Rakastuneena ruokakaupassa käyntikin on kivaa

Apua, olen rakastunut. Viettelevään, ihanaan, nopeaan, helppoon ja palvelualttiiseen rakastajaan. Se käy niin helposti, ihan vahingossa tapasin sen jo toisen kerran. Nyt pelkään että syrjähyppyni syvenee jokaviikkoiseksi, ehkä jopa syrjäyttää nykyiset kumppanini.

Se tietää kaikki tarpeeni, se aavistaa haaveeni. Se ehdottelee, juuri sopivasti.

Se tuo kaikki ruoat kotiovelle.

Ja jos sinä et ole jo sitä kokeillut, voin kertoa, että ruokakauppaostosten tekeminen verkossa on aivan saakelin koukuttavaa. Joka kerta kun tajuan jonkin painavan jutun menevän ostoslistalle, huokaan ensin tuskaisena ja sitten kikatankin innoissani kuin pikkulikka Robinin keikalla: mä laitan tänkin tonne Kauppakassiin, hihihi! Ei tarvi ite kantaa! Hekumoin jo etukäteen toimituksen hetkeä, kun ovelleni raahataan ne kaikki saakelin vaipat, vessapaperit, öljyt, tomaattimurskat, purkkiruoat, säilykkeet, hunajat, kahvit sekä tietenkin tuhannet litrat maitoa.

Vain jokaviikkoisia kauppakasseja raahannut, loskapuskissa tuplarattaita työnnellyt äiti-ihminen voi aavistaa, mitä autuutta on se, että joku muu roudaa ne kamat kotiin. Lisätään tähän vielä se, että nämä ostokset teen sohvalla saunan jälkeen, kalja kädessä, enkä tavalliseen tapaani nälkäisenä, hikisenä ja selkäkipuisena kahta väsynyttä apinaa käskien / maanitellen / uhkaillen / lohduttaen.

On tässä muitakin etuja. Verkossa ostoksia tehdessä on käytännössä mahdotonta tehdä niitä tarvitsen varmaan juuri nyt suklaapatukan –herätostoksia. Lisäksi tuotteiden hintaa on naurettavan helppo verrata. Kun nakuttaa hakuboksiin vaikka ”jauheliha”, on laiskankin kuluttajan mahdoton väittää, ettei jaksanut verrata hintoja. Ne kun näkyy kaikki siinä samalla silmäyksellä.

Miinuspuolena on valikoiman rajallisuus, näissä kaupoissa ei välttämättä ole juuri sitä luomu-kuitu-antioksidanttipastaa, jota olet tottunut ostamaan. Ja kun tuotteita ei näe silmien edessä, voi välillä olla hankala hahmottaa mitä on ostamassa. Pitääkin olla tarkkana, onko koriin päätymässä viipale, suikale vai klöntti. Samoin heräteostosten vaikeus kostautuu myös muistissa. Fyysisessä kaupassa on niin helppo kävellä ja huomata että hei, meiltä onkin muuten ketsuppi loppu. Mutta väliäkö sillä toisaalta, voit hakea sen sitten seuraavana päiväänä lähikaupastasi rallatellen, kun ostoskorisi on muuten niin ihanan kevyt, kerrankin.

Kauppakassi-palvelu toimii osoitteessa Foodie.fm, ja samalla Foodie-nimellä löytyy myös loistava älypuhelinsovellus. Foodie muistaa ostoksesi, suosittelee tarjouksia ja muita sinulle sopivia juttuja, ja lisäksi kertoo vastauksen siihen ikuiseen mitä tänään syötäisiin -ongelmaan reseptipalveluidensa ansioista.

Me ollaan tilattu Kauppakassi nyt kaksi kertaa. Kummallakin kerralla tavarat on tulleet 99% niin kuin piti, molemmilla kerroilla on kuitenkin jokin tuote ollut loppu. Palvelussa voi myös valita ”puuttuvat tuotteet saa korvata vastaavalla”, joten nyt meillä on litran pönikkä auringonkukkaöljyä rypsiöljyn sijaan. Oh well. Suurin skeptisyyteni, HeVi-ostasto, on toistaiseksi ollut iso positiivinen yllätys. Kummallakin kerralla hedelmät ovat olleet ensiluokkaisia avokadoista lähtien.

Tiesittekö muuten, että tällä tavalla kaupassakäynti on ekologisempaa kuin omalla autolla haettu, sillä se jakeluauto tuolla kuitenkin suhaa? Ja että isoin ympäristövaikutus ruokakauppakäynnissä ei olekaan se ruoan tuotantopaikka (lähiruoka), vaan nimenomaan se, miten ruoka haetaan kaupasta kotiin?

Joten seuraavalla kerralla kun mietit autolla marketiin lähteä, mieti uudestaan. Ota lasi viiniä käteen, kone eteen ja ala kliksuttaa. Seitsemän euron hinta (asiakasomistajille, muuten kympin) on mun mielestä kohtuullinen vaivaan nähden, varsinkin kun vähentää heräteostokset ja ottaa huomioon helpon hintavertailun. Tavarat tulee kotiin valitussa kolmen tunnin aikaikkunassa jopa saman päivän aikana. 

Ainoa oikea miinus, jonka olen toistaiseksi havainnut, on tavaroiden keräilijöiden järkyttävä pussiaddiktio. Viime tilaus tuli kahdessatoista muovipussissa. Kaikki, siis ihan kaikki talouspaperipaketista lähtien, oli pakattu omaan pussiinsa. Lisäksi yksittäiset tuotteet, kuten vaikka kolme maitorahkapurkkia, oli niputettu pussilla. Kyllä sydäntä kylmäsi toi muovin määrä, tästä laitoinkin heti palautetta.

Jos jaksoit lukea tänne asti, hyvä sinä! Sillä nyt voit voittaa itsellesikin tilaisuuden kokeilla Kauppakassia. Tähän postaukseen viimeistään tiistain 26.3. aikana kommentoineiden kesken arvotaan 50€:n lahjakortti. Lahjakortti on voimassa heinäkuun loppuun ja käy kaikissa S-ryhmä palveluissa. Arvonta on toteutettu yhteistyössä Foodien kanssa. Arvonta-onnea kaikille!

EDIT: arvonta on siis vielä tänään tiistaina voimassa, hop hop!