viimeisen vuoden aikana törmännyt ensimmäistä kertaa termeihin kuten intersektionaalinen feminismi, ableismi ja whataboutsimi ja jokaisen kohdalla miettinyt öö en ehkä tajua, pitäisikö vain kääntyä pois ja siirtyä aiheeseen josta ymmärrän jotain.

En ole kääntynyt pois vaan selvittänyt mistä on kyse. Mutta en ihan ekalla kohtaamiskerralla, joten ainakin jokin viesti on jäänyt kuulematta.

Ymmärrän mihin näitäkin sanoja tarvitaan, mutta uskon myös että suuremman yleisön tavoittaa puhumalla helpommin. Sanomalla että pelkkä sukupuolten välinen tasa-arvo ei riitä, että vammaisia ei saa syrjiä ja että tämä keskustelu koskee nyt mustien vaikeuksia, ei valkoisten saa ehkä enemmän kuuntelevia korvia, eikä puhu vain niille jotka ovat jo samassa veneessä.

(Tähän väliin hatunnosto teille, jotka näistä asioista puhutte! Haluan kuulla lisää, mutta saisinko vielä asteen selkeämmin pliis? Haluan ymmärtää!)

Yksinkertaisen, puhuttelevan puheen rooli alkaa olla jo yhteiskunnallisella tasolla tärkeää. Politiikassa mutkat suoriksi vetävä saa ihmiset puolelleen, koska niitä puheita kuunnellessa he eivät koe itseään tyhmäksi ja ulos jääneeksi. He tietävät mistä ovat mielipidettä muodostamassa. Jos toinen näkökulma puhuu samasta asiasta liian vaikeasti, sen sanoma jää epäselväksi ja vaikutus vähäisemmäksi.

Politiikka myös osoittaa että vaarallista valloittava simppeli puhe on silloin, jos mutkat todella vedetään suoriksi ja monimutkaiset asiat esitetään yksinkertaisina. Ajattelen silti että myös monimutkaisia asioita voi ja pitää esittää yksinkertaisesti, pala kerrallaan. (Kokeile puhua lasten kanssa elämän vaikeimmista asioista – se onnistuu mutta vaatii vaivaa)

Ymmärrän tarpeen puhua asioista alan termeillä. Nopeuttaa jokaisen elämää kun tutkijat saavat puhua keskenään tutuista termeistä, tai lyhentää monimutkaisia nimiä. Uskon silti että osa myös näiden kuplien sisäisistä puheesta on aivan tarpeettoman monimutkaista jargonbingoa. Tämän tiedän koska konsulttina olen itse yksi pahimpia, jään tosi helposti alan termeihin kiinni! Käytinhän juuri termiä jargonbingo, noin niin kuin esimerkiksi.

Selkeytetty puhe on kädenojennus niille jotka eivät vielä ole kuplan sisällä, sekä niille jotka eivät kuplassakaan kaikkea ymmärrä tai ehdi kääntää jokaista asiaa itselleen ymmärrettäväksi asiaksi.

Yksinkertaistettu, “naiivi” puhe on harvoin ongelma. Sen voi lausua ihan yhtä helposti ja tiiviisti, se voi kertoa aivan yhtä hyvän tarinan kuin sivistyssanainen serkkunsa.

Iso osa elämästämme on lähinnä asioiden laittamista peräkkäin oikeassa järjestyksessä. Vaikeus tulee siinä että se kaikki pitäisi muistaa ja huomata. Siksi tarvitaan joku joka sanoo “näin se tehdään”. Näin aloitat sijoittamisen helposti. Näin juokset mukavammin. Näin muistat soittaa asiakkaallesi takaisin.

Mietin omaa myyntikurssiamme rakentaessa onko tämä nyt liian yksinkertaistettua puhetta, mutta päädyin aina siihen että juuri sitä tarvitaan. Selkeyttä, jolla lähteä liikkeelle jotta voi sukeltaa sitten turvallisesti sinne monimutkaisempaan päähän. Samaa toivon moneen muuhunkin keskusteluun: yksinkertaistamista siellä missä se on mahdollista, jotta päästään käsiksi vaikeimpiin asioihin.

Ps. Arvatkaa keneltä opin mitä intersektionaalinen fenimismi tarkoittaa? Siltä nuorelta perheenäidiltä joka puhuu naiivisti rahasta.

10 Kommentit

  • Naku

    Ah, lempiaihe! Huomaan tämän itse siinä, että kun hion viimeisellä muokkauskierroksella tarjouksista jargonin pois, keskustelut lähtee helpommin eteenpäin. Luulen, että siitä yksinkertaista syystä, että potentiaalinen asiakas ei tunne itseään tyhmäksi. Laitetaankos vähän value proppia ja opportunity mappingiä tulemaan, oletko kokenut tarvetta strategian jalkauttamiseen?

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Joo tää just! Tosi usein tarjouksesta tulee parempi kun vikalla kierroksella editoi – siis muokkaa – kaiken tavallisten ihmisten puheeksi. Sitä vaan on kivempi lukea ja ostaa sellaista minkä lukemiseen ei tarvita ylimääräistä energiaa. Jenkit tekee tän tosi hyvin!

