Teinin kanssa voi elää hyvää elämää

Mulla on aina ollut lapsiin liittyen pari pelkoa ylitse muiden:
1. Vauva-aika
2. Suuret tapaturmat
3. Teini-ikä.

Ensimmäiset kaksi on jo osin toteutuneet. Vauva-aika todella oli mulle haastavaa aikaa. Ahdisti, pelotti, univelka vei voimat ja hirviöt pääsi pinnalle. Tapaturmiakin on nähty, tosin ei mitään valtavia. Kyllä ne kipsatut reidet, liimatut otsat ja kuumeiset keuhkot kuitenkin aika lähelle näitä kauhukuvia pääsi.

Edessä on enää se teini-ikä, Ykkösen osalta arviolta kuuden vuoden päässä. En tajua miten siitä voi muka selvitä niin, että lapsesta kasvaa yhteiskuntakelpoinen yksilö tai että olisimme Ykkösen kanssa jossain väleissä vielä sen pahimpien aaltojen jäljiltä.

Ennustan pitkiä suihkuvuoroja, haisevia vaatemyttyjä, mykkäkoulua, lenteleviä haistatuksia ja sijoiltaan paiskottuja ovia. Sellaista saattoi olla minun nuoruudessani. Ehkä.

Mutta sitten toisaalta, olen vastikään tavannut ihmisen, joka on onnistunut tässä äärimmäisen hyvin. Hänen lapsensa keskustelee äidilleen paljon (todella paljon), on kohtelias kanssaihmisille ja nauraa mutsinsa jutuille. Mutsi ei ole hänelle nolo nalkuttaja, vaan ihminen, jolta kysytään neuvoja, mielipiteitä ja lohtua. Toki sekin kuulemma heittelee niitä ärräpäitä (ja varmaan köksänvihkojakin), mutta jotenkin kaiken yllä on sellainen terve, tasapainoinen ja kunnioittava äiti-tytär-suhde.

Supermutsi ja sen ihana teini. Kuva Päivin blogista.

Tämä ihme on nimeltään Päivi, joka kolmen lapsensa lisäksi kaitsee ja kasvattaa Nakit ja MUTSI -blogiaan. Etteköhän ole hänestä kuulleet. Nyt kuulette Päivin ajatuksia vielä ihan ääniaalloilla varustettuna uusimmasta Valeäidin Nauhoitusten jaksosta, johon pyysin Päivin tämän vuoden alussa. Ohjeistuksena oli ”anna Valeäidille vinkit teini-ikään” ja niitähän tuli, lyhenteineen kaikkineen.

Mun MP on se että tämä lopullinen jakso on aivan OP. Jos teini-ikä pelottaa sinuakin jo nyt, kannattaa ehdottomasti laittaa korvat hörölle.


Päivi on muuten siitäkin aivan erinomainen mutsi, että hän esikuuntelutti tämän jakson sillä kuvitteellisella teinillä, joka ehkä saattoi olla osittain puheenaiheena. Ja teini näytti peukkua (kuulemma myös kerran keskaria). Loistavaa.