  • Susse

    Tämä on tärkeä juttu, kiva kun kirjoitit siitä! Mieleen jäi kuitenkin aika ristiriitaisia fiiliksiä. Meneekö tässä vähän puurot ja vellit sekaisin? Eikö yksinkertaisella kielellä puhuminen ole kuitenkin eri asia, kuin asioiden yksinkertaistaminen? Mun mielestä monimutkaisista asioista tulisi puhua ymmärrettävällä kielellä, mutta monimutkaisten asioiden esittäminen yksinkertaisempana kuin mitä ne ovat, ei mielestäni ole ok. Ensimmäinen ei ole populismia, jälkimmäinen on. Samalla tavalla ymmärrettävien sanojen käyttäminen ei ole naivia, mutta asioiden liiallinen yksinkertaistaminen mielestäni on. Olen kuunnellut Julian talous-podcastia joitakin aikoja sitten. Otsikkona oli jotakuinkin ”Näin säästät 10 000e parissa vuodessa” tms. Jakson aiheena oli asuminen ja mieleeni jäi se, miten ko. podcastin suurin vinkki asumiseen liittyvässä säästämisessä oli joku sellainen, kuin ”laske asuntosi lämpötilaa asteella”. Juuri tässä kohtaa mielestäni sorruttiin todella naiviin neuvomiseen sikäli, että asumisen kalleus ei Suomessa todellakaan liity huoneistojen lämpötiloihin, vaan aivan johonkin muuhun. Ja asuminen taas on se, mihin suomalaisilla sitä rahaa palaa (ja jossa olisi eniten potentiaalia säästää?). En voinut ymmärtää, miten kukaan ryhtyy tekemään talous-podcastia ottamatta tällaista asiaa esiin. Pahimmillaan sillä aiheutetaan ihmisille entistä vääristyneempää kuvaa omasta talouden tasapainosta. Valitettavasti tästä jäi hyvin ”populistinen” eli yksinkertainen kuva koko podcastista, jota en sittemmin ole kuunnellut. Tämä oli oma kokemukseni ja näkemykseni aiheesta, ja itse vierastan suuresti asioiden liiallista oikomista ja mutkien suoraksi vetämistä. Selkeää ja ymmärrettävää kieltä haluaisin itsekin osata tuottaa paremmin.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      MENEE Ja hyvä kun sanoit! Astuin omaan ansaani ja käytin vaikeaa sanaa populismi väärin – näin voin samalla myöntää että siinäpä taas yksi sana jonka merkitystä en ole oikein täysin koskaan tajunnut mutta en ole kehdannut sitä myöntää. Muutenkin hyvä että tuosta huomautit koska mulla oli tässä asiasta kappale aiemmin (monimutkainen yksinkertaisena) ja poistin sen kun tuntui turhalta. Nyt lisäsin siitä takaisin ajatusta, kiitos siis kommentista. Poistin samalla sen vaikean p-sanan, haha 😀

      Julian podcastista en osaa noin yksityiskohtaisesti sanoa, ne mitä minä olen kuunnellut ja lukenut on minusta olleet aina hyviä juttuja, tätä kyseistä jaksoa en muista.

      • Susse

        Vautsi, nyt teksti oli entistä parempi, ihan timanttia ja todella hyviä havainnollistuksia, kiitos! Se on just noin, että enemmän pitäis olla sitä, että ”tee näin” tai ”asia on noin, ja siihen vaikuttaa seikat A, B ja C”. Tein just elämäni ekoja osakesijoituksia tuossa, vähän niinkuin hetken mielijohteesta, enkä tajunnut valittavina olevista toimeksiantotyypeistä yhtään mitään. Täytyisi varmaan kuitenkin turvautua siihen perheenäitiin, jos hän osaisi kertoa, mitä eroa on näillä Fill & Kill ja Fill or Kill -touhuilla? Ei ole ymmärrettävää, ei.

        • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

          No ni, huh! Viimeinen lause on mulle liian vaikea mutta ehkä Rahakurssi vastaa siihen!

  • Sanna / Kototeko

    Monimutkaisista asioista selkokielellä puhuminen / kirjoittaminen on taitolaji. Hatunnosto kaikille, jotka siihen kykenevät. Hyvä postaus. Mut siis, mikä ihme toi kuva on?! ?

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      hahaha se olen minä selittämässä jargonilla että pitäisi puhua yksinkertaisesti! Se on Heurekassa otettu, siellä oli tommoset lasit jotka tekee näön huonoksi.

  • Elina

    Hyvä kirjoitus, samaa mieltä. Pakko myöntää, että kun olen joskus lukenut mitä sinä teet työksesi, en ole ihan ymmärtänyt 🙂

    Julian podcastin osalta taas kirjoitus ei ollut ihan niin negatiivinen kuin luulin kommenttien perusteella, tosin se perheenäiti-kommentti on typerä. Julian blogi on kyllä minusta parempi siinä, että yhdistetään selkeään ilmaisuun paljon asiaa, podcast kieltämättä on yllättävänkin simppeli välillä. Itse hallinnollisissa hommissa työskentelevänä sitä tasapainoilee usein sen välillä, että osaisi selittää yksinkertaisesti ilman että asiasisältö kärsii.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      haha, en ihmettele – hyvä jos itse ymmärrän mitä työkseni teen! 😀

Tämän viestin kommentit on suljettu.